Eriskummallinen majapaikka Splitissä

by Annemaria

Tässä majoituskohteessa ei voi olla kuulematta historian havinaa.

Makasin olohuoneen sohvalla ja tuijottelin keskiaikaista puukattoa. Katolla oli ikää niin paljon, etten saattanut oikein ymmärtää. Millaista elämä olikaan 1200-luvulla, kun joku puuseppä tuota kattoa veisteli ja joku maalari kävi sen puupalkkeihin taiteilemassa kauniit ornamentit?

Ja tässä minä sitten tuijottelin yli 800 vuotta myöhemmin tuota luomusta, jota Unescon suojeluksessa alettiin remontoida 1900-luvun loppupuoliskolla. Minusta tämä oli aikamoisen ihmeellistä.

Kroatian Splitin majapaikkamme oli varmasti yksi eriskummallisimmista huoneistoista, joissa olen matkoillani yöpynyt. Kyse oli Unescon suojelemasta Grisogonon aatelissuvun kaupunkitalosta, joka sijaitsee vanhan kaupungin ytimessä Peristilin aukion kulmauksessa.

Aika mielenkiintoista on ollut talon naapuristokin. Vastapäisessä talossa nimittäin eleli aikoinaan keisari Diocletianus, joka rakennutti vuoden 300 tienoilla itselleen kokonaisen palatsialueen eläkepäiviään varten. Ja tähän samalle palatsipihalle Grisogonot sitten rakennuttivat oman talonsa 900 vuotta myöhemmin.

Aina kun avasin aukiolle päin olevan ikkunan, minun teki mieli vilkuttaa kuninkaallisesti aukiolla parveileville turisteille. Prinsessa Anne täältä palatsista, hyvää päivää.

Vaikka huoneistomme oli kaikin puolin kiinnostava ja tunnelmaltaan viihtyisä, pari asiaa majapaikassamme silti häiritsi. Ei niinkään loma-asumisen vuoksi, vaan itse hienon rakennuskokonaisuuden kannalta.

Lattian halpa laminaatti ei tehnyt oikeutta kauniille kiviseinille eikä vanhaa Murano-lasia oleville ikkunoille puhumattakaan upeasta katosta. Kaikkein häritsevin elementti oli olohuoneen nurkkaan rakennettu omituinen kyhäelmä, jonka suojissa sijaitsi kylpyhuone ja minikeittiö. Eikö mitään kauniimpaa ja sopivampaa rakennusratkaisua tuohon voitu keksiä lastulevykauhistuksen sijaan?

Muutenhan huoneisto oli oikein viehko ja tilava. Makuuhuone sijaitsi eteisen toisella puolella muutaman portaan alemmalla tasolla. Tosin, jos olet kovin herkkä metelille, tämä ei ole sinun kohteesi. Ikkunoissa ei ollut äänieristystä, joten kadulta kuuluva meteli kuului sisälle melko voimakkaasti.

Päiväaikaa sisälle kantautuvat äänet eivät meitä juuri haitanneet ja iltaisin oli kiva kuunnella aukiolla soittelevaa kitaristia laulamassa klassikkobiisejä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä äänekkäät bileporukat sen sijaan valvottivat aina aamutunneille asti. Ja heti aamusta kello kuusi viereinen kellotorni toivotti hyvää huomenta turhan tuhdilla kaikupohjalla.

Huoneiston sijainti vanhan kaupungin ytimessä oli loistava. Rantabulevardin ja vanhan kaupungin sokkeloiset kujat, pikku putiikit ja kivat ravintolat olivat aivan likellä. Tässä kohtaa aina muistaa, miksi kaupungissa on mukavaa asustella kaiken ytimessä. Mukavaa oli myös, että majoituspaikka sijaitsi vain lyhyen kävelymatkan päässä satamasta ja lentokenttäbussista.

Yövyimme tässä Grisogono Palace Luxury Apartmentissa maalis-huhtikuun vaihteessa. Näin vilkkaimman turistikauden ulkopuolella vuorokausihinta oli 115 euroa aamiaisella, joka tarjoiltiin samassa rakennuksessa olevassa Lvxor-ravintolassa (kuva alla).

Vähän ärsyttävää oli, että majoituksen pystyi maksamaan vain käteisellä, mutta onneksi pankkiautomaatti löytyi ihan rakennuksen vierestä. Kaikin puolin mielenkiintoinen majoitusvaihtoehto.

Grisogono Palace Luxury Apartment löytyy mm. booking.comin sivuilta.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

4 comments

Sinna 7.4.2017 - 2:32 pm

Tällaiset vanhat talot ovat hauskoja majapaikkoja – ihan toista kuin isot ilmeettömät hotellit! Splitissä me asuttiin siinä kaupungin muurissa – kirjaimellisesti – sisään mentiin pieneltä torilta muurin sisäpuolella ja olohuoneen ikkuna antoikin tuolle torille, mutta vessan ja käytävän ikkunat olivat Grgur Ninskin patsaalle – makkariin puolestaan pääsi kapoista kujannetta pitkin – eli muurikäytävää!

Reply
Annemaria 8.4.2017 - 10:59 am

Kuulostaapa hauskalta! Makuuhuoneeseen käynti muurikäytävää pitkin, on jotain mitä ei voi edes täysin hahmottaa. Muistatko vielä tuon paikan nimeä? Entä mitä kautta varasitte? Laittaisin mielelläni muistiin vastaisuuden varalle.

Reply
Sinna 10.4.2017 - 1:31 pm

Vuokrattiin suoraan yhdeltä yliopiston opettajalta, ei näytä enää olevan juuri tuo huoneisto vuokrattavana. harmi!

Reply
Annemaria 11.4.2017 - 6:47 am

No voi. Kiva löytö teille kumminkin.

Reply

Leave a Comment