Kun kerran käy Saarenmaalla luulenpa, että monelle käy samoin kuin minulle. Tekee mieli palata saarelle uudelleen. Tällä reissulla löysin myös idyllisen Muhun.
Lehdistömatka: Tallink Silja, Visit Estonia ja Visit Saaremaa
Jotain ainutlaatuista menneen maailman sulokkuutta ja charmia kätkeytyy noille Viron kahdelle saarelle, Muhulle ja Saarenmaalle. Vaikka lauttamatka Viron länsirannikon satamasta Virtsusta Muhun Kuivastun satamaan kestää vain noin puolisen tuntia, laiva tuo maailmaan, joka on totaalisen erilainen. Tuntuu siltä kuin kaikkinainen kiire olisi jäänyt mantereen puolelle. Ymmärrän jotenkin paikallista sanontaa: ”jos sinulla on kiire, mene nukkumaan”.
Ohitse vilahtavat vanhat lehtipuumetsät, hyvinhoidetut maatilat ja sammalpeitteiset kiviaidat. Pienet idylliset perinnekylät ruokokattotaloineen tuovat tuulahduksen historiaa. Haikara pesii jonkun talon piipun päällä, lampaita näyttää laiduntavan siellä täällä, vehreys pistää silmään ja joka puolella on kukkia.
Saarista ensimmäinen, Muhu, on Viron kolmanneksi suurin saari. Pienestä koostaan huolimatta saarella on peräti 52 kylää, joissa asustelee noin 2000 asukasta.
Olimme aiemmilla reissuillamme ajaneet suoraan Muhun läpi Viron saarista suurimmalle, Saarenmaalle. Muhulle kannattaa kuitenkin antaa aikaa, sillä saari on kuin oma pieni maailmansa, etenkin jos satut rakastamaan maalaisromantiikkaa.
Pysähdyimme ryhmämme kanssa Koguvan kylässä, jossa tutustuimme mm. Muhun museoon ja Vanatoan perinnetilaan. Bloggaajakollega kutsui Muhua hauskasti satumaiseksi Hobbittien maaksi ja kieltämättä jotain sellaista tarunomaisuutta siellä selvästi on. Koko pieni kylä on kuin yhtä ulkoilmamuseota.
Viehättävä Vanatoan perinnetila Muhulla.
Määränpäämme oli Saarenmaan pääkaupunki Kuressaari, johon olin tutustunut jo parilla aiemmalla automatkalla. Kuressaari on saaren ainut kaupunki, jossa asukkaita on vajaat 15.000.
Voisin nimetä vaikka kuinka monta hyvää syytä, miksi Muhuun ja Saarenmaalle kannattaa mennä. Tässä omasta mielestäni näiden saarten kymmenen parasta asiaa.
1. Tunnelma
Jos pitäisi luonnehtia Muhua ja Saarenmaata vain yhdellä sanalla, se olisi ehdottomasti aitous. Saaristolaisten elämä kulkee niin kuin on aina kulkenut. Vierailija kokee olevansa tervetullut, mutta paikallista elämänmenoa hän ei juurikaan hetkauta. Ihmiset ovat teeskentelemättömiä, tunnelma välitön ja hyvällä tavalla vanhanaikainen.
Maaseudun vanhat perinnetalot ja Kuressaaren kauniit puutalot vievät ajassa taaksepäin, jonnekin kauas vuosikymmenten taakse. Ja saarilla kun ollaan, meri ympärillä tuo oman pikantin saaristolaistunnelman.
2. Luonto
Saaristojen luonto on usein vähän karua, mutta Muhu ja Saarenmaa tekevät tässä poikkeuksen. Rehevät vanhat lehtimetsät ovat maisemalle tyypillisiä. Alueelta löytyy mm. 35 erilaista kämmekkälajia. Saarenmaan länsiosan Vilsandin kansallispuisto on erinomainen kohde retkeilyyn.
Saaren eteläisin kärki Sääre on lintubongareiden paratiisi, sillä alue osuu miljoonien lintujen muuttoreitille. Nyt syyskuussa sinne näyttivät kokoontuneen sadat joutsenet. En ole eläissäni koskaan nähnyt yhtä aikaa niin montaa joutsenta.
Säären kärkeen kannattaa mennä katsomaan myös Sörven majakkaa. 248 porrasta johtavat ylös majakkatorniin, josta aukeaa 360 asteen kaunis rannikkomaisema.
3. Hintataso
Saarenmaa on edelleenkin edullinen, halvempi kuin Tallinna. Puhutaan sitten majoituksesta, ravintolahinnoista tai tuliaisostoksista, kaikkea tätä saa minusta kohtuuhintaan. Etenkin paikalliset elintarvikkeet ovat edullisia tuliaisia.
Jos pystyt matkustamaan kesäsesongin ulkopuolella, majoitusta saa usein yllättävän halvalla.
4. Majoitus
Persoonalliset majapaikat ovat aina olleet mieleeni. Muhulla ja Saarenmaalla on lukuisia vanhoja perinnetiloja, jotka tarjoilevat maalaisromanttista majoitusta. Tällä reissulla kuolasin mm. Vanatoen tilan ihastuttavia ruokokattoisia mökkejä. Tällaisissa paikoissa olisi ihastuttavaa yöpyä. Itelleni tuli ajatus kokonaisen mökin vuokraamisesta pienellä porukalla. Tai millaistahan olisi viettää joulua tuollaisella tilalla?
Mikäli kaipaat tasokkaampaa majoitusta, saarilta löytyy vanhoja herraskartanoita. Näistä ehkä kuuluisin on Muhun Pädasten kartano, joka on koko Viron ainut viiden tähden hotelli.
5. Kylpylät
Kuressaari on Viron vanhin kylpyläkaupunki. Kylpylöihin ei voinut olla törmäämättä katukuvassa, niitä tuntui olevan vähän kaikkialla. Viron matkailusivuston mukaan kaupungissa on peräti yksi kylpyläpaikka kymmentä asukasta kohti.
Tällä reissulla yövyimme Georg Ots Spassa, jota voin lämpimästi suositella. Hotelli oli vasta remontoitu, raikkaasti sisustettu ja se sijaitsee mukavasti merenrannalla Kuressaaren piispanlinnaa vastapäätä. Ikävä vain, että tiukan aikataulun vuoksi kylpylä jäi minulta tällä kertaa kokematta.
6. Tapahtumat
Kuressaaressa järjestetään vuosittain noin kymmenkunta erilaista festivaalia. Teematapahtumia on rakennettu mm. kamarimusiikin, oopperan, elokuvan, ruuan ja ralliautoilun ympärille. Hauskalta kuulosti toukokuun lopussa järjestettävä katufestivaali, jolloin keskustan kadut valtaavat mm. kauppiaat, taiteilijat ja pop up -ravintolat.
Heinäkuun lopussa Saarenmaalla on omat oopperapäivänsä. Mikäpä muu paikka sopisi oopperalle paremmin kuin Kuressaaren piispanlinnan piha-alue.
Meidän matkamme huipennus oli osallistuminen Kuressaaren katupiknik -tapahtumaan. Tämä tapahtuma on päätös joka syksyisille viikon kestäville ruokafestareille. Kyse olikin paljon suuremmasta happeningistä kuin osasin odottaa. Keskusta täyttyi yli 500 pöydästä ja lähes 6000 osanottajasta.
Katupiknikin tunnelma oli ihan huikea. Jos vain suinkin on mahdollista matkustaa Kuressaareen syyskuun alussa, tätä tapahtumaa ei kannata jättää väliin.
7. Lyhyet välimatkat
Muhu ja Saarenmaa ovat autoilijalle oivallisia road trip kohteita. Jo päivässä ehtii paljon, sillä välimatkat ovat lyhyet. Esimerkiksi Muhun satamasta Kuivastusta Saarenmaan eteläisimpään Säären niemimaan kärkeen tulee matkaa ainoastaan noin 130 kilometriä. Vaikka koko Saarenmaan kiertäisi ympäri, pitkiä aikoja ei tarvitse istua autossa.
8. Ihmiset
Tätä kohtaa on vaikea kirjoittaa ilman ylisanoja. Mutta kun nuo paikalliset vaan ovat niin ihania. Aitoja, sydämellisiä, vieraanvaraisia, ystävällisiä, maanläheisiä …
9. Käsityöperinne
Perinnekäsitöihin et voi olla törmäämättä kumpaisellakaan saarella. Kansanperinne on niin muhulaisille kuin saarenmaalaisille selvästi tärkeää ja kotiseuturakkaus näkyvää. Omista juurista ollaan ylpeitä ja käsityötaitoja vaalitaan. Ja kieltämättä kauniitahan nuo alueen värikkäät käsityöt ovat.
10. Ruoka ja elintarvikkeet
Jos olet kalaruuan ystävä, olet tullut oikeaan paikkaan. Meri on vieressä ja sieltä lähtee monipuolisesti kalaa. Kävimme syömässä Kuressaaren Ku-Kuu -nimisessä kalaravintolassa, jossa on päivittäin tarjolla tuoretta lähialueilta pyydettyä kalaa. Vähän hiljaiseksi vetää kalanystävän, jolla on valittavana tuoretta ahventa, purotaimenta, kampelaa tai haukea.
Tihemetsan maatilalla söimme savustettua kampelaa, joka oli kerrassaan herkullista. Paikallinen tapa näyttää olevan tarjota kala aina kokonaisena, joten pientä näpertelyä tarvitaan ennen kuin aterian saa suuhun asti.
Maista myös maukasta Muhun omaa saaristolaisleipää. Tämä on minusta ehdottomasti parasta kaikista saaristolaisleivistä. Kannattaa huomioida myös paikalliset alkoholijuomat, kuten Pöiden pienpanimon artesaanioluet.
Ei ihme, että saarilla viettämieni päivien aikana päässä soi Georg Otsin iki-ihana Saarenmaan valssi. Jotain samanlaista leppoisaa ja hyväntuulista fiilistä Muhulta ja Saarenmaalta tavoitin.
Muutaman vuoden takaisista Kuressaari-kokemuksistani voit lukea täältä.
Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista
10 comments
Ihan totta, Saaremaa ja Muhu ovat juuri kaikkea tätä, mitä kirjoititkin! Kerrassaan hurmaava ja aito paikka. Nykyään tiedän jopa sen, missä Muhun hevoset piileskelevät ja ensi kerralla palaan tuonne ratsastusretkelle – nimittäin viimeksi emme niitä löytäneet, mikä on aika saavutus noin pienellä paikalla! Kiitos ihanista muistoista.
Kiva kuulla, että joku muukin on kokenut Muhun ja Saarenmaan samoin :). Aika ainutlaatuisia mestoja molemmat. Kuulostaapa hienolta suunnitelmalta toi ratsastusretki. Maastot ainakin ovat kuin luotuja ratsastukseen. Harmi vaan, etteivät omat taitoni ihan tuohon riitä.
Näyttää ja kuulostaa kyllä ihanalta paikalta! <3
Me tykätään kovin Virosta ja Baltian maista yleensäkin. Niissä ollaan paljon reissattu,
mutta Virosta on vielä paljon näkemättä. Viron saarilla en ole koskaan käynyt, mutta paljon kuullut ja nähnyt mahtavia kuvia vanhoista taloista ja kauniista maisemista.
Viro on tosiaan monipuolinen matkailumaa. Aika omaleimainen tunnelma noilla kahdella saarella, joilla kävin. Suosittelen lämpimästi 🙂
Ihan suoranaisesti ei mikään mainitsemistasi syistä tuntunut ihan itselleni kolahtavan – mutta siitä huolimatta viihdyimme kun joskus vietimme juhannuksen Kuressaaressa. Eli taitaa niitä syitä olla vielä jotkut toisetkin kymmenen 🙂
Juhannus Kuressaaressa kuulostaa hyvältä. ”Saarenmaan nurmien kesäinen yö” pitäisi saada kokea. Juu, kyllä Saarenmaa innostaa monella tasolla.
Ai että, tuolla päin Viroa ei ole hetkeen tullutkaan käytyä! Tämä oli hyvä muistutus siitä miten ihanaa seutua tuo on <3 Pääsisipä uudestaan vaikka ensi keväänä tai kesänä!
Parasta vielä se, että helppo mennä 🙂 AH, kevät hennon vihreine koivuineen on aika nasta ajankohta matkustaa. Olen käynyt aiemmin toukokuussa ja tykkäsin ihan simona.
Saarenmaa on minun ”lempipaikka”, ollut vuodesta 1997 lähtien. On tullut käytyä melkein vuosittain. Siellä on ystäviä, joiden ansiosta olen päässyt näkemään sitä, mitä turistit eivät välttämättä näe.
Suosittelen matkustamaan Saarenmaalle <3
Oi, sulla onkin pitkä kokemus Saarenmaasta. Jäin miettimään, että onkohan saaren meno miten paljon muuttunut vuosien saatossa? Paikalliset ystävät ovat aina rikkautta, sillä paikka kuin paikka aukeaa ihan toisella tapaa.