Euroopan bilekansa suuntaa Budapestin juutalaiskaupunginosaan

by Annemaria

Autiotaloihin perustettuja rauniobaareja, sadottain kuppiloita joka makuun ja yönälkään street food -kujia. Budapest sykkii yöaikaan.

Vielä reilut kymmenen vuotta sitten Budapestin 7. kaupunginosa, vanhana juutalaiskaupunginosana tunnettu alue, oli ränsistynyttä seutua. Kukaan ei juuri tuntenut mitään mielenkiintoa nuhjuisten katujen rapistuvia asumattomia kivitaloja kohtaan. Suuri osa rakennuksista oli historian järkyttävien tapahtumien seurauksena ollut autioina ja tyhjillään toisesta maailmansodasta alkaen.

Kymmenisen vuotta sitten joku sai älyväläyksen perustaa tyhjään kiinteistöön yksinkertaisen baarin edullisin kustannuksin. Ensimmäinen rauniobaari oli syntynyt.

Pikku hiljaa baareja alkoi tulla alueelle lisää ja Budapestin rauniobaareista tuli suorastaan ilmiö. Baareja ilmestyy yhä edelleen samaan aikaan toisten lopettaessa toimintansa. Yritin selvitellä kuinka paljon rauniobaareja tällä hetkellä oikein on, mutta luku vaihteli aikamoisesti. Oikea vastaus lienee jossain 20-30 välimaastossa.

Monen rauniobaarin sisäänkäyntiä tuskin huomaa.Rauniobaari2Rauniobaari

Yhteistä näille kaikille rauniobaareille on, ettei tiloja juurikaan remontoida. Olemassaoleviin puitteisiin kyhätään baari kasaan niistä materiaaleista mitä satutaan saamaan: kirpparikalusteita, lavoja, sekalaisia koriste-esineitä, rakennusmateriaalien jämiä, purkujätettä, mikä vaan kelpaa. Rauniobaarien viehättävyys syntyykin juuri niiden rouheisuudesta, yllätyksellisyydestä ja lofthenkisistä puitteista turhia kursailematta.

Yksi vanhimmista ja mielenkiintoisimmista Budapestin rauniobaareista on Szimpla Kert, jonka Lonelyplanet valitsi maailman kolmanneksi parhaimmaksi baariksi. Vanhan rakennuksen kahdessa kerroksessa ja ties kuinka monessa huoneessa oleva baari on ällistyttävä kummajaisuus. Samalla kertaa boheemi, paheellinen ja mielikuvituksellinen. Paikka on melkoista luovuuden ilotulitusta ja hulvatonta sekamelskaa. Kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä tulee vastaan hämärissä tiloissa kuljettaessa: muovieläimiä, vesipiippuja, jouluvaloja, kitsistä koriste-esineistöä, vanhoja lamppuja, antiikkikalusteita, rakennuksista purettuja esineitä, polkupyöriä, maataloustyökaluja… Näinpähän jossain kohtaa sisään ajetun autonkin.

szimpla3szimpla6Szimpla4szimpla8Szimpla9

Vaikka ikää sattuisi olemaan täti-ihmisen verran, Szimplaan kannattaa rohkeasti mennä. Porukkaan mahtui kaiken ikäisiä. Oma seurueeni parkkeerasi paikan viinibaarin viereen, jossa olo tuntui hieman kotoisemmalta.

BilettämässäSzimpla7Szimpla2szimpla5

Rauniobaarit ovat luotsanneet vanhan juutalaiskortteeriston Budapestin bilealueeksi ja rauniobaarien lisäksi alueelle on syntynyt melkoinen määrä muitakin baareja, ravintoloita, pieniä hotelleja ja apartementos-huoneistoja. Hyvää tietty se, että aluetta on kunnostettu, sinne on rakennettu paljon uutta ja kaupunginosa on näin kokenut melkoinen kasvojenpesun.

Huonoa taas se, että iltaisin alueella on rauhatonta, sillä sinne saapuu bilekansaa runsain joukoin myös muualta Euroopasta. Ihmettelen vaan kuinka lähialueen asukkaat kestävät moista meteliä ja jatkuvaa biletystä yöt läpeensä. Juutalaisuudesta alueella ikävä kyllä muistuttaa enää oikeastaan vain synagooga ja muutama kosher-ravintola ja -kauppa.

Jos olisin nuori asuisin lomallani mielelläni tällä alueella kaiken ytimessä, mutta näin täti-ihmisen näkökulmasta yövyn mieluusti jossain muualla. Örveltävää nuorisoa, etenkin äänekästä brittiläistä sellaista, oli täti-ihmisen makuun liiaksi.

Tässä vielä Szimplan lisäksi muutama muu tärppi biletysiltaan (suhtaudu varauksella, kyse on täti-ihmisen näkökulmasta 🙂 )

Gozsdu Udvar

Muutama sata metriä osittain katettua kujaa, jossa silkkaa baaria, ravintolaa ja kahvilaa jokaiseen makuun. Jos olet arka metelille ja bilettävälle nuorisolle, älä mene tänne iltamyöhällä.

Tästä aukeaa baariperhosten baana.Gozsdu Udvar

Doplo Winebar

Täti-ihmisen suosikki. Mukavan rouheinen sisustus ja ystävällinen palvelu. Hyvä viinilista. Jos pidät skumpasta, kokeile Kreinbacherin tai Sauskan kuohareita. Kaikkia viinejä sai myös laseittain.

Doplo wine bar2Doplo wine bar

Tuk Tuk Bar

Casati boutique-hotellin yhteydessä oleva pieni baari. Kiva sisustus. Eipä ole aiemmin tullut nautiskeltua viiniä suuressa lintuhäkissä. Itse hotelli myös kiinnostavan näköinen.

Tuk Tuk BarTuktuk barHotel Casati

Karaván street food katu

Hyvä paikka yönälkään. Pertsahampurilaiset ja kebabit löytyvät, lisäksi mm. unkarilaisten omaa suosikkia, langosta.

KaravanStreet Food

Ricsi´s – maailman juutalaisinta katuruokaa

Harmi, että huomasin tämän katuruokapihan vasta myöhemmin. Mielenkiintoista katuruokaa vähän jalostetummalla otteella. Paikan oma mainos lupaa hyvää: arabialaista makua juutalaisella tavalla unkarilaisformaatilla.

Ricsis

Lisää tietoa Budapestin rauniobaareista: http://ruinpubs.com/

Samppanjaa muovimukista -blogi myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. Käy tykkäämässä.

You may also like

1 comment

Budapestin halvat buffat ja rauniobaarit - TÄMÄ MATKA 1.12.2019 - 11:13 am

[…] Samppanjaa muovimukissa, 2016: Euroopan bilekansa suuntaa Budapestin juutalaiskaupunginosaan […]

Reply

Leave a Comment