Kesän parhaat matkavinkit Ahvenanmaalle. Missä käydä, missä syödä ja missä yöpyä?

by Annemaria

Lehdistömatka yhteistyössä Finnlines ja Visit Åland

Tämä tarina on ylitsepursuava hehkutus Ahvenanmaalle. Eihän siitä mihinkään pääse. Se vaan yksinkertaisesti on niin ihastuttava. Ahvenanmaa ruokkii minussa asuvaa visualistia, kulinaristia, maaseuturakastajaa ja luontofriikkiä.

Korona-ajassa oli jotain hyvääkin. Kun ulkomaille ei päässyt ja matkakuume saavutti huippunsa, lähdimme miehen kanssa Maarianhaminaan. Olihan se nyt jonkinlainen ”lohtukorvike” oikealle ulkomaanmatkalle. Edellisestä Ahvenanmaan matkastamme oli kulunut jo yli 30 vuotta.

Onneksi teimme tuon matkan. Pienen ”saarivaltion” pääkaupunki hurmasi ja ilmapiiri ihastutti. Kaikki oli somaa. Vanhoja puutaloja, omenapuutarhapihoja, kivijalkakauppoja kuin menneillä vuosikymmenillä, sieviä kahviloita, kivikirkko keskellä ”kylää” ja ympärillä välkehtivä meri. Eikä minnekään ollut pitkä matka.

Tulipa sitten tehtyä heti perään kaksi muutakin Ahvenanmaan matkaa. Ja joka kerta minut valtasi kummallinen hyvän olon tunne. Olen ehkä edellisessä elämässäni ollut Myrskyluodon Maija tai sitten minussa vain jossain syvällä sykkii saaristolaishenki. Vai mikä on syynä siihen, että Ahvenanmaa vaan tuntuu poikkeuksellisen kotoisalta?

Mene ja tiedä, mutta joka tapauksessa koko saari on sykähdyttävä. On vaikea löytää sanoja kuvaamaan ahvenanmaalaista ilmapiiriä. Siinä on jotain sympaattista menneen maailman fiilistä. Aivan kuin Ahvenanmaalla olisi sunnuntai joka päivä.

Toukokuussa kukkivat tuhannet omenapuut.
Ahvenanmaa vihannoi.
Kevätmenu.
Kevään ensisatoa.

Kun sain Finnlinesilta ja Visit Ålandilta kutsun lehdistömatkalle, en epäröinyt hetkeäkään lähtisinkö. Enkä missään nimessä halunnut missata Ahvenanmaa viheriöi -tapahtumaa (Åland grönskar), johon osallistuin ensimmäistä kertaa kaksi vuotta takaperin. Kyse on toukokuisesta tapahtumasta, jolloin maistellaan alkukauden tuotantoa, kuten ahvenanmaalaista parsaa, ja kierrellään tutustumassa avointen ovien maatiloihin ja yrityksiin.

Mitä useammin käyn Ahvenanmaalla, sitä vakuuttuneempi olen kahdesta asiasta. Ahvenanmaa on kaunis. Hehkeä kuin kesämorsian. Vuoron perään maisemassa käyvät vuoropuhelua sininen meri, harmaat rantakalliot ja vihreät laitumet, joilla usein laiduntavat lampaat. Ja voi sitä omenapuiden määrää! Tiesitkö, että koko Suomen omenasadosta peräti 70 % tulee Ahvenanmaalta?

Toinen asia, josta olen entistä vakuuttuneempi on se, että Ahvenanmaa on erinomainen ”ruokamaa”. Kuinka voikaan näin pienelle alueelle olla keskittynyt niin monta loistavaa ravintolaa? Manner-Ahvenanmaan saari on niin leveys- kuin pituussuunnassa vain noin 50 kilometrin mittainen.

Koska välimatkat kaikkialle ovat lyhyet, pienessäkin ajassa ehtii jo paljon. Maarianhaminassa pärjää jalan, mutta saaren muihin osiin tai muille saarille paras kulkuneuvo oman auton lisäksi on polkupyörä.

Kokosin tähän omat vinkkini tämän reissun annista. Tulipa taasen vastaan muutama erinomainen ravintola, kiva majoituspaikka ja kiinnostava käyntikohde. Lisää parhaita matkavinkkejä löydät Visit Ålandin sivuilta.

Sekaisin Ahvenanmaasta.
Merenkulku on merkittävä osa ahvenanmaalaista identiteettiä.
Ahvenanmaa on paljon muutakin kuin Maarianhamina.

Maistuvat paikat kulinaristille

Lähellä Maarianhaminaa, Lemlandin kunnassa, sijaitseva Mormors Gröna Hus ja kesäkahvila Humlan edustavat maaseuturomantiikkaa parhaimmillaan. Vanhaan sukutilaan tehty ravintola on niin soma ja täynnä kauniita yksityiskohtia, ettei oikein tiedä, mihin silmillä tarttuisi.

Söimme täällä loistavaa ahvenanmaalaista parsaa ja maukasta lähitilan lammasta. Herkullista kaikki tyynni. Huomioi, että ravintolaan tarvitaan pöytävaraus.

Pienpanimo-oluiden ystävän kannattaa vierailla Stallhagenin olutpanimolla. Panimon pubissa voi maistella paikan oluita tai nauttia lähiruuasta valmistetun lounaan. Stallhagen on myös oiva paikka tuliaisostoksia varten. Täältä löydät paikan omien oluiden lisäksi paljon kaikkea muutakin. Oma suosikkini on hunajaolut, jota saa myös Manner-Suomesta.

Toinen, edellistä pienempi artesaanipanimo Open Water Brewery sijaitsee Lemlandissa noin 15 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Oluiden lisäksi yritys valmistaa siidereitä ja ice wine -tyyppistä jälkiruokaviiniä omenasta. Täälläkin on mahdollista ostaa paikan omaa tuotantoa mukaan.

Mormors Gröna Husin -ravintolassa voi syödä myös silmillään.
Tähän pöytään on ilo istua.
Isoäidin ohutreunaisesta kupista kahvi maistuu paremmalta.
Pienen panimon huolella valmistettuja tuotteita.

Lemlandissa sijaitsee myös Ahvenanmaan oma limpparitehdas Amalias Limonadfabrik. Mistään tavallisista sokerilimuista ei ole kyse, vaan yritys valmistaa juomansa aidoista marjoista ja hedelmistä, joista 95 % tulee Ahvenanmaalta.

Lähes 40 juoman valikoima käsittää myös aikuisten limppareita eli alkoholipitoisia juomia. Täälläkin on oma kauppa, josta voi ostaa tuotteita mukaan. Löysin hyllystä myös omaa suosikkiani, veriappelsiini-basilikalonkeroa, jota ei ainakaan toistaiseksi saa mistään muualta kuin Ahvenanmaalta.

Samoissa tiloissa Amalian limonaditehtaan kanssa toimii Mercedes Chocolaterie, joka valmistaa laadukkaista raaka-aineista käsintehtyä suklaata ja konvehteja. Väistämättä tästä paikasta tulee mieleeni vuosien takainen symppiselokuva Pieni suklaapuoti. Ihanaa, että tällaisia paikkoja on olemassa.

Illalliselle suuntasimme Ångbåts Bryggan -ravintolaan Ahvenanmaan itäsatamaan. Kivan valoisa sijainti meren äärellä, ystävällinen palvelu ja maukas ruoka takasivat mukavan illan. Jos haluat syödä vähän fiinimmin, paikan erikoisuus on merenelävien vati kahdelle. Vaikka omassa ruuassanikaan ei ollut mitään moitittavaa, en voinut välttyä kuikuilemasta naapuripöydän näyttävää vatia.

Toni Asunmaa, Amalian limonaditehtaan kekseliäs yrittäjä.
Tuoterepertuaari on melkoinen.
Herkkuja käsityönä.
Ångbåts Bryggan on viihtyisä ravintola meren rannalla.
Ångbåts Brygganin samettista kukkakaalikeittoa.

Taiteen ja käsityön ystävälle

Yksi ehkä vähemmän tunnettu käyntikohde Ahvenanmaalla on entiseen kivinavettaan perustettu taidemuseo Önningeby. Kaiken takana oli turkulainen taidemaalari Victor Westerholm, joka sattuman kautta päätyi lähelle Önningebyn kylää.

Ahvenanmaasta ja erityisesti Önningebystä inspiroituneena Westerholm keräsi alueelle muitakin taiteilijoita Suomesta, Ruotsista ja Virosta. Joukossa oli siihen aikaan, 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa, poikkeuksellisen paljon naistaiteilijoita. Ikävä kyllä ensimmäinen maailmansota romahdutti lähes 30 vuotta toimineen taiteilijayhteisön.

1900-luvun alussa Önningebyn taiteilijoiden töitä alettiin koota omaa museokokoelmaa varten. Kivinavetalle rakennettiin lisäosa 1999 ja nykyisin tiloissa toimii taide- ja kulttuurihistoriallinen museo, kahvila ja museokauppa. Aukioloajat kannattaa tarkistaa etukäteen. Kohde kuuluu muuten museokorttikohteisiin.

Maarianhaminan Merikortteliin on keskittynyt erilaista käsityöosaamista. Täällä pääsee tutustumaan mm. vanhaan laivanrakennusperinteeseen. Parhaillaan on tekeillä massiivinen 2,3 miljoonan euron Emelia-hanke, jossa rakennetaan yli 26 metristä ja 6 metriä leveää purjealusta korvaamaan satamassa nykyisin komistelevan kaljaasi Albanuksen.

Kannattaa ehdottomasti käydä alueen käsityöliike Saltissa, jossa on myynnissä yli 130 valmistajan tuotteita Ahvenanmaalta ja lähialueilta. En ihan äkkiä keksi parempaa kauppaa tuliaisostoksia varten.

Toinen mielenkiintoinen yritys on viereinen kultasepänliike Guldviva. Liikkeessä on myynnissä kauniita käsintehtyjä koruja, joiden materiaali on joko kierrätetty hopea tai kulta.

Kaunis kivinavetta on tunnelmallinen miljöö pienelle taidemuseolle.
Saltissa on hyvät valikoimat ahvenanmaalaisia käsitöitä.
Guldvivanin korut valmistuvat käsityönä.

Minne suunnata yöpuulle?

Tällä reissulla majoituimme kahdessa Maarianhaminan keskustan hotellissa. Kodikas perheomisteinen Park Alandia hotelli sijaitsee loistavalla paikalla aivan kaupungin ytimessä.

Hotellilla on takana usean vuoden kestänyt mittava remontti ja nyt ovat kaikki tilat saaneet raikkaan ja skandinaavisen ilmeen. Huoneeni oli kivan kokoinen ja tuntui lähes uuden karhealta. Hotellin alakerran baari näytti olevan erityisen suosittu. Perjantai- ja lauantai-iltaisin siellä on elävää musiikkia.

Toinen kohteemme sijaitsi myös Maarianhaminan keskustassa. Majoituimme meren äärellä olevassa hotelli Arkipelagissa. 27 neliöiseen remontoituun huoneeseen mahduin yksin vallan mainiosti. Lisämausteena huoneeseen kuului pieni parveke merelle päin.

Tässä hotellissa on ehdottomasti poikettava sen omaleimaisessa, entiseen kasinoon rakennetussa, baari-ravintola Compagnietissa. Paikan sisustus on aivan vallaton. Vallatonta on myös se, että täältä löytyy eräänlainen aikuisten peliluola. Voit vaikka pelata petankkia tai biljardia.

Mikäli kaipaat majoitukselta luontoläheistä luksusta, käypä kurkkaamassa Havsvidden resortin kotisivut. Ahvenanmaan pohjoispuolella merenrannalla sijaitseva alue on poikkeuksellinen. Täällä voit majoittua joko hotellihuoneessa tai tasokkaassa kalliohuvilassa. Kelpaisi asustella tuolla meren kosketuksessa.

Harmittelin niin vietävästi, että jouduin jättämään tutustumiskäynnin täällä väliin. Jouduin nimittäin olosuhteiden pakosta tutustumaan Maarianhaminan terveyskeskukseen. Mutta aina ei kaikki mene niin kuin Strömsössä.

Park Alandia hotelli on aivan Maarianhaminan ytimessä.
Park Alandian tilava huone.
Park Alandian tyyli on selkeän skandinaavista.
Hotel Arkipelagin aulassa otettiin kantaa Itämeren puolesta.
Arkipelagin huoneessa oli kiva sisustus.
Arkipelagin mielenkiintoinen kylppäri.
Compagniet-ravintola on täynnä luovaa hulluutta.

Olipas taasen kiva käydä Ahvenanmaalla. Bloggaajaystäväni kanssa pohdimme, että alueessa on jotain kummaa vetovoimaa. Vaikka siellä kävisi kuinka monta kertaa, siitä ei vain tunnu koskaan saavansa tarpeeksi. Päinvastoin. Ahvenanmaata on pakko saada aika ajoin lisää.

Mietin myös, että yksi matka Ahvenanmaalle mahdollistaa monta erityyppistä matkakokemusta. Samaan pakettiin saa risteilyn upeissa saaristomaisemissa, sympaattisen kaupunkikohteen ja merellisen maaseudun rauhan. Voiko yhdeltä reissulta juuri enempää toivoa?

Teimme meno-paluumatkan Finnlinesin laivoilla välillä Naantali-Långnäs. Seuraavassa blogijutussa kerron tästä reitistä, mutta myös kiinnostavista Finnlines-kuulumisista. Laivojen taholla on odotettavissa nyt jotain ihan poikkeuksellista.

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

22 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 31.5.2023 - 10:30 pm

Ahvenanmaa on hieno paikka ja vietettiin siellä edelliskesänä puolitoista viikkoa. Ahvenanmaa ja sen saaristo ovat paikkkoja, joissa mielellään viettäisi enemmänkin aikaa. Stallhagenilla ei omalla matkalla taidettu oluita maistella, mutta ruoka siellä oli erittäin hyvää.

Reply
Annemaria 1.6.2023 - 8:49 am

Tuosta haaveilen itsekin, pidemmästä ajasta Ahvenanmaalla. Olisi ihan huippua kiertää saaristoa omalla autolla ja fiilistellä meritunnelmissa. Saattaa olla, että muutama ravintola tulisi siinä samalla kokeiltua 🙂

Reply
Helena 1.6.2023 - 9:16 am

Aiemmin,lasten ollessa pieniä,ostettiin Viking linelta mökki/laivamatkapaketti,auto mukaan.Oli edullinen ja mökit ihania!

Reply
Annemaria 1.6.2023 - 10:07 am

Teillä on varmasti ollut kiva matka. Tuollainen paketti tulee perheelle usein mukavan hintaiseksi, koska samaan pakettiin hinnoitellaan niin auto kuin matkustajat. Finnlinesilla muuten Naantali-Långnäs-Kapellskär -reitillä buffet-pöydän ruuatkin kuuluvat tällä hetkellä matkalipun hintaan.

Reply
Merja 1.6.2023 - 1:15 pm

Kiva lukea Ahvenanmaa vinkkejä. Tämä tyttö pisti töpinäksi ja elokuussa Ahvenanmaa kutsuu 50 vuoden tauon jälkeen. Katsotaan onko mikään muuttunut luokkaretken jälkeen.

Reply
Annemaria 1.6.2023 - 2:36 pm

Mahtavaa. Pistit sitten paremmaksi. Itselläni oli ensimmäisen ja seuraavan Ahvenanmaan matkan välissä vain reilut 30 vuotta 🙂 Saattaahan se olla, että on paikat vähän muuttuneet 🙂 Kiva kesäreissu sulla tiedossa joka tapauksessa.

Reply
Sari / matkalla lähelle tai kauas 7.6.2023 - 9:46 pm

Ahvenanmaasta riittää useaksi kerraksi. Kiitos ravintola vinkeistä. Kerran niitä hain ja sitten tyydyimme keskustaan. Polkupyöräily Ahvenanmaalla on kivaa, kunhan vaan olisi niitä pyöräteitä.

Reply
Annemaria 9.6.2023 - 2:25 pm

Samaa mieltä sun kanssa. Ahvenenmaahan ei kyllästy. Pyöräilykokemusta mulla ei ole, mutta sähköpyörä voisi olla näppärä kulkupeli tuolla. Tasainen maasto ja lyhyet välimatkat.

Reply
Pirkko / Meriharakka 4.6.2023 - 7:06 pm

Ahvenanmaasta riittää tosiaan vaikka kymmeniin reissuihin. Emme nyt ihan joka vuosi käy siellä, mutta useamman kerran vuosikymmenessä kuitenkin. Yksi viimeisimpiä hienoja retkiä oli vaikka retki tuolle juttusi alussa olevalle Kobba Klintarille (https://meriharakka.net/2021/07/03/kobba-klintar/). Ravintoloista suosikkini on Boquerian. Maarianhaminan ulkopuolella esimerkiksi Eckerön alue ja pohjoisessa vaikka Havsvidden ovat kivoja suuntia molemmat.

Reply
Annemaria 5.6.2023 - 8:41 pm

En tiennyt aiemmin Kobba Klintarista mitään, ihailin vain kaunista saarta rakennuksineen ohi lipuessa. Kunnes bloggajakollega sattui mainitsemaan, että sinnehän pääsee vierailemaan reittiveneellä. Ehdottomasti tuonne on päästävä, näyttää niin kiehtovalta. Kiitos Pirkko muistakin hyvistä vinkeistä. Niin totta, että Ahvenanmaasta on ainesta moneen matkaan.

Reply
EVELIINA / REISSUKUUME 4.6.2023 - 9:44 pm

Oih, teillä on ollut ihana reissu! Haluaisin kovasti itsekin ehtiä tänä vuonna Ahvenanmaalle! 🙂

Reply
Annemaria 5.6.2023 - 8:42 pm

Vahva suositus. Kesän ehdoton kärkikohde 🙂

Reply
Elli/ Mamman matkalaukku 4.6.2023 - 10:27 pm

Kuulostaa herkulliselta tämä matka niin vatsalle kuin mielelle. On mielessä .

Reply
Annemaria 5.6.2023 - 8:45 pm

Ehkei moni ajattele Ahvenanmaata ruokamatkakohteena, mutta omien kokemusteni perusteella tämä on vain vahvistunut. Kuten sanoit, vatsan lisäksi sopii myös mielelle 🙂

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 5.6.2023 - 10:20 pm

Voisin kuvitella lähteväni Ahvenanmaalle ruokamatkalle, tarjonta kuulostaa houkuttelevalta! Ja Stallhagenin panimolla pitäisi käydä totta kai.

Reply
Annemaria 5.6.2023 - 10:39 pm

Ahvenanmaa on monen muun kivan asian lisäksi myös ”ruokamaa”. Täällä arvostetaan lähiruokaa ja meren antamia. Joka reissulla olen syönyt toinen toistaan mukavammissa ravintoloissa, joissa ruoka on jopa yllättänyt herkullisuudellaan. Ruokamatka Ahvenanmaalle on itsellänikin suunnitelmissa.

Reply
Satu M. 6.6.2023 - 12:46 pm

Olen bongailemassa vaihtoehtoja kotimaan matkailuun tälle kesälle. Esittelemäsi majoituspaikat todellakin hivelevät silmää. Jos lähistöllä on vielä hyviä ravintoloitakin, niin eiköhän Ahvenanmaa pidä lisätä tämän kesän kierrokseen. Kiitos ja mukavaa reissukesää. https://lomatrio.fi/

Reply
Annemaria 7.6.2023 - 6:07 pm

Hei Satu. Maarianhamina on pieni kaupunki, jossa on suuresti kaikkea. Kaupungin pienuuden etu on, että kaikki on lähellä eikä minnekään ole pitkä matka. Toivottavasti teillä on kiva matka, jos tuonne Suomen ulkåmaille suuntaatte 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 8.6.2023 - 7:12 pm

Ahvenanmaa on kyllä kiva kohde ja siellä tulee tunne kuin olisi ulkomailla. Olen vasta aikuisiällä käynyt siellä ”kunnolla” eli muutenkin kuin vain satamassa pyörähtämässä ja laivaa vaihtamassa. Arkipelagissa yövyin muutama vuosi sitten työmatkalla. Tykkäsin ja sieltä oli kivat näköalat.

Reply
Annemaria 9.6.2023 - 2:27 pm

Toi Arkipelag oli minustakin kiva hotelli. Mieleen jäi myös hyvä aamiainen. Kollega kehui heidän allasosastoa, joka jäi minulta tällä reissulla vielä kokematta.

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 8.6.2023 - 10:07 pm

Ahvenanmaa on kyllä ihana! Ravintolat ovat kyllä hyviä ja tunnelmallisia. Tässä tuli itsellekin mieli lähteä pitkästä aikaa Ahvenanmaalle!

Reply
Annemaria 18.6.2023 - 7:38 pm

Ahvenanmaa ruokamatkakohteena on päässyt minut vähän jopa yllättämään. On niin totta, että moni ravintoloista on myös mukavan tunnelmallinen. Merihenkiset ravintolat ja kalapainotteinen ruokalista ovat omia lemppareitani.

Reply

Leave a Comment