Mäntylinnan Huoneistomajoitus Mäntässä – hyvän tunnelman lomakoti

by Annemaria

Keittiön seinällä raksuttaa kello ja leveällä ikkunalaudalla kasvaa Anopinkieli. Saavuimme meidän tämän kesän Mäntän reissun majapaikkaamme Mäntylinnaan. Samalla astuimme ajassa vuosikymmeniä taaksepäin. En tiedä oliko tässä asunnossa Feng shuit kohdallaan vai miksi tuntui, että täällä oli aivan poikkeuksellisen hyvä tunnelma.

Yhteistyö: Mäntylinnan Huoneistomajoitus

Mänttä-Vilppula ei kuulosta kaupungilta, joka tulisi ensimmäiseksi mieleen lomakohdetta valittaessa. Paperiteollisuuden ympärille muodostuneella kaupungilla on kuitenkin myös toiset kasvot. Mänttä on profiloitunut merkittäväksi taidekaupungiksi, jonne kannattaa matkustaa sen kiinnostavien museoiden ja tapahtumien perään.

Paperikaupungista taidekaupungiksi

Monet tuntevat Mäntän Serlachius-museoistaan Gustafista ja Göstasta. Itselleni oli jo kolmas käyntikerta näissä museoissa, sillä hienosti rakennetut näyttelyt ja Suomen ”kakkosateneum” jaksavat kiinnostaa yhä uudestaan.

Mutta on tässä eriskummallisessa kaupungissa muutakin kiinnostavaa. Kaupungissa on mielenkiintoisia rakennuksia ja niissä ihastuttavia majapaikkoja. Tehdaspatruunat rakennuttivat Mänttään kauniita rakennuksia, kuten Joenniemen kartanon, komeilevan Mäntän Klubin ja funkkisrakennus Honkahovin. Kaksi jälkimmäistä toimivat hotelli-ravintoloina. Joenniemen kartano taas on osa Serlachius-museo Göstaa.

Koska tehtaan työntekijöille tarvittiin asuntoja, arvorakennusten lisäksi Serlachius-sukua saa kiittää pitkälti myös kaupungin monista asuinrakennuksista. Mäntässä on jäljellä ihastuttavia, tehtaan päällikkötason asuntoina toimineita, vanhoja huviloita sekä 50-luvulla rakennettuja vankkoja pienkerrostaloja.

Tuleva majapaikkamme.
50-luvun talossa oli funkkispiirteitä.
Talon päätyä koristi Tuomas Korkalon seinämuraali.

Kodikas majapaikka, joka vei aikamatkalle 50-luvulle

Meillä oli onni löytää Mäntästä vierailumme ajaksi mielenkiintoinen majapaikka juuri tällaisesta napakasta viisikymmenlukuisesta kerrostalosta. Kyse on 1951 tehtaan toimihenkilöille rakennetusta kerrostalosta, Mäntylinnasta, joka on myöhemmin myyty yksityisasunnoiksi.

Booking.comin asiakkaiden antama arvosana 9.6 Mäntylinnan huoneistomajoitukselle lupasi hyvää. Oikeassa majoittujat ovat olleet. 67 neliön kokoinen kahden huoneen, keittiön, kylpyhuoneen, erillisen wc:n ja parvekkeen huoneisto oli kodikas ja soma, sellainen asunto, jossa on helppo viihtyä. Paikassa on jotain perisuomalaista kodikkuutta, jonka sielunmaisemaan on helppo asettautua.

Heti alkuun oli hauskaa huomata keittiön seinällä omalla nimelläni varustettu tervehdys ja pöydällä kortti, joka kertoi jääkaapin tervetulojuomasta. Tästä oli hyvä aloittaa minilomanen.

Remontoidussa asunnossa oli kivasti otettu huomioon asunnon aikakausi. Retrohenkisestä huoneistosta löytyi paljon 50-luvun sisustusta. Meitä miehen kanssa nauratti, kun bongailimme vuoronperään lapsuudesta tutun näköisiä huonekaluja, valaisimia ja esineitä. Erityisesti mies teki aikamatkan mummolaan.

Olipa kiva tulla.
Keittiössä oli kaikki, mitä saattoi toivoa.
Maistuisiko kettukarkki?
Arvostan kunnon astioita. Teemaa riitti isommallekin porukalle.

Varustetasossa huomioitu niin lapset kuin lemmikit

Huoneiston varustetasosta huomasi, että kyse ei ole pelkästään vuokra-asunnosta, vaan asunnon omistaja käyttää sitä kakkoskotinaan. Vaikutti, että kaikkea mahdollista oli ajateltu ja asunnossa oli kaikki, mitä saattoi kuvitella tarvitsevansa. Lapselle löytyi syöttötuoli ja koiralle oli lattialla kupit valmiina. Tilansa puolesta tämä on erinomainen majoitusvaihtoehto niin perheelle kuin lemmikinomistajalle, eikä lemmikeistä tarvitse maksaa edes mitään ekstraa.

Myös keittiön runsas varustetaso sai kiitosta kotikokiltamme. Meitä hymyilytti keittiössä oleva Kotiruoka-keittokirja, joka entisaikaan löytyi varmaan jokaisesta taloudesta.

Ensimmäinen tunti meni tarkoin harkittujen yksityiskohtien ihmettelyyn. Rakastin erityisesti sisustuksen leikkisyyttä ja värikkyyttä.

Tilavan ja valoisan olohuoneen seinää hallitsi Ville Rädyn aurinkoinen maalaus, joka kuvaa entistä Mäntän spriitehdasta. Maalauksen alla tuolilla Frida Kahlo tarkkaili minua selvästi koko vierailun ajan. Jos olisi ollut enemmän aikaa, kirjahyllyssa ja lehtikorissa olisi riittänyt lukemista.

Olohuone oli mukavan tilava.
50-luvun sirot huonekalut ihastuttivat.
Ville Rädyn maalauksessa pala tehtaan historiaa.

Romantikon makuuhuone

Makuuhuoneen sisustuksessa heittäydyttiin romanttiseksi. Emma-tuolien ja verhojen raita-ruutukuosit sointuivat hyvin yksiin. Päätyseinän värikäs tapetti antoi huoneelle raikkaan ilmeen ja pastellinsävyiset tekstiilit toivat sopivaa hempeyttä. Mukava yllätys oli päiväpeiton alta paljastuneet vaaleanpunaiset pellavalakanat.

Parivuoteen lisäksi olohuoneessa on levitettävä sohva ja asunnosta löytyy myös lastensänky, joten maksimissaan huoneistoon majoittuu 5+1.

Pidin makuuhuoneen pirteästä värimaailmasta.
Kuka muistaa Emma-tuolin?
Tuollainen amme kylppärissä on luksusta.

Makuuhuoneesta oli käynti kylpyhuoneeseen, jonka ihanuutta lisäsi kunnon kokoinen kylpyamme. Ja taas hymyilytti asunnon ”pilkettä silmäkulmassa” -varustelu. Ammeen yläpuolella oli kylpyleluja, kuten kokoelma erilaisia muoviankkoja.

Jos ajatellaan, mitä kaikkea Mäntylinnan huoneistomajoitus tarjoaa, niin vuorokauden alkaen hinta 90 euroa tuntuu lähes edulliselta. Hintaan sisältyy myös autopaikka aivan sisäänkäynnin edessä ja loppusiivous. Minimiyöpymisaika on kaksi yötä.

Mikäli et halua laittaa itse aamiaista, voit sopimushinnalla käydä aamiaisella viereisellä Mäntän Klubilla, kuten me teimme.

Aamiaista voi nauttia viereisellä Mäntän Klubilla.

Hyvä sijainti rauhallisella alueella

Kävelymatkan päässä asunnosta ovat mm. Serlachius-museo Gustaf, Mäntän kuvataideviikkojen näyttelytila Pekilo ja uimaranta. Eikä kovin kaukana ole ihastuttava keskieurooppalaishenkinen Viinitupa Vuorenmaja, jossa ruokailimme ensimmäisenä iltana. Siitä juttua vähän myöhemmin. Yhdenlainen Mäntän erikoisuus tämäkin.

Legendaarisen Kölninvesi-pullon vieressä vessassa oli taulu, jossa luki: ”Tämä pieni hetki on kohta kultainen muisto.” Valitettavasti kaksi vuorokautta meni nopeasti ja tästäkin reissusta tuli muisto, selvästi kultainen sellainen. Ensi kesänä otetaan ehkä uusiksi.

Lisätietoja Mäntylinnan Huoneistomajoituksesta löydät Facebookista osoitteesta https://www.facebook.com/pinecastleapartment

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

12 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 2.7.2023 - 9:06 am

Mänttä-Vilppula on itseltäni vielä käymättä. Erityisesti nuo kaupungin museot ovat olleet sellaisia, jotka on aika-ajoin ovat olleet mielessä. Mäntylinnan huoneistomajoitus näyttää hienolta eikä myöskään ole mahdottoman hintainen, kuten totesitkin.

Reply
Annemaria 2.7.2023 - 9:32 pm

Kun menin ensimmäisen kerran Mänttään, olin lähinnä hämmästynyt, miten hienot museot sieltä löytyivät ja millainen yksityisomistuksessa oleva taidekokoelma. Ehdottomasti kannattaa laittaa käyntilistalle. Mäntylinnan Huoniestomajoitus on hyvä vaihtoehto hotelleille. Tilaa oli reilusti, varustetaso todella hulppea ja hinta erittäin passeli.

Reply
Pirkko / Meriharakka 3.7.2023 - 9:31 pm

Taisimme saada tästä (tai jostain vastaavasta) tänä keväänä tarjouksen tulla tutustumaan, mutta vaikka Mänttä onkin monella tapaa kiva, niin parin vierailukerran jälkeen totesimme, että kolmas kerta vaatisi jo jonkun ihan erityisen kiinnostavan näyttelyn, että pääkaupunkiseudulta viitsisi tuonne asti ajaa. Mutta ihan kivaltahan tämä näyttää!
Aamiainen tuonne kait piti hommata itse, eli ei mitään ihanaa hotelliaamiaista tarjolla – tai riippuen tietysti siitä, miten innokas itse on sellaisen kokoamiseen 🙂

Reply
Annemaria 4.7.2023 - 11:28 pm

Kolmas kerta mulla Mäntässä. Jotenkin vaan olen tykästynyt tähän kaupunkiin ja sen taide- ym. nautintoihin. Tällä reissulla löytyi kivan majapaikan lisäksi keskieurooppalaishenkinen Viinitupa Vuorenmaja ja kuvataideviikkojen nykytaiteen näyttely Pekilossa. Taidesaunakin olisi ollut mukava kokemus, mutta kun ei vaan kaikkeen ennätä. Viereisellä Mäntän Klubilla saattoi käydä aamiaisella, jos kaipasi valmista settiä.

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 5.7.2023 - 9:39 am

Tällaiset majoituspaikat ovat todellisia helmiä. On ihanaa, kun on kodin tunnetta tuovia yksityiskohtia paljaiden seinien sijaan, ja asunnon hyvä varustelu saa ajattelemaan, että täällä voisin olla pidempäänkin. 🙂

Reply
Annemaria 5.7.2023 - 11:12 pm

Monenlaisia huoneistoja sitä on tullut vuosien saatossa vuokrattuja. Jotkut ovat olleet aika kalseita, mutta tässä asunnossa oli kyllä kaikki kohdallaan. Juurikin noin, pidempään olisi voinut viipyä. Naureskeltiin miehen kanssa, että muutetaanko tänne 🙂

Reply
Hannele/ Hipaisuja Maapallolla 8.7.2023 - 12:34 pm

Minut sai Mänttään taannoin Banksy-näyttely, mutta sen koommin en ole käynyt. Seuraava kerta on varmasti vasta, jos tulee joku itseäni kiinnostava suuri näyttely.

Reply
Annemaria 8.7.2023 - 8:35 pm

Mulla jäi tuo Banksy harmittavasti väliin. Tänä vuonna ei sellaista kassamagneettia ollut, mutta aina kiva tuolla silti käydä.

Reply
Tanja / Tädin ja tytön blogi 9.7.2023 - 8:51 am

Enpä ole Mäntässä -vielä- käynyt, mutta ajatuksissa on monena kesänä ollut. Ja kyllä, tuo majapaikka on ihan karkki sekä ulkoa (ihana väri) että sisältä. Varmasti ollut kiva mini-breikki

Reply
Annemaria 10.7.2023 - 7:33 am

Suosittelen Mänttää lämpimästi. Pienellä alueella paljon nähtävää, erityisesti jos taide kiinnostaa.

Reply
Paula - Gone with the Gastons 9.7.2023 - 9:14 am

Tällaisia huoneistomajoituksia tuntuu löytyvän enemmän ja enemmän, ja ne ovat hirmukäteviä perheen kanssa. Tämänkin näyttää todella kivasti sisustetulta paikalta. Ja muutenkin mukavalta. Tuollaiset pienet eleet, kuten juomien tarjoaminen, tekee yllättävän paljon ja antaa positiivisen vaikutelman.

Reply
Annemaria 10.7.2023 - 7:35 am

Tässä huoneistomajoituksessa oli kivasti kodin tuntua ja riittävästi tilaa. Perheelle varmasti paljon parempi kuin ahdas hotellihuone. Tykättiin myös varustetasosta, kaikkea oli oikeasti mietitty. Totta tuo, että tulee kiva fiilis, kun saa jotain ekstrahuomiota. Kylmä kuohuva jääkaapissa sopii mulle 🙂

Reply

Leave a Comment