Menu, jonka perässä kannattaa matkustaa

by Annemaria

Silja Linen Menu Nordicin maistelutilaisuus lehdistölle.

Joskus minusta tuntuu, että olenkohan ihan täysipäinen. Miettikää nyt. Olen valmis istumaan vapaaehtoisesti aamuvarhaisella kaksi tuntia junassa vain yhden aterian tähden. Ja iltapäivällä sama takaisin päin. Matkustin siis edestakaisin 460 kilometriä käydäkseni syömässä Helsingissä muutaman ruokalajin. Ehkä tämä kertoo jotain kiinnostuksestani ruokaan.

Siinä vaiheessa, kun istuin Silja Linen Serenade-laivalla ja olin syönyt ensimmäiset annokset viisiosaisesta Menu Nordicista tiesin, että matkani oli täysin tämän herkuttelun arvoista. Tämä menu oli yksi parhaista, mitä olen naismuistiini syönyt viime vuosina.

Intiimi Bon Vivant on täydellinen miljöö pitkälle illalliselle.

Olin maistelemassa Silja Linen Bon Vivant -ravintolan uutta Menu Nordicia, joka on tällä kertaa täysin Siljan oman keittiötiimin suunnittelun tulos. Kiitos vaan taitavat, hienon kokonaisuuden olitte ideoineet ja valmistaneet. Menu oli kiinnostavan monipuolinen, makumaailma vivahteikas ja annosten visuaalisuus kauniin huoliteltua.

Lähiruoka ja raaka-aineiden puhtaus ovat päivän sana. Vähän jopa niin trendikästä, että tuntuu välillä termejä viljeltävän ilman, että niille oikeastaan on mitään katetta.

Menu Nordic täytti nimensä mukaisen lupauksensa tässäkin suhteessa. Pohjoiset raaka-aineet ovat päässeet niille kuuluvaan kunniaan. Menun hauki on kotimaista ja tulee pääosin Saimaalta. Peura ja villisorsa tulevat Siljan laivojen toisesta ”kotisatamamaasta” Ruotsista. Mukaan menuun on päässyt myös pohjoisen sieniä ja marjoja.

Hienoa, että menun kalaksi oli valittu hauki. Olen aina ollut sitä mieltä, että kotoinen haukemme on aivan aliarvostettu kala. Tässä menussa maastopukuinen taimen nousi sille kuuluvaan asemaan ja myös omaksi suosikikseni.

Ihastuin myös kalan seuralaiseksi valittuun ranskalaiseen Viré-Clessé valkoviiniin. Chardonnayt eivät ole koskaan kuuluneet suosikkeihini, mutta voihan persikka, miten hyvä valkkari tämä olikaan.

Keittiöpäälliköt Jonas Niklasson ja Jyrki Tulkki voivat syystä olla tyytyväisiä.Menuun valitut viinit tukivat hienosti ruokien makumaailmaa.

Ehkä kuitenkin iloisin olin pienen puolankalaisen yrityksen Ärmätti Oy:n nokkosten päätymisestä Siljan lautasille. Iloinen ensinnäkin siitä syystä, että kainuulainen pientuottaja on päässyt suuren yrityksen toimittajaksi. Ja iloinen myös siitä, että oli rohkeasti lähdetty etsimään puhdas, terveellinen ja vähän poikkeava raaka-aine yhdeksi menun komponentiksi. Tiesittekö, että nokkosessa on nelinkertainen määrä rautaa verrattuna pinaattiin?

Tällaista ihanuutta siis tarjoillaan Silja Serenaden ja Silja Symphonyn Bon Vivant -ravintoloissa 9.1.2020 saakka.

Salmon & Nettles: Lohta, tillissä paistettua meriravunpyrstöä ja 64 asteen luomumuna nokkospestolla.

– Mehukasta ja maukasta. Vaikka raaka-aineita on annoksessa paljon, ne ovat keskenään sopusoinnussa. Nokkonen ja muna toimivat hyvin yhteen.

Venison & Roe: Peuratartar ja suomalaista muikunmätiä, luomumunan keltuaista, kapriksia, sinappia, sherryviinietikkaa, sipulia ja smetanaa.

– Tartar vähän toisella tapaa. Annos oli kaunis kuin perhonen. Rakastan muikunmätiä, mutta mietin oliko tässä kohtaa sille oikea paikka. Kaikki meni. Lopuksi totesin, että oli.

Pike & Lobster: Voissa paistettua haukea, hummerihaukikvenellejä, hummerikastiketta, pinaattia ja puikulaperunapyreetä.

– Oma suosikkini. Hyvä osoitus siitä kuinka monipuolinen hauki taipuu fine dining -lautaselle. Kastike oli jumalaisen hyvää.

Wild duck & Calvados: Paistettua villisorsanrintaa ja sieninyyttejä, omenavaahtoa, puolukoita ja Calvadoskastiketta.

– Ja minä kun olin joskus kuvitellut, että sorsa on aina kuivaa. Linnulla oli täydellinen kypsyysaste ja se oli mehevää kuin mikä. Ihana annos, kuin tuulahdus pohjoista luontoa.

Almond & Cloudberry: Mantelileivos, lakka- ja valkosuklaakreemiä, sokeroituja lakkoja ja mantelijäätelöä.

– Jäkiruokafriikki oli tästä annoksesta täpinöissä. Simpukan muotoisissa leivoskekseissä maistui mukavasti karvasmanteli, joka sopi hienostuneesti mantelijäätelön ja lakan makuun. Ihan täydellinen kombo.

Jos vähänkään emmit kannattaako Menu Nordicista maksaa 118 euroa (Club One kortilla 109 euroa), olen täysin sitä mieltä, että kannattaa. Etenkin, kun hintaan kuuluu myös viisi laadukasta ja taiten valittua viiniä.

Eikä tarvitse tämän menukokonaisuuden osalta kantaa huolta siitä jääkö nälkäiseksi. Annoskokoja pitäisin jopa reiluina. Jälkkärin kohdalla teki jo aika tiukkaa. Mutta koska kuulun niihin ihmisiin, ettei jälkiruokaa jätetä, söin kiltisti kaiken.

Kasvissyöjille keittiötiimi on toteuttanut myös oman Menu Nordic Veganin. Kyse ei ole siitä, että Menu Nordic olisi muokattu kasvisversioksi, vaan tämäkin menu on suunniteltu ihan omaksi kokonaisuudeksi. Kolmen ruokalajin vegemenun hinta ilman viinejä on 49 euroa.

Kiitos Silja Line. Menu Nordicin takia kannattaa tehdä vaikka vähän pidempi reissu. Milloin viimeksi olet muuten käynyt Tukholmassa? Tässä olisi aika hyvä syy.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

10 comments

Jenna / Huge passion for life 15.10.2019 - 11:31 am

Hauki ja fine dining! Aika villi veto. Tuollaisen menun perässä kannattaakin matkustaa. Vaikutti kaikkinensa tosi herkulliselta. Ihana kuulla, että tästä on oma kasvisversio. Sitä voisin itse ehdottomasti testata. Ollaan joulukuussa menossa ruotsin risteilylle ja vähän kyllä kiinnostelisi nautiskella kunnolla hyvän ruoan parissa.

Reply
Annemaria 15.10.2019 - 8:12 pm

Tässä olisi oiva kattaus pitkälle ja nautinnolliselle dinnerille. Hyvä ruoka = parempi matka 🙂

Reply
Periaatteen Nainen 18.10.2019 - 10:04 pm

Siljalla on mielestäni ollut ruoka korkeaa tasoa jo kauan – me on yleensä risteilyillä suosittu Tavolatan valikoimaa, mutta viime kuussa edes buffet ei pettänyt 🙂

Reply
Annemaria 18.10.2019 - 11:23 pm

Risteilyillä ruoka on isossa roolissa. Luulenpa, että laivayhtiöt panostavat yhä enemmän ruuan tasoon oli kyse sitten fine dining tyyppisestä ruokailuista kuin perusbuffasta.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 19.10.2019 - 9:28 am

Kyllä. Olisin todellakin matkustanut tuon menun perässä Oulusta asti, jos vain aikataulu olisi sallinut. Kuolaan nyt sitten näitä herkkuja kuvina. Todella upean näköistä (ja varmaan myös makuista 😀 )

Erittäin positiivista, että ruoka saa risteilyillä yhä suuremman roolin!

Reply
Annemaria 19.10.2019 - 11:03 pm

Ai, että Oulusta saakka? Tuolle antautumiselle voi jo nostaa hattua. Mutta mitäpä ei ihminen tekisi hyvän ruuan takia 🙂

Reply
Outi / Maa Quzuu-matkablogi 19.10.2019 - 8:37 pm

No voihan persikka! Kyllä maistuisi! Ja itseasiassa tuo Bon Vivant on vetänyt puoleensa ihan hullusti mutta lapsen kanssa se ei ole ollut se ensisijainen vaihtoehto. Ehkä vielä joskus 😉

Reply
Annemaria 19.10.2019 - 11:11 pm

Luin juuri jostain toisesta kommentista, että Silja on panostanut paljon hyvään ruokaan kaikissa ravintoloissaan. Joten tämä ei varmasti ole ainut hyvä vaihtoheto. Ehdottomasti kyllä hintansa väärti.

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 19.10.2019 - 9:06 pm

Näyttää kyllä tosi hyvältä! Kauniita, tyylikkäitä annoksia. On tosi positiivista, että laivamatkailu muuttuu yhä enemmän elämysten tarjoamiseksi ja hyvä ruoka jos mikä on aina elämys.

Reply
Annemaria 19.10.2019 - 11:13 pm

Niin samaa mieltä Anna sun kanssa. Mulle hyvä ruoka ja viini on aina iso osa onnistunutta matkaa. Siksi voisin tehdä risteilynkin ihan vain hyvän ruuan vuoksi 🙂

Reply

Leave a Comment