Mökkihaaveita

by Annemaria

Joka alkukesä se iskee. Polttava mökkikuume nimittäin.

On taas se aika vuodesta. Istumme miehen kanssa keittönpöytämme ääressä vastatusten ja surffailemme kumpikin tahoillamme kiinteistövälittäjien ”myytävät loma-asunnot” nettisivustoilla. Ihan vaan vähän katsellaan, jos jotain sopivaa sattuisi tulemaan esiin. Pitäähän sitä ihmisellä unelmia olla. Oma pikkuinen kesämökki olisi vaan niin ihana asia.

Olemme elämämme aikana vuokranneet mittavan määrän kesämökkejä pidemmillä ja lyhyemmillä vuokrasopimuksilla. Olemmepa myös kahdesti omistaneet oman mökinkin, mutta järkiperustein niistä luopuneet elämäntilanteiden muuttuessa. Lapin mökki jäi vähälle käytölle ja Pohjois-Karjalan erämökki vaihtui hirsitaloon Pohjois-Savoon.

Minkäs teet. Toiset ihmiset ovat mökki-ihmisiä, toiset eivät. Me kuulumme ensin mainittuihin. Niihin, jotka viihtyvät oikein hyvin metsien kätköissä vaatimattomissa olosuhteissa ilman mukavuuksia. Puuhuussi, puuliesi, soutuvene ja 20 neliötä riittävät oikein hyvin, jos edessä on järvenselkää, vieressä marjamaata ja mahdollisuus istahtaa puulämmitteisen saunan lempeisiin löylyihin.

Kuinka olisimmekaan toivoneet, että jompaa kumpaa meistä olisi äidinmaidossa siunattu mökkiperinnöllä, mutta tasan ei käy onnenlahjat tässäkään. Harmittaa, että rantamme ovat täynnä autioituneita lautamökkejä, jotka ränsistyvät pystyyn ja jotka eivät näytä kiinnostavan ketään.

Paitsi siinä kohtaa, kun perikunta keksii laittaa mökkipahasen myyntiin hyvään hintaan. Jos mielit päästä Saimaan rannalle, satatuhatta on pieni raha. Varsinkin, jos toivoisit löytäväsi järkihintaan jotain sellaista, mistä ei tarvitsisi tehdä itsellesi kymmenen vuoden puuhamaata. Tai jossa olisi eläkepäiviä helpottamassa autotie perille ja luksus nimeltään sähköt.

Pariin otteeseen mies on innostunut löydettyään omasta mielestään sopivan tarjouskohteen, mökin jossa on potentiaalia. Ajallamme perille katsomaan ja toteamme, että jooei. Jäitä hattuun, vaikka halpa myyntihinta houkuttaa. Kyllähän mökistä varmaan hyvän saa viiden vuoden ja useamman kymmenen tonnin panostuksella.

Ehkä olisi myös hyvä muistaa, ettei meissä kummassakaan asu mitään nokkelaa nikkaria. Niin mieluusti kuin näkisin meidät yhdessä puuhastelemassa mökkiprojektin kimpussa ja luomassa vanhasta uutta ja kaunista, totuus on toinen. Eivät taitomme riitä mittavaan remonttiin. Hyvä kun saadaan maalia seinään.

Silloin kun innostuu, tuppaa mopo karkaamaan helposti käsistä. Ja se on itseasiassa kaikkein pelottavinta.

Maailman suloisin kohtuuhintainen mökki tuli myyntiin Puolangalta. Pieni punainen valkoisin ikkunaluukuin varustettu punamultamökki, joka seisoi napakasti rantakalliolla. Mökki oli lumoava, sellainen aivan täydellinen pienintä yksityiskohtaa myöten. Paitsi, että Puolanka on hevonkuusessa, ainakin jos tarkastellaan sijaintia Suomen kaakkoiskulmalta.

Seuraavana päivänä mökki oli kadonnut myyntisivustolta. Olin vähän pettynyt, vaikka oikeasti ei olisi ollut pienintäkään järkeä ostaa kesämökkiä Kainuun perukoilta, oli se sitten kuinka ihana tahansa.

Jos vanhat merkit pitävät paikkaansa, loppukesään mennessä kuume on jo selvästi helpottanut. Alkusyksystä emme koko mökkiasiaa enää muistakaan. Sitten on taas hyvä olla järkevä aikuinen ja todeta, ettei meidän kannata investoida omaan mökkiin. Varsinkin kun tulevaisuuden suunnitelmissa olemme suuren osan vuotta pois Suomesta.

Ensi viikolla ajallamme jälleen tämän hetkiselle vuokramökillemme. Lämmitämme puuliettä, juomme kahvit rantakalliolla ja tuumailemme. -Olisi se oma mökki vaan niin hieno asia. Maalaisin sen punaiseksi. Ja pelargoneja pitäisi ehdottomasti olla.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

4 comments

Sirkku Passinen 2.6.2019 - 8:56 pm

Mukavaa pohdintaa. Minäkin päätän aina syksyisin myydä mökin. Keväällä totean, että jos tätä ei olisi, niin tämmöinen pitäisi hankkia. Ei kyllä ole rantaa, ihan vaan pikkuinen mummonmökki peltojen keskellä. Ihaninta on oma rauha ja puolen tunnin matka kaupungista.

Reply
Annemaria 2.6.2019 - 11:32 pm

Kyllä meissä suurimmassa osassa suomalaisista taitaa asustaa syvällä pieni mökkeilijä, joka vaatii mökkeilyä voidakseen hyvin. Ja aika monella meistä taitaa olla se unelma punaisesta pikkumökistä 🙂

Reply
Merja 2.6.2019 - 10:04 pm

Osallistun taas tähänkin pohdintaan omakohtaisia jutuilla. Ennakoin n. viisi vuotta ennen eläkkeelle jäämistä mökin pienen hankintaa. Todistelin miehelle, ettei meillä ilman mökkiä ole mitään tekemistä kesäisin. Ulkomaillehan nyt ei kesäkuumalla voi mennä. No viisi vuotta sitä unelma mökkiä etsittiin. Näytöiltä tultiin itku silmässä. Kaikki budjettiin mahtuvat oli karmeita. Eihän meillä nyt ollut suuriakaan haaveita, pieni saunamökki järvenrannalla 50 km säteellä kotoa ja ilman remonttia. Luovuttiin toivosta, kunnes vuotta ennen eläköitymistä viimeisenä kesälomapäivänä tehtiin maakuntamatka lähiseudulle. No, eikös se mokoma silloin tullut vastaan. Mies ei innostunut, sanoi että tarjotaan puolet siitä mitä pyydetään. Minä hieroin viikon kauppoja perikunnan kanssa ja se oli siinä. Mies meinasi pyörtyä, kun kuuli ostaneensa mökin. Nyt on kolme kesää möyritty kuin myyrät mökillä. Pari-kolme yötä on maksimi kerrallaan, sitten on tultava kaupunkiin kerrostaloon. Kaikki rahat siihen menee, mutta kerranhan täällä eletään. Ja kun on kaunis kesäilta niin onhan se ihana tulla saunasta ja katsella järvelle laskevaa aurinkoa. Silloin aina ajattelen, että kyllä Suomi on kaunis maa.

Reply
Annemaria 2.6.2019 - 11:40 pm

Tiedän tuon tunteen. Toiveet korkealla ja pettymys suuri, kun kaikki sopivan hintaiset ovat aika hurjia. Mutta teitä ilmeisemmin onnisti ja nyt ei eläkepäivät käy tylsiksi. Välillä ehkä puurtaminen saattaa rasittaa, mutta kun loppupeleissä näkee aikaansaannokset, voisin uskoa, että se on palkitsevaa. Kyllä kesäkin tuntuu ihan erilaiselta mökiltä käsin. Nautinnollisia hetkiä teille mökkimyyrät 🙂

Reply

Leave a Comment