Bussilla matkustaminen Espanjassa

by Annemaria

Bussilla matkaaminen Espanjassa on mukavaa. Taitoin matkaa Katalonian pohjoisosista eteläisimpään Andalusiaan noin 2000 matkakilometrin verran. Alunperin tarkoitukseni oli tehdä kaikki pidemmät matkat junilla, mutta busseilla matkustaminen osoittautui niin helpoksi ja miellyttäväksi, että loppujen lopuksi käytinkin busseja kaikkiin matkaosuuksiin. Junilla olisin päässyt nopeammin, mutta koska minulla ei ollut mitään kiirettä eikä sen kummempaa aikataulua, busseilla pääsin sopivasti jokaiseen toivomaani kohteeseen suurkaupungeista pieniin vuoristokyliin.

Espanjassa on erinomainen bussiverkosto. Vuoroja kaupunkien välillä kulkee tiuhaan, bussit ovat ilmastoituja, kalusto melko uutta ja bussilippujen hinnat edullisia. Yllätyksekseni aikataulutkin pitivät melko hyvin kutiaan. Bussimatkoilla näki maata mukavasti: vaihtelevia maastoja vuoristoista tasaisempiin viljelytasankoihin, vaihtelevasti kaupunkeja ja pikkukyliä. Joissain busseissa soitettiin vielä mukavaa matkamusiikkia, tosin joillakin kuljettajilla oli myös ikävä tapa huudattaa radiota turhan kovaäänisesti.

bussin ikkunasta2bussin ikkunasta3oliivipuut

Liput busseihin ostetaan etukäteen bussiasemalta paitsi siinä tapauksessa, että nousee bussiin joltakin välipysäkiltä matkan varrelta. Tällöin lipun pystyi ostamaan kuljettajalta. Suuremmissa kaupungeissa jokaisella bussiyhtiöllä on asemilla oma lipunmyyntipisteensä, joten lipun ostoa helpottaa paljon, jos etukäteen tiedät, mikä yhtiö liikennöi toivomallasi reitillä.

Itse selvitin aikataulut ja bussiyhtiöt netistä. Laitoin Googlen hakuun lähtöpaikan ja määränpään esimerkiksi ”buses from Tarragona to Valencia” ja löysin tätä kautta toivomani reitin, aikataulun, lipun hinnan ja sain tietää, mikä bussifirma liikennöi kyseistä väliä. Helpotti kummasti, kun tiesi linja-autoasemilla mille lippuluukulle suunnistaa. Kaikki lipunmyyjät eivät osanneet englantia, joten ostoa helpotti myös se, että kirjoitin etukäteen lapulle päivän, reitin ja ajan mille lipun halusin. Kannattaa myös tarkastaa onko paikkakunnalla mahdollisesti useita bussiasemia. Esimerkiksi Sevillassa on kaksi bussiasemaa ja olisin mennyt juuri väärälle asemalle, ellei taksikuski olisi osannut viedä oikeaan osoitteeseen.

Lippuluukkujen lisäksi asemilla oli lippuautomaatteja ja useasti myös joku opastamassa masiinan käytössä. Isommilla bussiasemilla pystyi tarkistamaan suurelta valotaululta, miltä laiturilta mikäkin bussi lähti. Pienemmillä asemilla valotaulut löytyivät yleensä laitureiden vierestä, joista näkyi seuraavat lähtevät autot. Jos valotauluja ei ollut, myöskään laitureita ei ollut kovin montaa, joten riskiä ei ollut siitä, etteikö löytäisi oikealle lähtöpaikalle.

Espanja maisema2Espanja maisema

Lippuihin oli usein merkitty istumapaikan numero (asiento). Minulle ei koskaan oikein selvinnyt pitikö tätä paikkaa noudattaa vai ei. Oli kummallista, että yli puolet bussista saattoi olla takaosassa tyhjänä, mutta etuosan kaikki vierekkäiset paikat olivat myyty. Jos näin, että bussiin ei ollut tulossa kovin paljon matkustajia, suunnistin paikkanumerosta piittaamatta auton takaosaan ja sain näin enemmän tilaa, kun ketään ei tullut viereeni istumaan.

Busseihin noustaan vasta, kun kuljettaja tulee paikalle ja kerää kultakin matkustajalta lipun bussin ulkopuolella. Samalla hän näyttää matkakohteen mukaan, mihin tavaralokeroon matkatavarat laitetaan. Itse laitoin tavaratilaan vain matkalaukkuni. Selkäreppuni, jossa kulki kaikki arvokkaampi, otin aina mukaan bussiin.

Pisimmät bussimatkat, jotka itse tein olivat kestoltaan reilun neljän tunnin mittaisia. Joissain busseissa oli wc, joissain ei. Yleensä pidemmillä matkoilla pidettiin yksi tauko, jonka aikana ehti käymään kahvilla tai ainankin vessassa.

Jotkut kuljettajat ilmoittivat, mikä pysähdyspaikka oli kyseessä, jotkut eivät. Itseäni helpotti, kun olin laittanut ylös omaa asemaani/pysäkkiäni edeltävän pysäkin ja kohteeseen tuloajan. Näin ei tarvinnut huolehtia niin paljoa siitä, että jää varmasti oikeassa paikassa pois. Aikataulut pitivät yllättävän hyvin paikkaansa.

Tässä bussiyhtiöiden nettiosoitteita, joista löysin Katalonian, Valencia/Murcian ja Andalusian alueiden bussiaikatauluja ja lippujen hintoja.

www.sarfa.com

www.grupsarbus.com

www.alsa.es

www.avanzabus.com

www.tgcomes.es

Fuengirolasta liikennöivien bussien aikatauluja löydät täältä: www.andalucia.com/fuengirola/bus-services.htm

 

Samppanjaa muovimukista Facebookissa: www.facebook.com/samppanjaamuovimukista

You may also like

2 comments

Niina 7.12.2015 - 9:42 pm

Mua on ihmetyttänyt myös Espanjan busseissa tuo käytäntö, että etuosaan myydään joka paikka, kun taas takaosa on ihan tyhjä. Tyhmää istua jonkun vieraan kanssa vierekkäin, kun suurin osa penkkiriveistä on tyhjiä. Ehkä tää on jotain espanjalaista logiikkaa 🙂

Reply
Annemaria 8.12.2015 - 7:05 pm

Samaa asiaa kummastelin itsekin. Ehkä tämä on espanjalainen tapa saada sosiaalisia kontakteja sinkuille 🙂

Reply

Leave a Comment