Mitä kannattaa huomioida, kun vuokraat asuntoa Fuengirolasta

by Annemaria

Asuntojen vuokraus Fuengirolasta ensi talvikaudeksi käy kuumana. Jos mielit löytää asunnon, joka täyttää toiveesi mahdollisimman monelta osin, viimeistään nyt kannattaa olla liikkeellä. Hyvät ja kohtuuhintaiset asunnot eivät kauaa vuokraajien listoilla vanhene.

Minulle on tullut viime aikoina paljon yhteydenottoja asunnon vuokraamiseen liittyen ja siksi ajattelin vähän kirjoitella asian tiimoilta. En minä mikään asuntojen vuokraamisen asiantuntija ole, mutta joitain asioita on tullut käytännön kautta opittua. Ja myös omat oppirahat maksettua.

Mieti, mitä painotat eniten

Kun viime keväänä etsiskelimme asuntoa vuokralle syksystä alkaen, alkoi tulla jo vähän epätoivo. Matkustin Fuengirolaan varta vasten tutkimaan asuntojen tarjontaa ja toivoin, että olisin voinut myös käydä katsomassa kohteita paikan päällä.

Ikävä kyllä, siinä kohtaa olin jo auttamattomasti myöhässä. Pääosin välittäjät tarjosivat eioota puolen vuoden vuokra-ajalle lokakuusta seuraavan vuoden huhtikuulle. Tai jos jotain oli tarjolla, niissä oli  jokin keskeinen vika: syrjäinen sijainti, korkea vuokra tai huono kunto ja järkyttävä kalustus.

Palasin kotiin tyhjin käsin. Pian kuitenkin huomasin Tori.fi -sivustolta remontoidun asunnon noin kilometrin päästä ranta-alueesta ylöspäin. En olisi muuten uskaltanut vuokrata asuntoa tätä kautta, mutta Fuengirolassa asusteleva veljeni kävi asunnon toteamassa ja tarkastamassa.

Asunto oli remontoitu ja ihan asiallisesti sisustettu, tosin sijainti meni vähän turhan ylös rinteille. Hätäpäissäni tartuin kolmeksi kuukaudeksi tähän vaihtoehtoon, vaikka asunto oli vapaa vasta seuraavan vuoden alusta.

Hieman myöhemmin löysin paikalliselta kiinteistövälitysfirmalta vuokralle asunnon, joka pääosin vastasi toiveitamme niin sijainniltaan ja varustetasoltaan. Saimme tämän asunnon vuokralle vuoden loppuun kolmeksi kuukaudeksi ja sitten harmitti. Harmitti nimittäin sen suhteen, että olisimme niin mieluusti jääneet tähän samaan paikkaan koko ajaksi. Sijainti ja asunnon viihtyisyys olivat parempia verrattuna toiseen asuntoon.

Meitä kuitenkin onnisti. Saimme kuin saimmekin tämän asunnon vuokrasopimusta jatkettua kolmella kuukaudella eteenpäin. Olimme kotiutuneet tähän talvikotiimme sen verran hyvin, että teimme päätöksen olla vaihtamatta asuntoa. Siitäkin huolimatta, että menetimme toisesta asunnosta maksamamme 500 euron varausmaksun.

Mitä tästä opimme? Ainakin sen, että mieti etukäteen, mitkä asiat sinulle vuokrattavassa asunnossa ovat kaikkein tärkeimpiä. Älä tartu ensimmäiseen vastaan tulevaan vaihtoehtoon, jos yksikään tärkeimmistä kriteereistäsi ei täyty.

Jos haluat mahdollisimman edullisen vuokran, joudut ehkä raahaamaan kauppakasseja vähän pidemmän matkan ylös vuorille, sietämään puhkikuluneita sohvia tai elämään ilman parveketta. Jos taas kaipaat mahdollisimman kodikasta miljöötä ja meren rantaa palveluiden äärellä, ole valmis maksamaan vähän kalliimpaa vuokraa.

Kokosin tähän muutaman vinkin, joihin minusta kannattaa kiinnittää huomiota, kun etsiskelet sopivaa asuntoa Fuengirolasta. Ja jälleen muistutan, puhun vain omista kokemuksistamme. Nämä asiat ovat tärkeitä meille, mutta joku muu voi olla ihan eri mieltä niiden merkittävyydestä.

Sijainti

Luulin, että kun jaksaa vielä kulkea, sillä ei ole niin väliä vaikka asunto sijaitsisikin vähän syrjemmässä. Fuengirolan osalta tämä tarkoittaa usein sijaintia ylempänä rinteillä ja samalla melko rankkaa nousua.

Jos käytettävissä ei ole autoa, tarkista missä sijaitsee lähin ruokakauppa. Jaksatko varmasti raahata jatkuvasti ruokakasseja ylämäkeen?

Kaikkien palveluiden läheisyys on ollut nykyisessä asunnossamme äärimmäisen mukavaa. Peruselintarvikkeet saa ihan vierestä ja lähin Mercadonakin on kävelymatkan päässä. Iltaisin voi piipahtaa ex tempore rantakahvilaan iltakahville. Tai suit sait mennä syömään jonnekin lähiravintolaan. Jos asuisimme kauempana, menoja täytyisi suunnitella tarkemmin ja tuskin viitsisi aina edes lähteä minnekään.

Rakastan myös meren läheisyyttä. Minulle on iso plussa, että muutamassa minuutissa olen meren rannalla.

Asunnon raikkaus, sisustus ja varustetaso

Kun etsin meille sopivaa vuokra-asuntoa, hylkäsin armotta kaikki kohteet, joissa asunnon sisustus oli jäänyt 70-luvulle tai joissa ei oltu tehty minkäänlaisia remontteja. Puoli vuotta on pitkä aika tuijotella raskaita kirjahyllyviritelmiä tai kestää montuille painuneita patjoja. Remontoimaton asunto myös suuremmalla todennäköisyydellä sisältää riskin homeesta.

Ikävä kyllä monilla espanjalaisilla on ilmeisesti tapana ajatella, että vuokra-asunto on kalusteiden poistopiste, jonne voi koota kaikki vanhat huonekalut ja tavarat, jotka eivät enää muuanne kelpaa. Itse tulen lähinnä äkäiseksi peitellyistä sohvista tai tunkkaisista vilteistä.

Tavallinen kodinomainen varustetaso minusta tarvitaan ja sellainen yleinen siisteys ja raikkaus. Ihan kivahan myös on, jos astiat ovat järkevällä tasolla normaaliin elämiseen. Eri pari astiat näyttävät myös olevan jonkin sortin maan tapa monissa vuokra-asunnoissa.

Espanjalaisissa keittiöissä uuni ei ole itsestäänselvyys. Jos aiot kokkailla, tarkista että uuni kuuluu keittiövarustukseen. Astianpesukoneitakaan ei monessa vuokra-asunnossa ole. Tästä toiveesta jouduimme itsekin luopumaan. Pyykinpesukone sen sijaan lähes kaikista kohteista löytyy.

Älä myöskään odota, että nettiyhteys olisi vakiovarusteena. Jos nettiyhteys löytyy, tarkista kuuluuko vuokraan vai joutuuko siitä maksamaan lisähintaa.

Lämmitys

Talvella Fuengirolassa voi olla kylmää, kosteaa ja kalseaa. Ilman jonkinlaista lämmitystä lämpimiin asuntoihin tottunut suomalainen ei tule talvikuukausina toimeen. Tarkista, miten asunnon lämmitys on järjestetty.

Väittäisin myös, että jos sinulla on useamman makuuhuoneen asunto ja neliöitä vähän enemmän, yksi ilmalämpöpumppu on aika vähän pitämään koko asuntoa lämpimänä. Hyvä olisi, jos jokaista makuuhuonetta kohden olisi oma ilmalämpöpumppu tai patteri.

Varaudu myös siihen, että lämmittäminen maksaa. Sähkö on Espanjassa kallista ja kylmimpinä kuukausina sähkölaskuun saattaa mennä pienessäkin taloudessa 100 euroa kuukaudessa. Yleinen tapa on, että sähkö ja vesi maksetaan vuokran päälle kulutuksen mukaan.

Asunnon ilmansuunta

Minulle ei aiemmin ole koskaan tullut mieleen huomioida asunnon ilmansuuntaa. Espanjassa sillä on merkitystä erityisesti talviaikaan. Jos suunta on pohjoiseen tai itään, talvikuukausina aurinko ei paljoa lämmitä. Länsi- tai eteläsuunta tarjoavat vuorokaudessa enemmän asuntoa lämmittäviä aurinkotunteja. Niin ja tarkeneehan aurinkoisella parvekkeella paremmin istuskella ja saahan ne pyykitkin paremmin kuivamaan.

Jotkut asunnot muuten sijaitsevat rakennusten alakerroksissa kapeilla kaduilla, jonne päivä ei koskaan pääse paistamaan. Itse en koskaan vuokraisi talveksi tällaista pimeää ja kylmää asuntoa.

Rauhallisuus

Ehkä kaikkein tärkein asia asumisessa on, että saa yönsä nukuttua rauhassa. Makuuhuoneen sijainnilla on merkitystä. Suurimmassa osassa espanjalaisten asuntojen ikkunoista on yksikerroslasit, joten ulkopuolelta tulevat äänet kantautuvat totuttua enemmän sisätiloihin. Myös asuntojen äänieristys on usein heikkoa ja äänet myös naapurista kantautuvat helpommin.

Tarkista onko alapuolella vilkasliikenteinen katu tai aamuyöntunneille auki oleva ravintola, josta kantautuu meteliä? Tärkeitä asioita, jotka kannattaa huomioida. Muistuu mieleen aikoinani Barcelonasta vuokraamani asunto. Muuten tosi kiva kämppä, mutta sijainti suuren sairaalan lähellä tuotti tuskaa. Yötä päivää huutavat ambulanssit häiritsivät yöuntani melkoisesti.

Turvallisuus

Jos olet Espanjassa käynyt aiemmin, olet varmaan pannut merkille, että alimpien kerrosten asunnoissa on kalterit ikkunoissa. Nämä eivät ole siellä turhan takia.

Mitä useamman lukon takana asunto on, sen turvallisemmalla mielellä voi olla. Useimmissa taloyhtiöissä on lukittu portti jo piha-alueelle, sen jälkeen lukittu alaovi ja usein tuplalukittava asunnon ovi. Tarkista, miten asunnossa on estetty ovelle pääsy ja alimmissa kerroksissa myös ikkunoista sisäänpääsy.

Kulkuyhteydet

Meillä on tällä hetkellä muutaman sadan metrin päässä bussipysäkki, juna-asema ja taksiasema. Liikkuminen on helppoa ja nopeaa joka suuntaan. Minusta tämä on iso etu. Joudun itse käymään aika ajoin Suomessa ja siksi myös lentokentän vaivaton saavutettavuus on tärkeää.

Luotettava välittäjä

Turuilta ja toreilta kuulee kaikenlaisia juttuja vuokrahuijauksista ja takuuvuokrien palauttamatta jättämisistä. Someaikakautena hyvä keino tarkistaa vuokraajan luotettavuutta on esimerkiksi googlata yritys tai välittäjä nimellä. Löytyykö minkälaista palautetta?

Pyri saamaan kaikesta mustaa valkoisella, äläkä koskaan jätä mitään suupuheen varaan. Jos et saa selkeää vuokrasopimusta, josta ilmenee vuokranantaja, vuokrakohde, vuokra-aika, kuukausivuokra ja mahdolliset muut kulut, kuten kuka maksaa veden ja sähkön ja paljonko on takuuvuokra, älä luota tähän tahoon. Kuulinpa, että joku vuokraaja oli käynyt maksamassa kuukausittain vuokran käteisellä välitystoimistoon, eikä minkään valtakunnan vuokrasopimustakaan oltu tehty. Sopii kysyä, onko puhtaat jauhot pussissa?

Käyn itse kaiken keskustelun sähköpostilla, jolloin kaikki on todennettavissa siinä tapauksessa, jos jostain asiasta tulee epäselvyyttä.

Huomasin muuten syksyllä, että lähempänä vuokra-ajankohtaa markkinoille tupsahtikin ihan hyviä vaihtoehtoja. Omien suunnitelmien kannalta tosin on aika riskaabelia uskoa hyvään tuuriin ja jättää vuokraaminen ihan viime tippaan. Mutta mahdotonta ei näköjään ole löytää hyvää vuokrakotia viime metreilläkään. Onnea hyvän vuokra-asunnon löytämiseen.

Tuleeko mieleesi vielä jotain muuta, mitä kannattaisi ottaa huomioon vuokra-asuntoa etsiessä?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

12 comments

Liisa Johansson 29.1.2019 - 5:11 pm

Hei, niin totta kaikki mitä kirjoitat!

Reply
Annemaria 29.1.2019 - 7:47 pm

Kiitos, yritin kovin realistisesti löytää keskeisimmät asiat, joissa voi vuokraamisessa onnistua tai mennä pahasti metsään.

Reply
Paula 30.1.2019 - 10:01 am

Hyviä asioita listattuna, kiitos! Itse olen vuokrannut asuntoja Kanarialta, jokaisessa asunnossa on ollut aivan onnettomat siivousvälineet. Yhdessä tapauksessa, omistaja kaivoi pölynimurin lukollisesta kaapista ”vain meille”, kun sitä erikseen pyysimme.

Reply
Annemaria 30.1.2019 - 1:38 pm

Ei taida muutenkaan tuo imuri olla ihan tavallinen siivousväline espanjalaisissa talouksissa. Monesta asunnosta näyttää imuri puuttuvan kokonaan. Paikallinen tapa on mieluimmin moppailla lattioita. Meillä sentään on imuri, mutta äänitaso on sitä luokkaa, että koko talo varmasti tietää, että meillä imuroidaan 🙂

Reply
Antonio 31.1.2019 - 8:55 am

Hola, kannattaa tarkastaa myös siivousvälineiden kunto, sillä ne ovat melko varmasti loppuunkuluneet, epähygieeniset ja huonokuntoiset/-laatuiset. Muuten joudut heti alkuun hankkimaan mopit sun muut rekeeet, vaikka ne ei paljon täällä kustanna, niin kunnolliset välineet kuuluu asunnon varusteluun. Pölynimuria harvemmin paikalliset käytävät.. miksi? … no sitä en kyllä tiedä. Mattojahan täällä ei juurikaan näe vuokra-asunnoissa, mutta ne olis todella tapeen kylmille lattioille. En muuten ole koskasn nähnyt kenenkään paikallisen ihmisen puistelevan mattoja tai vuodevasyteita..ehkä ei ole ns. kansantapa..?!

Reply
Annemaria 31.1.2019 - 9:20 am

Hola Antonio. Totta puhut. Tuossa edellisessä kommentissa oli juuri tuosta imurista. Suomalaiselle imuri on ihan must, mutta espanjalaisille sillä ei ilmeisesti ole merkitystä. Jos kukaan ei koskaan ei koskaan puistele vuodevaatteita, vielä vähemmän tekee mieli koskea tunkkaisiin viltteihin… Meitä tässäkin kohtaa onnisti, sillä asunnossamme kaikki tekstiilit olivat uusia.

Reply
Antonio 31.1.2019 - 9:13 am

… vielä tuli mieleen asunnon varusteista, että melkein poikkeuksetta kahvininkeitin, leivänpaahdin, paistinpannut ja leikkuuveitset ovat niin huonokuntoisia, että ne kannattaa tarkastaa, koska melkein takuuvarmasti ne joutuu heti uusimaan. Myös riittävä määrä astioita, ruokailuvälineitä ja laseja tulee olla varattuna. Varsinkin viinilasit tuntuu olevan kateissa, vaikka niitä saa kaupoista n. 1€/kpl

Reply
Annemaria 31.1.2019 - 9:23 am

Niin totta nämäkin. Ainakin veitsenteroitin kannattaa varata kotoa mukaan. Mies pakkasi meillä myös omat veitset 🙂 Ensimmäiseksi mekin muuten suunnistimme kauppaan hankkimaan viinilaseja.

Reply
Merja 1.2.2019 - 4:45 pm

Hei, näin ensikertalaisena olen vuokrannut ihan vain huoneiston bookingin kautta. Se tulee kyllä hieman kalliimmaksi, mutta siihen sitten kuuluu kaikki. Liinavaatteet ja siivous sekä sähkö, lämmityksineen. Kokemuksia on vain Benalmadenasta n. kuukauden reissulta, mutta kaikki oli ihan loistavaa. Täydellinen huoneisto, satiinilakanoin, siivoja kävi pari kertaa viikossa. Voin sanoa, että kotona ei ole yhtään paremmin. Kaikki koneet ja hilavitkuttimet löytyi. Sisustus oli ns. skandinaavisen pelkistettyä. Ja sijainti hyvä. Nyt tullaan sinne Fuengorilaan syksyllä, saas nähdä miten käy?

Reply
Annemaria 1.2.2019 - 5:01 pm

Kuulostaa hyvältä, mutta toi booking.com on oman kokemukseni perusteella parhaimmillaan loma-asuntojen vuokrauksessa lyhyemmille ajoille. Saattaapi tulla vähän kalliiksi useamman kuukauden jaksolle 🙂 Onnea teille uuden asunnon haussa.

Reply
HannuPekka 7.2.2019 - 8:30 pm

Hei,

Kiitos. Hyviä näkökulmia olit poiminut. Meillä on menosa ensimäinen pitkäjakso – 3 kk ja joudumme tänä aikana asumaan kahdessa eri asunnossa. Hankalaa, mutta ei ylivoiaista. Haluan tuoda tässä esiin ensimäisen ns. pakollisen ostoksen tänne muuttajille. Mummo-kärryt on aivan pakko ostaa. Annemarian kassien kantaminen on vaan niin vanhanaikaista 😉 Täällä kaikki modernit mummot ja papat vetävät perässään kauppakärryä. Maksaa kaupassa muutaman kympin ja estää tosi tehokkaasti selkävaivat ja venyvät kyynärvarret.
Meidän eka asuntomme on rannalla. Herääminen auringonnousuun on jumalaista ja siitä kannattaa (ja pitää) myös maksaa vähän ekstraa. Asuntomme on espanjalaisen perheen ”kesämökki”. Onneksi sisustus ei ole ihan keräilyeriä, mutta keittiössä on paljon puuteita. Meille annetaan käyttöön kaappien kootut kahvelit ja lukituissa kaapeissa saattaa olla herrasväen ns. paremmat ottimet. Veitsi piti meidänkin ostaa ja vielä pitää ostaa teroitin Ikeasta. Ostimme myös omat lakanat ja peiton. Kesämökin vanhat viltit eivät yhtä yötä pidempää meitä lämmittäneet.
Näistä ostoksista seuraa yleinen ongelma. Lähtiessä on paljon enemmän tavaraa kuin tullessa. Käsi pystyyn kenellä muulla? Mielellään kuulisin Annemarialta joskus tästä asiasta vinkkejä. Mitä tehdä yhdellä yimääräisellä laukulla tavaraa, varsinkin jos ensi vuonna jälleen palataan paikkakunnalle. Ei sitä joka vuosi viitsisi samoja rensseleitä ostaa.

Yleinen KIITOS mukavista jutuista ja tutuista ongelmista.

Reply
Annemaria 8.2.2019 - 10:35 am

Hei HannuPekka ja kiitos palautteesta. Naurattaa, kun otit noi mummokärryt puheeksi. Nimittäin justiinsa eilen miehen kanssa juteltiin, että pitää hankkia sellaiset, niin sujuisi tavaran kuljettaminen helpommin. Merinäköala olisi kyllä ihana. Sitä kaipaan nykyisessä asunnossamme, vaikka mukava kämppäläinen tämä muuten onkin.

Niin tutulta kuulostaa noi asunnon hankinnat. Pussilakanat kuuluivat kahvikuppien ja viinilasien ohella meidänkin ensimmäisiin ostoksiin. Saapas nähdä, miten tämä muuttokuorma saadaan takaisin kotiin. Kaikkea hankkimaamme ei kyllä voida ottaa mukaan ja jonkinmoinen säilytystila kesäksi olisi paikallaan. Täytyypä tutkailla, mitä täällä on tähän ongelmaan tarjolla. Laitan toki vinkkejä, jos jotain sopivaa ratkaisua keksimme.

Reply

Leave a Comment