Tartto on Viron pastellisävyinen opiskelijakaupunki

by Annemaria
Ensin rakastuin Tallinnaan. Sitten ihastuin Saarenmaahan. Ja nyt viehätyin Tartosta. Viro on matkailijalle ihanteellinen. Pieni maa, lyhyet välimatkat ja paljon kiinnostavaa nähtävää.

Minulla on ollut jo pitkään suunnitelmissa matkustaa Tarttoon, olinhan kuullut siitä pelkästään hyvää. Vaan niin helposti Viron reissuilla jumittuu Tallinnaan, eikä malta lähteä merta edemmäs. Onneksi tällä reissulla päätettiin toisin, sillä se kannatti. Ystävien kanssa lähdettiin matkaan autolla ja eihän se Tartto ollut kuin 186 kilometrin päässä Tallinnasta.

Edellisessä jutussa kerroin, että teimme pienen poikkeaman reitiltä ja vietimme rentouttavan vajaan vuorokauden reilun 40 kilsan päässä Tartosta. Tässä kohtaa mentiin majoitus edellä ja yövyttiin entisessä viinatehtaassa Mooste Viinavabrik -hotellissa. Sieltä aamutuimaan olikin vain pieni siirtymä Tarttoon.

Vaikka Tartto on vajaalla 100000 asukkaalla Viron toiseksi suurin kaupunki, mielestäni kaksi päivää riitti sille oikein hyvin. Tarton keskusta-alue, missä kutakuinkin sijaitsee kaikki turistia kiinnostava, on tiivis ja helppo liikkua jalkaisin.

Romantiikkaa Tartossa – kaupungin maamerkki on suutelevien opiskelijoiden patsas.Tartto on värikäs…… ja hempeä.Kahden Wilden patsas – irlantilainen Oscar Wilde ja virolainen Eduard Vilde.

Tartto on kokenut kovia satojen vuosien ajan monissa sodissa. Toisessa maailmansodassa kaupungista tuhottiin jopa kaksi kolmasosaa, mutta siltikin katukuva on historiallinen ja yllättävän hyväkuntoinen. Mielenkiintoinen tieto oli myös, että Neuvostoliiton aikana Tartto oli osittain ulkomaalaisilta suljettu kaupunki, sillä siellä sijaitsi yksi Neuvostoliiton suurimmista sotilaslentokentistä.

Kauniit pastellisävyiset kivitalot reunustavat katuja ja tekevät kaupunkikuvasta viehättävän. Kaikkialla on pieniä puistoja ja silmiinpistävän paljon puita. Toisaalta Tartossa on myös hyvin säilyneitä puutalokaupunginosia. Huomasin jälkeenpäin, että olin keskittynyt lähinnä kauniiden talojen kuvaamiseen, sen verran ihastuksissani olin Tarton vanhasta arkkitehtuurista.

En tiennyt aiemmin, että Tartto on Viron vanhin kaupunki, jos sitten myös Pohjois-Euroopan vanhimpia kaupunkeja. Sen sijaan tiesin, että Tartto on merkittävä vanha yliopistokaupunki. Yliopisto on perustettu tänne jo vuonna 1632, mikä on aikamoisen arvostettavaa.

Kaupungin keskustassa Raatihuoneentorilla suutelevien opiskelijoiden patsas on eräänlainen kaupungin tunnus. Keskustan kävelykatujen terasseilla viimeistään huomaa, että kaupungin katukuva on hyvin nuorekas.

Yliopiston päärakennusTämä väriskaala viehättää.Kivitalojen lisäksi Tartossa on paljon viehättäviä puutaloja.

Parasta Tartossa oli kuljeskelu pitkin kaupungin idyllisiä katuja. Ehdottomasti kannattaa kivuta vehreälle Toomemäelle  (Toomemägi), jossa sijaitsee Tarton tuomiokirkon rauniot. Kovia oli kokenut tämäkin suurikokoinen tiilirakennus. Itse kirkosta on jäljellä enää rauniot. Kirkontorneissa toimii Tarton yliopiston museo.

Sen sijaan keskustan Jaanin eli Johanneksen kirkko on saatu kunnostettua vuosikymmeniä kestäneiden korjaustöiden jälkeen. Kirkon tekee merkittäväksi sen ikä, sillä alkuperäinen kirkko on jo 1300-luvulta. Kirkko kärsi tuhoja 1700-luvun alussa Suuressa Pohjan sodassa ja tuhoutui pahoin tulipalossa toisessa maailmansodassa 1944.

Neuvostoliiton aikana suunniteltiin jo raunioiden hävittämistä, mutta onneksi rakennus, tai rippeet siitä, jäivät unohduksiin. 2005 korjattu kirkko vihittiin uudelleen käyttöön. Ei ihme, että lähes täysin tuhoutunut kirkko näyttää remontinkin jälkeen melko karulta, ellei jopa keskeneräiseltä.

Kannattaa huomioida kirkon seunustoilla olevat terrakottapatsaat. Ikää niillä on noin 700 vuotta. Jälkeenpäin huomasin, että kirkon tornissa sijaitsee näköalatasanne, mikä meiltä jäi ikävä kyllä huomaamatta.

Kolmas mielenkiintoinen kirkko suomalaisnäkökulmasta on 1919 valmistunut Eliel Saarisen suunnittelema punatiilinen Paavalin kirkko. Hyvin on arkkitehdin kädenjälki tunnistettavissa. Kirkossa on paljon samaa ilmettä kuin Helsingin rautatieasemassa. Kirkon poikkeuksellinen alttaritaulu on suomalaisen kuvataiteilijan Kuutti Lavosen maalaama.

Enkelinsilta (Inglisild) johtaa Toomemäelle vievän kadun yli.Tarton tuomiokirkon raunioita.Jaanin eli Johanneksen kirkko on kokenut kovia Tarton soitaisassa historiassa.Näyttääkö tutulta? Paavalin kirkon on suunnitellut Eliel Saarinen. Alttaritaulu on Kuutti Lavosen maalaama.

Kesämatkaajan ehdoton käyntikohde Tartossa on yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Vaikka näin keväällä ulkotiloissa ei ollut vielä paljoa nähtävää, alue oli siltikin viehättävä lampineen ja monenlaisine puineen. Ja nähtävää riittää. Yli 200 vuotiaassa puutarhassa kasvaa yli 10000 erilaista lajia. Kolmen euron pääsymaksulla pääsee tutustumaan sisätiloihin, joihin on koottu  trooppisia lajeja.

Sunnuntaina suunnistimme entiseen tehdasrakennukseen Aparaaditehtaalle (Aparaaditehas). Odotimme samanlaista aluetta kuin Tallinnan Telliskivi, mutta kyse oli paljon pienemmästä kokonaisuudesta. Ikävä kyllä kaupat olivat sunnuntaina kiinni, joten tutustuminen jäi tällä kertaa ravintolapuolelle.

Kasvitieteellinen puutarha on kesäisin varsin todella upea. Nyt kasvit olivat vasta alullaan.Joku sentään jo kukki.Palmutalossa oli trooppinen tunnelma.Meitä huvittivat omalla biitsillään paistattelevat kilpikonnat.

Yritimme mennä Aparaaditehtaan suosittuun street food -ravintola Kolm Tilliin, mutta koska oli äitienpäivä, kaikki pöydät olivat iltapäivälle varattuja. Sen sijaan pääsimme toiseen alueen ravintolaan, Ravintola Aparaatiin, joka oli ihan hyvä sekin. Väitän, että täältä saa Tarton parhaat simpukat. En keksi, miten niistä saisi enää parempia.

Keskustasta pitää nostaa esiin myös tapas-tyyppinen ravintola Kampus. Erinomaisesti laitettua ruokaa Espanja-twistillä. Ja mikä parasta, annokset ovat jaettavissa koko pöytäseurueen kesken. Ravintolasta löytyy myös erikseen salaatti- ja hampurilaiskeittiö.

Kahviloista ansaitsee maininnan loistava kahvila Werner. Olipa vaikea valita, sillä leivostiski oli sen verran mittava.

Huomasin muuten, että Tartossa järjestetään elokuussa 5.-7.8.2022 Tarton ruoka- ja viinifestivaali. Itselleni ainakin olisi tosi mieluinen kesätapahtuma.

Ravintoloita ulkoterasseineen on paljon Rüütli kadulla. Jos olet kiinnostunut ostoksista, kannattaa suunnistaa Küüni kadulle, jossa sijaitsee mm. Kaubamajan tavaratalo. Sieltä lähti tällä kertaa mukaan ihanaa virolaista Joikin luonnonkosmetiikkaa.

Aparaaditehas.Kaupungin parhaat simpukat?Ravintola Kampus – maukasta ja hyvin valmistettua pikkusyötävää.Ken tästä ovesta käy, voi dieetit unohtaa.

Meidän majapaikka sijaitsi vanhan kaupungin ytimessä. Gildi Dolce Vita Tartu home apartments oli kivasti remontoitu 2-kerroksinen huoneisto, joka olisi yhtä hyvin voinut olla Ranskan Provencessa.

Parhaimmillaan asunto olisi ollut kolmelle hengelle, sillä yksi meistä joutui nukkumaan alakerran epämukavalla sohvalla. Mutta ei ollut paha hintakaan. Kaksi vuorokautta meiltä neljältä maksoi vain 180 euroa. Majoitusta saa Tartosta vielä hyvin kohtuuhintaan.

Ranskalaishenkeä Tartossa.

Tartossa oli kiva käydä. Vaikka kaupungista puuttuvat ns. suuret nähtävyydet, sen parasta antia minusta oli viehättävä tunnelma sekä kaunis ja hyvinhoidettu katukuva. Tekisi mieli sanoa, että ilmapiiri on jopa himppusen romanttinen.

Historia on hienosti läsnä joka nurkassa. Kesämatkaajalle lisäarvoa tuovat viheralueet ja kaupunkia halkova Emajoki, jonka rantoja pitkin pystyy kuljeskelemaan.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

 

You may also like

24 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 15.5.2022 - 5:37 pm

Todella kauniita kuvia!

Minä olen käynyt kaupungissa vain nopeasti, erään työmatkan yhteydessä muutamia vuosia sitten, enkä oikein ehtinyt saamaan kaupungista minkäänlaista kuvaa. Tämän perusteella sanoisin, että paikalle kannattaisi ilman muuta palata!

Reply
Annemaria 18.5.2022 - 6:45 pm

Kiitos Mikko 🙂 Tartto on loppujen lopuksi lähellä ja helposti saavutettavissa, joten kannattaa käydä ihan vapaa-ajan meiningilläkin.

Reply
Merja 15.5.2022 - 7:56 pm

Olipa kiva ja kattava matkakertomus. Koska pidän kovasti Tallinnasta ja Riikasta niin varmasti viehätyn Tartosta myös, näyttää niin hyvältä.

Reply
Annemaria 18.5.2022 - 6:50 pm

Kiitos Merja 🙂 Riika on taas mulla käymätön kaupunki, jonne pitäisi kyllä matkustaa. Näillä kolmella kaupungilla on varmasti paljon samaa.

Reply
Heidi 15.5.2022 - 8:51 pm

Tartossa käyty ensimmäisen kerran n. 30v sitten. Viimeksi n. 8v sitten.
Muutaman viikon kuluttua auton nokka kohti Pärua ja Haapsaloa.
Aina löytyy jotain kivaa uutta nähtävää. Asiaa auttaa tietysti 35vuotta tuntemamme ystävät Pölvasta, Tartosta ja Pärnusta.

Reply
Annemaria 18.5.2022 - 6:55 pm

Viro on kyllä mielenkiintoinen ja ansaitsee tulla tutuksi laajemminkin. Itse olen vasta alussa Viro-seikkailuissa. Näkemättä ovat vielä niin Pärnu kuin Haapsalo. Parasta on tuo, kun on paikallisia oppaita 🙂 Mielenkiintoista muuten, kun pystyy johonkin paikkaan tutustumaan noinkin pitkällä aikajänteellä ja seuraamaan valtavaa muutosta.

Reply
Pirkko / Meriharakka 16.5.2022 - 4:29 pm

Niin totta tuo, että viimeistään kun on menossa Tallinnaan kymmenennen kerran kannattaa harkita muitakin Viron kaupunkeja kuten juurikin vaikka Tarttoa. Kävimme siellä viime syksynä ja kaupunki tosiaan osoittautui kauniiksi ja monipuoliseksi kohteeksi, alkaen yliopiston katolla olevasta olevasta pienestä ”opiskelijavankilasta” ja jatkuen vaikka Kansallismuseolle ja sen naapurissa olevalla väärinpäin-talolle.
Jos haluat verestää Tarton muistojanne, niin tästä löytyy lisää Tarttoa: https://meriharakka.net/2021/09/16/tarton-nahtavyydet/

Reply
Annemaria 18.5.2022 - 6:57 pm

Hienoja kuvia sulla Pirkko 🙂 Tartto oli silmänruokaa, mikä välittyy sinunkin jutusta.

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 16.5.2022 - 10:27 pm

Kiva kun suuntasitte Tallinnaa pidemmälle! Viro on kyllä nätti maa, harmittavan vähän siellä on lopulta tullut reissattua. Lapsuudessa sitäkin enemmän, lomailtiin silloin Saarenmaalla ja Pärnussa ja nyt kun on omia lapsia, niin hassusti sitä on alkanut toistaa oman lapsuuden reissuja. Eli joku kesä koittaa loma myös Virossa ja Tartto kuulostaa ja näyttää tosi symppikseltä paikalta! 🙂

Reply
Annemaria 18.5.2022 - 7:00 pm

Oi, tuo Saarenmaa on mun lemppari. Voiko parempaa kesäkohdetta olla… Ihanaa noi perinteet!

Reply
Sini matkakuumeessa 18.5.2022 - 9:07 am

Sympaattisen näköisiä rakennuksia ja ihanaa ravintolatarjontaa. Tallinnasta ei taida olla montaa tuntia autolla Tarttoon. Pitäisi itsekin tutustua maahan myös pääkaupungin ulkopuolelta. ☺️

Reply
Annemaria 18.5.2022 - 7:03 pm

Kannattaa tässä kohtaa lähteä merta edemmäs 🙂 Kiva ylipäätään nähdä Viroa vähän laajemmin. Tallinna on melkoinen ruokamatkailumaa. Vaikka hinnat eivät ole enää niin edullisia kuin muinoin, siltikin siellä vielä syö kohtuuhintaan.

Reply
Merja / Merjan matkassa 19.5.2022 - 7:28 pm

Kauniita kuvia ja kattava infopaketti! 🙂 Tartto vaikuttaa viehättävälle ja kuten lopussa totesit romanttiselle kaupungille. Virossa on tullut käytyä vain Tallinnassa. Pitäisi joskus poiketa muuallekin.

Reply
Annemaria 20.5.2022 - 9:23 am

Mulla on tosin tapana nähdä romantiikkaa vähän kaikkialla, mutta Tartto oli kyllä sellainen kaupunki, jonka puistoissa ja mukulakivikaduilla tuntuu väkisinkin romanttisille. Kannattaa käydä toteamassa 🙂

Reply
Ismo/ForTkeOff 20.5.2022 - 1:38 am

Olipa kiva lukea välillä tarinaa Tallinnan ulkopuoleltakin, siis ylipäätään. Omasta Tarton-visiitistä on melkei 20 vuotta ja paljon tuntuu tapahtuneen sen jälkeen, tietysti. Tuskin on enää baarejakaan, joiden ovella on metallinpaljastimet… Ruokakuvat saivat veden kielelle ja kyllähän Virossa ovat ravintolat olleet edellä varsinkin Helsinkiä mielikuvituksessa ja raaka-aineiden käytössä, vaikka tilanne on saattanut meidän poissa ollessa muuttua. Kiinnostava juttu kaiken kaikkiaan.

Reply
Annemaria 20.5.2022 - 9:29 am

Tuossa pitkässä aikajänteessä on paljon mielenkiintoista. Siinä näkee niin konkreettisesti maailman muuttumisen. Viro on hyvä esimerkki siitä, miten se on vuosien saatossa muuttunut valtavasti. Toisaalta oman mielenkiintonsa tekevät ympäristön eri aikakausien kerrostumat hyvässä ja pahassa. Ja millainen kulinaristin unelma maa onkaan 🙂

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 21.5.2022 - 8:26 am

Tarttoa on kovin kehuttu. Kyllä sille pitäisi antaa tilaa. Itseäkin harmittaa, ettei vielä ole päässyt Tallinnaa edemmäs. Joku kerta kyllä pitäisi. Eipä ole majoituksen e ollut pahan hintainen.

Reply
Annemaria 26.5.2022 - 8:22 pm

Viro on niin lähellä, että siellä voipi käydä useammin ja tosiaan kannattaa mennä myös Tallinnaa kauemmaksi, vaikka se niin kiva kaupunki onkin. Mun mielestä Virossa majoitus on mukavan hintaista kaikkialla, ellei jopa edullista. Ja tästähän matkailija tykkää 🙂

Reply
Cilla Maria Travel 22.5.2022 - 11:32 am

Kylläpäs vaikuttaakin kivalta kaupungilta! Paljon oon kuullut Tartosta, mutta en ole koskaan tainnut nähdä kuvia tai postauksia sieltä. Ehdottomasti menee vierailulistalle 🙂 Tallinnassa on tullut käytyä jo 8 kertaa, joten ehkä aika siirtyä muualle, kuten Pirkkokin sanoi.

Reply
Annemaria 26.5.2022 - 8:24 pm

Viro on niin helppo maa liikkua, että ehdottomasti kannattaa välillä suunnistaa kauemmaksi. Pienessä maassa ehtii jo viikonlopussa nähdä paljon.

Reply
Sanna I Seven Seas 22.5.2022 - 12:21 pm

Viehättävän näkäinen kaupunki ja etenkin noi vanhat rakennukset viehättää silmää! En ole koskaan käynyt eli tässä lähelläkin on kyllä vielä paljon nähtävää ja koettavaa! 🙂

Reply
Annemaria 26.5.2022 - 8:26 pm

Historian kerroksellisuus tekee Virosta erityisen kiinnostavan. Erityisesti nuo vanhat kaupungit, kuten Tartto, ovat varsinaista silmäkarkkia 🙂

Reply
Nadine G 22.5.2022 - 8:37 pm

Tartossa tuli käytyä usein Tallinnan aikana. Viro on kätevän kokoinen maa: kaikkialle pääsee päiväksi tai viikonlopuksi. Siellä, missä Tallinna tarjoaa elämän vilskettä, Pärnu rantahuveja, Tartto tarjoaa rauhaa ja rentouttavaa menoa. Ravintolatarjonta on kaupungissa todella tasokas vaikka paikka ei ole koolla pilattu.

Reply
Annemaria 26.5.2022 - 8:28 pm

Ravintoloiden suhteen pantiin Tartossa sama merkille. Vaikea oli valita, minne mennä. Mulla on tuo Pärnu ja sen kylpylät vielä täysin kokematta. Ehkä sinne sitten seuraavaksi 🙂

Reply

Leave a Comment