Tallinnan Keksintötehdas Proto – mitään näin ihanan hullua en ole kohdannut vähään aikaan

by Annemaria

Tämä on sinulle, joka rakastat elämyksiä ja seikkailuja. Ja sinulle, joka olet joskus hullaantunut Jules Vernen romaaneista.

Pressimatka: Eckerö Line, Viking Line, Tallink Silja, Visit Tallinn ja Visit Estonia

Täti-ihminen huutaa ja viilettää sukkulassa maanuumeniin. Nuoret miehet haravoivat valtameren pohjaa sukellusveneessä. Joku liitelee Alppien yllä kotkan lailla. Pariskunta matkustaa kuumailmapallolla korkeuksiin. Vanhempi herra laskettelee ärräpäitä, kun törmäilee hevosvankkureihin autolla, jossa ei ole edes rattia. Mihin ihme paikkaan olen oikein tullut?

Ihmepaikkaan todellakin. Kyse on Tallinnan uusimmasta hittinähtävyydestä, Keksintötehdas Protosta, joka käyntihetkelläni on ollut avoinna vasta kymmenen päivää. Silti jo ensimmäisten aukiolopäivien aikana on ylitetty 10 000 kävijän raja. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja voidakseen povata tälle kohteelle loistavaa menestystä.

Voihan virolaiset. Teissä vaan on jotain niin käsittämätöntä rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta. Tuntuu siltä, että koko Tallinna on tällä hetkellä kuin popcornikattila, josta poksahtelee yllätyksiä toinen toisensa perään.

Ensimmäinen reaktioni oli WAU. Vanhaan salaiseen sukellusvenetehtaaseen, tai oikeastaan sen valimoon, on rakennettu sellainen virtuaalimaailma, että huh huh. Mielikuvitusta, rohkeutta eikä ilmeisesti rahaakaan ole säästelty, kun huimat ideat on toteutettu raffiin teollisuushalliin.

Ja kun virolaisista on kyse, homma tehdään tyylillä. Ihailin sitä tapaa, miten rouheaa miljöötä on käytetty taitavasti hyväksi. Lopputulos on kiehtova, jännittävä ja mielenkiintoinen.

Keksintötehdas Proton idea on herättää henkiin yli 100-vuotiaita keksintöjä ja niiden mielikuvituksellisia prototyyppejä niin, että kävijä pääsee itse mukaan tekemään ja kokemaan.

Virtuaalitekniikkaan perustuvat VR-lasit vievät seikkailuihin meren pohjasta avaruuteen ja jopa maapallon syövereihin. 360 astetta avautuva näkymä ympärillä tekee kokemuksista käsittämättömän todentuntuisia.

Jos Proto olisi toteutettu steriiliin uudisrakennukseen, tunnelma olisi ihan toinen.

Proto on mielenkiintoinen myös siitä syystä, että se soveltuu niin lapsiperheille, nuorille kuin meille vähän iäkkäämmille. Olin itseasiassa vähän yllättynyt, miten innostunut olin paikasta.

Ensinnäkin Proto on hyvin visuaalinen, mikä aina uppoaa minuun. Toiseksi Proto on innovatiivinen paikka täynnä mielikuvitusta ja hulvattoman kreisejä juttuja. Ja kolmanneksi se ruokkii minussa elävää uteliaisuutta ja seikkailunhalua. Täällä on aikuisen hyvä leikkiä.

Sopii myös toispuoleisille täti-ihmisille.

Jalokivenä pohjalla on Proton sijainti Tallinnan vilkkaasti kehittyvällä Noblessnerin alueella. Jos aiemmin olin sitä mieltä, että Kalamaja on se paikka, mihin Tallinnassa kannattaa suunnistaa, nyt suuntaisin Noblessneriin. Lähellähän nämä paikat toki ovat toisiaan. Kalamajasta on matkaa Noblessneriin vain vajaa kilometri.

Pienen ajan sisällä tälle entiselle telakka-alueelle on noussut kaikkea kivaa, kuten sisustuskauppaa, galleriaa, taidekeskusta, ravintolaa… Ja uutta pukkaa ihan yhtämittaa.

Oman kokemukseni perusteella myös ruokamatkaajan kannattaa suunnistaa tänne. En ole eläissäni syönyt niin hyvää mustekalaa kuin yhdessä Noblessnerin uusista ravintoloista. Mutta näistä kokemuksista blogissa piakkoin lisää.

Protossa on kiva kahvila.Ja kahvilassa kivoja tuoleja. Ken muistaa vielä Emmanuellen?

Noblessner sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Vanhasta kaupungista. Keskustasta pääsee bussilla 73. Jos haluat välttää jonoja ja ruuhkaa, mene keskellä viikkoa ja mieluiten aamupäivällä.

Oikeastaan odotin Protossa törmääväni Kapteeni Nemoon tai Phileas Foggiin. Olisivat nimittäin aika hyvin istuneet tähän maailmaan.

www.prototehas.ee/fi

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

12 comments

Cilla Maria / From sunset last night to sunrise this morning 3.11.2019 - 2:26 pm

Aika mielenkiintoinen paikka! Ja varmasti sopiva kaikenlaisille reissaajille, myös lapsille. Tallinnasta löytyy nykyään todella paljon mielenkiintoista koettavaa ja nähtävää. Ihan toista kuin ne 90-luvun Mustamäentorille suuntautuneet piraatti-cd-levyjen ostomatkat 😀

Reply
Annemaria 25.2.2021 - 11:20 pm

Proto oli ainakin itselleni jotain ihan uutta ja ennenkokematonta. Sinänsä jännää, että paikka sopii niin lapsille kuin täti-ihmisille 🙂

Reply
Mari 3.11.2019 - 7:46 pm

Näyttää kyllä tosi houkuttelevalta paikalta! Tuolta Tuula´s Lifen blogista jo tästä lueskelinkin. Melkeinpä pitää suunnitella reissu tuonne.

Reply
Annemaria 3.11.2019 - 8:20 pm

Proto hämmästytti ja ihastutti niin paljon, että ehdottomasti pitää ottaa uusiksi. Suosittelen. Jotain erikoista ja poikkeavaa.

Reply
Tuula / Tuula's life 5.11.2019 - 11:23 am

Oi, miten nautittava tarina tämä oli Proto Keksintötehtaasta. Huikea seikkailumatka siellä. Pääsin taas uudelleen Protossa käymään. Kiitos loistavasta matkaseurasta Anne!

Reply
Annemaria 5.11.2019 - 4:46 pm

Kiitos Tuula, sinä ihana 🙂 Hienojen kokemusten lisäksi näiden matkojen parasta antia on, kun tapaa mukavia ihmisiä. Lämmöllä saa muistella myös tätä reissua. Toivottavasti nähdään taas jossain turuilla ja toreilla. Kohti uusia seikkailuja!

Reply
Outi / Maa Quzuu-matkablogi 7.11.2019 - 3:09 pm

Tämä vaikuttaa kyllä aidosti ihan todella mielenkiintoiselta paikalta! Menee varmasti testiin!

Reply
Annemaria 7.11.2019 - 10:11 pm

Kantsii. Upeasti toteutettu kokonaisuus, joka toimii monella tasolla ja monen ikäiselle.

Reply
Anna K. - Kaukaa haettua 9.11.2019 - 1:43 pm

Voi hitsi. Mun piti lukea tämä juttu ennen Tallinnan reissua, mut nyt ehdin jo sieltä kotiin. Vaikuttaa tosi mielenkiintoiselta! Tosi upea tuo miljöö ja sisustus. Onneksi Tallinnassa tulee käytyä aika usein, tästä jutusta tuli vahva fiilis, että tuolla pitää käydä. Ratikalla varmaan pääsee?
VINKKI Tallinnassa ratikan voi maksaa suomalaisella pankkikortilla, jossa on lähimaksu. Kuljettajan viereinen maksupääte piippaa 1,10e maksun ja jos tarkastaja tulee, näyttää vain sitä pankkikorttia. Eikö ole kätevää?!

Reply
Annemaria 10.11.2019 - 1:21 pm

Moi Anna. Onneksi Tallinnaan pääsee helposti uudelleen :). Kiitos hyvästä vinkistä, jota en itse asiassa tiennyt. Kätevää tosiaan.

Reply
Sanna 11.1.2020 - 10:22 pm

Vaikuttaa hauskalta paikalta! Kuinka paljon kannattaa varata aikaa käynnille?

Reply
Annemaria 12.1.2020 - 10:24 am

Vähän vaikea sanoa. Riippuu paljolti siitä, missä kaikissa laitteissa haluatte käydä ja onko niihin paljon jonoa. Jos suinkin mahdollista, välttäkää viikonloppuja ja menkää aamupäivällä. Hatusta heittäen kolmisen tuntia tuolla saa hyvin menemään.

Reply

Leave a Comment