Käytännönvinkkejä omatoimimatkalle Pietariin

by Annemaria

Eikö Pietariin ole hankalaa matkustaa omatoimisesti, kysyi ystäväni ennen viimeisintä Pietarin matkaani. Ai kuinka niin?

Ehkä taustalla kummittelee muisto Neuvostoliiton ajalta, jolloin ymmärtääkseni maahan ei niin vaan matkusteltu omatoimimatkalle. Maailma muuttuu ystäväiseni.

Jos passissasi on voimassaoleva Venäjän viisumi, osta edullinen junalippu vaikka juuri ennen junan lähtöä. Hyppää Allegron kyytin ja kolmessa ja puolessa tunnissa olet Helsingistä Pietarin Finljandski asemalla. Tai minua lähimmältä Vainikkalan asemalta puolessatoista tunnissa. Olen Pietarissa siis nopeammin kuin Helsingissä.

Ilman viisumia Pietariin meno onnistuu St. Peter Linen risteilyllä Helsingistä. Risteilymatkaan voit yhdistää myös yhden tai kahden vuorokauden hotellimajoituksen. Risteilykokemuksistani voit lukea täältä.

pietari2pietari3

Junalipun voit ostaa netistä

Junalippujen hankkiminen Pietariin onnistuu kätevästi netistä VR:n sivuilta aivan kuin minkä tahansa junalipun ostaminen. Määränpääksi valitset vain Pietari (Finlandski). Lipun voi ostaa enintään 60 vuorokautta ennen matkaa, mutta lipun osto onnistuu viime hetkessäkin vaikka juuri ennen junaan nousemista. Vuoroja Helsingin ja Pietarin välillä on peräti neljä päivässä.

Jokaisesta matkustajasta tarvitset nimitietojen lisäksi, syntymäajat ja passien numerot. Mikäli matkustajina on vähintään kuusi aikuista, lipuista saa 20 %:n ryhmäalennuksen. Huomioi, että varausta tehdessäsi joudut merkitsemään samat matkustajat erikseen meno- ja paluumatkaa varten. Itse sekoilin vähän tämän kohdan kanssa, kun en heti ymmärtänyt, miksi järjestelmä herjaa puuttuvia matkustajien nimiä.

Menomatkalle pystyt itse valitsemaan haluamasi paikat, paluumatkalle järjestelmä antaa paikat automaattisesti.

Edullisimmillaan lippujen hinnat ovat viikolla oleville lähdöille, viikonloppulähdöille hinnat ovat usein jopa kaksinkertaiset. Kalliita minusta liput eivät kuitenkaan ole. Kirjoitushetkellä halvin Allegro-junan yhdensuuntainen matka 2. luokassa Helsingistä Pietariin maksoi 29 euroa.

iisakinkirkkopietaripietari4

Junassa rajamuodollisuudet sujuivat sutjakkaasti

Passit tarkastetaan junassa, jossa tapahtuu myös tullitarkastus. Tällöin sinun tulee istua omalla paikallasi. Aika ylimalkaista tuo tullitarkastus tuntui olevan. Lähinnä jokaisen matkustajan tuli näyttää oma laukkunsa.

Junassa saat virkailijoilta maahantulokaavakkeen, joka tulee täyttää kahteen kertaan. Toinen osa otetaan passintarkastuksen yhteydessä rautatieasemalla. Muista pitää lomakkeen toinen puolikas tallessa, tarvitset sitä paluumatkan passintarkastuksen yhteydessä.

Olin itse kovin yllättynyt miten kätevästi ja nopeasti kaikki rajamuodollisuudet junassa sujuivat. Niiden jälkeen oletkin vapaa tutustumaan vaikka ravintolavaunun tarjontaan. Äläkä sitten ihmettele, jos vaununaapurisi kaivaa paperikassista omat pullot tai tölkit esille. Junassa saa todellakin ravintolavaunusta ostetut alkoholijuomat nauttia omilla vaunupaikoilla.

maatuskatKarvahatut

Pietarin metro on halpa ja kätevä

Olin ensin hieman epäileväinen Pietarin metroa kohtaan. Jostain minulla oli mielikuva ruuhkaisesta ja nuhjuisesta kulkumuodosta, mutta viime reissulla tuli huomattua, ettei parempaa tapaa liikkua tuossa suurkaupungissa olekaan.

Ruuhka-aikoina ihmisiä oli paljon, mutta kyllä sekaan silti mahtui. Tavaroistaan toki kannattaa pitää huolta, kuten missä tahansa suurkaupungin metrossa.

Erityisesti minua ilahdutti Pietarin metron siisteys ja turvallisuus. Jokaisella asemalla olivat vartijat pitämässä järjestystä yllä, joten mitään kummempaa epämääräistä porukkaa en huomannut asemilla hengailevan.

IMG_1744

Reittejä on kaikkiaan viisi. Asemien nimet olivat kirjoitettu myös meikäläisin kirjaimin, joten sen suhteen ei ollut mitään ongelmaa. Oikeaan suuntaan menoa helpottaa, kun katsot valmiiksi reitin pääteaseman nimen.

Risteysasemilla oli myös hyvät opasteet eri väristen linjojen metroihin, joten metron vaihdotkin sujuivat helpohkosti jopa tällaiselta äkkinäiseltä turistilta.

Jotkut Pietarin metron asemista ovat todella kauniita. Oma reittini ei viime reissulla osunut noille kauneimmille metroasemille, mutta Unagideon matkablogista täältä voit kurkata, miten upeita jotkut näistä asemista todellakin ovat.

Yhden metromatkan hinta oli noin 70 senttiä. Metroasemien lipunmyynneistä saat ostaa poletteja, jotka toimivat ”matkalippuina”. En osaa itse yhtään Venäjää, mutta sormilla näyttäen onnistuin saamaan toivomani polettimäärän.

Yksi poletti = yksi matka ja yksi matka kestää niin kauan kuin nouset maanpinnalle pois metrosta. Poletteja kannattaa ostaa kerralla useita niin vältät turhaa jonottelua.

Metroon pääset pudottamalla poletin portin oikealla puolella olevaan polettireikään, jolla puomi aukeaa. Poletteja ovat sitten ne kolikot, joissa on iso M-kirjain. Itse nimittäin yritin työntää reikään ensin paikallisen valuutan kolikkoa. Kumma kun ei auennut.

eremitaasiPietari14

Rautatieasemalta suoraan metroon

Ploshchad Lenina -metroasema on aivan Finlandskij aseman vieressä. Kun tulet asemalta ulos jatka matkaa vasemmalle ja metro löytyy heti asemarakennuksen kulman takaa.

Jos tule metrolla takaisin rautatieasemalle, pääset metroasemalta suoraan rautatieaseman pääodotushalliin. Huomioi, että Allegron matkustajat eivät nouse junaan tästä hallista, vaan Suomeen matkaaville on oma odotussali ja sisäänkäynti Botkinskaja-kadun puolella. Eli kuljet ulkokautta rakennuksen pääsisäänkäynnin ohi rakennuksen toiseen päähän.

Näin helppoa se on. Pietariin kannattaa matkustaa, ihan senkin takia, että se tarjoaa oivan miniulkomaanmatkan vaikkapa vaihteluna Tallinnalle. Mielenkiintoinen kaupunki täynnä kiehtovaa nähtävää, eikä edes niin kovin kalliskaan.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

 

 

You may also like

10 comments

Janni / Lentopelko 19.2.2017 - 8:40 am

Ei kuulosta hankalalta! Itellä on myös nyt ollu matka suunnitteilla, kuitenkin kyseessä naapurimaa, jossa en ole ikinä käynyt.. 😀 junalla meneminen ois niin kätevää verrattuna lentämiseen!

Reply
Annemaria 19.2.2017 - 9:10 am

Näin on, junalla hurauttaa Pietariin näppärästi vaikkapa minilomalle viikonlopuksi. Nopeuden lisäksi juna on myös edullinen.

Reply
Miia 20.2.2017 - 10:49 am

Tosi hyviä käytännönvinkkejä, kiitos näistä! 🙂 On ollut itselläkin suunnitelmissa Pietarin reissu ja tästä jutusta tuli vähän lisäpontta tuolle ajatukselle. Varmasti palaan tämän postauksen pariin vielä sitten kun matka on ajankohtainen.

Reply
Annemaria 20.2.2017 - 2:11 pm

Mukavaa, jos näistä on apua 🙂 Hyvää matkaa Pietariin. Mulle kaupunki on ollut nyt muutaman reissun verran hyvin postiivinen kokemus.

Reply
Tiia(ntai) 14.4.2017 - 8:30 am

Kiitos, mahtavat käytännön vinkit! Nopeuttavat huomattavasti metroasiointia ja varmaan myös paluujunan löytämistä. 🙂

Terveiset Allegrosta, lueskelen tässä vielä viime hetken tärppejä 🙂

Reply
Annemaria 14.4.2017 - 10:55 am

Hienoa, jos näistä vinkeistä on sulle apua. Olen saanut itsekin niin monta kertaa hyvää käytännöntietoa blogeista ja välttynyt näin turhalta ihmettelyltä. Hyvää matkaa Pietariin!

Reply
tinkeli 3.7.2019 - 11:52 am

Tosi näppärää, jos sattuu olemaan monikertaviisumi passissa…

Entäpä jos ei ole? Silloin ei ihan noin vaan hypätäkään junaan. Onko blogissasi jossain vaiheessa käsitelty viisumin hakemisen kommervenkit?

Reply
Annemaria 3.7.2019 - 9:52 pm

En ole käsitellyt viisumin hakemista, koska se ei ainakaan mulle ole ollut ongelma. Täällä itärajalla, jossa asustelen, on useita viisumeja välittäviä toimistoja, joista viisumin on saanut ihan näppärästi noin kahden viikon toimitusajalla, kertaviisumin ymmärtääkseni nopeamminkin. Tiesitkö muuten, että Helsingistä pääsee Pietariin viisumitta risteilyillä ja Lappeenrannasta Saimaan kanavaa pitkin Viipuriin? Näillä risteilymatkoillakin voi viipyä perillä ilman viisumia parikin yötä.

Reply
Arska 6.9.2019 - 11:33 am

Eikö muka Pierariin saa esim 3 päivän joukkoliikkenne lippua?Olen semmoisen käsityksen jostain saanu tuntuis paljon helpomalta liikkua kun yksi lippu joka liikenne välineeseen.
Kiva oli lukea Pietariin vinkit syyskuun viimeisellä viikolla pitäisi mennä ensimmäistä kertaa Pietariin,kyllä odotan reissua kovasti.

Reply
Annemaria 6.9.2019 - 10:48 pm

En osaa tuohon sanoa. Samalla kertaa voi ostaa vaikka kuinka monta lippua, eikä maksa juuri mitään. Mukavaa matkaa sinulle.

Reply

Leave a Comment