Täydellinen jouluateria kartanomiljöössä

by Annemaria

Sampea, fasaania, peuranpaistia ja kartanon riistaa. Ei ihan tavallinen joulupöytä.

Minusta on tullut tavattoman skeptinen ravintoloiden joulupöytien suhteen. Kukapa jaksaa enää kovinkaan innostua peruskinkuista ja laatikoista varsinkin, kun ne turhan usein tuppaavat olemaan Atrian äitien tekemiä. Olen niin monesti harmistunut siitä, ettei viitsitä nähdä minkäänlaista vaivaa hyvien makujen eteen tai käyttää mielikuvitusta, jotta joulupöytiin saataisiin jotain muuta kuin ”tää on niin nähty” -meininkiä.

Nyt on ihan pakko hehkuttaa Mikkelin Tertin kartanon joulunajan buffetpöytää. Tulipahan syötyä varmasti yksi elämäni parhaista ravintoloiden jouluaterioista. Kyllähän tästäkin noutopöydästä löytyi kinkkua ja laatikoita, mutta kunkun asemaan ne eivät tällä aterialla yltäneet, pikemminkin jäivät jumalaisten herkkujen varjoon.

On suunnattoman ihailtavaa, että jossain on vielä jäljellä näin suurta ammattiylpeyttä ja halua tarjota asiakkaille itse alusta asti valmistettuja makuelämyksiä. Tertin kartanon juhlapöytä notkui toinen toistaan herkullisempia ja makunystyröitä herkistäviä tuotoksia, joiden raaka-aineet olivat kotimaista alkuperää ja vieläpä pitkälle lähiruokaa. Panin ilolla merkille runsaan kotimaisten marjojen, sienten ja kalojen käytön.

tertin kartano14tertin kartano5tertin kartano7tertin kartano8Tertin kartano

Mukava yksityiskohta oli jokaiselle istumapaikalle jaettu joulupöytämenu, josta bongasin mielenkiinnolla mm. yhdistelmän sampea, ruusua ja samppanjaa sekä ”talven huiman lennon”, mikä käsitti fasaania, kaalia ja ohraa. Iivarin savumuikut, leppäsavustettu lohi ja kuusenkerkkämajoneesi, maalaispatee ja mustaherukkahyytelö, riistapiiras ja pihlajanmarjahillo, savustettu peuranpaisti ja chilihunajapähkinät, kartanon riista ja madeirakastike… Lista oli pitkä ja stimuloi kummasti sylkeä tuottavaa mekanismia.

Ja kyllä maistui. Sen lisäksi, että jokainen ruokalaji oli taidolla valmistettua, sille oli myös mietitty oma sopiva lisuke makunautintoa täydentämään. Kastikkeet, majoneesit, hyytelöt, sinapit, hunajat ja hillot antoivat ruokalajeille täydellisyyttä hipovan pikantin lopputuloksen.

tertin kartano16tertin kartano9tertin kartano15tertin kartano2

Kolmen (vai neljän?) ateriakierroksen jälkeen oli tiukka paikka tehdä tilaa vielä juustoille ja omenacalvadoshyytelölle, kartanon suklaakakulle, talkkunaiselle kermajälkiruualle ja käsintehdyille tryffelimakeisille. Siinä vaiheessa sitä toivoi jo takahuonetta ja divaania, jonne olisi voinut heittäytyä täydellisyyttä hipovaa ateriaa sulattelemaan.

Jos ruoka oli Tertin kartanossa erinomaista, niin oli palvelukin. Likaiset astiat pöydästä hävisivät huomaamatta, buffetpöydästä ei koskaan ollut mikään loppu ja pöytä pidettiin muutenkin koko ajan ensiluokkaisen siistinä. Mainittakoon myös, että noutopöytä ja ruokalajit olivat kauniisti koristeltu luonnonmateriaaleilla.

tertin kartano11tertin kartano13tertin kartano10

Itse kartanomiljöö on himppusen ylellinen sopivalla ripauksella maalaisromantiikkaa. Arsenikkia täältä ei löytynyt, mutta vanhoja pitsejä kylläkin. Joulupöydän 42 euron hinta voi äkkiseltään tuntua paljolta, mutta tarjonnan runsauteen ja tasoon nähden sitä se ei missään nimessä ollut. Ihastuttava paikka loistavalle gourmet-tason jouluaterialle.

Tertin kartanon joulupöytä 23.12. saakka päivittäin klo 11-15 ja 18-22

www.tertinkartano.fi

 

Samppanjaa muovimukista nyt Facebookissa: www.facebook.com/samppanjaamuovimukista

You may also like

2 comments

Henrika 9.12.2015 - 4:35 pm

Nyt vähän nauratti (sori!), ensin luin ”Mainittakoon myös, että noutopöytä ja ruokalajit olivat kauniisti koristeltu luonnonmateriaaleilla.” ja sitten näin sinun viimeisen kuvan, josta kyllä ainakin puutarhuri selkeästi erottaa lasiset rypäleet, muovisen sitruunaan ja muut silkkikukat… Puhumattakoon niistä valkoisista ”hedelmistä” ?
En tosin epäile, ettei paikka olisi muuten hieno, mun äiti on myös kehunut sitä.

Reply
Annemaria 9.12.2015 - 6:12 pm

Hei Henrika. Toi vipo kuva on salin puolen joulukoristelua, ei pöydästä.

Reply

Leave a Comment