Miksi uudelleen Kanariansaarille?

by Annemaria
Nuorempana ajattelin, että tyypit, jotka matkustavat aina samaan paikkaan ovat tylsiä. Vanhemmiten minustakin on tullut ilmeisesti tylsä, sillä huomaan yhä useammin palaavani samaan matkakohteeseen.

Muutaman vuoden ajan kiersin useaan otteeseen Andalusiaa, sitten löysin Kanarian ja kas kummaa, Kanariansaaret veti jälleen pisimmän korren meidän tulevana talvikohteena. Mutta miksi ihmeessä?

Eniten tässä itseäni huvittaa, että olin ennakkoluuloisesti sulkenut Kanariansaaret vuosikymmeniksi listalle no, no. Olihan minulle takana ”vankka” kokemus alueesta, nimittäin viikon luokkaretki nuoruudessani Playa del Inglesiin, jossa liikuimme vilkkaasti hotellin, rannan ja discojen välimaastossa.

Välissä meni lähes 40 vuotta typerien ennakkoluulojen täyttämää aikaa, kunnes ystäväni kanssa matkasimme Teneriffalle viikon valmismatkalle. Siitä innostuneena saman vuoden loppupuolella päätettiin miehen kanssa kokeilla, miltä tuntuisi viettää Kanarialla vähän pidempi jakso.

Meidän viime talven matka suuntautui kolmelle saarelle: Teneriffalle, La Gomeralle ja Gran Canarialle. Pisin aika vietettiin Teneriffan pääkaupungissa Santa Cruzissa. Sen verran mukavaa oli, että päätettiin tänä talvena ottaa Kanaria uusiksi.

Rakastan manner-Espanjaa, erityisesti Andalusiaa, mutta täytyy myöntää, että Kanarialla on talvimatkaajalle paljon sellaista, josta pidän jopa mannerta enemmän. Ainut negatiivinen asia on, että Kanaria on talvikuukausina majoitukseltaan huomattavasti mannerta kalliimpaa. Positiivisia asioita on kuitenkin sen verran paljon, että olemme valmiit maksamaan vähän enemmän.

Kesämekossa joulukuussa. Sopii minulle.
Näyttäisi vähän siltä, että joku toinenkin nauttii talviauringosta.
Rantaa en erityisesti matkoilla kaipaa, mutta tuntuuhan se hyvältä työntää varpaansa rantahiekkaan.

Miellyttävä ilmasto

Eihän sille mitään voi, että marras-joulukuussa tuntuu niin hyvältä kekkaloida kesähepenissä. Viime talven Kanarian ilmasto oli meille kaikin puolin passelia. Lämpötilat liikkuivat pääosin 20 asteen yläpuolella. Joskus käytiin hellelukemissa, mutta tukahduttavan kuumaa en muista koskaan olleen, riittävän lämmintä kuitenkin joka päivä. Joskus vähän sataa ripsautteli, mutta yleensä jo saman vuorokauden aikana saatiin myös aurinkoa.

Kukat ja vehreys

Odotin, että Teneriffa ja Gran Canaria olisivat olleet paljon kuivempia ja karumpia. Kanariansaarten kostea meri-ilmasto on ihanteellinen kasveille läpi vuoden ja siksi ainakin näillä saarilla vehreydestä ja kukista pääsee nauttimaan vuoden läpeensä. Ja millaisista kukista! Hullaannuin erityisesti lukuisista upeista kasvitieteellisistä puutarhoista ja niiden trooppisista kasveista.

Tykkään tästä, kukkia ja vihreyttä.

Kiinnostavat kaupungit ja kauniit kylät

Kuukauden päivät vietimme Teneriffan Santa Cruzissa, missä viihdyimme loistavasti. Santa Cruz ei ole varmaankaan se saaren kaunein kaupunki, mutta aito kaupunkielämä sekä huippuhyvät ravintolat takasivat viihtymisen meille, jotka emme kaipaa rantaelämää.

Matkamme päättyi Gran Canarian puolelle Las Palmasiin. Ennakkokäsitykseni väsähtäneestä lomakaupungista osoittautui aivan vääräksi. Las Palmas on yllättävän monipuolinen kaupunki, jolla on tarjottavana kaikkea sitä, mitä lomaltaan vain voi toivoa: hieno vanha kaupunki, kauniita rakennuksia, kulttuuria, hyviä ravintoloita, rantaa, huikeat shoppailumahdollisuudet ja hyvää kaupunkipöhinää.

Las Palmas oli meille niin OO Las Palmas, että suuntaamme sinne nyt loppuvuodesta uudestaan.

Muita kivoja kaupunkeja, jotka jäivät mieleen olivat Teneriffan yliopistokaupunki San Cristóbal de La Laguna, La Orotava ja Puerto de la Cruz. Mukavista pikkukylistä jäi mieleen Gran Canarialla sijaitseva kalastajakylä Agaete. Gran Canariaa emme viime reissulla ehtineet kovinkaan paljoa tutkimaan, joten kiva saada saaren kiertämiselle nyt riittävästi aikaa.

Santa Cruzissa on vierekkäin konserttitalo ja merivesialtaat. Kumman valitsisit?
Las Palmasin vanha kaupunki La Vegueta oli erityisesti mieleeni.
Santa Cruzin kaupunkivilinään oli helppo sulautua.
La Gomeran pastellitaloja.
Agaeten kalastajakylä oli kaunis.

Monipuoliset nähtävyydet

Isommissa kaupungeissa on yleensä se hyvä puoli, että niistä löytyy mielenkiintoista nähtävää. Vanhat kaupunginosat ja historian kerrostumat, kiinnostavat museot, kauniit rakennukset, kasvitieteelliset puutarhat ja muut nähtävyydet tuovat lomaan oman lisäarvonsa.

Lomakeskuksia lukuunottamatta lähes jokaisessa kaupungissa riitti nähtävää.

Kolumbuksen museossa kannattaa käydä.
Kanarialainen arkkitehtuuri puuparvekkeineen on omaleimaista.
Las Palmasin katedraalia vahtivat koirat.

Hyvät ravintolat

Emme ole varmaan koskaan käyneet pidemmillä reissuillamme niin paljon ulkona syömässä kuin Kanariansaarilla. Hyvien ravintoloiden määrä oli niin suuri, että kämpillä kokkaaminen jäi aiempaa vähemmälle.

Santa Cruz ja Las Palmas ovat ruuasta kiinnostuneelle matkaajalle ihannekohteita. Erityisesti mies jäi haikailemaan monen kiinnostavan ravintolan perään, jonne emme viimeksi ehtineet. Las Palmasista jäi mieleen erityisesti yksi ravintola, jonka ruoka oli niin täydellistä, että päätimme suunnistaa sinne ihan ensimmäiseksi kaupunkiin päästyämme.

Nämä tomaatit tekivät vaikutuksen.
Mereneläviä, kiitos kyllä.

Mieleenpainuvat luontokokemukset

Luonto on meille tärkeää ja nautimme paljon luonnossa liikkumisesta. Kaikki Teneriffan kävijät tuntevat Teiden tulivuoren ja moni suuntaa sinne vain pikaiselle päiväretkelle. Suosittelen kuitenkin varaamaan vähän enemmän aikaa, sillä ympäristössä on hyvät patikointimahdollisuudet. Vulkaaninen ympäristö on mielenkiintoista kulkea, tulee välillä tunne kuin kulkisi kuumaisemissa.

Toinen kiinnostava kohde luontoliikkujalle on Anagan luonnonpuisto Teneriffan pohjoisosassa. Täällä pääset kulkemaan sadunomaisissa metsissä ja näkemään hienoja maisemia.

Luontoystävän kannattaa ehdottomasti ottaa käyntikohteeksi vehreä La Gomeran saari, jonne pääsee lautalla Teneriffan Los Christianoksesta. Gomeran luonto on lumoava laakeripuumetsineen ja jättiläismäisine kanervineen.

Teidellä on huikeat maisemat.
Anagan luonnonpuistossa näki ihan toisenlaisia maisemia.

Mutkaton ja iloinen elämänmeno

Viihdyn loistavasti kaikkialla Espanjassa. Tykkään espanjalaisten iloisesta elämänasenteesta, joka heijastuu myös mutkattomana suhtautumisena turistiin. Sama alegría (ilo) oli läsnä myös Kanarialla.

Espanjalaiset osaavat nauttia elämästään ja tätä hyvää asennetta yritän imeä itseeni. Vaikka liikuimme saarilla, jotka ovat varmasti Espanjan suosituimpia loma-alueita, emme kohdanneet missään kyllästynyttä suhtaumista turistiin.

Oma kiva lisänsä ovat kanarialaisten lukuisat juhlat ja perinnetapahtumat. Tuntui, että aina jossain päin oli jotain happeninkiä, joita oli turistinakin kiva seurata.

Perinnetapahtumia piisasi kaikkialla.

Helppoa liikkua kaupunkien ja saarten välillä

Kanariansaarilla on helppo liikkua. Välimatkat ovat lyhyet, autonvuokraaminen on edullista, mutta myös bussiverkosto on erinomainen. Emme vuokranneet autoa, vaan matkustimme kaikkialle busseilla. Vaivatonta ja helppoa matkustamista ilman paikoitushuolia.

Saarten väliä liikennöi jatkuvasti kaksi varustamoa, joilta löytyy useita vuoroja päivässä. Kiva lisä oli ilmainen bussikuljetus Santa Cruzista Los Christianoksen satamaan ja takaisin. Myös Las Palmasissa pääsi ilmaisella varustamon bussilla satamasta lähemmäs keskustaa. Jos aikaa on, suosittelen tutkailemaan oman saaren lisäksi lähisaaria.

Voitte kuvitella, että odotan melkoisella innolla tulevaa matkaamme ja uusia seikkailuja. Nyt olemme reissussa pidempään ja olen jo etukäteen iloinen siitä, että pääsemme pureutumaan saariin viime reissua syvemmin ja kiertämään ihan uusia paikkoja. Tässä kohtaa mies huokaisee syvään, miksiköhän?

You may also like

10 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.9.2023 - 7:41 pm

Itsellä tulee kyllä useimmiten aina matkustettua uusiin paikkoihin. Toisaalta, joskus käy kyllä niin, että matkalla huomaa, että on alimitouttanut käytettävän ajan ja paljon kiinnostavaa jäää näkemättä, jolloin paikkaan tulee todennäköisemmin palattua. Toki samaankin paikkaan matkustamisen ymmärrän – mikäs siinä, jos paikasta pitää.

Reply
Annemaria 1.10.2023 - 6:25 am

Samaan paikkaan matkustamisessa on se hyvä puoli, että on vähän kuin kotiin tulisi 🙂 On helppoa sujahtaa paikalliselämään, kun on jo paljon tuttua. Sen olen huomannut myös, että uusintakerroilla pääsee jotenkin syvemmälle kuin ensikertalaisena.

Reply
Merja 30.9.2023 - 9:00 pm

Tosi kiva kuulla, että piditte Kanarian saarista, vaikka moni niitä väheksyykin. Espanjassa ei todellakaan tunnu siltä, että turisteihin olisi kyllästytty, mitä taas Kreikassa olen havainnut.
Täällä ollaan lähdössä viikon päästä pakolaiseksi myös Espanjaan, tosin kiertämään viinialueita Sevillan ja Cordoban seuduille. Lopetamme reissun Madridiin, jossa viivymme pidempään. Postauksesi ovat kovassa käytössä, varsinkin Sevillaa koskevat.
Hyvää matkaa teille ja mielenkiintoisia kokemuksia.

Reply
Annemaria 1.10.2023 - 6:31 am

Onpa mahtava reissu tulossa. Rakastan noita kahta Espanjan kaupunkia Sevillaa ja Cordobaa ihan älyttömästi. Molemmat kaupungit ovat kauniita ja kiehtovia ja täynnä kaikenlaista mielenkiintoista nähtävää. Sitäpä en tiennytkään, että noilla alueilla viljellään viiniä. Antoisaa matkaa teillekin.

Reply
Kati | Täydellisen Kreikan saaren metsästys 1.10.2023 - 6:42 am

Me ollaan tehty muutama road trip -reissu Gran Kanarialle ja Teneriffalle, joilla karisteltiin omat ennakkoluulot Kanariansaaria kohtaan. Mielenkiintoisia ja monipuolisia saaria, ja myös meitä ilahduttaa pääkaupunkien upea ravintolatarjonta. Hyviä ravintoloita on valinnanvaikeudeksi asti, mutta onneksi viime reissulle pääsin hyödyntämään teidän ravintolatestailujen parhaat vinkit Santa Cruziin. 😉 Ihanaa ”talvipakolaisuutta” teille. Las Palmas on minunkin lempparikauopunki Kanariansaarilla, ja odottelen jo kuola valuen ravintolajuttuja sieltä. 😋

Reply
Annemaria 1.10.2023 - 3:38 pm

Monipuolisuus on juuri oikea sana Kanariansaarille. Saarilta löytyy mun mielestä kaikille kaikkea, vaikka niin usein ne mielletään vain rantakohteiksi. Mukava kuulla, jos vinkeistäni on ollut apua. Kuola valuen tässä itsekin odotan uusia ravintolakokemuksia. Ihan varmasti ruokajuttuja tulee lisää 🙂

Reply
Marre 1.10.2023 - 8:41 am

Mielenkiintoista nähdä kuvia ja kuulla kokemuksia! Kanarialla olen käynyt vain kerran, Inglesissä ja jossain lähikylässä, Ingles oli tosiaan bilekylä… No olin nuori.. Nyt varmasti katsoisi eri silmin saaria.
Olen aina tykännyt käydä eri paikoissa eri puolilla maailmaa, mutta joihinkin menisin tai menenkin useammin koska ovat kiinnostavia eikä niihin kyllästy. Nyt koska meillä on talvikoti manner-Espanjassa niin siitä syystä ollaan tietysti kierrelty sielläpäin. Ja siksi varmaan muu matkailu on jäänyt vähäiseksi.

Reply
Annemaria 1.10.2023 - 3:44 pm

Isoksi discoksi mielsin itsekin Inglesin. Mutta silloin tarkastelin maailmaa kaksikymppisen silmin 😉 Täytynee lähteä ottamaan selvää, millainen paikka Ingles oikeasti on. Malagasta saa edullisia lentoja Kanarialle, joten kannattaa käydä kurkkaamassa nuokin hoodit.

Reply
Reijo 16.10.2023 - 9:19 pm

Olen kyllä asunut Puerto de la Crusissa muutaman kuukauden aina talvisin mutta kaipaamaan jään Las Palmasia?
Kanariansaarille on helppo mennä, siellä on aina lämmintä ja ilmat poikkeuksetta hyvät. Olen kyllä asunut manner Espanjassa muutaman viikon aina talvisin mutta usein olen kesken kaiken lähtenyt sieltä Kanarian lämpöön.

Reply
Annemaria 18.10.2023 - 7:10 pm

Kivoja kaupunkeja nuo mainitsemasi molemmat. Tulevalla reissulla pääsen kokemaan molemmat. Mielenkiintoista nähdä painuuko vaaka jomman kumman puolelle enemmän. Niin se on, lämpö talvikuukausina tekee hyvää, vaikka minulle kyllä piisaa talvella tuo manner-Espanjan ilmastokin.

Reply

Leave a Comment