Pohjois-Norjan pieni kylä, jossa karuus on kauneutta

by Annemaria

Onko sinulle koskaan reissussa jokin paikka tehnyt niin suuren vaikutuksen, että tuntuu kuin sinne olisi pakkomielteisesti päästävä uudelleen?

Tänä kesänä halusin nähdä miltä maailma näyttää Jäämeren rannalla. En ollut koskaan käynyt Norjassa ja minua kiinnosti kovin nähdä noita monista kuvista tuttuja kauniita maisemia. Halusin ajella teitä, joita reunustavat jylhät tunturit ja halusin ennen kaikkea päästä vaeltamaan puuttomille tunturiylängöille.

Kaikkea tätä pääsin kokemaan muutaman Pohjois-Norjassa vietetyn matkapäivän aikana. Ehkä liiankin hyvin, sillä sydämeni sykkii tällä hetkellä voimakkaasti Varangin niemimaan luoteisosan piskuiselle kalastajakylälle Kongsfjordille ja erityisesti sen Veinesin niemekkeelle.

Ajoimme Kongsfjordiin, tähän alle 40 asukkaan kylään, lähinnä sattumalta. Uteliaisuus ajoi meidät Varangin tuohon osaan, sillä joskus vaan pitää nähdä, miltä maailma jossain kolkassa näyttää. Sää oli kolea eikä Jäämeren tuuli ollut kovinkaan lempeä (onko se koskaan?). Mystiseksi luonnehdittu arktinen valo ei antanut parastaan, vaan aurinko pysyi tiukasti paksun pilvirintaman takana. Katsoimme parhaimmaksi etsiä tulevaksi yöksi kattoa pään päälle.

Kongsfjordin ympäristössä ei majoitusvaihtoehtoja kovinkaan runsaslukuisesti löytynyt, mutta yksi paikoista nousi selvästi ylitse muiden.

Kongsfjord Gjestehus on pieni matkailualan yritys Veinesin niemellä reilun kilometrin päässä Kongsfjordin kalastajakylän keskustasta. Useasta rakennuksesta koostuvassa matkailuyrityksessä on majoitushuoneita sekä oma pikkumökki kokonaan vuokrattavaksi. Paikka on vanha maatila, jonka rakennukset ovat suojelukohteita. Onneksemme saimme huoneen yhdestä noista majataloista, sillä paikan 18 huoneesta vain kaksi oli enää vapaana.

Huoneemme sijaitsi vanhaan karjatilaan remontoidussa talossa. Huone oli kunnostettu paikan vanhaa henkeä kunniottaen ja sisustettu kodikkaasti. Tunnelmassa oli jotain kiehtovaa pysähtyneisyyttä ja rauhaa.

Sinänsä mielenkiintoista oli, että 1800-luvun loppupuoliskolla perustetun vanhan tilan toinen alullepanijoista oli suomalaissyntyinen oululaisrouva, joka muutti Veinesiin norjalaismiehensä kanssa. Myöhemmin pariskunnan kymmenlapsisesta perheestä yhdeksän rakensi paikalle omat talonsa ja näihin rakennuksiin Kongsfjord Gjestehus on syntynyt. Perheen tyttäristä yksi muutti Yhdysvaltoihin, koska ei saanut isältään naimalupaa rakastamansa nuoren miehen kanssa.

Mutta Kongsfjord ja Veines olivat paljon muutakin kuin vain viehättävä majapaikka. Matkamme vaikuttavimmat ja kauneimmat rannikkomaisemat olivat mielestäni juuri täällä. Täältä löysin sen huikean luonnon ja kauneuden, mitä Norjasta tulin hakemaan. Samalla kertaa kovin karua ja häikäisevän kaunista. Riisuttua, mutta kuitenkin niin moni-ilmeistä.

Norjalaiset, olen teille vähän kade. Onhan tuntureita meilläkin, mutta näyttää, että luontoäiti on suonut teille kaikkea monin verroin enemmän.

Tilalta ei tarvinnut nousta kovinkaan kauas ylös niemenkärkeä kohden päästäkseen näkemään vaikuttavat näköalat molemmin puolin aukeavalle Jäämerelle. Täällä oltiin tunturihaukan asuinsijoilla. Luonnon armoilla.

Löysimme pystysuoraan mereen putoavan kallion reunamalta pienen näköalamökin. Mökin merenpuoleinen seinä oli kokonaan lasia. Voin sanoa, että tämä on ehdottomasti eriskummallisin paikka, missä koskaan olen juonut kuohuvaa. Sillä niinhän siinä kävi, että meidän piti ottaa toinenkin vuorokausi tähän ihastuttavaan paikkaan. Viimeisenä iltana palasimme nauttimaan näköaloista ja päivittämään kokemuksia repussa pieni pullollinen kuohuvaa juomaa.

Seuraava päivä pyhitettiin kalastukselle ja suuntasimme majapaikan rouvan ohjeiden mukaan etsimään läheistä tunturijärveä. Rankahkon kipuamisen jälkeen tuntureiden ympäröimä järvi löytyikin. Harmi vaan, että se arktinen valo pysyi yhä paksujen pilvien kätköissä. Maisemat olivat hienot, mutta värit eivät päässeet oikeuksiinsa ilman aurinkoa.

Mies kalasti ja minä keskityin lähinnä kuvaamiseen ja maisemista nautiskeluun. Lämpökerrastoista huolimatta tuivertava tuuli kylmetti ja ajoi meidät jossain vaiheessa takaisin lämpimän mökkimme suojiin. Raudut jäivät odottamaan seuraavaan kertaan.

Voi Luoja kuinka kaunista maailma olikaan tuolla Jäämeren reunalla. Maastossa kävellessä tuli hetkittäin epätodellinen tunne kuin katselisi jotain luontodokkaria. Olen iloinen ja kiitollinen siitä, että pääsin tämän ihmeellisen maailmankolkan näkemään.

Minulla on kyllä sellainen kumma kutina, että me vielä tapaamme Kongsfjord. Se arktinen valo pitäisi vielä nähdä. Ja se rautukin saada.

Ivalosta Kongsfjordiin on 340 km.

http://www.kongsfjord-gjestehus.no/

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

 

You may also like

8 comments

Inna Vaara 14.8.2017 - 10:00 pm

Henkeään pidätellen kuvia katsoo – onpahan komean kaunista. Pohjois-Norjaan!!

Reply
Annemaria 14.8.2017 - 10:34 pm

Jos luontomatkailu kiinnostaa, Pohjois-Norja on aivan ehdoton. Pääsin kuopaisemaan vain pikkiriikkisen ja tästäkös nälkä vain kasvoi 🙂

Reply
tiatones 16.8.2017 - 1:03 pm

On siellä ihanat maisemat 🙂 Nuorena, vuonna -92, olen käynyt Pohjois-Norjassa Skibotnissa eli aikaa siitä jo on… Sen muistan, että maisemat muuttui kyllä aika erilaisiksi, kun ylitti rajan Norjan puolelle… 🙂

Reply
Annemaria 16.8.2017 - 4:15 pm

Toi on totta. Rajan jälkeen alkoi kummasti tuntumaan, että ulkomailla ollaan. Suomalaiseen metsämaisemaan tottuneelle aikamoisen erilaista.

Reply
Taina 26.7.2018 - 11:00 am

Veines on nätti paikka, kannattaa kuitenkin ajaa siitä vielä eteenpäin ainakin katsomaan Berlevåg, sillä maisemat vielä paranevat eteenpäin mentäessä, vaikka luulisi että se ei ole edes mahdollista. Ja jos malttaa ajaa vielä tien ihan loppuun asti, löytää hobittimaisemat, jotka ovat kuin Uudesta Seelannista. Vahva suositus!

Reply
Annemaria 26.7.2018 - 4:16 pm

Kiitos Taina vinkeistä. Hyvä syy mennä uudelleen 🙂 Tosin ihastuin noihin maisemiin sen verran paljon, että tarkoitus on kyllä mennä uudelleen, heti kun tulee sopiva tilaisuus. Voit olla varma, että ajetaan kyllä tie loppuun.

Reply
Maritta 21.1.2020 - 2:49 pm

Voi miten upeaa! Me kävimme viime kesän reissulla pikaiseen Norjan puolella, Varangebotnissa. Minä katselin karttaa ja haikailin eteenpäin, juuri tuonne ylöspäin. Ei ollut aikaa ja olimme asuntoautolla liikkeellä. Mahtaako sinne päästä asuntoautolla , ovatko tiet kuinka kapeita? Kysyn nyt kuitenkin vaikka tämä postaus on kahden vuoden takaa, mutta jos sattuisit huomaamaan 🙂 Nyt vasta löysin sun blogin.

Reply
Annemaria 21.1.2020 - 8:33 pm

Kiva kun löysit blogiini 🙂 Jos tarkoit Kongsfjordia, pääsee asuntoautolla, ihan hyvät tiet. Tuolta kylältä lähti eteenpäin joku tie (jota en enää muista), joka oli kovin kapea, mutta jotkut ajoivat sitäkin pitkin asuntoautolla.

Reply

Leave a Comment