3 x matkavinkki Järvi-Suomen sydämeen – nämä ainutlaatuiset kohteet kannattaa nähdä

by Annemaria

On matkailukohteita ja sitten on ihanuuksia. Jo näiden takia kannattaa laittaa Etelä-Savo kesäsuunnitelmiin.

Maanantai 1.6. oli merkillinen päivä. Ensiksi sen takia, että koronarajoituksia purettiin ja kahvilat ja ravintolat saivat pitkän tauon jälkeen avata ovensa. Olin odottanut jo kieli pitkällä päästäkseni välillä ulos syömään tai nauttimaan kahvia ja paakkelsia kivoihin kahviloihin.

Merkillinen päivä se oli myös sen takia, miten paljon mukavia asioita mahtui ensimmäiseen viralliseen kesäpäivään. Otettiin ystäväni kanssa oikein matkaöverit ja kierrettiin saman päivän aikana kolme Järvi-Suomen ihastuttavaa matkailukohdetta. Tuntui kuin tylsyyden riuduttama olemukseni olisi puhjennut jälleen elämään. Terhakoiduin kuin vettä saanut nuutunut hortensia.

En tiedä uskaltaako ketään houkutella tällä hetkellä vielä matkailemaan, mutta oma kokemukseni on, että nyt on hyvä aika tehdä ainakin lähimatkoja. Lomakausi ei ole vielä kuumimmillaan, porukkaa on liikkeellä vähänlaisesti ja turvavälit on ollut helppoa pitää. Arvostan myös sitä, että hygieniaan on kiinnitetty paljon huomiota ja esimerkiksi käsidesiä näytti olevan vähän joka tiskillä.

Hotel & Spa Resort Järvisydän

Heräsin kesäkuun ensimmäisenä aamuna kerrassaan kauniista huoneesta. Olin blogimatkalla Hotel & Spa Järvisydämessä Rantasalmella ja yövyin heidän ihastuttavan elämyshotellin suitessa. Luonnonmateriaalit hirsi ja kivi ympärillä lämmittivät mieltä ja huippuhyvä sänky alla sai pitkittämään heräämistä uuteen päivään. Kahisevan peiton alta ei olisi raaskinut millään nousta. Tämä hotelli on tehty nautiskelua varten.

Aamiaisen jälkeen suunnistimme Järvisydämen kylpylään, josta olin nähnyt aiemmin kauniita kuvia. Osasin odottaa paljon, enkä pettynyt. Kylpylä oli soma kuin mikä, eikä mikään ollut feikkiä. Luonnonmateriaaleja oli käytetty hienosti, kuten rakennettu seinämiä valtaisista kivenjärkäleistä. Tuli onnellinen ja kiitollinen olo siitä, kun pystyi aloittamaan päivän näin nautinnollisesti.

Kylpylästä oli käynti ulos järvivedellä täytettyihin uima-altaisiin tai halutessaan pääsi uimaan vaikka Saimaan aaltoihin. Rohkaisin mieleni ja pulahdin virkistävään veteen, vaikka kylmästä vedestä en kauheasti pidäkään. Tulipahan talviturkki heitettyä. Toisaalta saman tien pääsi lämmittelemään kylpylän saunoihin, joita olikin melkoinen määrä.

Järvisydän on yksi niitä paikkoja, jonne Saimaan alueella matkaavan kannattaa ehdottomasti hakeutua. Koko alue on ainutlaatuinen kokonaisuus, jossa jo majoitusvaihtoehtojen monimuotoisuus hengästyttää. Elämyshotelli, lasikattoinen maisemasviitti, huvila tai Saimaassa kelluva House Boat – onkohan maja puussa ainut, mikä enää puuttuu?

Suomalaisessa mittapuussa Järvisydän on jopa yllättävän ainutlaatuinen. Kirjoitan paikasta ja kokemuksista lähipäivien aikana oman blogijutun. Palan halusta näyttää teille sanoin ja kuvin, minkälainen Saimaan rantakeidas tänne korpien kätköihin piiloutuu. Järvisydän yllätti ja hämmästytti.

www.jarvisydan.fi

Tertin kartano

Järvisydämestä hurautettiin Mikkeliin, kaupunkiin, jossa järviä ja lampia on noin 700. Mikkelistä 5-tien varrelta löytyy kestosuosikkini, vaaleanpunainen viettelys Tertin kartano.

Varsinainen kartanorakennus aukeaa vasta myöhemmin kesäkuussa, mutta lounastamaan pääsee jo nyt Tertin kahvilaan. Rakastan Tertin savumuikkuja ja kun näin pleksin takaa savumuikkuleivän, valinta oli helppo. Maukas leipä oli juuri niin hyvää kuin Tertissä yleensä kaikki syötävä.

Hyvää paikassa on myös sellainen hauska leikkimielisyys. Kun alueella kulkee, joka puolella on visuaalisia yksityiskohtia, jotka ihastuttavat ja ilahduttavat. Kaikki on selkeästi tarkkaan mietitty pieniä yksityiskohtia myöten. Henkilökunnassa täytyy olla joku kaunosielu, joka loihtii kaikenlaisia kauniita asioita ympärilleen. Minä ainakin tulen aina hyväntuuliseksi Tertissä käydessäni.

Tämä on paikka, jonne kannattaa ehdottomasti suunnata ruoka mielessä. Kotiin viemiseksi herkkupuodista löytyy paikan omia tuotteita mm. Tertin omaa ruusukuoharia. Yöpyäkin täällä voi. Pihapiirin aitassa on tasokkaita ja tunnelmallisia huoneita.

www.tertinkartano.fi

Kenkävero

Mikkelissä on toinenkin hennon vaaleanpunainen kaunotar – Kenkäveron vanha pappila. Pahoin ränsistymään päässeen vanhan pitsihuvilan entisöinti saatiin päätökseen 1990, jolloin sen ovet avattiin yleisölle. Onneksi rakennus pelastettiin viime metreillä. Olisi ollut karmeaa, jos tämä ihanuus olisi menetetty.

Kenkäveron päärakennuksessa toimii romanttinen kahvila-ravintola. Lisäksi vieressä on ympäri vuoden avoinna oleva kaupparakennus, jossa myydään suomalaista muotoilua ja pientuottajien valmistamia elintarvikkeita.

Kenkäveron pappila on oma suosikkikahvilani, kun näille kulmille satun. On jotenkin juhlavaa siemailla kahvia posliinikupista pääsalin kristallikruunun alla. Tosin tällä kertaa vähän harmitti kahvilan vitriinin tyhjyys. Olin niin odottanut tätä kahvilakäyntiä. Oliko lie kävijämäärä yllättänyt vai eikö vielä uskottu, että asiakkaita riittäisi?

Ihailen aina Kenkäveron tapaa koristella ympäristöä vuodenajan mukaan. Jouluaikaan rakennukset pukeutuvat jouluasuun, nyt oli hurmaavien kesäkukkien aika. Visualisti näyttää asuvan myös täällä. 5-tieltä on paikkaan hyvät opasteet.

www.kenkavero.fi

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

8 comments

Jenni / Unelmatrippi 4.6.2020 - 10:08 am

Houkuttelevia paikkoja, kiitos vinkeistä! Olen varmaan joskus 90-luvulla käynyt Kenkäverossa. Siitä on niin kauan, että en muista siitä mitään, joten ehkä tänä kesänä olisi uusinnan paikka. Aikeissa on joka tapauksessa liikkua tuolla suunnilla, joten miksipä ei! Järvisydämessä haluaisin joskus majoittua, mutta toistaiseksi se on saanut odottaa vuoroaan.

Reply
Annemaria 5.6.2020 - 8:47 am

Voisin kuvitella, että näiden vuosikymmenten aikana Kenkävero on muuttunut paljon, ainakin laajentunut. Joka tapauksessa ihana se on. Katsoin vanhoja kuvia pappilan seinältä, joissa rakennus oli rappiotilassa. Oikein pahaa teki, kun miettii millainen kaunotar se nyt on. Järvisydämen elämyshotelli oli myös sellainen namupala, että lämmöllä suosittelen.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4.6.2020 - 5:58 pm

Kivoja vinkkejä!

Kyllä minun mielestäni voi suositella kotimaanmatkailua. Nythän hallituksen ohjeistuskin taitaa olla sellainen, että enää ei kotimaanmatkailua rajoiteta? Itse ainakin pyrin matkustamaan kotimaassa ja tukemalla sillä tavalla yrityksiä, Monilla yrittäjillä on aivan karmea tilanne.

Reply
Annemaria 5.6.2020 - 8:52 am

Mulla on samanlainen visio. Entisenä yrittäjänä voin niin hyvin ymmärtää pienyrittäjien ahdingon ja haluan omalta osaltani olla mukana talkoissa puhumassa kotimaan matkailun puolesta ja käyttämällä kotimaisia palveluja. Tästähän pitäisi tehdä oikein kansalaisliike. Jokainen mukaan omilla valinnoilla auttamaan yrittäjävetoisia yrityksiä.

Reply
Eija Leppänen 4.6.2020 - 11:15 pm

Kaikki kohteet hienoja 🌱🍓 tällä viikolla kävin ensimmäistä kertaa JärviSydämessä ja kyllä oli mahtava paikka 💕

Reply
Annemaria 5.6.2020 - 8:56 am

Eka kerta mullakin Järvisydämessä, mutta ei varmasti jää viimeiseksi. Ja toi sijainti Saimaan hienoimmilla paikoilla tekee siitä huippupaikan kesämatkailuun. Linnansaaren kansallispuisto pitäisi päästä kokemaan.

Reply
Merja 5.6.2020 - 7:36 pm

Upeita kohteita löytyy Suomesta paljon, joten tämä kesä pyhitetään tutustumalla välillä kotimaan antiin. Mukava kun muistutat missä kaikkialla niitä on ja mitä kohteet tarjoaa.

Reply
Annemaria 6.6.2020 - 9:28 am

Itselläni ovat silmät avautuneet muutaman viime vuoden aikana siihen, miten paljon hienoja kohteita meidän maasta löytyy. Kyllä näissä riittää kiertämistä 🙂

Reply

Leave a Comment