Grand Champagne Helsinki – samppanjanystävän kuplivaa juhlaa

by Annemaria

”Samppanjan nauttiminen saa tuntemaan että on sunnuntai ja elämän parhaat päivät ovat juuri kulman takana”.  – Marlene Dietrich

Ensi kosketukseni samppanjaan sain hieman yli kaksikymppisenä. Ystäväni poikaystävä oli tuonut YK-joukoista palattuaan tuliaiseksi pullon Dom Perignonia. (En tiedä, oliko asiaan vaikutusta sillä, että kyseinen kuohuva tunnettiin tuolloin James Bondin samppanjamerkkinä.) Oli vapun aatto ja juhlan kunniaksi ystäväni päätti avata tuon eriskummallisen pullon, joka oikein laatikkoon oli pakattu.

Emmehän me tuolloin mitään samppanjan päälle ymmärtäneet. Tässä kohtaa sanonta ”helmiä sioille” piti paremmin kuin hyvin paikkaansa. Muistan vieläkin kuinka irvistelimme juoman happamuutta ja kuivuutta ja ihmettelimme miten näin pahalta maistuva juoma voi olla niin kallista. Pullo tuli kyllä juotua, mutta ns. pitkin hampain.

Nyt 30 vuotta myöhemmin, ymmärtäisin tuon juoman päälle, mutta ikävä kyllä Dom Perignoniin minulla ei ole varaa. Vaan onneksi samppanjan maailmasta löytyy vaihtoehtoja myös meille taviksille. Tänä päivänä samppanja edustaa minulle iloa ja hemmottelua, laatuhetkeä joka nostaa arjen yläpuolelle sekä ehdottomasti viehkoa ja vivahteikasta makumaailmaa.

Bond juo nykyisin Bollingeria.BollingerSamppanjaa3samppanjaa

Olin odottanut innoissani päästäkseni viikonloppuna kokemaan samppanjanhuuruista riemujuhlaa Vanhalle Ylioppilastalolle. Grand Champagne Helsinki 2016 -tapahtuma tarjosi samppanjan ystävälle lyömättömän mahdollisuuden maistella niin tuttuja klassikkosamppanjoita kuin erikoisuuksia sekä luksussamppanjoiden vuosikertoja.

Maisteltavana oli yli 200 erilaista samppanjaa yli 60 samppanjatalolta. Pääsylipun mukana sai maistelulasin sekä digikortin, jonne saattoi ladata haluamansa summan rahaa. 2 euroa vastasi aina yhtä ”lipuketta” ja jokaisella standilla oli mainittu montako lipuketta kukin maisteltava samppanja maksoi. Edullisimmillaan noin 4 sentin maisteluannos maksoi yhden lipukkeen eli 2 euroa, parhaimpien herkkujen ollessa 5 lipuketta tai enemmän. Vähän hymyilytti huomatessani, että ilmeisesti paikan kallein juoma (14 lipuketta) oli juuri tuolta Dom Perignonin samppanjatalolta. Lipuilla pystyi ostamaan myös tilaisuudessa tarjottavaa pikkusyötävää.

Tungos oli välillä melkoinen.Grande champagne4Grande champagne9Grande champagneGrande champagne8

Jotta lataamamme rahasumma olisi riittänyt edes hetken pidempään, keskityimme ystäväni kanssa maistelemaan keskihintaisia 2-3 lipukkeen samppanjoita, joista löytyikin hyvin miellyttäviä uusia tuttavuuksia. Alkoon tulleen uutuusmerkin, Colletin, Brut Art Deco, oli yksi suosikeistamme. Paahteinen ja hedelmäinen samppanja, jossa oli mukavasti ryhtiä ja pitkä jälkimaku. Pidimme myös Alfred Gratienin Brut Rosésta, joka oli mukavan hapokas ja sitrusmainen, ihanteellinen pirskahteleva samppanja kuumaan kesäpäivään. Elegantti ja harmoninen samppanja oli myös Charles Heidsieckin réserve brut, jonka Viinilehti valitsi vuoden 2016 samppanjaksi.

ColletSamppanjaa2Grand Champagne5samppanjataidetta

Huolimatta siitä, että aika ajoin ainakin lauantai päivänä Vanhalla oli melkoinen tungos, Grand Champagne -tapahtuma tarjosi hienon mahdollisuuden päästä uppoutumaan samppanjan ihanaan maailmaan. Samppanja tekee ihmisistä ilmeisesti iloisia, sillä hyväntuulista ja yllättävän rentoa eri ikäistä porukkaa oli kokoontunut paikalle. Poissa oli kaikenlainen pönötys ja elitistinen sievistely.

Standien henkilökunta oli myös tosi leppoisaa ja avuliasta. Saimme paljon lisää mielenkiintoista samppanjatietoa ja hyviä maistelusuosituksia. Meillä ainakin oli tosi mukava muutama tuntinen. Ensi vuonna ehdottomasti uudelleen!

FullSizeRender

www.grandchampagnehelsinki.fi

Seuraa Samppanjaa muovimukista -blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

You may also like

4 comments

Outi 24.4.2016 - 11:24 pm

Onpa tosiaan paljon ihmisiä siellä ollut! Taitaa tämäkin harrastus pikkuhiljaa levitä myös ihan ”tavisten” keskuuteen. Eikä kyllä mitään halpaa lystiä, mutta varmasti jokaisen sentin arvoista vaikken näiden päälle mitään ymmärräkäön. Olen kaiketi vielä tuossa ”helmiä sioille” -vaiheessa. 😉

Reply
Annemaria 25.4.2016 - 3:51 pm

Näinhän se vähän on, että elämä on valintoja kaikessa. Toinen laittaa 50 euroa samppanjapulloon, toinen ravintolailtaan oluen ääressä. Vähän myös suhteellista, mikä on kallista 🙂 Onneksi tänä päivänä on päästy eroon turhasta hienostelusta, puhutaan sitten viini- tai ruokamaailmasta. Pääasia, että kukin voi etsiä juuri niitä asioita, joista pitää ja jotka tekevät onnelliseksi. Ehkä joku päivä itsekin löydät samppanjan ihanuuden. Tai sitten jonkun muun. Oppia ikä kaikki 🙂

Reply
Miika ♥ Gia | matkakuume.net 26.4.2016 - 9:53 pm

Tämä oli aivan loistava tapahtuma!

Sain vasta tuon Master Classin ulos, vielä yleisfiilistä yms. käsittelevät jutut tulossa. Lisää tällaisia tapahtumia Suomeen – ja onhan tuo Taste of Helsinkin pian tulossakin. 🙂

Reply
Annemaria 26.4.2016 - 10:23 pm

Vähän kade tuosta Taittingerin tastingista 🙂 Vaan hieno ja erityisen iloinen tapahtuma oli ihan riviosallistujallekin. Erityisen iloinen olen siitä, että Suomessa järjestetään tällainen maailmanlaajuisestikin merkittävä samppanjahappeninki. Odotan mielenkiinnolla sun postausta ja tunnelmia.

Reply

Leave a Comment