Ongelmatilanteet matkoilla – voiko niihin etukäteen varautua?

by Annemaria

Onneksi yleensä matkani ovat menneet hyvin ilman suurempia ongelmia. Kerran on rahapussini varastettu, pari kertaa olen joutunut hakeutumaan lääkärinhoitoon ja nyt viime reissussa tuli ongelmia automme teknisen vian kanssa. Matkojeni määrään nähden loppujen lopuksi hyvin vähän mitään on sattunut.

Jokaisesta kerrasta olen kuitenkin oppinut jotain. Ongelmien selvittely vieraassa maassa olisi monesti ollut huomattavasti helpompaa, jos olisin etukäteen tallettanut muistiin puhelinnumeroita, joita mahdollisesti saatan tarvita. Hädissään ei ajatus aina pelaa. Siksi ongelmatilanteissa helpottaa elämää kummasti, jos oitis tietää mihin ottaa yhteyttä ja mistä saa omalla äidinkielellään tietoa kuinka toimia.

Tässä muutama omakohtaisesti hyväksi havaittu vinkki.

Sairaustapauksessa

Jos matkustat EU-maissa, hanki ilmainen eurooppalainen sairaanhoitokortti Kelalta. Kortilla olet oikeutettu saamaan sairaanhoidon samaan hintaan ja saman käytännön mukaan kuin oleskeluvaltiossa asuvat henkilöt.

Turha varmaan muistuttaa matkustajavakuutuksen tarpeellisuudesta. Pieni raha siihen nähden, jos sinulle sattuu jotain, puhumattakaan, että joudut sairaalahoitoon. Mikäli matkustat useamman kerran vuodessa, suosittelen kotivakuutuksen yhteyteen jatkuvasti voimassa olevaa matkustajavakuutusta. Tulee selkeästi edullisemmaksi eikä tarvitse huolehtia vakuutuksen erillisestä ottamisesta.

Olen saanut omalta vakuutusyhtiöltäni matkustajavakuutuskortin, jota kuljetan aina ulkomaanreissuilla. Tämä on riittänyt todisteeksi voimassa olevasta vakuutuksesta. Kannattaa myös etukäteen tarkistaa onko matkapaikkakunnallasi oman vakuutusyhtiösi sopimuslääkäriä.

Lontoossa ollessani hakeuduin vakuutusyhtiöni lääkärilistalta löytyneen paikallisen suosituslääkärin hoitoon. Lääkäri laskutti hoitokulut suoraan vakuutusyhtiöltä eikä minun tarvinnut käyttää kuluihin omaa matkabudjettiani. Sain yksityislääkäriltä myös huippupalvelua. Hän teki jopa pari kotikäyntiä ja hoiti lähetin avulla verikokeeni tutkittavaksi paikalliseen laboratorioon. Minun ei tarvinnut käyttää matka-aikaani lääkärissä istuskeluun ja odotteluun.

Jokaisella vakuutusyhtiöllä on 24/7 avoinna oleva matkahätäpalvelunumero, jonne kannattaa soittaa silloin, kun ulkomailla sattuu vakava sairaustapaus tai tapaturma. Tämä numero, jos mikä, kannattaa tallettaa muistiin. Saat hätätilanteessa ohjeita kuinka toimia ja mihin olet vakuutuksesi turvin oikeutettu.

Varkaustapauksessa

Käsilaukun, rahapussin tai muun omaisuuden varkaus lienee se yleisin ongelma, minkä kohteeksi turisti vieraassa maassa saattaa joutua.

Tähänkin voi etukäteen varautua. Muistan vieläkin kuinka Barcelonan lähettyvillä Montserratin suositussa turistikohteessa hätäännyin huomatessani, että rahapussini oli hävinnyt käsilaukustani pitkäkyntisten matkaan. Sen siliän tien menivät molemmat luottokorttini, liuta erilaisia etu- ja kanta-asiakaskortteja sekä reilut pari sataa käteistä rahaa. Onneksi puhelimeni muistissa oli numero, jolla pystyin molemmat korttini kuolettamaan saman tien.

Jälkeenpäin mietin, että olipa onni etten ollut matkassa yksin. Yksinmatkaavalle tilanne olisi ollut aika toivoton. Samalla kerralla menivät molemmat korttini ja kaikki käteinen rahani. Olisin jäänyt täysin rahattomaksi ja kortittomaksi.

Tästä viisastuneena pidän luottokorttini nykyisin eri paikoissa ja mukana aina vain pienehkön summan käteistä ja senkin jaettuna pariin paikkaan. Kaikki ylimääräiset kortit, joita en matkoilla tarvitse, jätän suosiolla kotiin. Huomasin, miten hankalaa oli jälkikäteen muistella, mitä kortteja lompakossa olikaan ja ennen kaikkea työlästä ottaa yhteyttä kymmeniin eri yrityksiin uusiakseni kortteja.

Mutta se tärkein. Välittömästi, kun huomaat luottokorttisi kadonneen, ota yhteys luottokorttien sulkupalveluun. Näin eliminoit korttisi väärinkäytön. Suurimpien kotimaisten pankkiryhmittymien luottokorttien sulkupalvelun numero on kotimaasta 020 333 ja ulkomailta +358 20 333. Täältä voit tarkistaa, mikä on oman luottokorttisi sulkupalvelun numero.

Kun olin saanut korttini suljettua, soitin seuraavaksi vakuutusyhtiöni matkavakuutusasioiden asiakaspalvelunumeroon. Täältä minua opastettiin tekemään paikallisella poliisasemalla rikosilmoitus. Sieltä saadulla lomakkeella pystyin jälkeenpäin tekemään varkaudesta vahinkoilmoituksen. Yllättävää muuten oli, että vakuutus korvasi osan käteisestäkin.

Auton hajotessa

Viime reissullamme jouduimme selvittelemään, miten pitää toimia tilanteessa, kun auto hajoaa ulkomaanmatkalla. Siinäpä se soppa olikin. Heikolla nettiyhteydellä yritin kuumeisesti löytää numeroa mihin voisi soittaa, toisaalta en edes tiennyt kuuluuko auton hajoaminen matkalla matkavakuutuksen vai autovakuutuksen piiriin.

Autovakuutuksemme on eri vakuutusyhtiössä kuin muut vakuutuksemme, joten jouduin soittelemaan sen kymmenen puhelua ennen oikeaa osoitetta. Ja tiedättehän kuinka vaikeaa nykyisin on löytää puhelinnumeroa jollekin yhteyshenkilölle. Ilmiselvästi yritykset toivovat, että asiakkaat asioisivat vain netin kautta ja siksi puhelinnumeroiden ilmoittelua todella pihistellään. Kun tilanne on akuutti, toivoisi saavansa apua ja tietoa mahdollisimman nopeasti.

Tässä tapauksessa, kun kyse ei ollut henkilövahingosta, oikea osoite oli autovakuutus. Pitkän hakemisen, pitkän puhelinjonoissa odottelun ja monen väärän soiton jälkeen päädyin lopulta vakuutusyhtiön 24/7 autoapunumeroon, josta saimmekin hyvät tiedot siitä, mihin meillä on mahdollisuus vakuutuksemme turvin. Tästä viisastuneena tämäkin numero on nyt talletettu tarpeellisiin matkanumeroihin.

Tuleeko sinulle mieleen vielä muita tarpeellisia numeroita tai vinkkejä, joilla voisi etukäteen helpottaa ongelmatilanteiden selvittelyä matkoilla?

Kuvat pixabay.com

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

 

 

You may also like

2 comments

Susanna 27.8.2017 - 12:12 am

Hyvä aihe, sairaskortilla pitäisi saada hoitoa se on totta mutta esim. Saksassa vaaditaan todella usein myös paikallinen vakuutus, joten kaikki eivät välitä tai edes tiedä mikä on eurooppalainen sairaanhoitokortti. Saksassa tarvitaan jopa antibiootti silmätippojen ostoon resepti, joita lääkärit eivät tuosta noin vaan anna. En enää menisi Saksassa hoitoon sen takia ettei siellä välitetä kun ei ole paikallista korttia ja kehdattiin jopa kysyä onko varaa maksaa. Aluksi pistettiin täyttämään 10 turhaa paperia, eikä kuunneltu puhetta. Kun taas esim. Helsingissä on ilmaisia terveyspalveluita maahanmuuttajille. Viime aikoina olen lukenut etteivät ainakaan kaikki matkavakuutukset korvaa esim. terrorismia, näin siis kävi yhdelle australialaisnaiselle joka loukkaantui pahasti Barcelonassa ja hänelle perustettiin keräyssivu, jossa yritetään saada naisen hoitoon tarvittavat rahat kasaan. Luin myös eilen uutisesta jutun ettei matkavakuutus korvannut Amanda Harkimon hotellihuoneesta siivoojan toimesta vietyjä rahoja. Ilmeisesti luonnonilmiöt ja terrorismi ovat asioita joita matkavakuutukset eivät korvaa? Mutta kaipa matkavakuutus kuitenkin jotain korvaa. Minultakin on viety hotellihuoneesta, tosin ei vielä mitään kovin arvokasta.

Reply
Annemaria 27.8.2017 - 8:59 am

Oikein piti tarkastaa Kelan sivuilta tuon eurooppalaisen sairaanhoitokortin tiedot. Niiden mukaan kortilla on oikeutettu saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa tilapäisen oleskelusi aikana EU ja ETA-valtioissa ja Sveitsissä. Lontoossa menin ensin paikalliseen terveyskeskukseen, sain sieltä lääkkeet ja ensiavun ja ohjeet makavakuutuksen turvin hakeutua yksityiseen lääkäriin. Vastaavasti unkarilainen ystäväni hoidettiin Suomessa paikallisessa terveyskeskuksessa ilman kustannuksia. Ilmeisesti eroja maiden sisällä on, mutta matkavakuutus kannattaa aina ottaa.

Tuo olikin ihan uutta, ettei vakuutus korvaa terrorismista aiheutuvia kuluja. Haasteiden edessä näköjään vakuutusyhtiötkin. Onneksi kuitenkin matkojen ongelmat ovat normaalisti ihan toisella tasolla. Turvallisia ja mukavia matkoja sinulle Susanna!

Reply

Leave a Comment