Maailman kaunein kahvila ja muita kahvilavinkkejä Budapestiin

by Annemaria

Yksi kahvila on ylitse muiden. Mietin vain, pitäisikö siellä kahvin sijasta juodakin samppanjaa?

Kahvilafriikille Budapest on ehdoton kohde. Habsburgien Itävalta-Unkarin ajoilta jäi perinnöksi hienostunut kahvilakulttuuri, joka tosin kommunismin aikana sai kokea kovia. Onneksi moni loistonsa menettänyt kahvila myöhemmin remontoitiin ja tänä päivänä kaupunki tarjoaa kymmenittäin ihastuttavia vanhoja kahviloita, joilla monilla on takanaan pitkä historia ja mielenkiintoinen tarina. Itseni kaltainen miljööfiilistelijä pääsee kakkujen lisäksi nauttimaan muutakin mannaa ja makeaa. Tässä kuusi mielestäni käymisen arvoista kahvilaa.

New York Café (Erzsébet körut 9-11)

Miltä tuntuisi juoda kahvia renesanssipalatsimaisissa puitteissa? Budapestin New York Caféeta on tituleerattu maailman kauneimmaksi kahvilaksi, enkä yhtään ihmettele miksi. Tämä kahvila on jumalainen.

Elettiin 1980-luvun puoltaväliä, kun ensimmäisen kerran kävin tässä 1894 perustetussa kahvilassa. Tosin nimi oli tuolloin kommunistien toimesta muutettu Hungáriaksi. Kahvila oli vain häivähdys nykyisestä. Aika oli patinoinut seinäpinnat tummiksi, kauniita kattomaalauksia pystyi hädin tuskin erottamaan ja tila näytti kaikinpuolin synkältä ja pimeältä. Äänet kaikuivat ontosti holvimaisessa salissa. Rappaukset rapisivat seinistä. Loiston päivät olivat jääneet kauas taakse ja kahvila oli kuin kuolemaa odottava vanhus. Mustuneiden pintakerrosten alla vanha arvokkuus ja eleganssi oli enää muisto vain.

Onneksi tarinassa tapahtui onnellinen käänne. Boscolo hotelliketju osti rakennuksen 2001 ja aloitti vanhuksen mittavan elvytystyön. Viisi vuotta rakennusta remontoitiin ja vuonna 2006 koitti ilouutinen. Hotelli Boscolo Budapest ja sen yhteydessä oleva New York Café avattiin 5.5.2006. New York Café oli synnytetty uudelleen.

New York cafe5New York Cafessa2Cafe New York2Cafe New york

Kun astut New York kahvilaan, sinua saattelee tarjoilijan lisäksi tunnelmallinen pianomusiikki. Ylätasanteella tosiaankin joku soittaa oikeasti mustaa flyygeliä. Kulta kimaltaa kaikkialla, massiiviset kristallikruunut välkehtivät eikä marmorissa ole säästelty. Katon renesanssityyliset koristukset ja maalaukset ovat taidokkaita. Ilmapiiri on palatsimaisen ylellinen.

Kuvat puhukoot puolestaan. Eikä se hintatasokaan niin kallis ollut kuin olisi voinut olettaa, etenkään suomalaisiin kauhistuttaviin kahvilahintoihin tottuneelle. Leivos ja kahvi irtoaa reilulla kymmenellä eurolla. Kahvila on toki reippaasti kalliimpi kuin muut, mutta mieluusti maksoin tästä kauneudesta. Herkullisten ja kauniiden leivosten lisäksi kahvilasta saa myös salaatteja ja pieniä ruoka-annoksia.

Tässä miljöössä oli pakko sittenkin juoda kuohuvaa.New York CafessaNew york cafe BudapestNew York Cafe Budapest2New York CafeNew York cafe2New York Cafe3

Café Central (Károlyi Mihály utca 9)

Toinen mielenkiintoinen Budapestin kahvila on yksi kaupungin vanhimmista kahviloista, Café Central (Centrál Caféház). Vuodesta 1887 toiminut kahvila oli aikoinaan taiteilijoiden, kirjailijoiden ja runoilijoiden intellektuelli kohtaamispaikka, jossa luotiin taidetta ja innovoitiin kaupungin kulttuurielämää. Kommunismin aikaan kahvilalle kävi niin kuin suurimmalle osalle muillekin kahviloista, se suljettiin, mutta avattiin uudelleen 1989.

Loistavien leivonnaisten lisäksi tarjolla on myös ruoka-annoksia.

Cafe Central BudapestCafe Central3Cafe Cetral2Cafe Central Budapest2Leivokset

Muvész Café (Andrássy út 29)

Budapestin Andrássy kadulta löytyy kaksikin pistäytymisen arvoista kahvilaa. Oma kestosuosikkini on melkeinpä oopperataloa vastapäätä oleva Muvész Kaféház, joka on vuosi vuodelta säilynyt muuttumattomana, mutta ehkä juuri siksi niin aitona. Mukavan rento, sopivalla tavalla ajan patinoima, jopa hieman boheemi tunnelma. Erinomainen leivosvalikoima ja hintataso kohtuullinen.

Muvesz BudapestMuveszMuvesz3Muvesz4Muvesz2

Alexandra kirjakahvila (Andrássy út 39)

Toinen Andrássy-kadun mielenkiintoisista kahviloista on Muvesz-kahvilan lähellä sijaitseva Alexandra kirjakahvila, joka sijaitsee kirjakaupan yläkerrassa. Kahvilan paikalla on aikoinaan toiminut kasino, kunnes rakennukseen perustettiin kaupungin ensimmäinen tavaratalo. Kahvilan alakertaa tosiaankin hallinnoi vanhan ajan kirjakauppa ja jotenkin oli aika yllättävää löytää normikaupan yhteydestä tällaista vanhan ajan loistokasta kahvilacharmia.

Hienosti remontoitu, käymisen arvoinen, kaunis kahvila. Kiinnitä huomio katon kirkkomaisiin muotoihin ja hienoihin maalauksiin.

Alexandra2AlexandraAlexandra3

Joko kysytte, että missäs listalta on kaikkien turistioppaiden ylistämä Gerbeaud? Vaci utcan kävelykadun päässä, Vörösmartyn aukiolla olevalla kahvilalla on kyllä pitkät perinteet ja käsitehän se on Budapestin kahviloiden joukossa. Itseäni paikka vaan ei kovin sytytä. Minusta siellä on kiskurihinnat verrattuna tarjontaan, kahvila on täynnä japanilaisia turisteja ja palvelu on ollut muutaman kokemuskerran puitteissa epäystävällistä. Jos jollain on päivitettyä tietoa, laittakaapa kommenttia.

Café Zsivágó (Paulay Ede utca 55)

Kun kerta miellyttävistä kahvilaelämyksistä puhutaan, päätin nostaa vielä esiin pari muuta uudempaa ja arkisempaa kahvilaa. Jos haluat nauttia kahvisi pienestä ohutreunaisesta posliinikupista ja tuntea olevasi kotoisasti isoäidin olohuoneessa, pistäydy keskustan Zsivágó kahvilassa.

Sisustus on sekalainen kokoelma antiikkia: käsinvirkattuja pitsisiä pöytäliinoja, gobeliinikankaita, käsinsolmittuja vanhoja mattoja, antiikkikalusteita sopivasti retrotwistillä. Mutkaton ja miellyttävä kahvittelupaikka.

Cafe ZivagoCafe Zivago3Cafe Zivago2Cafe Budapest

Cafe Frei

En tiedä onko tyylimoka mainita peristeisten kahviloiden rinnalla nykyaikainen ketjukahvila, mutta mainitsenpahan silti. Ihan siitä syystä, että kahvinystävälle tämä on keidas, niin valikoiman kuin laadun suhteen.

Cafe Frei on kansainvälinen frankkariketju, joka vie kahvimatkalle eri maanosiin ja eri maihin. Itse paahdetut kahvilaadut ja sekoitukset takaavat eksoottisia kahvielämyksiä. Varoitan, tässä kahvilassa kahvin valitseminen on todella vaikeaa, sillä listalta löytyy yli 70 erilaista kahvia.

Testasimme porukalla myös leivostiskin antimia, jotka osoittautuivat maultaan itse asiassa loistaviksi. Kaiken kruunaa melko edullinen hintataso, joten normikahvitteluun tämä on loistava paikka. Cafe Frei kahviloita löytyy Budapestistä ainakin kaksi: toinen Arena Plaza ostoskeskuksen ylimmästä kerroksesta kirjakaupan yhteydestä ja toinen Vaci útcan kävelykadulta numerosta 74.

Cafe FreiCafe Frei3Cafe Frei2

Lisää varoituksen sanoja. Jos pelkäät lisäkiloja, parasta olla matkustamatta Budapestiin. Kuka voi vastustaa tällaista kakkutaivasta? En minä ainakaan.

Löytyykö keneltäkään lisää vinkkejä Budapestin kiehtovista kahviloista?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. Käy tykkäämässä.

You may also like

2 comments

Anna K. 8.6.2016 - 4:33 pm

Ihanan tunnelmallisia kuvia!
Tuo New York cafe on kyllä todella upea, kuin joku palatsi. Onneksi aina joku (rikas) ymmärtää näiden aarteiden päälle. Mutta miksi sillä on tuollainen nimi? Ei tule New York yhtään mieleen tuosta tyylisuunnasta. Tosin omaan makuuni se on ehkä turhankin kruusattu. Nuo kolme muuta perinteistä miellyttää mua enemmän. Kakkunälkä tuli joo! 🙂

Reply
Annemaria 8.6.2016 - 8:54 pm

Nimi viittaa rakennuksen alkuperäiseen rakennuttajaan New York Life vakuutusyhtiöön. Melkoista överiloistettahan tuolla on, mutta väliin on vaan niin ihanaa käydä hulppeissa puitteissa vähän fiilistelemässä 🙂

Reply

Leave a Comment