Viime vuoden lopun Kanarian kiertomatkamme oli monessa suhteessa napakymppi, niin myös ruuan osalta. Vaikka meillä oli molemmissa asuinpaikoissa ihan kelvolliset keittiöt, kävimme ulkona syömässä enemmän kuin koskaan aiemmin pitkillä matkoillamme. Teneriffan Santa Cruz ja Gran Canarian Las Palmas ovat ihan huikeita ruokakaupunkeja.
Meillä on miehen kanssa omituinen harrastus matkoillamme. Kiinnostavien nähtävyyksien ohella bongailemme mielenkiintoisia ravintoloita ja tutkimme ravintola-arvosteluita. Onnistumisprosentti kokeiluissa vaihtelee, mutta täytyy sanoa, että tällä reissulla se oli yllättävän korkea.
Vaikka Espanjassakin hintataso on selvästi noussut, siltikin siellä yhä edelleen syö melko edullisesti. Toki viininystävälle lasku kevenee huomattavasti edullisen alkoholin myötä. Parasta minusta on se, että Espanjassa viini tosiaan mielletään ruokajuomaksi, eikä siitä koskaan revitä yhtä rajua ryöstöhintaa kuin Suomessa. On hämmästyttävää, että jopa kalliimman puoleisissa fine dining paikoissa viinilasillisen voi saada vain neljällä eurolla.
Mutta mennäänpä niihin paikkoihin, jotka meille maistuivat. Mukana on myös sellaisia ravintoloita, joissa ruoka ei saanut meiltä täysiä pisteitä, mutta sen sijaan loistava palvelu tai ihastuttava ilmapiiri nousivat arvoonsa.
Espanjalaisessa ravintolasyömisessä on mukavaa, että lähes aina annokset ovat jaettavissa, para compartir. Näin pääsee maistamaan paljon laajemman otoksen kuin, että molemmat tilaisimme vain omat annokset.
Ravintolat jaoin kolmeen kategoriaan: espanjalaiset ja fuusioravintolat, etniset sekä fine dining -ravintolat.
Espanjalaiset ja fuusioravintolat
Santa Cruzissa on yksi ravintolakatu ylitse muiden. Kaupungin vanhimmassa osassa Calle Antonio Dominques Alfonso -kadulla on vieri vieressä viehättäviä ravintoloita ja niiden terasseja. Testasimme näistä kolmea ja kaikki olivat hyviä. Tästä kadusta muuten paikalliset käyttävät edelleen sen vanhaa nimeä La Noriaa.
El Porrón Tasca Andalusia, Santa Cruz
Tämän ravintolan löysimme vuokraemäntämme ansiosta ja niinhän se on, että usein paikallisten suosimat ravintolat ovat parhaita. Kivan hintainen espanjalainen ravintola, joka on erikoistunut Andalusian alueen ruokiin. Jokaisen annoksen kohdalla selkeästi mainittu vegaaninen, gluteeniton, maidoton ymv. Sijaitsee edellä mainitulla La Noria -kadulla.
Taberna Lobo de Mar, Santa Cruz
Perinteisiä espanjalaisia ruokia hieman uudemmalla twistillä tarjoava pieni ravintola. Lyhyt lista, mutta kaikki mitä tilasimme oli hyvää. Loistavat mustekalarenkaat ja buffala-mozzarellasalaatti jäivät mieleen. Ravintola sijaitsee myös La Noria -kadulla.
Compostelana Plaza de España, Santa Cruz
Espanjalaisen aukion vieressä sijaitseva ravintola, joka markkinoi itseään italialaisena, mutta jonka listalta löytyy myös perinteisiä espanjalaisia herkkuja. Maukkaat ja suurehkot pizzat sekä erinomaiset salaatit. Melko edullinen.
Santo Pecado Gastrobar, Santa Cruz
San Franciscon kirkkoaukiolla sijaitseva ravintola, jonka terassipöydät tuntuivat aina olevan tupaten täynnä. Fuusioruokaa, jossa vivahteita espanjalaisesta, meksikolaisesta ja aasialaisesta keittiöstä. Keskihintainen.
Wine & Cheese Bar, Santa Cruz
San Fransisco aukion toisella laidalla oleva ravintola, joka näytti olevan eritoten paikallisten suosiossa. Hyvin traditionaalinen espanjalainen ravintola, josta löytyvät kaikki perinteiset annokset kanarialaisista perunoista mojo-kastikkeineen galicialaiseen mustekalaan. Erinomaiset viinit. Keskihintainen.
Nicomedes, Santa Cruzin kauppahalli
Kiitos tämän ravintolan löytämisestä kuuluu kivalle suomalaispariskunnalle, jonka tapasimme edellä mainitussa Taberna Lobo de Marissa. Santa Cruzin kauppahallin alakerran takimmaisessa nurkassa sijaitseva kala- ja merenelävien ravintola edustaa ”suoraan tiskiltä pannulle” kauppahalliravintoloita.
Ravintolan ilmapiiri oli vilkas, jopa rauhaton, mutta raaka-aineet takuulla tuoreita. Söimme ihania almejas-simpukoita sekä taivaallisia valkosipuliöljyssä grillattuja kampasimpukoita. Pakko mainita, että paikan Perelladan cava oli myös erinomaista. Täällä oli kiva katsella paikallista elämää. Keskihintainen vai peräti hieman kallis? Outo asia, että liitutaudulle kirjoitettuihin hintoihin laitettiin alvi päälle. Tämä yllätti.
Sociedad Bar Circulo del Dia, Santa Cruz
Plaza del Principe de Asturias -puiston vieressä oleva uudehko ravintola, jossa edullinen 12 euron hintainen päivän menu, menu del día. En menisi tänne syömään muuten, mutta päivän menu tarjosi erinomaisen hinta laatusuhteen: kahdesta vaihtoehdosta valittavan alkuruuan, pääruuan ja jälkiruuan sekä ruokajuoman (myös viini) ja leivän. Ihan kelpoista lounasruokaa, erityisesti alkukeitot olivat hyviä. Liikuttavan hyvää palvelua. Mukava syödä terassilla rauhallisella sivukadulla.
Ravintola sijaitsee kauniissa rakennuksessa, jossa toimii jonkinlainen säätiön ylläpitämä yksityisklubi.
Refugio de las Animas, Santa Cruz
Tämä pikkubaari oli ihan pakko mainita, sillä tästä ”Sielujen turvapaikasta” (Google-kääntäjän mukaan) tuli meidän kantapaikka. Mukava, mutkaton ja edullinen paikka, jonka terassilla oli kiva pistäytyä lasillisella tai tapaksilla. Listalta löytyy paljon erilaisia pikkuannoksia pieneen nälkään.
Mies löysi täältä uuden suosikkioluen 1906:n. Saa sekä pullossa, mutta hanasta (caña) oli kuulema vieläkin parempaa. Ystävällinen henkilökunta.
El Churrasco Grill, Las Palmas
Lähellä Las Canteras rantaa oleva pihviravintola, joka näytti olevan pukumiesten suosiossa. Erinomaisia viinejä laseittain ja äärettömän hyvää, vanhan ajan hienostunutta ja huomioivaa palvelua. Ruoka perinteistä. Hintataso hieman keskitason yläpuolella.
Etniset ravintolat
Udon, Santa Cruz
Kauppakeskus Meridianassa sijaitseva fuusioaasialainen oli meistä erinomainen. Kävimme täällä kahdesti ja kaikki tilaamamme oli hyvää. Huomioi tilatessa, että annokset ovat pienehköjä. Hintataso melko edullinen.
El Rincon de Gualalupe, Santa Cruz
La Noria kadulla sijaitseva mukava meksikolainen ravintola. Ruoka perussettiä, mutta hyvin laitettua. Melko edullinen.
Hokkaido sushi (Bar-Cafeteria el Cairo), Santa Cruz
En oikeastaan tiedä kumpi on ravintolan oikea nimi, sillä seinässä näytti lukevan molemmat nimet. Joka tapauksessa kyse on ydinkeskustassa olevasta pienestä sympaattisesta sushi-ravintolasta.
Söimme täällä kahdesti. Ensimmäisellä kerralla totesimme sushit erinomaiseksi. Seuraavalla kerralla tilasimme sushilajitelman, mutta olisi sittenkin kannattanut tilata listalta erikseen, olivat nimittäin parempia. Hintataso edullinen.
Dareshasu, Santa Cruz
Yritimme mennä useaan kertaan tähän pieneen filippiiniläis-japanilaiseen ravintolaan, mutta paikka oli aina täynnä ja ovella jonoa. Ilmeisesti ruoka on hyvää, jos suosiosta voi jotain päätellä. Ainakin paikka on hyvin edullinen.
Chiwawa Cantina Vegueta, Las Palmas
Las Palmasin vanhan kaupungin Veguetan alueella sijaitseva pieni meksikolaisravintola on ilopilleri silmälle. Hauska, värikäs ja kekseliäs sisustus tuo iloa päivään, mutta iloa antoi myös paikan ruoka ja mangomargarita. Erinomaiset tacot. Hintataso melko edullinen.
Monte Libano, Las Palmas
Las Canterasin rantakadulla oleva libanonilainen Monte Libano oli ihan hyvä. Ei ehkei omassa genressään mitenkään erikoinen, mutta sellainen perushyvä. Tabouleh-salaatti maistui, samoin kuin hummus erilaisten leipien kanssa. Kiva sijainti meren ääressä. Miinusta välinpitämättömästä ja kiireen tuntuisesta tarjoilusta. Sijainti meren äärellä on viehättävä.
Fine dining -ravintolat
Cayote Restaurante, Santa Cruz
Olen iloinen, että keksimme mennä syömään tähän Taburiente hotellin alakerrassa sijaitsevaan uudehkoon ravintolaan. Ehdottomasti yksi meidän tämän matkan parhaista ruokakokemuksista. Buffala mozzarellasalaatti tomaattipedillä oli ihanaa, samoin kuin tonnikalatartar.
Kaunis ja uudenaikainen sisustus sekä oikein miellyttävä miljöö. Hintataso hieman keskitason yläpuolella, mutta tasoonsa nähden ei kuitenkaan kallis.
El Santo, Las Palmas
Kävellessämme Santa Cruzin Trianan kaupunginosassa silmiimme osuivat El Santon ikkunasta sen lukuisat maininnat Michelin oppaissa, eikä ihme. Ehdottomasti ravintola-aatelia kaikilla mittareilla: hienoa makumaailmaa, kauniita annoksia, äärimmäisen hyvää palvelua ja niin miellyttävä miljöö.
Kun astuimme ravintolaan taustalla soi yksi lempibiiseistäni, Norah Jonesin Come away with me. Tämä on juuri sellainen ravintola, jonne kannattaa mennä romanttiselle illalliselle.
Tilasimme neljä ruokaa ja kaksi jälkkäriä jaettavaksi. Kaikki oli loistavaa. Erityisesti jäivät mieleen kuivatut tomaatit, jotka oli täytetty jollain juustolla ja mantelipestolla sekä mandariinia muistuttava jälkkäri, joka oli sitten ihan jotain muuta kuin ulkoasu antoi olettaa. El Santo tarjosi ehdottomasti koko matkan parhaan ruokakokemuksen. Hintataso keskihinnan yläpuolella, mutta hintansa väärtiä jokainen murunen.
Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista
10 comments
Upeat kuvat, herkullista katseltavaa! Ravintola ja ruokailu omana juttuna mainio idea! Osa ruokapaikoista löytyi siis suositusten perusteella mutta käytätkö matkalla aikaa (netissä) ravintoloiden, ruokalistojen jne vertaamiseen vai teettekö päätökset nälän hetkellä? No, näitä kuvia katsellessa pakko hakea jotain huikopalaa 🙂
Yleensä löydämme ravintolat sattumalta. Jos joku paikka näyttää kiinnostavalta (miljöö tai ruokalista) googlailemme millaisia arvosteluja se on saanut. Jos on suositeltu, menemme kokeilemaan. Joskus onnistuu, joskus ei. Joskus teemme etukäteistutkimusta. Esimerkiksi Sevillassa lähdimme kiertämään viimeisimmässä Michelin-oppaassa mainittuja ravintoloita. Ehkä ne heikoimmat ravintolat ovat tulleet eteen nälkäkiukun partaalla, kun on pakko vain saada jotain syötävää. La Gomeralla kävi näin. Mikään ”oikeista” ravintoloista ei näyttänyt olevan siesta-aikaan auki ja päädyimme varmasti saaren huonoimpaan turistikusetuspaikkaan. Mutta sellaista se on. Aina ei voi onnistua 🙂
Aina on tosiaan niin, että ilmapiiri ja palvelu nostavat pisteitä. Joskus myös oma tilaus ei olekaan se paras mahdollinen ja toinen vaihtoehto voisikin olla lopulta parempi. Todella herkullisen näköisä ruokakuvia kaikki!
Näin se on. Samakin ravintola voi näyttäytyä eri valossa, jos valinnat ovat menneet itselle nappiin. Itse tunnistan niin tuon annoskateuden 🙂
Ihania annoskuvia ja kattava juttu ravintoloista, täytyy taas pistää muistiin. Usein lähtiessä matkoille, tsekkaan sinun kokemuksiasi kohteesta. Taannoinen bussikarttakin oli oivallinen.
Tuo alvin lisääminen on joskus yllätyksellistä, en tiedä mistä johtuu? Upea palvelukokemus kuuluu useimmiten Espanjassa vielä lisänä ravintolakäyntiin. Annosten jakaminen on myös kiva juttu, jota Suomessa ei tule harrastettua.
Oh, kiitos luottamuksesta. Toivottavasti vinkeistäni on myös apua. En ymmärrä minäkään tuota alvin lisämistä. Ja silloin, kun se ei ole hinnoissa mukana, asia on mainittu jossain ruokalistan lopussa mahdollisimman pienin kirjaimin. Sen takia en oikein tykkää, koska eihän mainittu hinta ole silloin oikea hinta.
Kiitos jutusta, tämä vahvisti päätöksen tehdä pöytävaraus reissun viimeiselle illalle Cayoteen. 🙂
Oi, toivottavasti teillä on onnistunut illallinen ja tykkäätte ravintolasta yhtä paljon kuin mekin. Olisi kiva kuulla jälkikäteen, mitäs oikein tykkäsitte.
Hyvä kattaus paikkoja! Tuli nälkä ja ikävä Espanjaan. Hyvä tietää, että edelleen saa menu del dian 12 eurolla jossain. Tuosta annosten jakamisen ideasta tykkään myös kovasti Espanjassa, samoin kuin täällä Serbiassa (ja esim. Japanissa). Samoin siitä, että Espanjassa viini on ruokajuoma ja arkijuoma, joka kuuluu ilman muuta ruuan oheen, eikä sitä tosiaan hinnoitella överiksi.
Mulla vähän sama juttu. Espanjasta ikävöin auringon ja valon lisäksi ruokaa 🙂 niin ja tietysti myös hinta laatusuhteeltaan erinomaisia viinejä.