Onko tässä Suomen kaunein maisema?

by Annemaria

Olen armoton visualisti. Matkoilla saan suurinta mielihyvää kauniista asioista: rakennuksista, maisemista, puistoista, maalauksista, mikä vaan visuaalisesti hieno asia tai yksityiskohta saa minut syttymään. Silloin, kun kohtaan jotain poikkeuksellisen hienoa, liikutun helposti. 

Olin suunnattoman onnellinen päästessäni hiljattain nauttimaan ehkä Suomen kauneimmasta maisemasta. Käsivarren Lapissa Kilpisjärvellä, Saana-tunturin rinteellä, maisema oli niin mykistävän kaunis, että se sai minut puhkeamaan kyyneliin. Mitään näin kaunista en ollut nähnyt pitkään aikaan.

Ensimmäinen ajatukseni oli, että Suomessa ei voi olla tällaista maisemaa. Ennemminkin tuntui, että olisin ollut keskisen Euroopan vuoristomaisemissa. Ruskan kullankeltainen värimaailma yhdistettynä Kilpisjärven syvän siniseen veteen ja taustalla Ruotsin ja Norjan lumihuippuisten tuntureiden sininen horisontti loivat puitteet, jotka vetivät hiljaiseksi. Yksinkertaisesti maisema oli niin jumalaisen vaikuttavaa, että mietin pystyykö ihminen näin paljon kauneutta kerralla kohtaamaan.

saanatunturisaanalla2Saanan portaat

Kovin korkealle ei Saanan rinnettä tarvinnut kivuta, kun luonto tarjoili syksyn pehmeässä auringonvalossa parastaan. Suomen pisimmät, 460 metriä pitkät portaat johdattavat kulkijaa alkumatkasta ylöspäin ja näkymä Mallan luonnonpuiston suuntaan vain parani mitä ylemmäs matkaa jatkoi. Saanan huippu on Suomen helpoimmin saavutettavissa oleva yli tuhatmetrinen tunturi. Parkkipaikalta merkittyä polkua pitkin huipulle on matkaa nelisen kilometriä. Korkein kohta piilotteli monen valehuipun suojassa ja väliin tuntui, että matka vaan jatkui ja jatkui notkelmien kautta yhä ylöspäin. Huipun merkkinä olivat suuri kivikasa ja vieraskirja, jonne kävijä voi ikuistaa huiputuksen.

Saanallasaanalla5saanan huippu

Suosittelen ehdottomasti päiväretkeä Saanalle, sillä harvoinpa pääsee vaeltamaan näin mykistävissä maisemissa. Retkipäiväksi kannattaa valita melko tuuleton ja selkeä keli ja reppuun pakata ylimääräinen pusero ja pipo, vaikka alhaalla et tuntisi niitä tarvitsevasi. Lämpötila on ylhäällä viileämpää ja tuuli saattaa olla navakkaa.

olli saanallasaanalla3

MIKÄ: Saana 1029 metriä korkea tunturi Käsivarren Lapissa, Enontekiön kunnassa Kilpisjärvellä lähellä Norjan rajaa

MITEN: Autolla Kilpisjärven retkeilykeskuksen pihaan, josta päärakennuksen takaa lähtee merkitty vaelluspolku huipulle. Matkaa yhteen suuntaan neljä kilometriä. Alkumatkasta 742 porrasta.

HUOMIOITAVAA: Osittain raskasta nousua, vaatii kohtalaista kuntoa. Sää saattaa ylhäällä muuttua nopeasti, varustaudu navakkaan tuuleen.

http://www.luontoon.fi/kilpisjarvenluontokeskus

www.kilpisjarvi.org

www.tosilappi.fi

You may also like

7 comments

Maarit Johanna 16.9.2015 - 10:43 pm

Saanalla olen käynyt keskikesällä keskellä yötä ihan sinisessä hetkessä. Oli mykistävän upeaa!
Olen samaa mieltä, että Suomen kauneimmat maisemat ovat ehdottomasti Kilpisjärvellä. Saanalle pitäis taas päästä 🙂

Reply
Annemaria 17.9.2015 - 9:53 am

Voin kuvitella kuinka eri tavalla upeaa ja ihmeellistä tuo keskiyön sininen hetki voikaan olla. Ensi kesänä on pakko päästä Klpisjärvelle uudestaan. Maailma oli siellä niin kiehtovaa.

Reply
Assi 17.9.2015 - 1:01 am

Lappi on kyllä kauneinta Suomea, vaikka löytyy niitä helmiä Keski- ja Itä-Suomesstakin. Siitä ei tosin pääse mihinkään, että vuoret ja tunturit ovar kenties kauneinta mitä maailmassa on!

Reply
Annemaria 17.9.2015 - 9:49 am

Suomi on todellakin niin hieno maa. Jotkut saavat kiksit vedestä, minulle voimauttavin elementti on ehdottomasti maa: tunturit ja vuoret saavat sykkimään.

Reply
Jenna 17.9.2015 - 10:34 am

Pala kauneinta Suomea! Noissa maisemissa voi vaan huokailla ihastuksesta.

Reply
Annemaria 17.9.2015 - 5:55 pm

Totta, laittoi suorastaan herkistymään.

Reply
Matkabloggaajien vinkit Lappiin 4.1.2017 - 9:57 pm

[…] >> Lue lisää ja katso upeat kuvat Sampanjaa Muovimukista -blogista! […]

Reply

Leave a Comment