Espanjan aurinkorannikon tylsin kaupunki

by Annemaria

Positiivisin asia tässä lomakaupungissa on sen sijainti lähellä Malagaa.

Rumia seitkytluvun betonihirvityksiä. Muovikelmuin ympäröityjä tylsiä muovituolikuppiloita. Välissä muutama supermercado ja kiinalaisten halpiskauppa. Huonokuntoisia katuja ja hylättyjä talonraunioita. Anteeksi Benalmádena, meidän kemiamme eivät nyt oikein toimineet. Jälkeenpäin huomasin, että tuli otettua aika vähän kuviakaan kaupungista. Yksinkertaisesti sen vuoksi, ettei ollut mitään kuvattavaa.

Kyllähän minä sen tiesin, ettei Espanjan aurinkorannikon lomakaupungeista kannata kovin mielenkiintoisia asioita odottaa. Periaatteessa koko rantalinja on samanlaista hotellikompleksia. 70-luvulla rannikon kalastajakylät pyyhkäistiin maan tasalle ja tilalle rakennettiin suuria turistimassoja ruokkivia palveluita.

Siltikin oikealla lomamoodilla Costa del Solilla viettää hauskaa ja mutkatonta LOMAA. Meri on aina yhtä ihana, lämpötila miellyttävä ja aurinko paistaa suurimman osan vuotta. Lämpö tekee pohjoisen asukille hyvää ja edullinen hintataso hellii kukkaroa. Tähän kun yhdistetään hyvä hotelli, palikat lepolomaa kaipaavalle ovat kohdallaan.

benalmadena2benalmadena7benalmadena6

Matkakohde, joka on jäänyt menneille vuosikymmenille

Mutta miksi sitten Benalmádena oli tylsempi kuin rannikon muut kaupungit? Siksi, että lomamme ajankohtana joulukuussa sieltä puuttui elämä. Oli lähinnä huvittavaa etsiä illalla ravintolaa, jossa olisi ollut joku muukin. Niissä ravintoloissa, jotka ylipäätään olivat auki, puuttuivat asiakkaat. Tuntui hullulta istua sataman suuressa kalaravintolassa ainoina asiakkaina. Ja tietysti samalla tuli mietittyä kuinka tuoreita eteeni tuodut simpukat mahtoivatkaan olla…

benalmadena3

Tai tuntui omituiselta ilta toisensa jälkeen kulkea hotellille tyhjää rantakatua pitkin, jossa ainoat vastaantulijat olivat muutamat satunnaiset koirankusettajat. Selitys tähän löytyi päiväaikaan havainnoimastani turistien ikärakenteesta. Harmaapäät olivat jo nukkumassa.

Koko Benalmádena tuntui elävän puhtaasti turismille. Vilkkaimpana sesonkiaikana paikka lienee melkoinen turistirysä. Vaikka nyt elettiin hiljaisinta matkailukautta, merkit turistirysämeiningistä olivat havaittavissa. Anteeksi vaan, mutta saisinko katsoa rantaravintoloiden ruokalistoja aivan rauhassa ilman aggressiivisten sisäänheittäjien armeijaa ympärilläni tai ”terve, terve” -huutoja. Toisaalta, eipä noissa menuissa juuri mitään eroa ollutkaan. Samaa mättöä kaikissa kuppiloissa.

Voisinko saada jotain muutakin ruokaa kuin menu turisticoa? Että mua sieppaa ala-arvoiset koirankuppiroiskaustapakset, joissa eteen kannetaan jotain epämääräistä mössöä sillä varjolla, että kyllä se turistille kelpaa. Turistilta rahat vaan pois!

Benalmádenaa kuvaa parhaiten jonkinlainen kehittymättömyys. Kaupunki on jäänyt menneille vuosikymmenille niin palvelutarjonnaltaan kuin kaupunkikuvaltaan. Riittääkö niitä turisteja yhä vaan ilman, että mihinkään tarvitsee sen kummemmin panostaa?

Keidas keskellä turistirysää

Olihan Benalmádenissa toki muutama ihan mukavakin asia. Kaupungissa on koko aurinkorannikon kaunein puisto Parque de la Paloma. Mielenkiintoiseksi puiston tekevät siellä vapaana juoksentelevat kukot, kanat, ankat, hanhet, riikinkukot ja kanit. Löytyipä puiston aitauksesta pari aasiakin. Osa eläimistä on ihmisten hylkäämiä löytöeläimiä, jotka ovat saaneet puistosta turvapaikan. Kaupunki huolehtii eläimistä säännöllisesti mm. ruokkimalla niitä.

palomapark7palomapark5palomapark4palomapark8kukot

Paloma puisto oli erittäin hyvin hoidettu myös näin talviaikaan. Mietin, miten kaunista siellä mahtaakaan olla, kun pensaat ja puut kukkivat. Mielenkiintoinen alue puistossa oli mm. kaktuspuutarha, jossa oli yli 450 erilaista kaktuslajia. Puisto on todella kiva picnic-kohde lampineen ja palmuineen. Vapaana juoksentelevien eläinten menoa on hauska seurailla kukkojen kiekuessa taka-alalla.

palomaparkpalomapark2palomapark6

Paikallista tunnelmaa vuoristokylässä

Benalmádenin ranta-alueelta kannattaa ehdottomasti ajaltaa bussilla muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Benalmádenan kylään, Benalmádena Puebloon. Korkealla meren pinnan yläpuolella sijaitseva valkoisten talojen kylä on oikein viehättävä. Rauhallista paikallista kyläelämää, kapeita katuja ja appelsiinipuiden reunustamia aukioita.

Hotellimme respan mukaan kylästä löytyvät myös Benalmádenan parhaat ravintolat ja mielenkiintoisia ravintoloita siellä olikin useita. Valitettavasti ennätimme testaamaan vain yhtä. Olisi kannattanut ajaltaa iltaisin Benalmádenan kaupungin sijaan etsimään ruokapaikkaa täältä. Tajusimme tämän vasta liian myöhään.

benalmadenapueblobenalmadenapueblo6benalmadenapueblo5benalmadenapueblo2pueblo2benalmadenapueblo4

Puerto Marina – Benalmádenan kaunis satama

Benalmádenan satama-aluetta pidetään kaikissa turistioppaissa kauniina. Juu, ihan kaunis alue se on, etenkin iltavalaistuksessa, vaikka tietty keinotekoisuus sitä vähän leimaakin. Eriskummalliset, rakennustyyliltään hieman hämmentävät talot, ovat rakennettu keinotekoisten saarien päälle, joita sillat yhdistävät toisiinsa. Mukava paikka kiertelyyn joka tapauksessa ja monista sataman ravintoloista avautuu kaunis näköala.

satamabenalmadena4benalmadena5

Satamassa on muuten Wok Directo niminen ravintola, jossa syö hyvin ja halvalla. Aasialaistyyppisestä buffet-pöydästä löytyy paljon mm. mereneläviä, joita kokit wokkaavat haluamallasi tyylillä ja kastikkeella. Erinomainen hintalaatusuhde, sillä ateria maksaa vain 12-15 euroa viikonpäivästä riippuen ja notkuvista pöydistä löytyy takuuvarmasti jokaiselle jotakin.

Benalmádena valikoitui lomakohteeksemme eräästä tietystä syystä. Siitä seuraavassa postauksessa.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

17 comments

Meri / Syö Matkusta Rakasta 17.12.2016 - 4:07 pm

Höh, aika pitkälle sitä, mitä kuvittelinkin kaupungin olevan. Tylsältä kuulostaa, valitettavasti. Tiedän ainakin, että tuonne ei tarvitse mennä. Vaikka kaktukset olivatkin hienoja!

Reply
Annemaria 17.12.2016 - 7:08 pm

Onneksi alueella on niin paljon muuta mielenkiintoista ja välimatkat lyhyitä.

Reply
Meri / Syö Matkusta Rakasta 18.12.2016 - 11:46 am

Sanos muuta! Lasken jo päiviä.

Reply
Erja/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi 17.12.2016 - 4:08 pm

joo, ei ole Benalmadenalla kovinkaan paljoa annettavaa 🙂 Tuo satama-alueen mukamaurilainen arkkitehtuuri on kummallista, ja ravintolat ovat ihan niitä pahimpia turistirysiä…

Reply
Annemaria 17.12.2016 - 7:06 pm

Samoilla linjoilla 🙂

Reply
duunireissaaja 17.12.2016 - 4:33 pm

Lentokoneessa matkalla Benalmadenaan voi huokaista helpotuksesta, että huvilamme sijaitsee lähempänä Puebloa kuin turistipuolta. Oliko käymänne ravintola suosittelujen arvoinen?

Reply
Annemaria 17.12.2016 - 7:04 pm

Ihanaa matkaa sinulle! Jos ei Benalmádena sytytä, sieltä pääsee nopeasti bussilla ja junalla vähän joka suuntaan. Ravintola, missä Benalmadenan kylässä söimme, oli ihan ok muttei mitenkään mainittava, eunkä siksi painanut nimeä muistiin. Mutta kylässä näytti kyllä olevan usea mielenkiintoinen, ”oikea” ravintola sekä erilaisia viinibaareja ja gastropubeja.

Reply
sari 18.12.2016 - 9:16 am

Entäs sitten Torre. Itse olin siellä pari kuukautta sitten ja mielestäni koko rannikko Torresta Fugeen oli ihan kamalaa. Mutta retket sieltä pelastivat reissun, joka oli matkan tarkoituskin….Granada ja Alhambra, Ronda, Gibraltarin vuori, Marbella, Malaga. Jos aikaa olisi ollut niin Cordoba ja Sevilla. Benalmadenassakin oli sentään perhospuisto ja pueblo ylhäällä sekä Parque la Paloma. Torressa ei yhtään mitään, yöt siellä tuli nukuttua. Jos aurinkorannikolle haluaa, niin mielestäni Malaga tai Marbella. Siltä väliltä ei juuri kannata muuten kuin yöpymiseen.

Reply
Annemaria 18.12.2016 - 9:38 am

Näinhän se on, vähän samaa toistoa nuo rannikon kaupungit ovat. Torrea en niinkään tunne, mutta Fugessa olen pitänyt Contitution aukion alueesta (siellä on vieressä toinenkin aukio, jonka laidalla on ihan kelpo ravintoloita, nimeä vaan en muista). Tuossa osassa kaupunkia meininki muuttuu selkeästi enemmän paikalliseksi. Mukava käyntikohde on vasta avattu Galleria food market eli katettu ravintolatori, jollaisia näyttää olevan nyt vähän jokaisessa suuremmassa Espanjan kaupungissa. Fuengirolan keskinen sijainti on hyvä liikkumiseen. Lyhyen matkan päässä ovat kaikki mainitsemasi ihanuudet, retkikohteista ei tule pulaa 🙂

Reply
marre 18.12.2016 - 12:36 pm

Heippa! Meillä on talvikoti Benlmadenasta Fuengirolaan päin, uusi sellainen ja ei olla vielä ehditty paljon siellä viettää aikaa. Meitä ei kiinnosta myöskään turistiset paikat.. Benalmadena bueblo on kaunis ja off season aikaan varmaan aika hiljainen, paikalliset ja muut alueella asuvat ja harvat turistit käyvät siellä. Benalmadena on muutakin kun se ranta-alueen turistipaikat, myös varsinainen Benalmadena, joka on ylempänä rautatieasemalle päin. Siellä asuu paikallisia ja myös talvipakolaisia.. 😀
Malagaan kannattaa tutustua, varsinkin sen vanhaan kaupunkiin ja rannan tuntumassa oleva puisto on kaunis ja hyvin hoidettu. Siellä on kiva viettää aikaa. Malaga on oikea kaupunki, joten siellä ei tule yksinäistä 😉 Ja lähellä Benalmadenaa, bussilla tai junalla pääsee nopsaa, jos ei halua autoa käyttää.
Jos matkustaa Andalusiaan, niin kannattaa ehdottomasti käydä jossain ihanista pienistä kylistä, auto alle ja menoksi. Meillä on siellä oma auto ja tutustuminen noihin kyliin on vasta alussa ja olen tosi innoissaan, sen verran ihania nämä muutamat ovat olleet. Espanja on niin iso ja mielenkiintoinen ja Espanjan historiassa riittää opiskeltavaa.. ja kielessä.. 🙂 Ja mikä parasta, se talvi on vähän leudompi 😀
Ps. Oma harmaahapseni on se joka haluaa mennä iltaisin ja väsyy viimeiseksi.. 😉

Reply
Annemaria 18.12.2016 - 4:15 pm

Kiitos Marre kommenteista. Voisin kyllä hyvin mielelläni vaihtaa tämän talven kylmyyden ja pimeyden oikeastaan ihan mihin Andalusian kaupunkiin tahansa 🙂 Espanja kaikkinensa on niin mielenkiintoinen ja todellakin, jos yhdet kulmat ei kiinnosta kaikkea mielenkiintoista löytyy lähitienoolta. Kuten mainitsit Malaga on värikäs ja elämää sykkivä, tykkään 🙂

Reply
Saana | Live now – dream later 27.12.2016 - 11:22 am

Aikaisemmin jättämäni kommentti on ilmeisesti hukkunut spämmin syövereihin, joten tulin reippaana tyttönä kokeilemaan, josko toinen yritys tulisi läpi! 🙂 Kyllä Benalmádenassakin mukavaa tekemistä nimittäin riittää, ainakin jos on luontoa arvostava reissaaja. Lieneekö lisäämäni linkki syynä siihen, miksi aikaisempi kommenttini ajautui bittiavaruuteen, joten jätän linkin nyt laittamatta, mutta googlaamalla ”Benalmádena cable car” pääsee ko. sivustolle, josta löytyy lisää infoa Calamorro-vuoren vaellusreiteistä. Vuoren huipulle pääsee myös köysiratahissin kanssa, ja maisemat vuoren huipulta ovat aika mahtavat. Omasta visiitistäni on niin paljon aikaa, ettei kuvia ole jäänyt talteen. Sen vuoksi juttukin on jäänyt kirjoittamatta.

Reply
Annemaria 29.12.2016 - 6:52 pm

Kiitos Saana kommentistasi. Hyvä juttu tosiaankin, että tämä kullanarvoinen vinkki tulee tiedoksi (aiempi kommenttisi ei jostain syystä tullut perille). Huomasimme tuon köysiratahissin vaunuineen vasta lomamme loppupuolella, kun olimme palaamassa Benalmádena pueblosta takaisin kaupunkiin. Sää oli silloin sateinen ja sumuinen ja ajattelimme, ettei sieltä ylhäältä tuolla kelillä varsin mitään näkyisi ja siksi asia jäi sen kummemmin selvittämättä. (Oma syynsä ehkä myös sillä, että vähän jännitän noita roikkuvia vaunuja). Nyt kyllä vähän harmittaa. Varsinkin niinä päivinä, kun aurinko näyttäytyi, tuohan olisi ollut tosi hieno retkikohde upeine näköaloineen ja vaellusreitteineen. Eli mitä tästä taas opimme. Onko se tylsyys usein itsestä kiinni 🙂 Kiitos tästä oivasta vinkistä.

Reply
Nimetön 16.4.2017 - 11:39 am

Todennäköisesti viikkoturisti näkee paikkakunnat eritavalla kun täällä asuvat. Viikkoturistithan ne vasta ovat kovia moittimaankin. Miettikääpä Suomea, mistä löydätte tällaiset maisemat kun täällä etelässä. Joo, mökeillä, metsissä ja onhan Lappi ainutkertainen. Mutta eläminen Espanjassa, lämmön kanssa ja ihanien, avoimien ihmisten kanssa on vain niin ihanaa.

Reply
Annemaria 16.4.2017 - 11:48 am

Matkailussa olen huomannut, että on parempi olla vertailematta eri maita keskenään. Miten nyt voisi verrata esimerkiksi Lappia tai Espanjan aurinkorannikkoa keskenään? Ainut mitä minusta voi verrata on saman alueen eri kohteet. Vuosi sitten reissasin tuolla Andalusian alueella kuukauden päivät. Ja niinhän se on, että jostain paikasta tykkää enemmän kuin toisesta, subjektiivisia näkökulmiahan nämä joka tapauksessa ovat. Tällä kertaa Benalmadena vaan ei sytyttänyt huolimatta siitä, että meri on ihana ja aurinko useimmiten paistaa 🙂

Reply
Chichilindri 24.2.2023 - 1:20 am

Aikalailla turistin kirjoittama juttu ja sen huomaa kaikesta. Toki eihän kaikki voi miellyttää kaikkia, mutaa Benalmadena on muutakin kuin ne rannan hotellit. Arroyo de la Mieliin noustessa löytyy jo täysin paikallista asutusta ja turistit ovat tiessään. Ulkomaalaisia toki tulee vastaan, mutta yleensä ovat siellä asuvia.

Reply
Annemaria 25.2.2023 - 4:13 pm

Enpä tässä muuta väitäkään kuin olevani turisti. Tosin monilla reissuilla alueelle Benalmadenakin on tullut tutuksi, myös se Arroy de la Mielin puoli. En siltikään ole vieläkään oikein lämmennyt Benalmadenalle. Satama-alue on keinotekoinen ja ranta-alue jää muuten aika vaisuksi ja irralliseksi, jos vertaa esimerkiksi Torreen. Eikä kaupunkikuvaa yhtään paranna sen kahtijakoisuus. Mutta kuten sanoit, kaikki eivät tykkää kaikesta 🙂

Reply

Leave a Comment