10 matkaunelmaa Espanjassa

by Annemaria

”Puutarha, jossa kuljeskella ja haaveilla, mitä muuta ihminen voisi toivoa. Ehkä kukkia polun reunaan ja tähdet taivaalle.” – Victor Hugo

Sain Lähtöportti blogin Mikalta haasteen koota kymmenen omaa matkaunelmaa, jotka on valittu kymmenen eri teeman mukaan. Haasteketjun alullepanijana on Kohteena maailma -blogin Rami.

Hmm, haastava juttu minulle, sillä kuulun siihen ryhmään, joille matkailun osalta vähän kaikki käy. Poden kroonista matkaunelmatautia, joka saa minut miettimään matkoja kaiken aikaa ja unelmoimaan milloin mistäkin matkakohteesta.

Tällä hetkellä haaveilen turkoosien vesien Seychelleistä ja samalla haluaisin kuumeisesti matkustaa maailman sateisimpaan paikkaan Färsaarille. Ihan mahdotonta poimia vain kymmentä unelmakohdetta, jos alttarina on koko maailma.

Sen sijaan rajasin matkaunelmani yhden maan sisään, Espanjaan, sillä poden matkaunelmataudin alamuotoa espanjantautia. Vähän tässä kyllä mietin, että onko tauti saamassa jo pakkomielteisiä oireita, kun Espanja pyörii kuumeisesti mielessäni kaiken aikaan. Olen vähän kuin umpirakastunut nainen, jonka rakkaus on kiihkeä ja sokea.

Mutta minkäs teet. Olen löytänyt matkailumaan, joka jaksaa ruokkia kaikkia aistejani ja loputonta uteliaisuuttani yhä vaan. Ja vaikka kuinka matkailisin ristiin rastiin tätä suunnatonta runsauden sarvea koen, että olen nähnyt vasta murto-osan siitä, mitä Espanjalla on annettavana.

Näistä unelmoin erityisesti:

1. PAIKKA: Bilbao ja Guggenheim -museo

En juurikaan tunne Espanjan pohjoisosaa ja haluaisin matkustaa Bilbaoon ja nähdä kiistellyn Guggenheimin taidemuseon. Vaikka ylipäätään kaikki Guggenheimit jakavat mielipiteet puolesta ja vastaan, taiteenystävänä olisi tämä museo kuitenkin yksi niistä, jonka haluaisin nähdä.

Jos ei taide säväytä, ainakin rakennuksen moniulotteinen ja metallinen arkkitehtuuri on nähtävyys.

2. TAPAHTUMA: Feriat

Hypistelen espanjalaisissa kaupungeissa aina flamencomekkoja ja olen uhannut joku kaunis päivä hankkia itselleni tuollaisen hörhelöisen ihanuuden. En ole koskaan päässyt osalliseksi espanjalaisista ferioista eli paikallisten visuaalisista flamencojuhlista, joissa näitä röyhelömekkoja pääsisi oikein kunnolla ihastelemaan.

Eri kaupungeissa järjestettäviin useita päiviä kestäviin pippaloihin kaiken ikäinen kansa panee parasta ylleen, laulaa, tanssii, juo viiniä ja bailaa vuorokaudet läpeensä. Naiset ovat kauniita, miehet komeita ja hevoset uljaita. Must to see -listalle ehdottomasti.

3. KOTIMAA: Andalusia ja sen tuntemattomat vuoristokylät

Saako Andalusiaa lainata hetkeksi kotimaaksi, jos siellä viettää lähes puolet vuodesta? Olen koukussa Andalusian valkoisiin kyliin ja niiden eleettömään kauneuteen. Haluaisin löytää alueelta vielä sellaisia autenttisia ruususenunta nukkuvia pikkukyliä, joissa turistit eivät ole ihan jokapäiväisiä vierailijoita. Vai onko sellaisia enää olemassa?

4. ULKOMAA: Espanja

Minusta tuntuu, että Espanjasta löytyy kaikki se, mitä kaipaan hyvältä matkakohteelta. Mielenkiintoisia, vanhoja ja kauniita kaupunkeja, kulttuuria ja historiaa, miellyttävä ilmasto, hyvää ruokaa ja viiniä, merenrantaa, vuoristoa, rentoa elämänmenoa, edullinen hintataso… listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Espanjassa on helppoa olla, elää ja matkustaa. Olen niin juopunut tästä maasta, etten koe saavani tarpeekseni tätä matkailunektaria. Siksi on vielä mentävä.

5. KAUPUNKI: Salamanca

Lähellä Portugalin rajaa Länsi-Espanjassa oleva vilkas yliopistokaupunki Salamanca on yksi niistä Espanjan kaupungeista, joissa haluaisin käydä.

Katsoin aikoinaan Salamancasta tehtyä kieliohjelmasarjaa ja silloin heräsi mielenkiinto tätä kaunista kaupunkia kohtaan. Hienouden on huomannut myös Unesco, joka on julistanut Salamancan vanhan kaupungin maailman perintökohteeksi.

6. SAARI: Mallorca

Monelle tuttu matkailukohde Mallorca ei kuulosta kovinkaan eksoottiselta, mutta saari on paljon muutakin kuin rantakohde. Vehreä saari on myös kiinnostava luonto- ja vaelluskohde. Mallorcan Serra de Tramuntanan vuoristo on Unescon maailmanperintökohde, joka käsittää eri tasoisia vaellusreittejä ja autenttisia vuoristokyliä. Sinne!

7. EXTREME: Bussimatka länsirajaa pitkin pohjoisesta etelään

Kun minun kohdallani puhutaan extremesta, se lähinnä huvittaa. Olen oikeasti kovin turvallisuushakuinen matkaaja. Ehkä hurjinta, mitä matkoillani olen tehnyt, oli matka yksin Espanjan itärajaa pitkin Kataloniasta Andalusiaan. Matkaa tein busseilla noin kahden kuukauden ajan.

Kokemus oli niin hyvä, että haluaisin tehdä samankaltaisen matkan uudelleen. Nyt haluaisin matkustaa minulle täysin tuntematonta Espanjan länsiosaa pitkin alkaen pohjoisen Asturiasta ja päättyen Andalusiaan.

8. MAJOITUSMUOTO: Linna

Haaveilen majoituksesta vanhassa espanjalaisessa linnassa. Mieluiten ripaus luksusta maustettuna upeilla näköaloilla. Kerron kyllä, jos tällainen tulee vastaan. Olisko kellään antaa vinkkejä?

9. LUONTOKOHDE: Somiedon luonnonpuisto

Pohjois-Espanjan Asturian alueella viidestä laaksosta, viidestä joesta ja vuoristosta koostuva vajaan 300 m2:n alue, jota on sanottu Espanjan kauneimmaksi luonnonpuistoksi. Somiedon luonnonpuistossa risteilee eri mittaisia vaelluspolkuja, joista avautuvat upeat näköalat. Tosin luin, että alueella asustelee harmaakarhuja eniten koko Euroopassa…

10. RUOKA JA JUOMA: San Sebastian

Pohjoisen San Sebastian tunnetaan kauniista rannoistaan, mutta sillä on myös Baskimaan kulinarismin pääkaupungin leima. Kaupungissa on peräti 20 Michelin-ravintolaa, mikä on aikamoinen määrä vajaan 200 000 asukkaan kaupunkiin.

Listani viimeinen haave: syödä loistava illallinen yhdessä San Sebastianin Michelin-paikoista. Vink, vink, millos meillä se hääpäivä olikaan?

Blogihaasteeseen kuuluisi haastaa viisi muuta bloggaajaa mukaan ketjuun. Haaste on ollut kentällä jo sen verran kauan, etten tiedä, kuka on haasteen saanut. Haastan siksi kaikki tätä lukevat matkabloggaajat mukaan kirjoittamaan matkahaaveistaan. Mikä sinua inspiroisi? Jaa postauslinkkisi Kohteena maailma -blogin juttua koskevassa kommenttikentässä.

Entä sinä siellä ruudun takana? Minua kiinnostaisi tietää, minkälaisista matkakohteista lukijani haaveilevat. Onko joku tietty maa tai paikka maailmassa, mihin haluaisit ehdottomasti matkustaa ja miksi?

Osa kuvista pixabay.com

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

You may also like

18 comments

Reeta 24.3.2019 - 7:33 pm

Kiitos houkuttelevista vinkeistä!
Aikoinaan Sitgesissä oltiin ja sieltä kortin ystävälle lähetin. Barcelonaan ja sieltä sitten Sitgesiin, olis kiva!

Barcelona- Sitges
11.10-18.10-99

Hei Hille!

Barcelonassa Banana Splitit.
Ramblasia rampattu,
paljon patsaita, suuria suihkulähteitä.
Iloisia ihmisiä, kauniita katsella.
Sitten Sitgesiin, lähemmäs laajoja laineita.
Kuljettu kivisillä kaduilla, kauniin kapeilla kujilla.
Näyttäviä näyteikkunoita, taidokkaasti tyrkyllä.
Katalonialaisessa katolisessa kirkossa,
vahingossa vihkiäisissä vierailtu,
ihanaa Ave-Mariaa kuultu.
Muutamaan museoon tutustuttu; Maricel, Cau Ferrat,
Maria Magdalena maalauksesta mykistytty.
Rannalla rentouduttu, uitu useasti.
Huoletta herkuteltu, amanidalla aloittaen, viinejäkään väheksymättä.
Cafe con leche`t Cafeteriassa.
Ihania iltoja, istuttu ihan iisisti, ihastellen ihmisiä.
Harmittomat hintit hilpeyttä herättivät.
Tanssittu toista tuntia Tic Tac Toe`ssa.
Rakasteltukin riemulla.
Viikko vierähti virkistävästi, vaikutteita valtavasti.
Sinulle soisin samaa!

Reeta

Reply
Annemaria 24.3.2019 - 10:57 pm

Haa Reeta, riemastuttava matkakooste 🙂 Barcelona on aikoinaan kuulunu mun lempikaupunkeihini ja Sitgesissäkin tullu käytyä. Ei muuta kuin uusintakierros 🙂

Reply
Kohteena maailma / Rami 24.3.2019 - 8:10 pm

Olipas kivasti rajattu unelmat Espanjaan! Itsellä oli alunperin omaan ruokakohteeseen ajatuksena San Sebastian, mutta menin olut matkailu edellä Belgiaan. San Sebastian yhdistettynä Bilbaoon on kyllä haaveissa ja ideaakin sinne jo on.

Nyt kun puhuttiin Espanjasta, niin pakko nostaa esiin vielä Kanariansaaret. Ne on kyllä varsin monipuolisia kohteita myöskin ja niitä haluaisin tutkia vielä huomattavasti enemmän. Ylipäätään Espanja on sellainen maa, että siellä on näkemistä ja tekemistä kymmenille eri reissuille!

Reply
Annemaria 24.3.2019 - 11:03 pm

Kyllähän tästä maasta helposti repii tuon 10 unelmaa :). Espanjan pohjoisrundi olis kyllä kiva. Joku päivä, toivottavasti.

Totta, mä oon unohtanu Kanarian saaret kokonaan, vaikka sielläkin olis vaikka mitä. Tunnen hirveen huonosti noita saaria, enempi olen jäänyt nyt nalkkiin mantereelle.

Reply
espanjaan 24.3.2019 - 11:21 pm

Olipa kivoja haaveita. Osassa olen käynyt, esimerkiksi Pohjois-Espanjassa ja tietäisin kyllä muutamia muitakin kohteita, joista kannattaisi haaveilla. Oletko käynyt vaikka Katalonian pienemmissä kaupungeissa, esim Girona, Figueres, Cadaques, Besalu, ja siellä suunnalla? Noista Andalusian valkoisista kylistä minulla on se kokemus, että vain Mijas on täynnä turisteja ja erinäisiä sen lieveilmiöitä. Ehkä myös Frigiliana. Mutta muut, joissa olemme kulkeneet, esim Comares, Periana, Casarabonela, Ojen, Istan, Guaro, Monda, Coin, Yunquera, El Burgo tai Cartaojal ovat olleet hyvin hiljaisia ja turisteja on tullut vastaan pari – kolme, jos sitäkään. Äärimmillään koko kylä on vaikuttanut turhankin suljetulta. Viime viikolla kävelimme pari tuntia Yunqueran pikkukatuja ja tunsimme melkein, että emme olleet tervetulleita, kun info oli kiinni, kahvilat, baarit ja ravintolat olivat kiinni, museo oli kiinni, kirkko oli kiinni. Kirkon edessä oleva nainen yllätykseksemme kysyi, haluaisimmeko sisälle, nouti avaimen jostain ja esitteli kirkon. Hauska yllätys muuten suljetussa kylässä. Espanja on vienyt minunkin sydämeni. Viikon päästä lähdemme taas kotimatkalle ja se on vielä haikeampaa kuin ennen.

Reply
Annemaria 24.3.2019 - 11:47 pm

Katalonia on mulle Espanjan kolkista kaikista tutuin. Olen itse asiassa käynyt kaikissa noissa mainitsemissasi paikoissa. Girona on rakkauteni ja Cadaques salarakas 🙂 Kiitos noista kylävinkeistä. Päätin, että viimeistään syksyllä vuokraamme auton ja teemme sellaisen kylärundin.

Espanja on kyllä vienyt minunkin sydämeni. Hyvää kotimatkaa teille. Tulettehan ensi syksynä uudelleen?

Reply
Anne 25.3.2019 - 12:36 am

Linnahotelleista kaks tulee mieleen: Jaen ja parador SantaCatalina sekä Siguenza Guadalajaran maakunnassa. San Sebastian, voi, ihana paikka! Vaikka Espanjan kalleimpia.

Reply
Annemaria 25.3.2019 - 8:50 am

Kiitos kaima. Täytyy tutkia noi linnat. Tällainen haave olisi kyllä ihanaa saada toteutettua. San Sebastianissa täytyy jotain olla, koska kaikki sitä niin hehkuttavat. Bucket listalle!

Reply
Mika / Lähtöportti 25.3.2019 - 11:59 am

Hienoa että tartuit haasteeseen ja rajaaminen Espanjaan oli mielestäni erinomainen idea! Mahtavaa kuulla, ettei ihastus Espanjaan ole ainakaan vähentynyt 🙂 Olen katsonut samaa kieliohjelmaa ja haluaisin siksi itsekin Salamancaan, kenties samaan matkaan mahtuisi myös Segovia. San Sebastian on aivan upea, ennen kaikkea ruoan osalta, mutta monella muullakin tavalla. San Sebastianin lisäksi ihastuin kyllä koko Baskimaahan ja parin viikon aikana kotikylänä olleeseen Getariaan.

Reply
Annemaria 25.3.2019 - 8:33 pm

Se on tämä espanjantauti, eikä osoita tauti laantumisen merkkejä 🙂 Baskimaahan pitää ehdottomasti päästä.

Reply
Merja 25.3.2019 - 5:02 pm

Hola, kiva postaus taas. Hyvä rajata näitä matkajuttuja, koska ihmisikä ei riitä koko maailman tutkailuun. Minä olen jo aikoja sitten tyytynyt Eurooppaan, jo lentojenkin takia. En kestä olla koneessa kuutta tuntia enempää. Ensimmäinen projektiluonteinen juttu oli kiertää Euroopan pää-suur- ja must kaupungit. Sitten kollasin Saksan, jota pidin jotenkin hyvin antoisana matkailumaana. Lähellä, halpa, monipuolinen, Alpit, Itämeri, kulttuuri, historia ja kieli. Seuraavaksi kiersin Välimeren, ja Italia nousi suosikiksi todella monesta syystä, onhan se kaunis, historia, kulttuuri, kieli, ruoka yms. Mutta kuinka ollakaan päädyin myöskin Espanja faniksi. Kaikkien näiden edellämainittujen seikkojen takia, mitä löytyy sieltä myös sekä lisäksi ihmisten takia. Espanjalaiset ovat todella sydämellisiä ihmisiä. Palaan aina Espanjaan, vaikka matkustelen edelleen tietysti muuallakin ja mökilläkin on oltava kesäaikaan, mutta syksyllä tämä muuttolintu palaa Espanjaan. Kiitos taas uusista vinkeistä.

Reply
Annemaria 25.3.2019 - 8:31 pm

Hola Merja. Samaa mieltä sun kanssa. Jo pelkästään Euroopassa riittää nähtävää yhdelle ihmiselämälle. Hauska toi sun tapa tutustua maanosaan pala ja alue kerrallaan.

Ehkä yksi syy siihen, miksi Espanjassa on niin helppo olla, ovat juuri ihmiset. Harmi, että kielimuuri on usein välissä, mutta siltikin kokee ystävällistä ja hyväksyvää suhtautumista vaikka ihan turreja olemmekin. Mukavaa, jos sulle on ollut hyötyä vinkeistä ja kokemuksistani.

Reply
Espanja-fani 26.3.2019 - 9:40 am

Setenil de las Bodegas on aivan ihastuttava kalliokylä Andaluciassa.

Reply
Annemaria 26.3.2019 - 4:37 pm

Kiitos vinkistä. Mä näin jokunen aika sitten kuvia tuosta ihmeellisestä kylästä. Pannaan käyntilistalle.

Reply
Kastehelmib 26.3.2019 - 10:34 am

Superihana postaus Espanjasta. Näistä löytyy monta kiinnostavaa matkakohdetta. Aion poimia muutaman kohteen omaan reisuulistaani. Kiitos paljon ja upeaa aurinkoviikkoa!

Reply
Annemaria 26.3.2019 - 4:39 pm

Kiitos. Espanja inspiroi 🙂 Ihanaa auringon täyttämää elämää itsellesikin.

Reply
Pirjo 26.3.2019 - 10:53 am

Onko eka kuva Caminito del Rey??Kuljimme sen muutama vuosi sitten ja oli kyllä maisemiltaan yksi vaikuttavimmista paikoista.San Sebastian on ihana,varsinkin turistisesongin ulkopuolella;ja ne pintxot..
Bilbaoon olisi voinut tutustua paremminkin kuin vain museopysähdyksen takia.Itse Guggenheim oli mielestäni upea taideteos,ulkoapäin,taiteesta en niinkään ymmärtänyt.Viime keväänä vietimme autoillen aikaa Alicanten yläpuolella ja tykkäsin niistäkin maisemista.
Ihana lukea näitä sun postauksia,viikon kuluttua olemme jo itsekin Malagan seudulla,aikaa on n.kuukausi ja asunnot vuokrattu kolmesta eri paikasta.Nämä aikaisemmin vannoutuneet Itävalta-fanit ovat nyt hurahtaneet vahvasti manner-Espanjan suuntaan!

Reply
Annemaria 26.3.2019 - 4:43 pm

Espanjassa on imua 🙂 Joo, toi eka kuva on Caminito del Reyltä. Oli kyllä melkoisen hulppeat maisemat. Baskimaa polttelee nyt kovin ja toivottavasti syksyllä olisi sinne mahdollisuus suunnistaa. Mahtavaa reissua teille!

Reply

Leave a Comment