Matkavinkkejä Budapestiin – nämä ennätät kokea lyhyelläkin reissulla

by Annemaria
Terveisiä kesäisestä Budapestistä. Piipahdin Tonavan kaupungissa pikaisesti sukulaispojan häissä. Oli niin ihanaa olla juhlistamassa rakkauden sinetöintiä. Häiden lisäksi tällä reissulla parhaat fiilikset sain Linnavuorelta sekä kaupungin ihastuttavista kahviloista. Ja toki aina on yhtä upeaa nähdä Budapestin maamerkit iltavalaistuksessa.

Tosi harmillista oli, ettemme molemmat päässeet matkaan. Lentoliput oli ostettu jo aikoja sitten, mutta paska syöpä esti mieheltä matkustamisen. Päätimme sitten, että minä lähden yksin, vaikkakin vähän lyhyemmällä versiolla.

Olen aiemmin rakastanut suurkaupunkien sykettä ja ammentanut niistä itselleni uutta virtaa. Iän ja kokemusten myötä sitä näköjään muuttuu myös matkailijana. Huomasin nyt kummasti rasittuvani ympäröivästä melusta ja hälinästä.

Liekö syynä se, että olen viimeiset vuodet elänyt pääosin maaseudun rauhassa luonto ympärilläni, sillä ihmispaljous, vilkas liikenne ja suurkaupungin meluisa äänimaailma saivat kaipaamaan kaupungin rauhallisimpiin sopukoihin. Rauhoittumista kaipaavalle hyviä paikkoja matkoilla ovat aina kirkot, kahvilat ja vanhan kaupungin hiljaiset kujat.

Tässä muutama vinkki Budapestiin. Nämä ennätät kokea vaikka lyhyemmälläkin reissulla.

Kevät oli Budapestissa jo pitkällä. Lämpötilojen perusteella oltiin jo kesäkeleissä.
Yövyin keskustan hotelli T62:ssa. Erinomainen sijainti, ystävällinen henkilökunta ja ihan ok aamiainen.
Hotellia vastapäätä oli varmaan yksi kauneimmista rautatieasemista, jonka olen koskaan nähnyt.
Ketjusiltaa vartioivat jykevät leijonapatsaat.

Linnavuori – Budapestin vanhakaupunki on täynnä tunnelmaa

Maanantai oli hyvä päivä ajaa ratikalla Budan puolelle Margitin siltaa pitkin, jäädä pois päätepysäkillä Szél Kálmán térillä ja kävellä sieltä ylös Budapestin vanhaankaupunkiin Linnavuorelle.

Linnavuoren muurien viereen päästyäni meni vähän aikaa ennen kuin tajusin, kuinka pääsen ylös muurien toiselle puolelle. Karttaohjelma ohjeisti minua koko ajan kääntymään kohti muuria. Vaikka kuinka etsin, en löytänyt mitään aukkoa minne kääntyä, kunnes tajusin, että siellähän oli hissi, jolla pääsi ajamaan ylös. Linnavuorelle pääsee myös vanhalla funikulaarilla noin kymmenen euron hintaisella lipulla.

Suuntasin ensin katselemaan näköaloja Kalastajalinnakkeelle. Mitään muuta funktiota tällä 1900-luvun alussa olevalla rakennelmalla ei ole kuin koristeellinen näköalapaikka. Tosin parhaat paikat maisemien ihailuun olivat näköjään nykyisellään valjastettu ravintoloille, joten ihan paraatipaikoille olisi päässyt vain ravintolan asiakkaana.

Budapestin Parlamenttitalo ja Tonava kaunoinen.
Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:sen patsas. Taustalla Matiaksenkirkko.
Kalastajalinnake
Paraatipaikka

Alkuperäinen ajatukseni oli suunnata Budan linnassa sijaitsevaan Kansallisgallerian taidemuseoon. Sitten muistin, että on maanantai ja museo kiinni. Sen sijaan lähdin ihastelemaan kirkkotaidetta kauniiseen Matiaksenkirkkoon. Vaikka et hirveästi kirkoista perustaisi, tämä kirkko ja sen taidokkaat seinämaalaukset kannattaa nähdä. Kirkko tarjosi myös tarpeellisen tyyssijan rauhoittumiselle.

Linnavuori alueena on muutenkin ihastuttava. Sen kaduilla on miellyttävää vaellella ihan vain kauniita taloja katsellen ja tunnelmasta nauttien. Osuin onneksi myös alueen toiselle reunalle, jossa oli varmaan kilometrin mitalta täydessä kukassa olevia kirsikkapuita. Minä onnekas sain viettää oman Hanamin Budapestissa.

Matiaksenkirkko
Nauratti tuo koiruli, joka oli päässyt mukaan kuningasparin viimeiselle matkalle.
Linnavuorella on monia kauniita rakennuksia.
Sympaattinen postikonttori.
Unkarilainen Hanami.

Ihanien kahviloiden kaupunki

Oikeastaan voisin tehdä Budapestiin ihan vain kahvilamatkan ja uppoutua täysillä Itävalta-Unkarin ajoilta periytyneeseen kahvilakulttuuriin. Tässä muutama vinkki vanhoista kahviloista, joiden menneisyyttä henkivään ilmapiiriin on aina ihana pujahtaa. Kun leivosnälkä iskee, kannattaa tarkastaa paikan leivosvitriini. Luulenpa, ettet tule pettymään.

Gerbeaud Café

Saman suvun omistuksessa olevalla kahvilalla on historiaa jo 165 vuoden ajalta. Sisustukseltaan miljöö on teatraalinen ja kaikin puolin kaunis katsella.

Sijaitsee Vörösmartin aukiolla, keskustan kävelykadun Váci Utcan päässä.

Müvész Káféház

Yli 120-vuotinen historia tälläkin kahvilalla. Sisustuksessa on haluttu restauroida ja säilyttää mahdollisimman paljon vanhaa kalustusta myöten. Kahvilassa tuntuukin siltä, että kaikki on ollut näin iät ja ajat. Oma lempparikahvilani, sillä täällä olen viettänyt ystävien kanssa monta mukavaa iltaa.

Sijaitsee Andrássy kadulla oopperaa vastapäätä.

New York Café

Kahvila mainostaa itseään maailman kauneimpana kahvilana ja onhan se nähtävyys. Kullasta ja kimalteesta ei ole täällä säästelty. Vaikka kahvikupista saa pulittaa melkoisen hinnan, siltikin tämä paikka kannattaa nähdä ja kokea.

Rakennus, New York Palace, avattiin alunperin 1894. Huonoon kuntoon päässyt rakennus nostettiin uudestaan loistoonsa 2006 valmistuneessa remontissa. Rakennuksessa sijaitsee kahvila-ravintolan lisäksi hotelli.

Osoite: Erzsébet krt. 9-11

Korona Kávéház

Osuin Linnavuorella sattumalta tähän perinteiseen kahvilaan. Ystävällistä henkilökuntaa ja hyvä leivostiski. Mukavaa saada kahvikuppinsa pienellä hopeatarjottimella.

Osoite: Disz tér 16

Pakollinen nähtävyys – Budapestin suuri kauppahalli

Váci utcan toisessa päässä sijaitseva Budapestin suurin kauppahalli on minulle aina vähän sellainen must. Vaikka tiedän, miltä siellä näyttää ja mitä sieltä saa, siltikin mielelläni joka reissulla sinne piipahdan. Jos ei muuta niin nauttimassa yläkerrassa lasillisen paikallista yrittilikööri Unicumia.

127-vuotiaan kauppahallin rautarakenteet ovat taidokkaita ja niistä tulee jotenkin mieleen Eiffel-tornin takorautaiset rakennelmat. Rakennus on myös ulkoa hyvin kaunis ja se on äänestetty Euroopan kauneimpien kauppahallien joukkoon.

Alakerrasta voi hankkia unkarilaisia ruokatuliaisia, kuten paprikaa kaikessa mahdollisessa muodossa. Yläkerroksessa on hyvä valikoima perinteisiä unkarilaisia käsitöitä sekä ravintoloita.

Osoite: Vámház krt. 1-3

Budapest by night

Budapest on minusta kauneimmillaan pimeällä. Kun valot syttyvät upeisiin maamerkkeihin, kuten Budan linnaan, Parlamenttitaloon ja Ketjusiltaan, rakennukset ikäänkuin syttyvät loistoonsa. Mikäpä voisi olla romanttisempaa kuin tarkastella tätä komeutta Tonavan rannalta.

Olen muutaman kerran hypännyt iltasella Tonavalla kulkeviin risteilyaluksiin. Suosittelen tätä perspektiiviä Budapestin tarkkailuun etenkin pimeällä. Kyytipojaksi Sauskan kuohuvaa ja ylevä tunnelma on taattu.

You may also like

8 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 20.4.2024 - 5:04 pm

Budapest on yksi omista suosikkikaupungeistani, tykkään siitä kovasti. Muutamaan kertaan kaupungissa olen käynyt ja mielelläni siellä taas voisin käydä. Nähtävää tuntuu riittävän monellekin matkalle, ja kuten totesit, kauppahalli on sellainen, että siellä tulee aina käytyä, vaikka se ei varsinaisesti mitään uutta tarjoakaan. Sama juttu on myös Linnavuoren kanssa.

Reply
Annemaria 21.4.2024 - 6:48 am

Mulla on vähän sama juttu Budapestin nähtävyyksien kanssa. Monet useaan kertaan nähtyjä, mutta silti aina kiva mennä. Lentoaika on myös hyvä, vain reilut 2 tuntia.

Reply
Merja 20.4.2024 - 6:22 pm

Budapestin kahvilat, ihanat muistot palaavat mieleen.
Voi mitä kuvia taas, matkakuume nousee kohisten. Kiitos!

Reply
Annemaria 21.4.2024 - 6:52 am

Jotenkin erityisesti tänä päivänä, kun joka paikassa saa hakea itse kahvinsa tiskiltä, kunnollinen kahvilakulttuuri tuntuu hyvältä. Kahvihetket nousevat ihan uuteen sfääriin ja vielä kun noissa Budapestin vanhoissa kahviloissa on ympärillä niin paljon kaunista katseltavaa. Näistä on mukava säilöä itselleen hyviä muistoja kuten sulla ja mulla näyttää käyneen 🙂

Reply
Eveliina / Reissukuume 22.4.2024 - 7:17 am

Budapest vei kyllä omankin sydämeni aikoinaan. Niin sympaattinen ja samalla sopivan rosoinen paikka! Ihanaa, että kaikesta huolimatta lähdit. Teki varmasti hyvää 🙂

Reply
Annemaria 22.4.2024 - 3:52 pm

Niin teki. Vielä kun pääsi hypähtämään hetkeksi kesään 🙂 Budapestissa on kyllä omanlaista viehätystä. Samalla mahtipontinen, hieman melankolinen, historiallinen, kaunis ja rappiollinenkin.

Reply
Terhi 23.4.2024 - 4:08 am

Miten huikeita kuvia oletkaan saanut napsittua. Niitä kun katselee niin melkein haistaa ja maistaa :-). Budapestissa en ole koskaan käynyt , mutta monesti se on ollut mielessä ja nyt ainakin sait herätettyä halun lähteä sinne.

Reply
Annemaria 23.4.2024 - 6:44 am

Kiitos Terhi 🙂 Budapestiin kannattaa kyllä matkustaa. Lyhyt lento, paljon nähtävää ja hintatasokin vielä kohtuullinen, vaikka hinnat ovatkin nousseet paljon viime vuosien aikana.

Reply

Leave a Comment