Kaupunki, jossa cava virtaa

by Annemaria

Sant Sadurni d’Anoia on kuohuviinin ystävän pyhättö Espanjan Kataloniassa noin 80 kilometrin päässä Barcelonasta. 13.000 asukkaan cavakaupungista ja sen lähiympäristöstä löytyy yli 80 cavan tuottajaa ja koko maan kuohuvasta 90 % tuotetaan tällä alueella.

Sant Sadurni d’Anoia sijaitsee Penedèsin viinialueella, joka tunnetaan cavan lisäksi myös laadukkaista puna- ja valkoviineistään. Kaupunkiin ajat omalla autolla Barcelonasta noin tunnin, mutta sinne pääset kätevästi myös junalla. Toki valmismatkoja tehdasvierailuineen on runsaasti tarjolla, mutta penninviruttaja rakentaa päiväretken helposti itse.

Pussicavaa puistonpenkillä.

Kaupunkipäivään kannattaa sisällyttää vierailu jollain Sant Sadurni d’Anoian lukuisista cavatiloista. Etenkin suurtuottajat Codorniu ja Freixenet järjestävät useita opastettuja visiittejä päivittäin. Etukäteisvarausta suositellaan, jotta varmistat mukaan pääsemisen toivottuna ajankohtana. Tosin nämä mainitut cavatalot ovat teollisia massatuottajia, joten itse ehkä seuraavan kerran valitsisin pienemmän ja persoonallisemman valmistajan.

IMG_2760

Freixenetille voit ostaa Barcelonan rautatieasemilta yhdistelmälipun.  Noin 11 eurolla saat junamatkan edestakaisin sekä 1 ½ tunnin kiertokäynnin valmistajan kellareissa, johon sisältyy lisäksi pienimuotoinen cavatasting (pelkkä kierros ja tasting 7,50 euroa). Cavatalolla on myös pieni myymälä, josta ostimme mm. Freixenetin vuosikertacavaa, jota ei juuri muualta saa. Freixenet sijaitsee näköetäisyydellä rautatieasemalta, joten perille on helppo löytää.

Sant Sadurni d’Anoian kaupunki on muutenkin ihan miellyttävä. Kuohuviini näkyy kaikkialla katukuvassa ja cavaa saat maistella mukavaan hintaan. Jos pidät suklaasta, vieraile myös Simon Collin suklaatehtaan tehtaanmyymälässä. Paljon hyviä tuliaisherkkuja.

Mikäli olet liikkeellä autolla, suosittelen yöpymään 8 kilometrin päässä Sant Pau D’Ordalin kylässä Crestabos B&B majatalossa (varaus onnistuu myös booking.comin kautta). Crestabos on luokiteltu vain kahden tähden majoituskohteeksi, mutta oman kokemukseni perusteella se tarjoaa paljon laadukkaampaa majoitusta. Talossa on vain neljä kahden hengen huonetta, joista jokainen on sisustukseltaan ja värimaailmaltaan erilainen. Sen lisäksi asukkailla on käytettävissä yhteinen oleskelutila ja keittiö tykötarpeineen. Jokaisessa huoneessa on myös oma parveke kauniilla maaseutu- ja vuoristonäkymillä. Tilava kahden hengen huone aamiaisella maksoi noin 70 euroa vuorokaudelta, mikä tarjosi minusta erinomaisen hintalaatusuhteen. Itse tykkäsin talon rauhallisesta maalaismiljööstä.

Pakko myös mainita, että kylässä on kaksi korkeatasoista ravintolaa, joista ikävä kyllä ehdimme testaamaan vain toisen, Cal Ximin. Kertakaikkisen miellyttävä ruokakokemus niin palvelun kuin ruuankin suhteen. Erityistä suitsutusta on pakko antaa ravintolan viinilistalle, josta jo parinkympin euron hintaan löytyi aivan huippuja lähialueen viinitiloilta.

Täältä lisätietoa:

www.enoturismepenedes.cat/en

www.turismesantsadurni.com

www.freixenet.es

www.codorniu.es

www.crestabocs.com

You may also like

Leave a Comment