Antequera – kaupunki, jolla on andalusialaisen maalaisserkun sielu

by Annemaria

Kun suurin osa Aurinkorannikon kaupungeista on jo nähty, uteliaisuus ajaa syvemmälle sisämaahan.

Ihan Andalusian sydämessä, noin 60 km Malagasta pohjoiseen, on historiallinen kaupunki Antequera. Jo nimikin viittaa antiikkiin ja muinoin kaupunkia hallinneisiin roomalaisiin.

Me eksyimme Antequeraan oikeastaan siellä olevan Parador-hotellin ansiosta. Paradorit ovat Espanjan valtion ylläpitämiä hotelleja, jotka ovat joko historiallisesti merkittävissä rakennuksissa tai ne sijaitsevat luonnon kauniilla paikalla. Ja sitten ovat Antequeran kaltaiset kaupunki-Paradorit, jotka toimivat jonkin asteisina rauhoittavina keitaina.

Parador de Antequera

Samalla oli mahdollisuus tutustua vanhaan andalusialaiseen kaupunkiin, jota turismi ei paljoa heiluttele. Ja sellainen Antequera juuri oli, aito ja hyvin periandalusialainen. Aukioita, kirkkoja, puistoja, valkoisia taloja, härkätaisteluareena ja kaupungin kruununa ylhäällä maurien rakentama linnake.

Ylös Alcazaban linnoitukseen kannattaa ehdottomasti kivuta. Ylhäältä avautuvat hienot näkymät reilun 40 000 asukkaan kaupungin ylle ja sitä ympäröivään vuoristoon. Neljän euron pääsymaksu kannattaa maksaa ihan jo näköalojen takia.

Kaupungin laitamilla sijaitsevat Unescon maailmanperintöluetteloon listatut dolmenit eli tuhansia vuosia vanhat hautakammiot ovat monille kaupungin merkittävin nähtävyys. Me jätimme nämä kuitenkin väliin, sillä tässä kohden myönnän moukkamaisuuteni. Erilaiset arkeologiset löydöt eivät ole koskaan kuuluneet suosikkeihini.

Sen sijaan kiersimme kaupungin katuja, ihastelimme kauniita rakennuksia, nautimme lähes helteisestä kevätkelistä ja istuskelimme siellä sun täällä paikalliselämää aistimassa. Tapamme mukaan bongasimme myös tukun kiinnostavia ravintoloita ja maistelimme tapaksia muutamissa paikoissa. Vähän jäi sellainen kuva, että Antequerahan taitaa olla ihan kelpo ruokakaupunki.

Venytimme nälkäämme iltaa varten, sillä olimme päättäneet syödä hotellimme ravintolassa. Päätös oli hyvä, sillä Parador de Antequeran ravintolan menu oli erinomainen. En tosin tiedä miksi menu oli ilmiselvästi mitoitettu sumopainijoille, sillä osa annoksista oli aivan älyttömän suuria. Meidän mielestä yhdestä menusta olisi hyvin syönyt kaksi.

Hotellin aamiainen oli ihastuttava. Herkullisia juustoja, tuoreita hedelmiä, maukkaita leikkeleitä ja valtaisa valikoima erilaisia leivonnaisia. Näyttää olevan maan tapa, että makeaa on aamiaispöydässä enemmän kuin tarpeeksi.

Jos yövyt Paradoreissa, aamiainen kannattaa ehdottomasti sisällyttää varaukseen. Kolmen Parador-kokemuksen perusteella, näissä hotelleissa on minusta yhdet parhaimmista hotelliaamiaisista, mitä Espanjassa on tullut eteen.

Ei Antequerassa minusta mitään ihmeellistä näkemistä ole, mutta mukava ja käymisen arvoinen kaupunki se joka tapauksessa on. Kaupungin aitous on ehkä sen paras anti.

Samaa mieltä näyttää olleen myös Malagassa asuva Eeva Eevagamunda -blogissaan. Eeva nimesi Antequeran Andalusian valkoisten kylien isoveljeksi. Ja sitä se varmasti on. Kaunis kylä, joka on naamioitunut kaupungiksi. Vai onko se sittenkin maalaisserkku, joka yrittää olla enemmän kaupunkilainen kuin onkaan?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

6 comments

HannuPekka 17.3.2019 - 11:06 am

Kiitos jälleen kivasta blogista. Antequera on meillekin tuttu, mutta vähän eri kantilta. Mukava, kun joku täydentää ja paikkaa omia aukkojamme.
Me olemme laajentaneet maailmankuvaamme Andalusiassa vähän vähemmän rohkeasti kuin te – emme siis omalla autolla huristellen ja seikkailen, vaan aina eka kerralla olemme käyneet järjestetyllä retkellä. Seuraavalla kerralla sitten omin avuin ja syvällisemiin tutustumaan lisää siihen, mikä kiinnostaa tai jäi aiemmin kokematta.
Meille Antequeira avautui suomalaisella ryhmäreissulla. Oppaan avulla tuli opittua ja nähtyä Eevamagundankin mainitsemat Unescon maailmanperintökohteet. Nämä ovat muuten aina näkemisen ja kokemisen arvoisia ja suosittelen niiden bongaamista aina kuin mahdollista. Esihistorialliset hautakammiot olivat aivan uskomattomat eikä siinä juurikaan aikaa ”hukkaan” mennyt. Samoin makaavaa intiaanipäälliköä muistuttava vuoren tarina oli mukava kuulla oppaalta. Retken huipentuma oli El Torcalin vuori, jonka maisemat olivat kuin jostain universumimme etäisimmältä kolkalta.
Kääntöpuolena bussireissulla oli toki se, että itse kaupunkiin emme ehtineet tai edes bussilla mahtuneet. Se jää seuraavaan kertaan, kun omalla autolla lähdemme jälkiäsi kulkemaan. Kiitos innostuksesta ja että saimme syyn palata myös itse kaupunkiin. Erityinen kiitos Paradoreista. Pitää tutustua tarkemmin.
Olkaa onnellisia, kun voitte jäädä tänne vielä kuukaudeksi. Jotkut joutuvat lähtemään jo maaliskuun lopulla…
t. HannuPekka

Reply
Annemaria 17.3.2019 - 5:56 pm

Molemmissa reissutavoissa on puolensa. Omilla ”seikkailuilla” homma menee joskus helposti haahuiluksi, kun taas valmismatkoilla pääsee suoraan asioiden ja nähtävyyksien ytimeen, kuten teillä tuossa. Otan sanani takaisin noista hautakammioista. Pakkohan niissä on jotain olla, kun niin moni niitä kehuu. Lupaan mennä 🙂

No voi, teillähän alkaa jo kotiinlähtö häämöttää. Mutta toisaalta, aina on hyvä merkki, jos nälkä jää. Olen itse tällä hetkellä jälleen pätkän Suomessa ja niin ylen onnellinen, että edessä on vielä koko huhtikuu Andalusiaa. Ensi syksynä uudelleen. Jospa sitten onnistuisivat nuo gin tonicit muovimukista 🙂

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 18.3.2019 - 12:17 am

Varteenotettava vaihtoehto! Nyt kävi nimittäin niin hassusti, että Malagan liput polttelee sähköpostissa ja tarkoitus suunnata juuri näihin valkoisiin kyliin. Vaikka tämä onkin kaupunki, niin varsin viehättävän näköinen myös. 🙂
Paradoreja oon katsellut myös, mutta ne on mun budjetille turhan kalliita, kun lähden yksin. Tämä Antequeran parador oli musta vähän tylsä, siinä kun ei näyttänyt olevan mitään historiallista, kuten niissä monesti on. Jotkut ovat todella kauniita!

Reply
Annemaria 18.3.2019 - 10:03 am

Lentoliput Malagaan on erinomainen valinta 🙂 Ja noita ihastuttavia valkoisia kyliähän riittää. Totta, että toi Antequeran Parador ei ollut parhaasta päästä. Se kuuluu näihin uudempiin Paradoreihin ja oli tyyliltään sellainen minimalistinen ilman historian havinaa. Jos matkustat lännen suuntaan, suosittelen ehdottomasti Arcos de la Fronteraa. Ylhäällä sijaitseva vanha kaupunki on IHANA! Postaus tästä kaupungista tulee seuraavaksi. Matkailutoimi on muuten suunnitellut n. 300 km mittaisen valkoisten kylien kierroksen, jonka lähtöpisteenä tämä kaupunki on. Jos suunnistat lännen suuntaan, tätä kylää ei kannata jättää väliin.

Reply
Eeva / Eevagamunda-blogi 18.3.2019 - 8:04 pm

Kiitos linkistä blogiini! Taidettiin pistäytyä Antequerassa ihan samaan aikaa, muutaman päivän välein. Keväinen Antequera oli kaunis, kiva ja rauhallinen, ja yllätti mut tosi positiivisesti niin kuin blogissani kerroinkin 🙂

Reply
Annemaria 19.3.2019 - 1:00 pm

Ole hyvä vaan. Mukava postaus sulla. Näyttää vähän siltä, että näitä mukavia kaupunkeja Andalusiassa vaan riittää. Vielä ei ole tullut vastaan yhtään sellaista paikkaa, jossa en olisi viihtynyt 🙂

Reply

Leave a Comment