Historian havinaa ja hienostunutta ilmapiiriä Viron kartanokierroksella

by Annemaria

Rakastan vanhoja kartanoita. On kiinnostavaa päästä kurkistelemaan komeiden julkisivujen sisäpuolelle kuinka yläluokka aikoinaan eleli. Rakennusten kauniit yksityiskohdat, vanhat huonekalut ja romanttiset puutarhat tuovat tuulahduksen menneiltä vuosisadoilta ja antavat ainakin minulle paljon visuaalista mielihyvää.

Kaikkea tällaista pääsin kokemaan ja näkemään Lappeenrannan Yrittäjä- ja vaikuttajanaisten SyNetin järjestämällä kevätretkellä, jonka teemana oli Viron pohjoisosan kartanot. Kun näin mainoksen matkasta, ilmoittauduimme ystäväni kanssa oitis mukaan. Olimme nimittäin niin useasti puhuneet, että pitäisi joskus lähteä tutkailemaan Viron kartanoita.

Tiesin, että Virossa on kartanoita paljon, mutta sitä en tiennyt, että vielä sata vuotta sitten niitä oli peräti toista tuhatta. Jonkin arvion mukaan kartanoita on parhaimmillaan ollut lähemmäs 2000. Nyt on jäljellä enää reilut 700-800, joista ikävä kyllä suurin osa heikossa kunnossa. Lopullinen romahduttaja Viron kartanokulttuurille oli neuvostoaika, jolloin kartanot joutuivat kolhoosien hoitoon ja monille kartanoille voitiin sanoa hyvästit.

1700-luku oli Viron kartanoiden kulta-aikaa. Tuolloin kartanoita tiluksineen hallinnoi pääosin baltiansaksalainen yläluokka. Vaurautta kartanoille saatiin kuinkas muuten kuin viinanpoltosta, sillä herraskartanoille myönnettiin usein viinanpoltto-oikeudet. Missä kartano siellä tislaamo näytti tälläkin reissulla pitävän paikkaansa.

Palmsen kartano – Viron ensimmäinen kunnostettu kartano

Matkamme ensimmäinen kohteemme oli Palmsen kartano, joka sijaitsee Lahemaan kansallispuistossa noin 80 kilometrin päässä Tallinnasta. Palmsen barokkityylinen kartano on Viron ensimmäisiä kunnostettuja kartanoita. 20 kunnostetun ja kalustetun huoneen lisäksi kartanolla on ihastuttava puutarha ja puistoalue.

Kartano oli vuoteen 1922 baltiansaksalaisen von der Pahlenin suvulla, jonka jälkeen Viron tasavalta pakkolunasti tilan rakennuksineen valtiolle.

Hienon päärakennuksen lisäksi kartanon tiluksilta löytyy mm. suuri kasvihuone, viehättävä kesäkahvila ja rustiikki kestikievari. 1820-luvulta peräisin oleva tilanhoitajan talo toimii nykyisin majoituskäytössä. Kahden hengen huoneen aamiaisella näytti edullisimmillaan saavan alta 70 eurolla.

Kartanoa ympäröi kaunis puistoalue, jonka rauhoittavassa ilmapiirissä kyllä viihtyisi. Sisäänpääsy kartanoon oli aikuisilta 11 euroa. Aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä, sillä etenkin näin keväällä kartanoon ei pääse joka päivä.

Ryhdikäs Palmsen kartano.
Kesäisin pihalla on viihtyisä kahvila.
Kartanon majoitustilat ovat entisessä tilanhoitajan talossa.
Palmsen kartanoa ympäröi kaunis puutarhamiljöö.
Palmsen kestikievarissa oli kiva maalaistunnelma.

Sagadin kartano on kuuluisa puistaan

Reilun yhdeksän kilometrin päässä Palmsen kartanosta oli meidän seuraava tutustumisetappimme, Sagadin kartano. Olimme edelleen Lahemaan kansallispuistossa Viron pohjoisosassa.

Kauniista vanhan roosan värisestä kartanosta oli vähän vaikeaa saada kiinni, mitä tyylisuuntaa se edusti. Luin, että alunperin kartano oli rokokootyylinen, mutta sitä restauroitiin myöhemmin uusklassiseen tyyliin ja onpa kartanossa myös piirteitä renesanssista. Joka tapauksessa rakennus oli kaunis ja hyvin hoidettu. Käymistämme kartanoista tämä oli suosikkini.

Ensimmäiset maininnat Sagadin kartanosta ovat jo vuodelta 1449. Kartano ja sen lukuisat rakennukset olivat usean saksalaissyntyisen aatelissuvun omistuksessa, viimeisimpänä niistä von Fockin suku, joka jätti kartanon 1900-luvun alussa.

Vuodesta 1987 Sagadin kartanon on omistanut Viron metsähallitus. Kartanon entiseen vaunuvajaan on perustettu metsämuseo. Vaikka itse museolle ei olisi aikaa tai mielenkiintoa, kannattaa ainakin piipahtaa museon kaupassa, jossa on myynnissä kivoja virolaisia käsitöitä edulliseen hintaan.

Myös tätä kartanoa ympäröi ranskalaistyylinen puisto lampineen, joka myöhemmin laajeni englantilaistyyppiseksi metsäpuistoksi. Kartanoa ympäröi yli viiden hehtaarin arboretum, jossa pääsee ihailemaan upeita vanhoja puita, osa ehkä Viron korkeimpia.

Myös Sagadin kartanon mailla voi majoittua. Sagadin Manor hotelli sijaitsee kartanon entisessä tallirakennuksessa. Eipä ole majoitus hinnalla pilattu täälläkään. Tutkailin, että halvimmillaan kahden hengen huoneen aamiaisineen saa vajaalla 70 eurolla. Hotellilla on myös ravintola, joka on erikoistunut virolaisiin riistaruokiin.

Sisäänpääsy kartanoon oli aikuiselta neljä euroa. Hieno kartanoalue houkuttaa täälläkin käyskentelyyn puistomiljöössä.

Roosan värinen unelma.
Metsämuseon kivoja käsitöitä.

Vihulan kartano – metsäretkiä ja kylpylänautintoja

Eipä tarvinnut meidän kauan körötellä kiertomatkamme seuraavaan kohteeseen. Vain reilun kuuden kilometrin päässä sijaitsi yöpymispaikkamme, Vihulan kylpyläkartano.

Tämän kartanon historia menee myös kauas aina 1500-luvulle, tosin tulipalon jäljiltä päärakennus rakennettiin uudelleen vuonna 1892. Kartanoa ja sen ympäristöä kehitti reilun sadan vuoden ajan aina vuoteen 1919 von Schubert -suku.

Päärakennuksen lisäksi kartanon alueella on 25 muuta rakennusta ja majoitushuoneitakin on useassa eri rakennuksessa. Meidät majoitettiin vanhaan maatalousrakennukseen standard-tason huoneisiin. Olisi kannattanut maksaa vähän enemmän, sillä huoneemme oli aika perus. Kartanotunnelmaan on kiva virittäytyä huoneessa, jossa on edes ripaus luksusta.

Vihulan kartanon päärakennuksen alakerrassa on baari ja yläkerrassa à la carte ravintola, jonka salissa tarjoillaan myös aamiainen. Rakennuksen sisustus oli vähän hajanaista. Osittain varmaan siksi, että huonekalut olivat uusia. Samaa mietin myös huoneemme sisustuksessa. Nykyaikaiset nojatuolit eivät oikein istuneet kartanohenkeen.

Parasta Vihulan kartanossa on ehdottomasti hieno sijainti Mustoja-joen varrella. Padottu joki laajenee pieneksi järveksi kartanon mailla. Romanttinen tunnelma tulee kaarisilloista, näin keväällä valko- ja keltavuokoin reunustamista luontopoluista ja veden pintaan heijastuvista vanhoista puista. Mietin sitä kuinka hienolta mahtaa alueella kesäaikaan näyttää, kun pihan ruusut ovat kukassa ja puut lehdessä.

Tällä reissulla en ehtinyt testaamaan kylpylää tai spaosaston hoitoja, niin mukavaa kuin näitä palveluja olisi ollutkin kokeilla. Ryhmällemme oli varattu illallinen, joka päärakennuksen häiden takia tarjoiltiin erillisessä tavernarakennuksessa. Illallisen buffa jätti ikävä kyllä vähän toivomisen varaa. Ateria oli minusta enemmän perustason lounasbuffa kuin kartanoillallinen.

Vihulan kartano on palveluiltaan näkemistämme kartanoista kaikkein monipuolisin. Kuten muissakin kohteissamme, täällä olisi kivaa viettää kiireetöntä ja rauhallista luontolomaa. Kartanon ympäristössä näytti olevan useita merkittyjä muutaman kilometrin pituisia luontopolkuja.

Edullisimman kahden hengen huoneen aamiaisella saa ajankohdasta riippuen vajaalla sadalla eurolla.

Vihulan kartanohenkeä.
Vihulan kartanon alue on kerrassaan kaunis.
Majoituimme vanhassa maatilarakennuksessa. Oliko tässä kenties joskus navetta?
Kartanon takana oli toinen takakartano, jossa sijaitsi lisää majoitushuoneita.
Tällainen komistus seisoi pihalla.
Päärakennuksen alakerrassa on baari.

Sakun kartano komeilee lähellä Tallinnaa

Paluumatkalla Tallinnaan ennätimme käydä vielä ulkoapäin ihailemassa kierroksemme viimeistä kartanoa, Sakun kartanoa.

Valitettavasti Sakun kartano ei ole auki yleisölle, vaan se toimii tapahtuma- ja konserttitilana. Luin jostain, että kartano on runsaan sisustuksensa ja 1800-luvun kattomaalaustensa takia yksi Viron kauneimmista kartanoista ja siksi jäin vähän harmittelemaan, etteivät ovet meille auenneet. Konsertti tuossa kauniissa uusklassisessa kartanossa olisi varmasti elämys.

Yksi mahdollisuus päästä loisteliaan näköisen kartanon seinien sisäpuolelle on siellä majoittuminen. Edullisin kahden hengen huone aamiaisella maksaa vajaa sata euroa. Sakun kartano sijaitsee vain kymmenen kilometrin päässä Tallinnasta.

Sakun kartano oli kierroksemme mahtipontisin.

Tällainen kartanokierros on ihastuttava idea kesämatkaksi. Välimatkat ovat lyhyet eikä aikaa tuhraannu pitkiin siirtymisiin. Pienellä alueella on paljon nähtävää ja näitä kaikkia kartanoita ympäröi kaunis Lahemaan kansallispuiston luonto retkeilymahdollisuuksineen. Ainakin minulle loistavat puitteet rentouttavaan lomailuun ripauksella pientä luksusta.

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

14 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.5.2023 - 10:35 pm

Itsekin tykkään kartanoista kovasti. Hienointa on päästä yöpymään sellaisessa ympäristössä, mutta ilman yöpymistäkin ovat erittäin mieluisia vierailukohteita. Ja oikein mukavilta vierailukohteilta nämäkin kaikki kuulostivat ja näyttivät.

Reply
Annemaria 16.5.2023 - 8:53 am

Vanhat arvorakennukset ovat niin ihastuttavia! Jaksaisin varmaan katsoa ja kiertää näitä loputtomiin. Harmillista, että suurimmalle osalle Viron kartanoita kävi niin kuin kävi, mutta onneksi on näitä kunnostettuja namupaloja. Nämä ovat tosiaan mitä parhaita majoituspaikkoja.

Reply
Elli/ Mamman matkalaukku 21.5.2023 - 10:38 pm

Tänä kesänä kierrän kotimaassa autolla, mutta ensi vuonna voisin ottaa Viron kartanoiden katselun . Kiitos vinkeistä . Viro on aivan kerta kaikkiaan niin upea paikka vierailla

Reply
Annemaria 24.5.2023 - 8:37 pm

Itselleni Viro oli aiemmin sama kuin Tallinna. Sitten löysin Saarenmaan ja vähän myöhemmin Tarton. Nyt oli kiinnostavaa käydä vilkaisemassa, miltä näyttää maan pohjoisosassa. Kartanokierros oli tosiaan ihastuttava matkateema.

Reply
Sari/ matkalla lähelle tai kauas 23.5.2023 - 9:50 pm

Kiva katsaus Virossa muualle kuin Tallinnaan. Itse pidän myös kartanoista. Noille olisi kiva matkustaa.

Reply
Annemaria 24.5.2023 - 8:39 pm

Mulla kasvoi nälkä. Kartanoita näyttää olevan Virossa vähän siellä sun täällä. Ajattelin aloittaa uuden matkailumuodon, kartanobongauksen 🙂

Reply
INDIVUE 26.5.2023 - 12:46 pm

Oi, käväisin itsekin Virossa tänä keväänä ja ihastellessani Tallinnan ulkopuolisia maisemia, mietin, miten kauniilta maisemat kesällä voivatkaan näyttää. Sama juttu näiden kartanoiden kanssa – pääsevät varmasti kukoistamaan juuri kesäaikaan. Varmasti ihana reissu ja mainio majoittumisvinkki tuo viimeisenä mainitsemasi kaunis valkoinen kartano 👌🏻

Reply
Annemaria 31.5.2023 - 9:01 pm

Kartanoilla on usein isot puutarhat ja jopa omat puistot, joten kesäaika on tässäkin suhteessa ihan parasta. Kiva myös päästä yöpymään näissä miljöissä.

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 26.5.2023 - 4:06 pm

Onpa upeita kartanoita, osa hulppeudessaan lähes kuninkaallisten linnojen veroisia! Kartanoteema Viron reissulle olisi kyllä tosi kiva, kiitos vaan hyvästä ideasta! 👍

Reply
Annemaria 31.5.2023 - 9:03 pm

Mua on alkanut kiinnostaa tällaiset erilaiset teemamatkat. Ruoka- ja viiniteema on se kestosuosikki, mutta tällainen kartanoteema oli myös aika ihana.

Reply
Hannele / Hipaisuja Maapallolla 27.5.2023 - 11:15 am

Hirvensarvituolit!!! Melkoisen erikoiset. Tuli mieleen, että tuollaiset tulisi vastaan lähinnä jossain taidemuseossa.

Reply
Annemaria 31.5.2023 - 9:04 pm

Naurettiin juuri tuota huonetta samalla kun ihasteltiin sen persoonallisia huonekaluja. Entisaikojen miesluola 🙂

Reply
Stacy Siivonen 27.5.2023 - 7:04 pm

Uskomatonta, miten monta upeaa kartanoa on hyvin pienellä alueella! Kaikissa niissä tietysti laahusti käytäviä yksikseen omat kummituksensa. Olisipa hienoa mennä tekemään kartanokierros joskus Pyhäinpäivän aikoihin!

Reply
Annemaria 31.5.2023 - 9:05 pm

Kuulemani mukaan, on kummituksia. Ainakin joissain 🙂 Tässähän olisi oiva uusi matkateema, kummitusten jalanjäljissä 🙂

Reply

Leave a Comment