Budapest – Euroopan paras viikonloppukaupunki

by Annemaria

Jossain kohdin lopetin laskemisen siitä, kuinka usein olen käynyt Budapestissä. 80-luvun puolivälistä alkaen kaupunkiin on tullut matkattua lähes joka vuosi, joskus useamminkin.

Vaikka kaikki merkittävimmät nähtävyydet Budapestistä on tullut katsastettua useampaankin kertaan, yhä vain jaksan ihmetellä samoja asioita. Sankarien aukion suureellisuus, parlamenttitalon pitsinen arkkitehtuuri, Pyhän Tapanin Basilikan mahtavuus ja ketjusillan jykevyys ovat pikkukaupungin tytölle aina yhtä ihmeellisiä.

Hento lumikerros puki parlamenttitaloa.Tonava kaunoinen ja  Budapestin maamerkki Széchenyin ketjusilta.Pyhän Tapanin Basilika ja vieressä heti pyhäinhäväistysarkkitehtuuria.Sankarien aukiolla on pantu reilusti överiksi.

Joka kerta on pakko kävellä iltahämyssä Széchenyin ketjusiltaa pitkin ja nautiskella Tonavan rantojen rakennusten ja siltojen hurmaavasta valomaailmasta. Budapest vaan on niin upea ja taianomainen iltavalaistuksessa. Euroopan kaunein ehkäpä.

Joka kerta on myös pakko kulkea Andrassy bulevardia pitkin, ihastella sen kauniita rakennuksia ja pysähtyä kahville lempikahvilaani Muvesz Kavehaziin.

Andrassy kadun Muvesz Kavehazissa on sopivasti ajan patinaa ja menneen maailman fiilistä.

Täytyy myöntää, että koleana talvipäivänä, kun taivas työnsi märkää räntää ja Tonava toi luihin saakka jäytävää kylmyyttä, Budapest ei ollut parhaimmillaan. Värimaailmaltaan harmaa kaupunki näytti entistä harmaammalta. Kaupungin omaleimainen rappioromantiikka kääntyi loskan keskellä enemminkin rappiopuolelle. Jos voit valita, matkusta Budapestiin muulloin kuin kalseana talvikuukautena.

Vai onko tässä harmaudessa sittenkin jotain surumielisen kaunista?Ronald ja Nancy.Kaupunginpuiston luistelijoita on aina mukava seurata. Lisämausteena komeita rakennuksia.

Budapestin mahtipontisten harmaiden kivirakennusten sisältä löytyy niin paljon kauneutta. Tällä kertaa kiinnitin huomiota Tonavan varren hienoon rakennukseen, joka oli jäänyt aiemmin huomiotta. Tuntui ihmeelliseltä ajatella, että alunperin 1833 avatun konserttitalo Vigadón saleissa olivat konsertoineet mm. Strauss, Brahms ja Liszt.

Pientä pääsymaksua vastaan pääsi tutustumaan Vigadón kauneuteen. Jos musiikki yhtään kiinnostaa, konsertti tämän loistokkuuden keskellä olisi varsin elämys. Vigadón ohjelma löytyy täältä.

Budapest, jos mikä, sopii erinomaisesti viikonlopun irtiottoon. Kaupunkiin saa useasti halpoja lentoja. Nytkin meidän menopaluulennot hengeltä maksoivat alle satasen. Eikä lentokaan kauaa kestä, vain reilut pari tuntia.

Budapest lukeutuu edelleen Euroopan edullisimpien matkailukaupunkien joukkoon. Vaikka ollaankin pääkaupungissa, majoitusta saa tosi kivaan hintaan. Kaupunki on täynnänsä kohtuuhintaisia ja hyvätasoisia vuokrattavia huoneistoja. Myös kaupungin monilla luksustason hotelleilla on usein hyviä tarjouksia, etenkin jos matkustat vilkkaimpien kesäkuukausien ulkopuolella.

Tällä kertaa meillä oli vuokrattu 70 neliön Purple home -niminen huoneisto Basilica Apartments nimiseltä yritykseltä (löytyy myös booking.comin kautta)  aivan basilikan takaa. Sijainti oli loistava, oikeastaan kaikki merkittävä oli kävelyetäisyydellä.

Vaikka talo ulkoapäin ei ollut mitenkään hyvässä kunnossa, sisältä asunto oli tyylikkäästi remontoitu ja kalustettu. Pienenä miinuksena oli aluksi netin toimimattomuus, mutta asia korjattiin pikaisesti. Mies valitti myös välillä lämpimän veden puutetta. Ilmeisesti lämminvesivaraaja oli sen verran pieni, ettei kuumaa vettä riittänyt ylettömästi lotraavan vaimon jäljiltä.

Hintaa tällä kämpällä oli 75 euroa vuorokaudelta. Jos tyydyt hieman heikompaan tasoon, Budapestistä löytää kelvollista majoitusta jopa alle viidenkympin vuorokausihintaan.

Turistille edullinen hintataso näkyy myös ravintolahinnoissa. Vaikka hinnat ovatkin viime vuosina nousseet, tässä kaupungissa syö edelleen hyvin ja halvalla. Suurkaupungin tarjonta on laajaa ja ravintoloita löytyy varmasti joka makuun ja joka kukkarolle.

Minulle perinteinen unkarilainen keittiö on turhan raskasta, mutta unelmaa sille ken isoja annoksia rakastaa. Parasta minusta Budapestin ruokamaailmassa on, että jos haluaa syödä kunnon gourmee-tasoa, siitäkään ei tarvitse maksaa ihan mansikoita.

Sain kaupungissa asustavilta ystäviltäni muutaman sisäpiirivinkin ravintoloista, joissa kannattaa käydä. Muutamaa näistä kokeilimme ja niinpä tästäkin reissusta kehkeytyi oikea ruokamatka. Syötiin halvalla, ja sitten vähän fiinimmin kalliimmalla. Ja juotiin hyviä unkarilaisia viinejä, viinimaassa kun oltiin. Tämän puolen kokemuksista myöhemmin lisää, luvassa hyviä ravintolavinkkejä.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

28 comments

Ananas2go 25.1.2018 - 11:30 am

Ihana Budapest! Olin alkusyksystä ensimmäisen kerran ja nautin.

Reply
Annemaria 25.1.2018 - 8:04 pm

Joku kumma juttu tuossa Budapestissä on. Vaikka väliin olen sitä mieltä, että tää on nyt nähty, aina sinne kuitenkin tulee mentyä yhä uudelleen. Ja aina myös löydettyä jotain uutta ja mielenkiintoista. Ja vanha rakkaus heräteltyä henkiin 🙂

Reply
Marianne/Heavy Metal Traveler 26.1.2018 - 10:46 am

Tuo asunto pitää kyllä painaa mieleen, tosi tyylikäs ja sijaintihan on ihan huippua. Loppiaisviikonloppuna Budapestissä ei ollut noin paljoa lunta, ja parina päivänä koko kaupungin peitti niin paksu hernerokkasumu ettei Tonavan vastarantaa näkynyt. Sekin oli kyllä hieno, romanttinen näky ja ihan omanlaistaan harmautta. Minullekin Budapest on niitä kaupunkeja, joihin voi palata aina vain uudestaan. Jokin siinä tunnelmassa vain vetoaa täysillä.

Reply
Annemaria 26.1.2018 - 2:05 pm

Me tykättiin kyllä tuosta majapaikasta. Kaikki oli uutta, siistiä ja viihtyisää. Varattiin tää asunto booking.comin kautta, mutta kannattaa tsekata saako edullisemmin varaamalla Basilica Apartments yritykseltä suoraan. Niillä oli oma toimisto Revay utcalla). Vaikka matkailija toivoo aina aurinkoisia kelejä, Budapestiin jotenkin sopii tuollainen sumuinen hämäryys. Oli muuten mullekin eka kerta kuin näin Budapestissä lunta.

Reply
Heli/ Näkymiä vihreältä kukkulalta 28.1.2018 - 10:58 am

Budapest on tullut esiin, kun on mietitty ystävien kanssa viikonloppukohdetta, johon pääsis helposti ja edullisesti sekä Helsingistä että Roomasta. Oon käynyt siellä vain kerran, joten nähtävääkin vielä riittää! Upean näköinen tuo rakennus.

Reply
Annemaria 28.1.2018 - 1:35 pm

Bingo!:) Budapestistä riittää ammennettavaa kyllä useammallekin reissulle. Tykkäät sitten kulttuuri-, ruoka-, viini-, bile-, shoppailu- tai kylpylämatkailusta, sopivasti kattausta joka makuun.

Reply
Outi 28.1.2018 - 11:29 am

Sinun innoittamana olen alkanut suunnittelemaan sooloreissua Budapestiin keväälle tai kesälle 😀 Vaikka siellä tosiaan kerran olen käynytkin ja tavallaan olisi kiva nähdä myös jotain uutta, niin rakastuin tuohon kaupunkiin niin paljon, ettei ole oikeasti mitään hyvää syytä jättää lähtemättä. Taidankin pistää hakukoneet laulamaan 😉

Reply
Annemaria 28.1.2018 - 1:40 pm

Taisi muuten justiinsa olla Norwegianin Rewards-jäsenille Budapestiin tarjouslentoja 🙂 Vähän lämpimämmät kelit olisivat kyllä olleet plussaa, joten vähän myöhemmin on ehkä parempi aika matkustaa. Kosteus ja tuuli tekivät tällä reissulla kelistä aika jäätävää.

Reply
Martina 28.1.2018 - 4:26 pm

Budapest on niin kaunis! Minusta nuo harmaana päivänä otetut kuvatkin ovat ihania. Ehkä siihen vaikuttaa se etten ollut aistimassa viileää säätä vaan voin ihailla kotiläppärin ruudulta kauniita kuviasi unohtaen täysin, että tuollaisessa säässä on yleensä ärsyttävän kylmä tai kostea tai molemmat. 🙂 Kivan näköinen myös tuo majapaikkanne. Vaikuttaa juuri sellaiselta, jossa itsekin viihtyisin. Näkevätkö silmäni pöydällä myös viinilasin…? Maistuisi!

Reply
Annemaria 28.1.2018 - 5:06 pm

Tarkat silmät 🙂 Totta on, että Budapestilla on vähän surumielinen ilme, jota visuaalisesti pukee tuollainen sumuhuntu. Mutta toinen puoli sitä on se karmiva kosteus ja hyytävä viima, joka on epämiellyttävää. Majapaikkamme oli tosi kiva. Tilaa mukavasti ja hyvällä maulla rempattu ja sisustettu. Tykkäsin erityisesti tuosta huonekorkeudesta ja noista kauniista ikkunoista.

Reply
Tiia/ReiseReise 28.1.2018 - 6:35 pm

Itse olen käynyt Budapestissa kaksi kertaa. 😀 Mutta olen samaa mieltä, todella hyvä kohde viikonloppumatkalle. On kyllä oikein kivan näköinen tuo teidän majoitus.

Reply
Annemaria 28.1.2018 - 9:26 pm

Kiva kämppäläinen oli. Käytiin vähän kädenvääntöä, hotelli vai huoneisto ja päädyttiin sijainnin, hinnan ja koon vuoksi tähän. Hyvä valinta 🙂

Reply
Jenna / Enemmän kuin äiti 28.1.2018 - 7:16 pm

Marraskuinen Budapest teki vaikutuksen myös muhun muutama vuosi takaperin! Se oli sitä aikaa kun reissattiin miehen kanssa kahdestaan ilman lasta – parin euron viinilasillisia, halpoja drinkkejä ja illallisia, kahvittelua kaikessa rauhassa.. ai että 🙂 Olisihan tuo paikka kiva näyttää myös muksulle, todellakin super hyvä (ja edullinen) viikonloppukohteeksi! Kylpylä jäi viimeksi näkemättä, sellaiseen on pakko seuraavalla kerralla päästä.

Reply
Annemaria 28.1.2018 - 9:30 pm

Jokus tuolla Facessa ehdottikin, että talvikauden kalseuteen sopisi hyvin kylpylöissä lilluttelu. Pitäisi varmaan kokeilla. Koska Budapestissä on tullut merkittävimmät nähtävyydet jo kierrettyä, meille kaupunki nykyisellään on juuri tuota maitsemaasi: mukavaa chillailua kahviloissa, viinibaareissa ja rafloissa.

Reply
Johanna / Hellan ja viinilasin välissä 29.1.2018 - 10:18 am

Juuri katselin Budapestin lentoja kun oli aika hyvään hintaan tarjolla. En ole vielä koskaan käynyt siellä ja alkaisi pikku hiljaa olemaan aika 😉 Kielipitkällä jään odottelmaan ravintolavinkkejä ja kiitos tuosta majoitustipsistä.

Reply
Annemaria 29.1.2018 - 3:51 pm

Tässä sulle ensimmäiset maistiaiset: https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/01/27/ravintolavinkit-budapestiin-osa-1-ne-vahan-paremmat-ravintolat/ Hyvä kaupunki ruoka- ja viinimatkaajalle.

Reply
Mika / Lähtöportti 29.1.2018 - 2:51 pm

Saat kyllä Budapestin kuulostamaan tosi houkuttelevalta, ja minusta tuo surumielinen harmaus näyttää pelkästään kauniilta – ainakin valokuvissa. Tykkään muutenkin kaupunkilomista kesäsesongin ulkopuolella, vaikka lämpimissä ja valoisissa iloissa on toki niissäkin hyvät puolensa. Olen viime aikoina havahtunut siihen, että vierailuistani useammassakin Euroopan klassikkokaupungeista on jo vuosikymmeniä. Olisi siis korkea aika lähteä uudestaan myös Budapestiin!

Reply
Annemaria 29.1.2018 - 4:01 pm

Budapest on muuttunut mun mielestä paljon viimeisen kymmenen vuoden aikana, tosin niin hyvässä kuin pahassa. Sellainen yleinen trendikkyys on lisääntynyt, mikä aina nakertaa ikävä kyllä paikallista charmia, johon aikoinaan eritoten tässä kaupungissa ihastuin. Tykkään myös itse markustaa eri paikkoihin sesonkien ulkopuolella. Näin saa matkan edullisemmin, välttää suurimmat turistilaumat ja jotenkin kokee kohteen aidommin. Ei muuta Mika kuin hyvää matkaa Budapestiin 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 2.2.2018 - 7:16 pm

Budapestissa on tullut vietettyä hauska heinäkuinen viikonloppu ystäväpariskunnan kanssa muutamia vuosia sitten. Mieleen jäi kaunis (ja lämmin) kaupunki, josta sai edullisia viinilasillisia. Kylpylässä meinasi mennä hermot, kun ei tiedetty miten siellä pitää toimia ja kylpylän mummut ei oikein osanneet auttaa. No, selvittiin ja nyt koko juttu jo naurattaa, mutta silloin ei hymyilyttänyt. Uudestaankin voisin Budapestiin mennä. Kauniita kuvia muuten: )

Reply
Annemaria 2.2.2018 - 11:18 pm

Kiitos. Haa, olen kuullut myös noista kylpylöiden ”palvelualttiista” muummoista. Saapa nähdä kuinka kauan näitä vanhan maailman perinteitä on kuvioissa. Joskus on muuten kumma juttu, että asiat jotka paikan päällä ärsyttävät, myöhemmin oikeasti naurattavat. Sitä myös helpommin unohtaa jutut, jotka ovat menneet ihan putkeen, mutta auta armias, jos on ollutkin jotain säätämistä, niin sen kyllä muistaa paljon. Mulla on myös Budapestistä monta vastaavaa muistoa entisajan palvelualttiista kulttuurista 🙂

Reply
Katariina / Lomaluumu 3.2.2018 - 12:55 pm

Budapestissa on potentiaalia, mutta kaupunki on jäänyt minulle toitaiseksi hieman etäiseksi. Pitäisi ehkä tehdä uusi reissu, viime syksyn Unkari-Slovakia-turneella ehdittiin olla vain pari päivää mestoilla ja mieli oli jo tiiviisti Slovakiassa. Kuvien mukainen sää olisi täydellinen kahvilasta toiseen kulkemiseen, joten Budapest ei olisi ollenkaan huono idea esim. näin talvella 🙂

Reply
Annemaria 3.2.2018 - 10:47 pm

Mä matkustan itse useasti juuri turistikauden ulkopuolella. Vaikka säässä joutuu joskus tinkimään, kohteet näyttäytyvät jotenkin aidompina. Kannattaa antaa Budapestille toinen mahdollisuus 🙂

Reply
Travelloverin Annika 3.2.2018 - 8:50 pm

Tosi nättiä, kun on lunta! Omasta viime kerrastani on muutama vuosi. Olin silloin joulumarkkinoiden aikaan, mutta lunta ei ollut. Raaka ilma kylläkin. Budapest on minustakin ihana. Siitä riittää monelle kerralle. Kyllähän kylpylään pitää edes kerran mennä, käydä rauniobaareissa, kuljeskella päämäärättömästi. Minuakin on jaksanut ihmetyttää, miten edullinen kaupunki sen on.

Reply
Annemaria 3.2.2018 - 10:56 pm

Oli muuten mullekin eka kerta, kun talvikuukausina Budapestissä on lunta. Harvinaista kaiketi. Mainitsemasi rauniobaarit ovat Budapestin oma juttu, joissa kannattaa ehdottomasti käydä. Hauskoja ja yllätyksellisiä.

Reply
Sannahof // Unelmamaja 3.2.2018 - 11:12 pm

Budapest kuuluu ehdottomiin suosikkeihini kaikista käymistäni kaupungeista. Kaupunki on valloittava kesäaikaan, mutta tammikuun kalseudessa se oli myös karulla tavalla upea. Ja kylpylöiden lämpimissä ulkoaltaissa oli aika upeaa lillua talvipakkasilla.

Reply
Annemaria 4.2.2018 - 8:54 pm

Eurooppa on täynnänsä ihastuttavia kaupunkeja, Budapest minustakin yksi niistä. Pitäisi varmaan joskus kokeilla talvikautena lilluttelua kylpylöiden lämmitetyissä ulkoaltaissa. Talvikaudessa ehkä sekin hyvä puoli, ettei porukkaa ole niin sankoin joukoin.

Reply
Rosaliina Frantti 4.2.2018 - 9:19 pm

Voisin omalle listalle lisätä Budapestin seuraavaksi, siellä en olekaan ehtinyt vielä käydä! Kivalta näyttää nimittäin

https://www.rantapallo.fi/adioscasa/

Reply
Annemaria 6.2.2018 - 11:25 am

Hyvää matkaa. Bilemeininkiäkin löytyy 🙂

Reply

Leave a Comment