Voiko 30 000 Costa del Solilla asuvaa suomalaista, pääosin Fuengirolassa talvea viettävää suomalaista olla väärässä? Onko Costa del Solin suomikaupunki muuta kuin pelkkä turistihelvetti?
Terveisiä Fuengirolasta. En olisi koskaan uskonut kirjoittavani tällaista juttua. En voinut aiemmin ymmärtää suomalaisia, jotka matkaavat sankoin joukoin useiksi kuukausiksi Espanjan aurinkorannikon Fuengirolaan. Mitä ihmeen järkeä on mennä ulkomaille kaupunkiin, jossa törmää suomalaisiin ja suomalaisuuteen joka kadunpätkällä?
Mutta niin kuin monessa muussakin asiassa, asioilla tuppaa olemaan puolensa. Suomalaisen talvipakolaisen arki voi olla jotain ihan muuta kuin karaokea ja halpaa olutta Suomi-baarissa.
Ensi kosketukseni Fuengirolaan, asukkaille tuttavallisemmin Fugeen, sain pari vuotta sitten. Veljeni ja hänen vaimonsa päätyivät samaan ratkaisuun kuin nuo tuhannet muut suomalaiset. Suomen talvi vaihtui Andalusian auringon alle nyt jo kolmatta vuotta.
Ilman näitä läheisiäni Fuengirola olisi tuskin koskaan valikoitunut matkakohteekseni. Olin kovin ennakkoluuloinen kaupunkia kohtaan. Kun reilu pari vuotta sitten tein ensimmäisen matkani tänne, Fuge oli juuri sellainen kuin osasin odottaa. Kolme neljästä vastaantulijasta oli turisti, useimmiten suomalainen. Kaljansa sai tilata silkalla suomen kielellä, Juhla-Mokka -pakettinsa ostaa Suomi-kaupasta ja sielunhoitoa sai suomalaisesta seurakuntakeskuksesta.
Nyt tulin kaupunkiin jo kolmatta kertaa. Helsinki oli lähtiessäni räntäsateen ja tuivertavan tuulen kourissa. Neljän ja puolen tunnin päästä lokakuinen pimeys ja loska vaihtuivat auringon hellivään lämpöön. En enää oikein muistanutkaan miltä sininen taivas näytti. Hymyilytti. Valo ja lämpö tuntuivat kerrassaan hyvältä. Muistin, etten ollut käyttänyt päälle pukemaani kesämekkoa koko viime kesänä. Ei ollut tarvetta.
Näinä päivinä olen ruvennut tarkastelemaan Fuengirolan suomalaiselämää toisella tavoin. Sanomattakin on selvää, että kaltaiselleni kesän lapselle Espanjan aurinko voittaa aina Suomen talven kylmyyden ja pimeyden. Mutta onko sittenkin jotain järkeä siinä, että Espanjassa asiat hoituvat omalla äidinkielellä ja arki voi halutessa olla ainakin osin suomalaista? Mitä muuta Fuge tarjoaa loma-asukkaalle?
Syy 1: Ilmasto
Kuinka paljon mukavampaa on ollutkaan aloittaa aamu auringon paisteessa kuin räntäsateessa. Täällä ei tarvitse värjötellä pakkasessa, eikä pukea päälle pitkiä kalsareita ja toppatakkikerroksia. Kotisuomessa sää kahlitsee meidät mökkeihimme valtaosaksi vuotta. Täällä terassikelit jatkuvat koko vuoden ja elämää eletään pääosin ulkosalla.
Syy 2: Suomenkielinen palvelutarjonta
Espanjaa osaamattomalle (tai ylipäätään kielitaidottomalle) eläminen Fuengirolassa on helppoa. Omalla äidinkielellä onnistuu niin asunnon vuokraus, espanjan opiskelu kuin lääkärissä käynti. Yleensä tätä asiaa arvostaa eniten silloin, kun ongelmia tulee esiin. Umpiespanjassa ei välttämättä pärjää edes englannilla, mutta Fuengirolassa normiarjessa jopa pelkällä suomenkielellä. Jos tiukemman paikan tullen kaipaa tulkkia, suomi-espanja tulkkauspalveluita on saatavilla kohtuuhintaan.
Syy 3: Harrastusmahdollisuudet
Fuengirolassa toimii meidän kansanopistoa vastaava suomalainen Sofia-opisto, jonka kursseilla voi opiskella vaikkapa espanjaa tai kuvataiteita, harrastaa liikuntaa tai osallistua taideluennoille ja retkille. Lisäksi suomalaisella seurakuntakeskuksella ja erilaisilla yksityisillä toimijoilla on alueella monenmoista harrastus- ja kerhotoimintaa. Jos opiskelu-tai harrastushaluja on, tässä kaupungissa se ei ainakaan kaadu kielitaidottomuuteen.
Syy 4: Sosiaalinen elämä
Yksin tai kaksistaan olo pelkästään puolison kanssa voi pidemmän päälle käydä tylsäksi. Välillä sitä kaipaa ympärilleen myös sosiaalista elämää ja muita ihmisiä. Jos kielitaito on kouluenglannin tönkkötasolla, sillä ei kovin lennokkaita keskusteluja käydä. Suomalaiset ympärillä eivät tässä kohtaa enää tunnukaan rasitteelta vaan mahdollisuudelta. Liekö auringolla oma osuutensa, sillä kuulemani mukaan täällä tutustuu uusiin ihmisiin paljon helpommin kuin kotisuomessa.
Syy 5: Matkustusmahdollisuudet
Fuengirolan keskeinen sijainti tarjoaa erinomaiset kulkuyhteydet joka puolelle. Malaga on aivan vieressä ja sitä kautta pääsee kätevästi mm. Andalusian mielenkiintoisiin kaupunkeihin kuten Sevillaan, Granadaan ja Górdobaan, luotijunalla pidemmällekin. Tai lentäen, mihin nyt sitten haluaakaan. Espanjassa operoi useita halpalentoyhtiöitä, joten aina matkustaminen ei ole hinnastakaan kiinni.
Tai sitten voi ilahduttaa arkea päiväretkellä ihastuttaviin Andalusian valkoisiin kyliin. Bussilla pääsee Fuengirolastakin moneen paikkaan. Aito Espanja on lähempänä kuin uskoinkaan.
Syy 6: Hintataso
Ruokakorin hinta Espanjassa on noin 30-40 % Suomea halvempi. Jos miettii kuinka suuri osuus ruokamenoilla on elinkustannuksista, on helppoa ynnäillä kuinka paljon halvemmaksi eläminen täällä tulee. Myös ulkona syöminen ja juominen on jopa yli puolet Suomea halvempaa. Käynti Mercadonassa saa ihmettelemään kuinka paljon enemmän samoilla euroilla saakaan.
Syy 7: Ruoka ja viini
Itse arvostan tätä seikkaa korkealle. Espanjalainen ruoka on hyvää ja raaka-aineiden runsaus ja laatu loistavaa. Kun katsoo hallien ja markettien tuoreiden kalojen ja merenelävien valikoimaa, voi vain kuvitella, miten hauskaa olisikaan, jos voisi päivittäisostoksensa tehdä noilla tiskeillä. Eikä voi kiistää, etteivätkö vihannekset ja hedelmät maistu paremmalle. Puhumattakaan siitä, että ollaan merkittävässä viinimaassa. Viininystävää hemmotellaan niin laadussa kuin hinnoissa. Join tänään ravintolassa todella hyvää valkkaria hintaan 3 euroa lasi. Eikä kukaan kysynyt senttimäärää 🙂
Syy 8: Liikunnan lisääntyminen
Itse olen melkoinen fiilisliikkuja. Aurinkoinen keli ja merenranta nostattavat kummasti enemmän lenkkeilyhaluja kuin räntäsade tai jäinen pakkaskeli. Fuengirola on maastoltaan tasaista ja rantakatua pitkin pääsee lenkkeilemään tai pyöräilemään kymmeniä kilometrejä. Aamulenkillä ei voinut olla törmäämättä kymmeniin ellei satoihin lenkkeileviin eläkeläisiin. Voisinkohan itse olla joskus yksi heistä?
Lentokoneessa tapaamani jo 20 vuoden ajan Fuengirolassa talviaan viettänyt suomalaisrouva kertoi myös alueen loistavista vaellusmahdollisuuksista. Metsäsuomalainen pääsee täälläkin luonnonrauhaan.
Syy 9: Helppo tulla
Malagaan on useita lentovuoroja päivittäin eikä lentoaika ole kuin noin neljä ja puoli tuntia. Malagan lentokentältä taas pääsee paikallisjunalla kätevästi Fuengirolaan vajaassa puolessa tunnissa.
Eikä jää tulo myöskään majoituksesta kiinni. Kaupungissa on useita huoneistoja ja taloja vuokraavia yrityksiä (myös suomalaisia) joiden lisäksi monet yksityiset tarjoavat niin lyhyt- kuin pitkäaikaista majoitusta eri sivustoilla.
Syy 10: Elämänlaadun paraneminen
Ehkä tähän voisi kiteyttää kaikki edelliset kohdat. Uusi maa ja arjen monet kiinnostavat mahdollisuudet saavat elämän nousemaan uudelle tasolle. Jokainen päivä voi olla uusi mielenkiintoinen seikkailu. Auringolla ja valolla on myös selkeä vaikutus mielialaan. Vastaani tuli enemmän hymyileviä ja hyväntuulisia ihmisiä kuin omassa kotikaupungissani koskaan.
Makeaako mahan täydeltä vaiko vain hetken kuplivaa riemua?
Kun tarkemmin ajattelee, Fuengirola ei ole ollenkaan hassumpi paikka talvikuukausien viettoon. Sujuvaan arkeen tarvitaan muutakin kuin kiinnostava lomakohde hyvine ravintoloineen ja mielenkiintoisine nähtävyyksineen. Eräs Fuengirolan suomalainen tokaisi, että kyllä elämä Fugessa aina kotiolot voittaa – joka ikinen päivä. Siinä ehkä se asian juju.
Jään kaipaamaan auringonpaisteisia aamulenkkejäni merenrannalla. Haaveilen siitä, että se voisi joskus olla myös omaa arkeani.
Onko sinulla kokemuksia asumisesta Fuengirolassa?
Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista.
18 comments
Itsellänikin on aikamoiset ennakkoluulot Fuengirolaa kohtaan. Turistihelvetti, kuten mainitsit. Ikinä en ole käynyt, mutta ehkä pitäisi käydä paikka tsekkaamassa ihan vain näiden ennakko-oletusten vuoksi, sillä varmasti tuolta paikasta löytyy myös paljon paljon hyvää (ainakin ruokaa)!
Fuengirolaa täytyy ehdottomasti tarkastella mahdollisena asuinpaikkakuntana pidemmälle ajalle. Normilomalle menisin muualle, mutta normiarki tarvitsee sujuakseen niin paljon muutakin 🙂
Hyvä kirjoitus! En ole käynyt Costa del Solilla, mutta esim. Kanariansaarten suhteen ennakkoluuloni kaikkosivat viimeistään siinä vaiheessa, kun vietin kolme vuotta sitten talven Teneriffalla. Lähtisin koska tahansa takaisin talvehtimaan sinne – tai vaikka Fuengirolaan! Enkä ole kuusikymppinen vaan kolmekymppinen. 🙂
Ihmettelen aina joidenkin ihmisten tarvetta väheksyä tällaisia kohteita. Sillä on etenkin vähemmän matkailleille ja huonosti kieliä osaaville iso merkitys, että talvehtemisesta tai lomailusta esim. monissa Espanjan kohteissa on tehty niin helppoa. Ja toisille vaan riittää oikeasti se aurinko ja lämpö, kun ulkomaille lähdetään, eikä siinä ole mitään pahaa. Kaiken kukkuraksi matkailu niin sanotulla moneen kertaan tallatulla polulla on paljon kestävämpääkin kuin se, että aina pyritään etsimään jotain uniikkia ja koskematonta.
Osuit naulankantaan, ei kannata ylenkatsoa ennen kuin kokeilee. On hienoa, että tällaisia lomakohteita on syntynyt, joissa kielitaidotonkin voi viettää helppoa lomaa tai pidempiaikaisesti huoletonta arkea. Olen suorastaan iloinen Fuengirolan kaduilla kulkevien mummojen ja pappojen puolesta. Eräskin iäkkäämpi pariskunta totesi, että Suomessa se alkaa taas aika, kun lonkkia murtuu ja nauroivat makeasti päälle 🙂 Toisaalta Fugessa toimii myös suomalainen koulu, joten kaupunki toimii vaihtoehtona myös perheelliselle.
Talvilämpötilat ovat Espanjassa erittäin vaihtelevia! Joskus n.20c ja toisinaan vain 5c ja kylmä viima. Ei voi yleistää, että talvea pääsisi varmasti kylmää pakoon. Paikalliset kulkee toppatakit päällä syys/lokakuusta lähtien. Aurinko on kyllä silti taattu☺
Ja se valo! Olin Suomessa jo lähinnä unohtanut, miltä näyttää sininen taivas 🙂
Hyvä kirjoitus ja kaikki sanottu totta, mutta lisäisin selkeämmin yhden näkökulman; ei tänne tulla koko talveksi ”lomalle” vaan täällä asutaan ja eletään. Ihan kuin suomalaiset asuvat ja elävät Suomessa! Olosuhteet vaan ovat paremmat kuten kirjoituksesta hyvin käy ilmi. Olennaista ei ole turistinähtävyydet eikä edes riekkuminen baareissa ja makailu rannalla lomafiiliksissä. Olennaista on arki ja arjen palvelut. Tämän oivallettuaan ymmärtää, että paikan vahva suomalaisuus on pelkästään valtava etu. Täällä on paljon suomalaisia, niin ihmisiä kuin palvelujakin suomeksi! Ihan kuin Suomessa ?. Fuge on ”Suomen eteläisin kunta”, ei etelän lomakohde viikon tai kahden lomalle!
Tätäpä tässä jutussa juuri halusin tuoda esille 🙂 Normiarkeen tarvitaan ehdottomasti muuta kuin kiinnostava lomakohde hyvine ravintoloineen ja mielenkiintoisine nähtävyyksineen. Olin hyvin yllättynyt miten hyvät opiskelu- ja harrastusmahdollisuudet täällä suomalaisille on, mikä on kerrassaan hieno juttu. Suomalaisuus on tässä kohtaa todella vahvuus!
Hyviä pointteja etenkin niille, jotka kaipaavat suomalaisia palveluita ja seuraa esim. jos kielitaito ei riitä.
Itse asun nyt Fugessa neljättä vuotta ja tosiaan onhan täällä paljon espanjalaisiakin asukkaita kai n. 70000 ja espanjalaisia turistejakin, etenkin elokuussa.Lisäksi täällä asuu n. 130 eri kansalaisuuden ihmisiä. Suomalaisia koko aurinkorannikolla, ei ainoastaan Fugessa on tuo 20-30000. Eli ei välttämättä Fugessakaan joka puolella suomalaisia ole ? jos haluaa tutustua muunkin maan ihmisiin ja espanjalaisiin. Tämä vain siksi kommenttina, että itse viihdymme molemmissa seuroissa. Ja hienoa kun täällä tosiaan eläkeläisetkin Suomesta voivat liikkua ihan hurjasti enemmän koska sää sallii. Fugesta löytyy paljon espanjalaisuutta, etenkin jos liikkuu muuallakin kuin Los Bolichesissa ja Los Pacosissa tai rantapaseolla. Eli tervetuloa myös aitoa espanjalaisuutta etsivät. Itse sanoin 5 v sitten, etten ainakaan koskaan Fugessa halua asua ja nyt viihdynkin ihan hyvin. Tästä pääsee helposti ja melko edullisesti myös muualle Espanjaan ja muihin maihin.
Kiitos asiavirheen korjaamisesta. Löysin tuon suomalaisten määrän jostain tilastosta, mutta totta tosiaankin lukumääräarvio on koko Costa del Solin alueelle. Niin se vaan on, että vannomatta paras aina. Sitä joutuu pyörtämään sanomisensa niin monesti 🙂 Hyvä pointti tuo, että Fuengirola on tosiaan aito kaupunki, jolla on myös oma paikallisväestönsä.
Nyt on kaksi vuotta vierähtänyt eläkeläisenä Fugessa. Vihdoin myös oma koti omine tavaroineen löytyi ja olo tuntuu vieläkin kotoisemmalta .
Tulin ex tempore kuukaudeksi ja jäin. Valo ja lämpö. Edullisuus. Sosiaalisen elämän rikkaus. Andalucian monipuolisuus ja kauneus. Siinäpä monta hyvää syytä jäädä ja nauttia elämästä.
Alkumetreillä löysin myös elämysretkeilyn. Nyt olen kolunnut järjestetyillä retkillä 90 kertaa ja tuotuani oman auton Suomesta tänne, olen voinut huristella vuoristoteillä ihan omin nokkinenikin. Lisäksi juna-; ja bussiyhteydet ovat hyvät ja eläkeläislipulla matkustaa halvalla. Esimerkiksi junamatka ihastuttavaan Rondaan maksaa n. 8 euroa/suunta ja lähes samalla hinnalla voi tulla bussilla takaisin upeata maisemareittiä pitkin.
Andaluciasta voi löytää niin lunta Sierra Nevadassa kuin järviäkin, joita on useita, on vuoristoa ja laaksoa, rantaelämää kahdella merellä voi kokeilla Tarifassa . Luonto on runsas ja monipuolinen . Ja espanjalaiset osaavat juhlia! Joka kylässä vietetään erilaisia juhlia. On manteli-, rusina-, oliivi-, appelsiini- , viini- , porkkana-; juusto- ja soppajuhlua, vain muutamia mainitakseni. Jokaisessa juhlassa on ilmaisia maistiaisia ja paljon paikallisten viljelijöiden tuotteita myytävänä. Musiikki on myös monen juhlan keskipisteenä, flamenco soi ja korot kopisevat tai arabialaisissa illoissa voi iloita napatanssijoiden sulavista liikkeistä. Myös valoa ja tulta juhlistetaan erilaisilla tapahtumilla, yksi upeimmista on Casarabonelan Rondeles- juhla.
Asumalla Fugessa voi siis kokea valtavasti ja vain tunnin parin ajomatkan päässä tutustua erilaisiin ympäristöihin. Ei tarvitse enää matkustaa lomalle, kun on lomalla koko ajan ja tekemistä riittää.
Suosittelen kaikille Andalucian elämysretkiä. Roy Roos vie pienellä porukalla kohti uusia seikkailuja ympäri Andaluciaa ja samalla saa myös aimoannoksen historiaa ja tietoutta alueesta.
Kylläpä kuulostaa niin hyvältä toi arkesi. Tässä kun tänäänkin hämärähyssyssä loskakelissä taivalsin, sitä kummasti rupeaa miettimään voisiko tätä arkea viettää toisinkin. Puoli vuotta joutuu linnoittautumaan omaan mökkiinsä. Fuengirolan sijainti on kyllä mitä parhain. Ympäristöstä löytyy vaikka millä mitalla mielenkiintoista nähtävää ja niitä ihania valkoisia kyliä ja Andalusian elämää sykkiviä kaupunkeja. Ihanaista joulun aikaa sinulle ja uusia seikkailuja ensi vuodelle.
Kiitos kivasta postauksesta. Monet Fugessa talvehtivat bloggaajat ovat herättäneet kiinnostuksen alueeseen. Harkitsemme kuukauden visiittiä ensi talvena avoimin mielin Aurinkorannikolle.
Lämmöllä tervetuloa 🙂 Jos tarkemmin miettii, millaisissa olosuhteissa arki sujuu parhaiten, vastaus voisi olla mutkattomissa. Aurinkorannikolla on helppoa olla. Ja siltikin ympäristö tarjoaa mielenkiintoisia retkimahdollisuuksia ja mikroseikkailuja. Tämä ei ehkä ole kaikkien juttu, mutta siltikin suosittelen kokeilemaan.
Kiitos inspiroivasta kirjoituksesta 😊 Olen osatyökyvyttömyyseläkkeellä oleva kolmekymppinen, 9v pojan yksinhuoltaja ja ajatus ja into talvesta Espanjassa kasvaa vuosi vuodelta ja nyt elämäntilanne on sellainen että vakavissani suunnittelen väliaikaista muuttoa Fugeen, elokuusta helmikuuhun. Onko väliaikainen muutto lapsen kanssa kahdestaan hankalampaa kuin aikuisten kesken, mm. olen lukenut että Suomalaisen kouluun haetaan jo keväällä ja paikat täyttyvät hyvin nopeasti, onko kenelläkään ajankohtaisempaa tietoa asiasta? Onko myös neuvoja mitä pitäisi ottaa huomioon lapsen kanssa kahdestaan muuttavalle? Arastelen hieman tukiverkoston puuttumista mutta olen myös lukenut että suomalaiset pitävät hyvin yhtä, onko ”piireihin” vaikea päästä sisään? 😊
Suuri kiitos vastauksista jo etukäteen ja toivottavasti tavataan talvella Fuengirolassa 😍👍
Hei Minna. En ole kokemuksen puutteessa varmaan paras ihminen kertomaan täällä asumisesta lapsen kanssa. Sen olen kuullut, että Suomalaiseen kouluun on pitkät jonot ja sinne pitää hakea hyvissä ajoin. Etusijalla ovat ne, jotka viettävät alueella koko lukukauden. Oletko tietoinen, että täällä toimii myös suomalainen Fuengirolan kotikoulu, joka on pääosin niile, jotka viettävät täällä osan vuodesta? Matkabloggaaja Kia on blogissaan http://www.matkakuume.net kertonut kokemuksia opetuksesta täällä. Tietoa kouluista saat varmaan parhaiten olemalla suoraan yhteydessä niihin.
Itselläni oli valmiina täällä ystäviä, joten en ole hakeutunut muuhun suomalaisyhteisöön. Suomenkielistä harrastustoimintaa täällä on paljon mm. suomalainen Sofia-opisto ja erilaisia suomalaisia yhdistyksiä. Luulenpa, että yksi hyvä tapa saada täällä ystäviä on lähteä rohkeasti mukaan toimintaan.
Mutta kuten elämässä yleensä, toisilla elämä täällä rullaa hyvin, toiset eivät vaan viihdy ja löydä normielämän balanssia. Lapsiperheellä paljon on varmasti kiinni siitä, miten lapsi viihtyy. Kaikkea hyvää teille.
Kiitos!!
Olipa hyvä kirjoitus, olen muuttamassa elokuun puolessa välissä 2019, ummikkona, duuniin pysyvästi
Fuengirolaan, kaikki oli niin hyvin kirjoitettu tuossa
Nyt saa taas vähän Tsemppiä uuteen, Oulusta lähden yksin, joten kaverit olis tervetulleita
Joskus on hyvä sukeltaa ihan uuteen, vaikka tuntuisikin siltä, että astuu vähän heikoille jäille. Jos olet huomannut, yleensä sitä katuu enemmän niitä juttuja, jotka on jättänyt tekemättä/kokematta/uskaltamatta kuin niitä, joita on tehnyt. Uskon, että sitä seuraakin löytyy. Avoin asenne on hyvä matkakumppani. Mahtireissua sulle 🙂