Kroatian Split on kompaktin kokonsa vuoksi turistille helppo lomakaupunki. Kaikki matkaajalle merkittävä on kutakuinkin kävelyetäisyydellä. Vaikka rannat houkuttavat, 1700 vuotta vanhassa kaupungissa kannattaa tehdä muutakin. Tässä omat vinkkini:
1. Fiilistele antiikin ajoilla
Splitin merkittävin nähtävyys on Rooman keisari Diocletianuksen rakennuttama palatsialue. Mitään varsinaista palatsirakennusta 300-luvulla rakennetusta palatsista ei ole jäljellä. Nähtävyys käsittää lähinnä Peristilin aukion ympärillä olevia muurinpätkiä, seinämiä, pylväikköjä ja osia rakennuksen esiin kaivetuista pohjakerroksista. Alue on merkitty Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon.
En ole itse koskaan ollut mikään ”raunioiden” ystävä, mutta suosittelen ehdottomasti kiertelemään palatsialueella. Kierroksen voi aloittaa vaikka Peristilin aukiolta, joka on oikein viehättävä pieni keskusaukio. Aukion portaikoille on mukavaa istahtaa kahvikupposelle. Äkkiseltään tuntuu kuin istuisit Splitin sijaan Roomassa.
Aukiolle pääsee mm. rantabulevardilta ns. Pronssiportin ja matkamuistomyyjien valtaaman kellarikäytävän kautta. Heti portin jälkeen on mahdollisuus ostaa noin kuuden euron hintainen lippu, jolla pääsee tutustumaan vanhan palatsin esiin kaivettuihin pohjakerroksiin. Huomioi, että samalla lipulla pääset myös käytävän toisella puolen oleviin osiin.
Koska en ole mikään historiafriikki, voisinpa sanoa, ettei tuolla ollut minusta mitään ihmeempää nähtävää. Siltikin oli kiinnostavaa ”seikkailla” noissa ikiaikaisissa käytävissä ja kellareissa. Historian havinaa, jos ei muuta.
Palatsin eri osia kierrellessä kiinnitin huomiota paikallisasutukseen, joka oli hauskasti sulassa sovussa osana historiaa tihkuvaa miljöötä. Rintarinnan antiikin pylväitä ja ränsistyneitä, lähes asuinkelvottoman näköisiä rakennuksia.
2. Kiipeä kellotorniin
Parhaan näköalan Splitin kaupunkiin saat kiipeämällä Peristilin aukiolla olevaan kellotorniin. Voit ostaa liput joko pelkästään kellotorniin tai noin kuusi euroa maksavan yhdistelmälipun, jolla pääset tornin lisäksi tutustumaan viereiseen tuomiokirkkoon sekä vastapäiseen pieneen Jupiterin temppeliin. Tosin viimeksi mainitussa ei yhden patsaan ja kiviseinien lisäksi mielestäni mitään näkemistä ollut.
Ylös kellotorniin johtavat korkeat ja jyrkät portaat. Jos sinulla on vähänkään ongelmia jalkojesi kanssa, en suosittele kipuamista. Käytävä on kapoinen ja kaidetta ei ole kaikissa kohdin. Etenkin vilkkaimpana turistikautena kannattaa ruuhkaa välttääksesi mennä hyvissä ajoin aamulla tai myöhään illalla.
Näköalat ylhäältä yli kaupungin olivat niin hienot, että täällä kannattaa ehdottomasti käydä.
3. Lähde picnicille Marjanin puistoon
Aivan Splitin keskustan kupeessa on suurehko Marjan niminen metsäalue, jossa kulkee useita kävelyyn sopivia teitä.
Kun lähdet satama-alueelta nousemaan ylös Senjska-katua pitkin, päädyt portaiden päässä ensimmäiseksi pieneen kahvilaan, jonka terassi on oiva pysähdyspaikka kahvikupposelle ja kauniille maisemille.
Reitillä on joskus sijainnut pieni eläintarha, mutta paikka oli ainakin näin kevätaikaan suljettu. Alue näytti melkoisen ränsistyneeltä, joten ihmettelenpä onko täällä enää mitään toimintaa myöhemminkään kesällä. Toivon todellakin, ettei noihin häkkeihin enää mitään luontokappaletta vangittaisi.
Kauniina päivänä Marjan niemimaalla on mukava käyskennellä. Reppuun picnic-tarpeet, niin mikäpä on tuolla ylhäällä eväitä mutustellessa, viiniä siemaillessa ja näköaloja ihaillessa.
4. Tutustu Kroatian viineihin
Vaikka viininystävä olenkin, en ollut koskaan aiemmin törmännyt Kroatian viineihin missään. Tiesin, että maassa on jonkinlaista viinintuotantoa, mutta yllätys oli, että kroatialaiset viinit paljastuivat oikein kelpo sellaisiksi.
Vanhasta kaupungista löytyy useita viinibaareja, joista sai laajan valikoiman viinejä myös laseittain. Parhaimmillaan punaviinit olivat tummia, täyteläisiä ja tanniinisia. Suosikkirypäleiksemme erottuivat Plavac Mali ja Zinfandel, suosikkiviinialueeksi nousi Dingac.
Perusviinilasillisen sai noin 3,50 eurolla. Laadukkaampien ja hintavampien viinien hinnat olivat noin kuutisen euroa lasilliselta. Huomioi muuten, että maassa näytti olevan yleinen tapa, että viinilasillisen mitta oli vain 10 senttilitraa.
Kokeile vaikka Zinfandel- tai Bokeria-ravintoloita, joista molemmat ovat profiloituneet ruuan lisäksi myös viinibaareiksi. Loistavia viinejä laseittain ja asiantuntevaa palvelua. Anna tarjoilijan valita.
5. Osta kengät
Splitin vanhan kaupungin kujilla pisti silmiin lukuisten kenkäkauppojen määrä. Vaikka hinnat eivät olleet mitenkään erityisen halpoja, niin valikoimat olivat kovin ihastuttavia.
Pinnistin tahdonvoimani äärimmilleen pystyäkseni kieltäytymään noista houkutuksista. Koska haluan tänä vuonna tehdä vielä monta matkaa, pakko on panna jäitä hattuun ja pistää kaikenlainen shoppailu minimiin. Nyt harmittaa, sinne jäivät ne kesäiset ihanuudet. Tee sinä toisin, osta itsellesi ne unelmakengät.
6. Piipahda torilla
Diacletianuksen palatsin kupeessa on Splitin torialue. Vaikka ei torilta mitään tarvitsisikaan, minusta on aina mukavaa kierrellä eri maiden toreilla haistelemassa paikallista elämää.
Paikallisten vihannesten, hedelmien ja kukkien lisäksi torilta löytyy myös matkamuistomyymälöitä. Joukossa on aina myös jotain ihan käyttökelpoista. Splitin torilta löydät mm. uimatossuja, käsitöitä, laventeli- ja nahkatuotteita.
7. Tee risteily lähisaarille
Splitin ympärillä on useita kauniita saaria, joihin pääset kätevästi lauttaliikennettä hallinnoivan Jadrolinijan aluksilla. Liput laivoille ostetaan etukäteen satama-alueelta, josta löytyy varustamon toimistorakennus ja pieni lipunmyyntikoju.
Laivaliput olivat tosi edullisia. Itse matkustimme Hvarin saarelle, jonne oli reilun tunnin matka sekä Splitiä lähimmälle Bracin saarelle, jonne matka kesti 50 minuuttia. Yhdensuuntaiset matkat hengeltä olivat noin 3,50-5,50 euron välillä.
Liput voi ostaa myös netistä. Varustamolla on hyvät nettisivut, joista pääset katsomaan aikataulut ja lippuhinnat. http://www.jadrolinija.hr/en/ferry-croatia
Mainittakoon vielä, että hintaesimerkit ovat helmi-maaliskuun vaihteesta 2017.
Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista.
6 comments
Toi viimeisin oli ehdottomasti mun oma suosikki! Splitistä pääsi tosi kätevästi ihanille saarille ja ihanille rannoille. Ja mikä parasta, erittäinkin helposti! Bracin saari oli kyllä tosi kaunis, tykkäsin kovasti.
Itse Split ei jotenkin sytyttänyt mua aivan täysin, jotenkin tuli pettymyksenä. En oikein osaa edes kertoa, mikä siellä ei ollut mun juttu. Varmaan vaikutti tosi paljon se, että meille osui aika kurjat säät ja takkia kaivattiin useampaankin otteeseen.
On totta, että säällä on suuri merkitys siihen, miten minkäkin paikan kokee. Meille sattui kerrankin loistavat kelit. Aurinko paistoi lomaviikkomme jokaisen päivänä pilvettömältä taivaalta. Toinen hyvä asia oli, että huhtikuun alkupäivinä makailijoiden määrä oli vielä kovin maltillista. Luulen, että kuumimman turistikauden aikaan Split saattaa olla aika tukkoinen, sillä vanha kaupunki on pieni ja kadut kapeat. Laivayhteydet Splitistä lähisaarille olivat kerrassaan hyvät, vaikka näin low-seasonina vuoroja olikin vielä kesäkautta vöhemmän.
Muuten itse ostin sieltä kesäsandaalit ja vielä alennettuun hintaan kesäkuussa muutama vuosi sitten.
Peukutan 🙂
Matka tulossa ensi viikolla, olisiko vinkkiä hyvään ruokaravintolaan?
Split oli meistä hyvä ruokakaupunki ja muutama ravintola yllätti iloisesti. Mun on tarkoitus tehdä oma postaus näistä kokemuksista tässä pääsiäispyhinä. Joten vinkkejä on tulossa 🙂 Ihanaa matkaa teille. Vaihtaisin tämän koleuden Kroatian aurinkoon milloin vain.