3 x mukava rantareitti lähellä Fuengirolaa

by Annemaria

Rannoilla makoilu ei ole minun juttuni, mutta rantamaisemissa kävely sitäkin enemmän. Olen maailman huonoin rantaihminen, enkä oikein innostu rantatuoleista. En yksinkertaisesti jaksa maata kuumuudessa paikoillani.

Sen sijaan pitkät kävelyt pitkin meren rantoja ovat lähes parasta tekemistä täällä Aurinkorannikolla, mitä tiedän. Kävellen näkee uusia paikkoja ja maisemat vaihtuvat mukavasti. Samalla saa myös sopivasti liikuntaa.

Kävelijälle ja pyöräilijälle Costa del Solin alue on ihanteellinen. Kaikilla tietämilläni rantakaupungeilla on oma rantabulevardinsa, Paseo Maritimo, jota pitkin pääsee kulkemaan kilometreittäin meren rantaa. Esimerkiksi Fuengirolan rantakadulla on pituutta peräti seitsemän kilometriä. Matkaa rantamaisemissa pystyy jatkamaan vielä molempiin suuntiin naapurikaupunkeihin.

Kun lähitienoon rantareitti on käynyt meille jo joltisenkin tutuksi, teemme silloin tällöin päiväretkiä lähikaupunkeihin. Jottei kävelymatkoista tulisi liian pitkiä, olemme käyttäneet joukkoliikennettä apunamme ja matkanneet Fuengirolasta pienen siivun naapurikaupunkeihin joko junalla tai bussilla.

Tässä kolme reittivinkkiä sinulle, joka tykkäät kävellä merenrantamaisemissa.

Fuengirolan rantakatu Paseo Maritimo on käynyt jo kovin tutuksi.

Benalmádenan satama-alueen rantareitti

Eräs nautinnollisen lämmin sunnuntaipäivä suuntasimme junalla Fuengirolasta naapurikaupunkiimme Benalmádenaan. Vaikka Benalmádena kaupunkina ei kuulu Costa del Solin suosikkeihini, siltikin siellä on kiva ranta-alue, joka tarjoaa satamineen vähän erilaisen rantareitin.

Benalmádenan juna-asema sijaitsee reilun kilometrin päässä rannasta. Matkan varrelle jää yksi Aurinkorannikon lempipuistoistani, Parque de la Paloma. Pakkohan siellä oli piipahtaa tälläkin kertaa. Tykkään tästä kauniista puistosta, jossa kanat, kukot ja kanit juoksentelevat vapaina.

Ihastelin kukkivia puita, moikkasin sympaattista aasia ja seurailin emokanoja, jotka paimensivat pieniä tipusiaan. Pysähdyimme myös kostuttamaan kuumuuden kuivaamia kurkkujamme puiston kahvilaan palmujen varjoon.

Näillä tipusilla ikää ei liene vielä paljoa. Parque de la Palomassa on myös kiva kaktuspuisto.

Paloma-puistosta on enää pieni matka rantaan ja siitä suunnistimme vasemmalle kohti Benalmádenan satama-aluetta. Jos joskus kuljet tästä, kiinnitäpä huomiota rantareitin taidokkaisiin kivetyksiin. Ne ovat kertakaikkiaan upeita taideteoksia mosaiikkeineen ja luonnonkivistä rakennettuine kuvioineen.

Olin kävellyt satama-alueella viimeksi keskitalven hiljaisina kuukausina, kun alueelta puuttui elämä lähes täysin. Toisin oli nyt keväisenä sunnuntaipäivänä, kun ihmisiä oli liikenteessä melkoisesti. Veneet pörräsivät satama-altaassa, ravintoloiden terassit olivat täynnä päivää paistattelevaa kansaa ja asiakkaita näytti riittävän rantalinjan moniin kauppoihin, myös niille lukuisille senegalilaisille katukauppiaille.

Benalmádenan satama-alueen veden päälle rakennetut talot jaksavat minua aina hieman ihmetyttää. Rakennuspaikan lisäksi nämä pyöreälinjaiset talot ovat jotenkin hieman erikoisia. Rakennustyyliä on mahdoton määrittää: maurilaista jäljitelmää vai mitä ihmettä? Siitä voi toki olla montaa mieltä, ovatko ne alueelle sopivia vai eivät. Erilaisia joka tapauksessa.

Kävelimme satama-altaan poikki toiselle puolelle ja sieltä takaisin. Huomasin muuten sataman päässä paikallisen varustamon ilmoituksen laivayhteydestä Benalmádenasta Fuengirolaan. Tuollaisena täyden auringon päivänä olisi ollut kiva tehdä kotimatka laivalla, mutta ikävä kyllä tuona päivänä laivavuoroja ei ollut.

Lampsimme samaa reittiä takaisin juna-asemalle. Kävelymatkaa tuli kaiken kaikkiaan noin kahdeksan kilometriä. Mukava rantareitti keväällä ja kesäisin, jos haluat kuljeskella keskellä vilkasta elämää. Talvikauden hiljaisimpina kuukausina tunnelma on ihan toinen.

Fuengirolasta kävellen Benalmádenaan

Kotoamme Fuengirolan Torreblancasta Benalmádenan keskustaan tulee matkaa vajaat kymmenen kilometriä. Suurimman osan matkasta pystyy kulkemaan aivan rannan tuntumassa. Joissain kohdin joutuu nousemaan portaita ylös kävelytielle, mutta ennen pitkää pääsee taas laskeutumaan alas rantapolulle. Kauaksi merenrannasta ei kuitenkaan tarvitse kertaakaan poistua.

Siinä kohtaa, kun Paseo Maritimo loppuu Carvajalin liikenneympyrään, jatka vaan rantalinjaa lankkuja pitkin ohi uimarantojen, rantatalojen ja -kuppiloiden. Hieman ennen punaruskeaa Hotel World -aluetta joutuu nousemaan portaita ylös katutasoon ellei tahdo kulkea hiekkarantaa pitkin ja osittain kahlailla rantavedessä.

Viime reissulla bongasimme rannalta rantaravintolan, Chirinquito La Perlan, joka oli avannut talven jäljiltä. Tämä paikka tulee vastaan pian tuon elefanttiliikenneympyrän jälkeen. Yksinkertaisen, jo parhaat päivänsä nähneen ravintolan paras puoli on terassi, joka on aivan meren äärellä. Mukava paikka nauttia virkistävää juomaa aaltojen hyväillessä rantaa vieressä.

Torrequebradan kohdilla pääsee jälleen kulkemaan pidemmän siivun rantareittiä pitkin. Viimeksi ihmettelin yhtäkkiä eteen tullutta kuvauskieltokylttiä. Syy selvisi nopeasti vilkaisemalla alapuolelle. Nudistirantahan se siellä oli.

Benalmádenassa rannalla olevan häkkyrätaideteosviritelmän kohdilta käännyimme vasemmalle ja suuntasimme sisämaahan kohti juna-asemaa. Paluumatkan teimme junalla, sillä ainakin minulle näissä kilometreissä oli jo ihan tarpeeksi.

La Cala de Mijaksesta Calahondaan

Olin joskus aiemmin käynyt pyörähtämässä Mijaksen ranta-alueella lähinnä katselemassa sen sopivuutta pidemmälle asumiselle. Tuosta käynnistä jäi mieleen La Cala de Mijaksen sievä alue.

Olisiko siellä rantalinjalla mitä muuta mielenkiintoista? Siitä päätimme lähteä ottamaan selvää päivänä, jolloin aurinko taasen helli täysillä Costa del Solin rantoja.

Kävelimme kotoamme noin kolmen kilometrin matkan Fuengirolan bussiasemalle. Paikallisbusseja Aurinkorannikolla kannattaa todella käyttää. Noin puolen tunnin matka La Cala de Mijakseen maksoi ainoastaan 1,55 euroa. Lippu ostetaan etukäteen bussiaseman lippuluukulta.

Perillä suunnistimme suoraan merenrantaan, josta lähdimme kulkemaan oikealle kohden Calahondaa. Yllätyin reitin helppoudesta. Kulkemamme koko kuuden kilometrin matkan Calahondaan saattoi kulkea rakennettua tasaista lankkusiltaa pitkin. Reitti sopii kuljettavaksi myös pyörällä ja pyörätuolilla.

Harmittelin sitä, ettei tullut uimapukua mukaan, sillä mikäpä olisi ollut pulahtaessa mereen jollakin lukuisista rannoista, joita ohitimme. Ja hiekkarantaahan täällä riitti koko matkan. Ranta toisensa jälkeen tuli vastaamme. Siitä olin hyvilläni, että olin tajunnut ottaa hatun mukaan. Vaikka eletään vasta kevättä, aurinko osaa pilvettömänä päivänä olla jo melkoisen armoton.

Rantojen lisäksi reitin varrella oli tasaisin välein rantaravintoloita, Chirinquitoja, jotka ovat erikoistuneet erityisesti kalaruokiin. Pysähdyimme yhdelle näistä syömään simpukoita ja friteerattuja bogueroneksia, jotka muistuttavat lähinnä meidän muikkuja. Hintataso tuntui olevan täällä kovempi kuin Fuengirolan vastaavissa Chirinquitoissa.

Rantareitillä oli pienin välimatkoin opastauluja, joihin oli merkitty lähimmät bussipysäkit ylemmällä bussien liikennöimällä kadulla. Pysäkkejä on tosi tiheään, joten bussin kyytiin voi hypätä oikeastaan missä kohtaa tahansa.

Nappasimme yhdessä rantakuppilassa vielä pienet oluet eli cañat ennen bussiin menoa. Kiva ja kerrassaan aurinkoinen kävelyreitti tämäkin. Voiko näistä enää lenkkimaastot parantua?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

15 comments

Suvi 24.4.2019 - 3:14 pm

Tuolla viimeisellä reitillä eli Sendo Litoralilla käymme yleensä ainakin kerran reissun aikana. Nuo kaksi ensimmäistä pitää vielä testata. Paseo on se meijän peruspaikka. Sen kun kävelee linnalta Carvajalin kohdalle ja takaisin, niin tulee ihan hyvä lenkki. Ja pitäähän matkalla pysähtyä kivoihin kahviloihin ettei tule vaan energiavaje 😆

Reply
Annemaria 24.4.2019 - 8:04 pm

Huh, sulla onkin aika pitkät lenkit. Carvajalista Sohailille edestakaisin saakin kilsoja jo aika tavalla. Onneksi ei ole pulaa paikoista, millä pitää neste- ja energiatasapainot kohdillaan 🙂

Reply
Nimetön 24.4.2019 - 6:11 pm

Yksi suosikkireittini, vähän kauempana teistä, on Malagan satamasta kalastajakylä Ei Paloon . Matkaa on noin 4-5 km ja perillä riittää tosi edullisia sardiineja grillaavia chiringitoja. Matkan varrella on iso, entisen kylpylän jäännöksiin perustettu ravintola puistoineen. E
Sen hintatasosta en tiedä, mutta kannattaa kurkistaa. Palosta pääsee bussilla takaisin Malagaan, ellei halua kävellä.
Ja ilman rakennettua tietä voi kävellä Marbellaan saakka pitkin rantaa. Välillä joutui poikkeamaan rannalta pois ja taisipa siellä jalatkin kerran kastua, mutta olipahan kokemus, jonka jälkeen ei ole kylmä olut tainnut monesti maistua yhtä hyvältä. Poikkesimme matkalla kauemmaksi rannasta tutustumassa Cabobinon vaikuttavaan camping-alueeseen ja Artulan hiekkadyyneille rakennettuihin puisiin kävelyteihin, joten matkaa tuli kiitettävästi. Tästä on nelosen vuotta aikaa eli päivitettyjä tietoja m7nulla ei valitettavasti ole.
Kiitos mukavasta blogistasi!
Ritsukka

Reply
Annemaria 24.4.2019 - 8:08 pm

Kiitos vinkistä. Olen ajanut bussilla ohi ja katsellut ikkunasta, miten kiinnostavan näköisiö pikku kyliä matkan varrelle jää. Kyseinen El Palo on varsin ollut yksi niistä.

Reply
Merja 26.4.2019 - 3:26 pm

Hei, olet ehkä käynyt Benalmadena Bueblossa ylhäällä rinteillä, eli ilmeisen alkuperäisessä Benalmadena ssa. Todella viehättävä. Satama-alue on minustakin outo, mutta kävelyyn ihan ok.

Reply
Annemaria 27.4.2019 - 11:00 am

Niin samaa mieltä 🙂 Benalmádenan valkoinen kylä on oikein viehättävä, niin kuin minusta melkeinpä kaikki muutkin Andalusian valkoiset kylät. Se ei myöskään ole minusta ihan niin valjastettu turismille kuin esimerkiksi Mijas pueblo tässä Fuengirolan kupeessa.

Reply
Raija Manner 25.4.2019 - 8:19 am

Jälleen mielenkiintoista luettavaa ja ensi syyskuussa voisi ottaa ohjelmaansa ensin tuon Benalmadenen reitin. Benalmadenassa olemme risteilleet moneenkin suuntaan , mutta Fuengirolasta voisi patikoinnin aloittaa.
Kyllä taas olin niin kertomuksesi sisällä, että aamukahvitkin jäi jäähtymään, mutta sitähän saa lisää ja tätä lukemistaan voi uusia kerta kerran jälkeen . Kiitos taas tästä 🙋

Reply
Annemaria 25.4.2019 - 11:18 am

Kiitos Raija mukavasta palautteesta. Mukavia kävelyretkiä teille syksylle. Täällä riittää rantoja mitä kulkea 🙂

Reply
Pirjo 27.4.2019 - 8:33 pm

Kiva juttu taas,kiitos.Harmi kun Fuge-viikkomme oli jo ennen tätä postausta,tästä olisi tullut roimasti lisäbuustia kävelyretkiin..Kerran yritimme Benalmadenan suuntaan,mutta Carvajalin ympyrästä nousimme ylös ajotien varteen ja totesimme jossain vesipuiston jälkeen että ei taida jatkua enää rannalle,joten käännyimme takas.Hyvä lenkki siitäkin tosin tuli.Rantabulevardi on ihana ja vau,harvoinpa sitä kotona lähtee ennen kahdeksaa aamulenkille ihailemaan upeaa auringonnousua,sitä ei vaan voinut missata.Fuengirola yllätti meidät positiivisesti,paljon erilaisia kävelyreittejä,junalla ja bussilla pääsi kätevästi etemmäs(kiitti muuten aiemmasta matkalippupostauksesta,oli todella hyötyä)Huhtikuun alussa ei myöskään ollut mitenkään ruuhkaista eikä liian kuumaakaan,joten senkin puolesta ok.Nerja-Frigiliana-alue oli maisemiltaan huippua,patikkaretket vaativampia korkeuserojen takia ja sääkin oikuttelevampi.Eilen kotiuduttiin;ehkäpä ensi vuonna taas.

Reply
Annemaria 27.4.2019 - 10:37 pm

Carvajalin ympyrästä kun jatkaa lankkuja pitkin rantaa, pystyy rantalinjalla kulkemaan vielä jonkin aikaa. Sitten portaat ylös, pieni matka kävelytietä tien laidassa ja taas pääsee laskeutumaan rantaan ja kulkemaan lankkusiltoja pitkin. Huhtikuun alku on hyvää aikaa, vaikka kelit saattavatkin olla kovin vaihtelevia. Harmi, että nyt osa pääsiäisviikosta oli vähän sateista. Pääsiäisestä alkaen on porukkamäärä lisääntynyt täällä melkoisesti.

Reply
Nina 20.9.2019 - 5:31 pm

Kiitos Annemaria ihanasta reittikuvauksesta. Vihdoinkin sain toteutettua tämän kuvaamasi viimeisen reitin ja nautin suunnattomasti. Tein sen toisinpäin eli bussilla Calahondaan ja kävellen takaisinpäin. Välillä uimaan kirkkaaseen mereen, bogueroneja ja valkoviinilasillinen ja avot, ihanaa. Kiitos myös muista Espanjanelämän kuvauksista ja postauksista. Nautin teksteistäsi paljon ja toteutan niitä lomallani myös käytännössä, KIITOS

Reply
Annemaria 21.9.2019 - 12:45 pm

Kiitos Nina. Tekee bloggaajan kerrassaan iloiseksi kuulla tällaista palautetta 🙂 Iloinen olen myös siitä, että joku on löytänyt juttujeni välityksellä mukavaa tekemistä matkoilleen. Toi reitti on juuri niin ihana ja paras tapa viettää kaunista päivää kuvaamallasi tavalla. Jaksan itse tuskin odottaa uutta Fuge-vaihetta marraskuun alusta. Uusia juttuja siis luvassa 🙂

Reply
Nina 21.9.2019 - 8:10 pm

Heips. Ihana kuulla että pääset takaisin tänne❤️ ja taatusti seuraan postauksiasi niin täältä kuin muualtakin, kirjoitat niin mukavasti.Täällä on vaan niin ihanaa olla vaikka nytkin pilvistä mutta lämmintä.Toivoisin että tullessasi kokeilisit ja tekisit juttua Mercadonan peruskosmetiikasta.

Reply
Annemaria 22.9.2019 - 4:21 pm

Tuota Mercadonan edullista kosmetiikkaa on tullut kokeiltua. Jotkut tuotteista ovat olleet hyviä, jotkut vähän heikompia omalle iholle, niin kuin aina muunkin kosmetiikan osalta. En nyt tiedä, osaisinko tuosta sen kummempaa kirjoittaa, mä kun oon vähän huonio näissä kosmetiikka jutuissa 🙂

Reply
Nina 23.9.2019 - 6:35 pm

OK. Mennään yritysten ja erehdysten kautta😜.

Reply

Leave a Comment