Yksi mieluisimmista paikoista, joihin matkoillani yleensä aina suuntaan, ovat puutarhat. Rakastan niissä kasvimaailman muotojen moninaisuutta, valon ja varjon kiehtovaa leikkiä, kukkia ja värejä. Joulukuu Teneriffalla oli kaiken muun ihanuuden lisäksi kaltaiselleni viherhypettäjälle myös puutarhajuhlaa. Ja kieltämättä kyllähän se tuntuu ihanalta, kun keskitalvella palmut huojuvat ja kukat tuoksuvat.
Santa Cruzin palmupuutarha Palmetum
Jos ehdit käymään Teneriffalla vain yhdessä puutarhassa, ota kohteeksi saaren pääkaupungin Santa Cruzin palmupuutarha Palmetum. Kaupungin merivesialtaiden vieressä sijaitsevalla 12 hehtaarin alueella on mielenkiintoinen kokoelma erilaisia palmuja, mutta myös muita eksoottisia kasveja eri puolilta eteläistä pallonpuoliskoa. Yli 2000 erilaisessa kasvilajissa riittää katsottavaa vähän pidemmäksikin aikaa.
Puutarhan kasvit on sijoiteltu maantieteellisen sijainnin perusteella. Samalla sai mukavan läpileikkauksen esimerkiksi Madagascarin ja Karibian kasvillisuuteen. Puutarhaa pidetäänkin yhtenä maailman parhaista trooppisten palmujen kokoelmana.
Oli hauskaa käyskennellä alueen polkuja pitkin, sillä tuntui kuin olisi oikeasti kävellyt tropiikissa. Tunnelmaa lisäsivät vesiputoukset ja lammet sekä käyntihetkellä hellelukemiin yltänyt päivälämpötila. Alueella ei ole kahvilaa, joten ota omat piknic-eväät mukaan. Puiston laitamilla on penkkejä, joilla on kiva evästää ja katsella kauniita merimaisemia.
Sisäänpääsymaksu joulukuussa 2022 oli aikuiselta kuusi euroa.
Santa Cruzin kaupunkipuisto Parque García Sanabria
Santa Cruzin keskustasta löytyy toinenkin kiinnostava puutarha, Parque García Sanabria. Tämä puisto puutarhoineen edustaa kaupunkipuutarhoja, jotka ovat kuin asukkaiden olohuoneita. Mistään ihan pienestä pläntistä tässäkään ei ole kyse, vaikka kaupungin ydinkeskustassa ollaankin. Noin 6,8 hehtaarin kokoinen puutarha on Kanariansaarten suurin kaupunkipuisto.
Alue on ihanteellinen keidas kuumana päivänä. Siellä on kauniita kulkuväyliä, suihkulähteitä sekä suuria puita antamassa varjoa ja jotka suojaavat kätevästi myös sateelta, kuten itse pääsimme kokemaan. Erilaisille kasvityypeille, kuten kaktuksille, ruusuille ja bambuille, on omat alueensa.
Visuaalista nautintoa lisäävät puistoon sijoitetut patsaat ja taideteokset. Alueella on myös pari kahvilaa.
García Sanabria puiston erikoisuus on Sveitsissä valmistettu kukkakello, joka saa vuoden aikana ympärilleen useammat kausikukat. Nyt joulun aikaan kukkakello oli somistettu joulutähdin.
Sisäänpääsy puistoon on ilmainen.
Puerto de la Cruzin kasvitieteellinen puutarha Jardin Botánico
Puerto de la Cruzin yläosassa La Pazin kaupunginosassa sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on kukkaystävän paratiisi. Vaikka joulukuussa elettiin myös Kanarialla talvikautta, eikä kukkaloisto ollut parhaimmillaan, siltikin puutarhassa oli ilahduttavan paljon eksoottisia ja värikkäitä kukkia.
Puiston perustajana voidaan pitää kuningas Carlos III:tta. 1788 vastakruunattu kuningas päätti tuotattaa Etelä- ja Keski-Amerikasta eksoottisia kasveja Madridin palatsiinsa. Kasvit tarvitsivat kuitenkin matkalla välipisteen sopeutuakseen kunnolla uuteen kasvuympäristöönsä. Kanariansaarten subtrooppinen ilmasto sopi tähän tarkoitukseen erityisen hyvin ja niinpä Puerto de la Cruzin puutarha perustettiin alunperin välietapiksi kuninkaalle päätyville kasveille.
Puutarhan ikä tulee hyvin näkyviin mm. valtavan kokoisissa puissa, jotka mammuttimaisesti reunustavat puiston kulkuväyliä. Alue trooppisine kasveineen on erityisesti kukkien ystävälle suurta herkkua.
Joulukuussa 2022 pääsymaksu aikuiselta oli kolme euroa.
Tiedätkö muita hienoja puutarhoja Teneriffalla?
Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista
8 comments
Mekin tykätään puutarhoista, ne ovat hienoimmillaan todella upeita. Vieraillaan niissä mielellään, usein kartanoiden tai linnojen puutarhat ovat hienompia kuin itse rakennus. Näistä erityisesti Palmetum kiinnostaisi. Myös tuo kasvitieteellinen näyttää ilman muuta vierailun arvoiselta paikalta.
Nuo kartanoiden ja linnojen puutarhat ovat myös hienoja, toisinaan ehkä omaan makuuni vähän liian sliipattuja. Mutta puutarhat ovat mielenkiintoisia aina.
Tosi upeita kuvia! Viimeksi käynyt Teneriffalla 1987 (hehe).
Kiitos. No nythän olisikin jo hyvä aika päivittää kokemuksia 🙂
Heip!
Puutarhat ovat itsellekin (myöskin paremmalle puoliskolle) patikoinnin lisäksi sydäntä lähellä:) Allekirjoitan ilman muuta nuo kuvailemasi puutarhat Teneriffan parhaimmistoon. Mainitsisin kuitenkin vielä myös pikkuruisen timantin Puerto de la Cruzista. Nimittäin Sitio Litren puutarha. Brittiläisen hienostosuvun edelleen hoitama puutarha tarjoaa ihastuttavan 1800-luvun tunnelman ja pikku kahvilan lisäksi hervottoman laajan orkideakokoelman. Madeiralla käymämme orkideapuutarha jäi toiseksi… Jopa Agatha Christie on aikanaan viihtynyt kartanossa ja puutarhassa ja kirjoittant jotain romaaniaan 😀
Pääsymaksu muistaakseni muutaman euron / vierailija. Joka kerta Tenskulla pakko käydä noiden mainitsemiesi lisäksi <3
Lisäksi on pakko mainostaa la Orotavassa sijaitsevaa muotopuutarhaa Jardin Victoriaa, joka, hieno kasvillisuuden lisäksi, on myös osoitus teneriffalaisten ilmiömäisestä taidosta rakentaa rinteeseen. Puutarha on muistaakseni neljällä tasolla, kukin muutaman metrin korkeammalla edellistä. Ja portaita piisaa 😉
Voi kun mua harmittaa, etten tiennyt tuosta mainitsemastasi Sitio Litren puutarhasta. Ehdottomasti olisin käynyt. La Orotavan Jardin Victoriassa sen sijaan kävimme. Hieno sekin, tosin omaan makuuni ehkä hieman liian rakennettu, mutta ehdottomasti käymisen arvoinen.
Kuvasi ovat mahtavia, matkakuume nousee taas potenssiin sata. Teneriffa on mielestäni Kanariansaarista monipuolisin. Nämä puutarhat täytyy pitää mielessä, kun sinne joskus taas suuntaamme.
Kiitos. Mitä enemmän ikää, sitä enemmän kukkakuvia 🙂 Jos vähänkään puutarhat kiinnostavat, Teneriffalla kannattaa näihin suunnistaa. Ollaan substrooppisella vyöhykkeellä ja näin ollen vihreää ja kukkia riittää vuoden ympäri.