22 tunnin risteily Helsingistä Tallinnaan – mikä oli hyvää, mikä huonoa?

by Annemaria
Onko mitään järkeä lähteä 22 tunnin Itämeren risteilylle, jos ei ole lainkaan kiinnostunut bilelaivoista? Olisiko loppuillasta tunne kuin abiristeilylle eksyneellä täti-ihmisellä? Jotta en jäisi ennakkoluulojeni vangiksi, lähdin ottamaan selvää millaisesta ristelykonseptista oikein on kyse.

Kaupallinen yhteistyö: Tallink Silja

Osallistuin hiljattain Tallink Siljan järjestämälle lehdistö- ja vaikuttajamatkalle m/s Victorialla Helsingistä Tallinnaan. Vähän ensin mietin kannattaako lähteä, sillä 22 tunnin risteily haiskahti minusta liiaksi nuorempien bilemeiningiltä. Tuntisiko seesteisyyttä ja rauhaa rakastava täti-ihminen olevansa ihan väärässä paikassa?

Ruoka kuitenkin aina kiinnostaa ja koska kutsu lupasi monenlaisia ruokakokemuksia, päätin sittenkin osallistua. Ja onhan tämä loppusyksy ollut vähän ankeaa ja tylsää aikaa. Miehen kanssa vain nysvätään kahdestaan kotona ja alkaa puhumisen aiheetkin olla vähissä. Pieni risteily toisi joka tapauksessa vaihtelua arkeen.

Painava syy lähtöön oli myös siinä, että risteilyn aikataulu kävi mainiosti periferiassa asuvalle. Iltalähtö ja iltapäiväpaluu sopivat hyvin junayhteyksiin, joten ei muuta kuin matkaan.

Tervetuloa huvilaturi Victorialle.
Premium A hytti.
Valmiina viihteelle.
Laivojen kiiltävissä portaikoissa on jotain kiehtovaa.
Kukkuu, baari on auki.
Risteilyisäntä Rami Veide kutsui karaokeen.

Ohjelmaa joka makuun ja kaiken ikäisille

Tallink Silja otti reilun vuoden tauon jälkeen suositut 22 tunnin risteilyt uudelleen risteilytarjontaansa. Tallinna – Tukholma -reitillä aiemmin seilannut M/s Victoria I korvasi edeltäjänsä Silja Europan.

Laivan ohjelmaa suunniteltaessa oli kuunneltu tarkalla korvalla asiakkaita. Olin todella yllättynyt, kun kuulin, että matkustajat olivat toivoneet karaokea, bingoa ja ihan ykkösjuttuna tanssimusiikkia. Ainakin nuo kaksi viimeistä ovat selvästi vanhemman sukupolven juttuja. Käykö näillä risteilyillä sittenkin muita kuin bilettämään tulevaa nuorisoa?

Victoria lähtee Helsingistä illalla 18.35 ja saapuu Tallinnaan jo saman illan aikana. Yö siis vietetään satamassa, joten matka sopii hienosti niillekin, jotka pelkäävät kovaa merenkäyntiä. Risteilymatkustajat pääsevät maihin aamukahdeksalta. Tallinnassa on mahdollisuus olla neljä tuntia, joten hyvin ehtii vaikkapa tuliaisostoksille.

Hyvä ruoka on risteilyn ykkösjuttu

Tykkään itse syödä laivoilla buffasta. Hinta-laatusuhde niissä on usein erinomainen. Laivojen buffet-pöydät ovat monipuolisia ja viime vuosina ne ovat nostaneet selkeästi tasoa. Mättöpöydistä on siirrytty parempiin raaka-aineisiin ja kiva lisä ovat yksittäiset valmiit pikkuannokset. Monet raaka-aineet olivat saaneet vierelleen myös erilaisia kastikkeita ja muita lisukkeita, joten makumaailmaankin on tullut entistä enemmän vivahteita.

Victorian Grande Buffet oli nimensä mukainen. Valikoima oli kerrassaan mittava ja herkullista syötävää olisi ollut enemmän kuin millään jaksoin. Varsinkin kun saimme nauttia hyviä sormisyötäviä jo heti lähdettyämme.

Kiinnitin huomiota monien ruokien kauniiseen esillepanoon, joka entisestään lisäsi ruokien houkuttelevuutta. Tapani mukaan keskityin alku- ja jälkiruokiin. Erityisesti alkuruuissa ilahdutti laaja valikoima erilaisia vegeruokia.

Rakastan kaikenlaista sormisyötävää.
Buffan kestoruosikki.
Kalaa eri muodoissa, kiitos kyllä.
Kanttarelleja ja paahtopaistia, kiitos kyllä.
Välijuustot, kiitos kyllä.
Kakkulajitelma, kiitos kyllä.
Montako näitä saa ottaa?

Livemusaa ja nimekkäitä artisteja

Suurin yllättäjä itselleni oli Victorian iltaravintola Starlight Night Club. Nykyisellään en juurikaan viihdy meluisissa baareissa ja ajattelinkin, että käynpä nyt edes vähän kurkkaamassa, millainen bändi on esiintymässä. Livemusiikki nyt kuitenkin on aina livemusiikkia.

Ensiksi yllätyin risteilymatkustajien ikäjakaumasta. Näyttikin siltä, että näin viikolla olivat viihteelle lähteneet enemmistönä aikuisemmat ikäluokat. Ja mikäpä oli lähtiessä. Edessä oli tilava tanssilattia ja ympärillä puitteet kuin suuremmallakin kansainvälisellä aluksella.

Toinen yllättäjä oli musiikki. Loistava laulaja Emma & bändinsä Peilikuva soitti iki-ihania klassikoita 80- ja 90-luvuilta. Olisin voinut tanssia joka ikisen biisin. Puolen yön aikaan bändi vaihtui, mutta tässä vaiheessa itse katsoin parhaimmaksi lähteä nukkumaan. Ikä on tehnyt tehtävänsä. Jos aamulla on aikainen herätys, kokemuksesta tiedän, että on parempi olla riekkumatta aamuyön puolelle.

Risteilyisäntä Rami Veide mainosti Victoriaa Itämeren parhaana keikkapaikkana. Jos ajattelee, etteivät keikkaliputkaan halpoja ole, risteilylipulla saa katetta aika tavalla, mahdollisesti vielä paraatipaikan esiintymislavan vierestä.

Loppuvuodesta Victorialla esiintyvät mm. Eija Kantola, Tomi Markola, Abreu, Eini, Isac Elliot, Kuumaa ja Antti Ketonen. Risteilykohtaiset esiintyjät löydät täältä: https://fi.tallink.com/victoria-viihdekalenteri

Ohjelmassa on selkeästi huomioitu eri ikäryhmien tarpeet. Viikolla järjestetään meritanssit, viikonloppuisin esiintyjät ovat enemmän nuorempaan makuun. Ja toiveita on kuultu: risteilyillä pääsee laulamaan karaokea ja pelaamaan bingoa.

Nukuin muuten tosi hyvin. Laiva ei keikkunut, oli hiljaista ja suuri tekijä oli myös säädettävällä lämpötilalla. Tykkään itse nukkua hyvin viileässä ja olinkin tosi iloinen, kun pystyin säätämään hytin lämpötilan yön ajaksi toivomakseni.

En enää muista milloin olisin viimeksi käynyt jossain yökerhossa.
Tässä olisi kiva seurata vaikka Antti Ketosta.
Kivan räväkkää värimaailmaa.
Jospa löydän itsestäni vielä sisäisen bilehileen.
No, tämä lienee lähempänä totuutta.

Erikoisaamiaisen jälkeen ostoksille Tallinnaan

Risteilyymme kuului erikoisaamiainen Grill House -ravintolassa. Mikäli haluat nauttia rauhallisemmasta aamutunnelmasta ja astetta paremmasta aamiaisesta, suosittelen tätä aamiaisvaihtoehtoa. Tuntuuhan se kivalta, kun toivotetaan tervetulleeksi lasillisella kuohuviiniä ja kiikutetaan tuoretta kahvia pöytään.

Aamiaisen jälkeen piipahdimme maissa tutustumassa uusittuun Solaris ostoskeskukseen. Jos olet kiinnostunut ruokatuliaisista, kannattaa katsastaa pohjakerroksessa sijaitseva ruokakauppa Delice. Suklaanystävälle tämä on taivas. Kotiin lähti pieni rasia kauneimpia koskaan näkemiäni käsintehtyjä konvehteja.

Tavalliset kauppakeskukset ovat minusta yleensä aika tylsiä. Niissä on samat ketjuliikkeet, jotka löydät jokaisesta kaupungista, olit sitten missä päin maailmaa tahansa. Solaris on selvästi erilainen. Pienissä kaupoissa myytiin paljon design-tuotteita, erityisesti virolaisten suunnittelijoiden töitä, kuten vaatteita, laukkuja, koruja ja sisustustavaraa. Valikoimassa oli myös kiinnostavia kansainvälisiä brändejä, kuten Ucon Acrobatics, joka ottaa toiminnassaan merkittävästi huomioon eettiset ja ympäristölähtöiset arvot.

Herkullinen erikoisaamiainen.
Maailman kauneimmat suklaakonvehtit?
Koruja kaikissa väreissä.
Topakat sohvanvaltaajat olivat aivan vastustamattomia.
Ucon Acrobaticsin selkeälinjaiset ja kauniin väriset reput ja laukut viehättivät.

Paluumatkalla rauhallisesti lounastaen ja shoppaillen

Paluumatkalla söimme laivan Grill House -ravintolassa. Valittu buffan ja à la carten yhdistelmämenu oli oikein toimiva. Alkuruuat ja jälkkärit söimme buffasta ja pääruuan tilasimme ravintolan à la carte listalta. Olin tyytyväinen siihen, että sain täydennettyä jälkiruokien maistelua niiltä osin, joita eilen en millään jaksanut.

Lisätietoa Victorian ravintoloista, menuista ja aterioiden hinnoista löydät täältä: https://fi.tallink.com/victoria#tabs-content-1

Ennen kotiinpaluuta ennätin vielä tekemään pakolliset taxfree -ostokset: pullo samppanjaa ja suklaata lähti matkaan. Joulu näkyi tuotevalikoimassa. Niin makeisissa kuin kosmetiikassa oli nyt ihania joululahjapakkauksia. Juomista maistelimme laivan glögierikoisuuksia, kuten skumppaglögiä, roseviiniglögiä ja Vana Tallinn -glögiä. Ihanan mausteisia, mutta ehkä vähän liian erikoisia omaan makuuni.

Grill Housissa kaikki valmiina.
Tänään keveämmin salaateilla.
Chili salmon.
Jälkiruuista en kuitenkaan tingi.
Hypistelin näitä tarjouslaukkuja, mutten ostanut. Jäi harmittamaan.

Mitä 22 tunnin risteily maksaa?

”Bilelaivalta” löytyi yllättäen paljon asioita joista pidin. Mietin kovasti, että oliko jotain sellaista, joka ei niinkään ollut mieleeni. Laiva itsessään ei tehnyt erityistä vaikutusta. 2000-luvun alussa valmistuneelle laivalle on kyllä tehty kattava remontti ja se on tiloiltaan siisti, mutta jotenkin hengetön. Victorialta puuttuu uudenaikaiselle laivalle tyypilliset avarat ja valoisat oleskelutilat suurine ikkunoineen.

Hyvinä puolina voisin nostaa vielä risteilyn hinnan. Laskin mielenkiinnosta kokonaishinnan kahdelle aikuiselle vähän paremmassa Premium A -luokan hytissä aterioineen. Halvimmillaan sain kahdelle kokonaishinnan 250 euroa, mihin sisältyy matkat, parivuoteellinen ja ikkunallinen hytti, 2x aamiainen, 2x illallinen ja 2x lounas laivan buffet-ravintolassa ruokajuomineen (virvokkeet, viini ja olut) sekä risteilyohjelma useine esiintyjineen. Aika paljon minusta katetta 125 euron henkilöhintaan.

Laivalle voi ottaa mukaan myös auton 40 euron lisämaksusta. Halutessasi on mahdollista tehdä laivaostokset etukäteen, kunhan teet ne vähintään 14 tuntia ennen matkaa. Tilaus toimitetaan valmiiksi pakattuna autosi viereen. Kätevää ja vaivatonta.

Tallink Siljalla on menossa tällä hetkellä tarjouskampanja. Mikäli teet varauksen 7.11. mennessä, voit saada tietyille lähdöille matkahinnasta jopa 30% alennusta koodilla MERELLE23. Risteilyhintoja voit tutkailla täältä.

Laiva saapui Helsinkiin aikataulun mukaisesti klo 16. Kiva reissu oli, lähtisin uudestaan milloin tahansa. Tosin tällainen rauhallisempi arkilähtö on minulle varmasti paras vaihtoehto. Luulenpa, että viikonloppuisin meno on selvästi räväkämpää.

You may also like

20 comments

Milla / https://www.moonshapedlittlebox.fi/ 29.10.2023 - 11:21 am

Mielenkiintoinen postaus! Tuttu risteily itsellekin, muutaman kerran olen käynyt ja suht villihköä on ollut. Viikolla on varmasti rauhallisempaa.😊 Virolainen ja baltialainen muoti kiinnostaa, tässä postauksessa tulikin pari uutta vinkkiä. Pitäisi joskus lähteä ihan ajan kanssa tutkimaan Viroa ja Baltian maita muoti mielessä, skandinaavisesta selkeästi eroava muotoilu viehättää! ❤️

Reply
Annemaria 30.10.2023 - 6:30 am

Totta. Näyttäisi siltä, että Virossa artesaani puolella on vilkasta. Telliskivi on kiva alue tutustua virolaiseen suunnitteluun. Nyt tämä Solaris kauppakeskus yllätti tällä saralla. Kannattaa käydä, kivoja liikkeitä.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 29.10.2023 - 11:32 am

Nam, vaikuttaapa nuo ruoat herkullisilta! Olen hieman ajatellut itsekin, että tällainen konsepti ei välttämättä olisi aivan itseäni varten. Tämän jutun perusteella tämä voisi kuitenkin olla oikein kiva. Lähinnä vaihtoehto voisi olla pidempi reissu Tallinnaan, mutta kyllähän tuossakin aamupäivässä ehtii mukavasti.

Reply
Annemaria 30.10.2023 - 6:33 am

Tällainen risteily sopii mainiosti pieneen piristykseen. Helppoa ja suht edullistakin toteuttaa. Ja näin viikolla menokin oli minulle oikein sopivaa 🙂

Reply
finintirol 30.10.2023 - 5:39 am

Aikanaan, kuin Ruotsin laivoilla tuli käytyä niin taisivat ajoittua juuri tähän syksy ja pikkujoulukauteen. Kaveriporukalle laivareissut olivat kuin ravintolailta, jolla oli hotellihuone samassa rakennuksessa. Helppoa bilettämistä.
Seuraavana aamuna vähän jäähdyttelyä ja uuteen nousuun. Tanssilattia tuli tutuksini lähtö iltana sekä paluu päivänä 🙂
Nykyisellään tekisin risteilyn kesällä, jolloin voisi patsailla aurinkokannella ja viihdyttäisin itseäni syömällä hyvin ja saunomalla, mikäli laivalta sellainen löytyisi.

Reply
Annemaria 30.10.2023 - 6:40 am

Ajat ja tarpeet muuttuvat 🙂 Eipä silti, ihan piristävää tämä oli, vaikka vähän skeptinen etukäteen olinkin. Voi keskittyä hyvin syömiseen ja viihdyttäväähän tuolla yökerhossa oli kuunnella livemusaa. Saunomaankin olisi päässyt, jos olisi ollut kiinnostusta. Pidin myös siitä, että viikolla oli sopivan rauhallista.

Reply
Jari Koski 30.10.2023 - 9:53 pm

Näytti mukavalta reissulta! Tuossa tuumin että olikohan mitä hintaluokkaa tuolla starlight baarissa? Uskaltaako sinne mennä, onko juomat kalliita?

Reply
Annemaria 1.11.2023 - 7:56 am

Mulla ei ole muuta tietoa kuin skumpasta. Edullisempaa oli kuin maissa 🙂

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 31.10.2023 - 11:40 am

Buffetin kattaus ja erityisesti sormisyötävät näyttävät niin herkullisilta, että alkoi risteily houkutella! Rauhallisempi arkiristeily olisi ehdottomasti oma valinta ja hyvä esiintyjä olisi plussaa.

Reply
Annemaria 1.11.2023 - 7:57 am

Sellainen kiva pieni irtiottohan tällainen risteily on. Sopivassa suhteessa hyvää ruokaa ja viihdettä.

Reply
Terhi 31.10.2023 - 10:37 pm

Syötävät näyttävät kyllä herkullisilta ja vaikkei mikään biletys jaksa kiinnostaa niin parit pyörähdykset tanssilattialla kyllä kiinnostaisivat.

Reply
Annemaria 1.11.2023 - 7:59 am

Livemusiikki on vaan niin parasta. Koin suurta nostalgiaa nuoruuteni lempibiisejä kuunnellessa 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 2.11.2023 - 3:07 pm

Hyvä, että lähdit mukaan, oli kiva nähdä! 🙂 Minä olen odottanut näitä 22 h risteilyjä Helsingistä. Kaveriporukalla on kiva mennä laivalle tanssimaan, syömään ja viettämään aikaa yhdessä. Loppukesästä teimme vastaavan reissun Turusta, mutta se oli minulle hieman hankala, koska matkaa Turkuun on 3 tuntia suuntaansa. Kotimatka varsinkin tuntui erityisen pitkälle.

Reply
Annemaria 3.11.2023 - 7:53 am

Tosiaan kiva oli nähdä 🙂 Mietin ihan samaa, että tällainen risteilytyyppi olisi tosi kivaa toteuttaa kaveriporukalla. Samassa paketissa hotelli-, keikka- ja ruokamatka.

Reply
Elsa 4.11.2023 - 3:23 pm

Oi, nyt on kyllä hyvän näköiset buffat! Ne onkin yks laivamatkojen kohokohta… 😋

Reply
Annemaria 4.11.2023 - 8:38 pm

Ehdottomasti niin on minustakin. Mikäpä sen mukavampaa kuin syödä pitkään ja hartaasti.

Reply
Merja 5.11.2023 - 4:54 pm

Näyttääpä hyvältä. Tässä iän myötä risteilyjen tarkoitus on hieman muuttunut niinkuin kiinnostuksen kohteetkin. Mutta, hyvä ruoka kelpaa ja Tallinna on aina hyvä idea. Tällaiset pienet irtiotot piristävät kummasti näin rospuuttoaikaan, eivätkä tyhjennä kukkaroa kohtuuttomasti. Paljon halvempaa, kuin varata hotelli ja mennä jonnekin ravintolaan syömään monen ruokalajin menu.

Reply
Annemaria 5.11.2023 - 9:23 pm

Juurikin näin. Silloin, kun kaipaa jotain pientä piristystä, tämä on hyvä vaihtoehto. Jos ei biletys ole se ykkösjuttu, aina voi uppoutua hyvään ruokaan 🙂

Reply
Tomi Saarikoski 31.3.2024 - 10:26 pm

Ajattelin laittaa lapsiperheen näkökulmasta hieman kommenttia. Lapsiperheen näkökulmasta laiva on tylsä. Laivalla esim alkaa osastolla on vain yksi poreallas. Ei mitään muuta. Ollaan risteillty Tallinnassa ja Ruotsi laivoilla ja tämä on ylivoimaisesti heikoin näistä laivoista. Ainoat asiat minkä takia kannattaa tulla laivalle on halvempi alkoholi ja tupakka jos sellaisia käyttää. Ollaan aiemmilla risteilyillä käyty seisovassa pöydässä tai sitten syömässä pihvit samasta paikasta mistä saa pikkupurtavaa, mutta täällä ei sellaista mahdollisuutta ollut, joten piti tyytyä ekaa kertaa 23 euron ranskalaisiin ja hampurilaiseen. Pihvi olisi ollut 35 euroa. Karkit saa nykyään Paljon halvemmalla maista joten niitäkään emme paljon osta. On laivassa sentään pallomeri perheen pienimmille ja leikkipaikka. Kerrotaan vielä loppuun, että taxfree myymälä on aika ahdas ja pieni muihin laivoihin verrattuna.

Reply
Annemaria 4.4.2024 - 6:13 am

Varmasti ihan varteenotettavia huomioita Tomi. Ehkei tämä ”bilelaivan” maineessa oleva laiva ole lapsiperheelle se kaikkein paras vaihtoehto. Palvelut on suunnattu ehkä enemmänkin aikuisille.

Reply

Leave a Comment