Kukkafriikin, puutarhamaanikon ja kukkahattutädin Singapore

by Annemaria

Jos etelän matkoilla kukkivat jakarandat ja boukanviliat saavat pääsi kääntymään, Singaporessa kukkafriikkiä uhkaa niskojen nyrjähdys.

Singapore jäi mieleen kukkien ja puutarhojen kaupunkina. Jo pelkästään taksimatkasta lentokentältä keskustaan muistan yhtämittaiset kukkivat pensasrivistöt ja katukuvasta muutenkin jokaiseen vapaaseen maatilkkuun tehdyt viheralueet. Puut, pensaat ja kukat loivat hauskan kontrastin ympärillä nouseville pilvenpiirtäjille.

Singaporessa kannattaa käydä katsomassa upeita puutarhoja. Kun tropiikissa ollaan, lajivalikoima on käsittämättömän runsas ja kukintakausi ympärivuotista. Ryöpsähtävä kasvien paljous ja kerroksellisuus saivat ainakin minut huokailemaan.

Botanic Gardens – Singaporen kasvitieteellinen puutarha

Kasvitieteellisistä puutarhoista tulee helposti mieleen rajattu alue lasikaton alla. Singaporen kasvitieteelliseen puutarhaan ei kattoa tarvita, sillä Unescon maailmanperintökohteeksi valitulla puutarhalla on kokoa peräti 82 hehtaarin verran.

Botanic Gardens on kokoelma erilaisia puutarhoja. Reitit kulkevat läpi erilaisten kasvustojen ja puutarhatyyppien. Voit tutustua esimerkiksi perinnekasveihin, bonsai-puihin, kulkea sademetsässä, palmukujalla tai inkivääripuutarhassa. Puiston äänimaailma kovaäänisine sirittäjineen loi oman lisätunnelman ja näimmepä jossain kohdin pakoon vilahtavan suuren liskonkin.

Botanic Gardensin ehdoton helmi oli orkideapuutarha (National orchid garden). Vaikka aurinko porotti armottomasti taivaalta ja kuumuus oli uuvuttavaa, kuka voisi olla nauttimatta orkideoiden valloittavasta kauneudesta? Tämä kukkahattutäti meinasi revetä liitoksistaan ja saada samalla myös lämpöhalvauksen. Voiko oikeasti orkideoita olla noin monia erilaisia? Niin paljon eri värejä, kokoja ja muotoja. Singaporen kansalliskukka on monimuotoisuudessaan niin upea.

Suomalaisittain puutarhan mielenkiintoiset asiat olivat Tarja Halosen ja Matti Vanhasen mukaan nimetyt orkideat. Molemmat olivat vierailleet täällä vuosina 2008 ja 2009. Totta puhuakseni en oikein osaa kuvitella Matti-orkideaa.

Puistoon johtaa neljä eri porttia. Halusimme kulkea puiston läpi ja menimme taksilla Bukit Timah portille ja tulimme ulos Tanglin portilta. Kätevä tapa matkustaa puutarhaan on paikallinen metro eli MRT-juna. Tanglin portin lähellä sijaitsee sinisen linjan asema Botanic Gardens. Itse puutarhaan sisäänpääsy on ilmainen, orkideapuutarhaan pääsymaksu oli reilut kolme euroa.

Puisto on muuten auki keskiyöhön (orkideapuisto seitsemään). Jäin miettimään miten jännittävän oloista siellä olisikaan pimeällä. Äänimaailma ja tuoksut olisivat tuolloin varmaan voimakkaampia. Alueella sijaitsee myös useita ravintoloita. Botanic Gardensin kartan voit ladata täältä.

https://www.sbg.org.sg

Gardens by the Bay

Jokaisen Singaporen kävijän hehkuttama ykköskohde on Marina Bayn alueella sijaitseva Gardens by the Bay. Kahdesta kupolinmuotoisesta kasvien täyttämästä hallista, viheralueista ja metallista rakennetuista superpuista koostuva alue on kaiken suitsutuksen arvoinen.

Voisihan aluetta toki luonnehtia keinotekoiseksi, koska kyse on täysin ihmisen aikaansaamasta isolla rahalla tehdystä tuotoksesta, mutta ainakin minulle se aiheutti jonkinmoisen wau-reaktion. Vajaan 20 euron pääsymaksulle kasvihalleihin sai melkoisesti vastinetta. Itse alueelle pääsy on ilmainen.

Kun koottiin yhteen kansainvälinen asiantuntijaryhmä insinöörejä, hortonomeja, arboristejä, kasvitutkijoita ja maisemasuunnittelijoita, saatiin aikaan kokonaisuus, joka on mykistävän upea. Yhteensä näissä halleissa on peräti yli miljoona kasvia.

Flower Dome

Kukkahattutäti oli täpinöissä jälleen, oltiinhan tässä hallissa maailman suurimmassa lasikatollisessa viherkeitaassa. Flower Dome käsitti erillisiä osioita, joissa esiteltiin kukkia, puita ja muita kasveja Välimeren, Australian, Etelä-Amerikan, Etelä-Afrikan ja Kalifornian alueilta.

Varsinainen kukka-alue oli kuin kavalkadi kaikista tuntemistani kesäkukista. Lisäksi kaktuksille ja mehikasveille oli oma tilansa, josta pidin erityisesti.

Lisämausteena Flower Domessa oli muuttuva näytösalue, jonka teema vaihtelee vuodenajan mukaan. Kevättä kun elettiin, tällä kertaa pääsi ihailemaan Japani-tunnelmia kukkivine kirsikkapuineen.

Cloud Forest

Toinen suurista halleista, Cloud Forest, kätki sisäänsä 42 metriä korkean vuorimaisen kasvirakennelman. Tämä kukkula demonstroi trooppisten alueiden vuoristoalueilla 1000-3000 metriä merenpinnasta kohoavia pilvivuoria ja niiden uhanalaisia kasveja ja haavoittuvaa ekosysteemiä.

Jo heti sisäänkäynnin edessä tulijaa vastaanottaa valtaisa vesiputous. Kapeat kävelysillat johdattavat kulkijaa yhä ylemmäs ja ylemmäs kiertäen valtaisaa kasvirakennelmaa. Kostuttajat huolehtivat ympäristön sumuisuudesta ja kosteudesta.

Vuoriseinämän kasvirunsaus on käsittämätön. Kukkia, köynnöksiä, puita, pensaita, ihmeellisiä lehtiä, värejä… Nähtävää on niin paljon, ettei tiedä minne katsoisi. En oikeasti ymmärrä kuinka ihmeessä tämä kasvien paljous saadaan pidettyä näin hyvässä kunnossa ja miten tuonne korkeuksiin päästään kasveja ylipäätään huoltamaan.

Tämä nähtävyys on niin huikea, etten pysty täysin edes kuvaamaan sitä silmänruokaa, mitä paikka tarjoaa. Kannattaa ehdottomasti ensin käydä Flower Domessa ja jättää huikeampi Cloud Forest viimeiseksi.

Lopuksi saattoi kurkistaa vielä salaiseen puutarhaan. Kierros päättyi valtaisaan screeniesitykseen, joka demonstroi maapallomme lämpenemisen vaikutuksia ekosysteemiin. Tämä tulevaisuudenennuste pani vähän hiljaiseksi. Jos lämpenemistä ei pystytä hidastamaan, meitä oikeasti uhkaa katastrofi.

Mitään näin vaikuttavaa en ole nähnyt vähään aikaan. Ulkoalueen superpuut päätimme suosiolla jättää seuraavaan päivään. Tässä vaiheessa en tiennyt, että tulisin vielä tirauttamaan pienet itkut illan hämyssä noiden superpuiden juurella. Miksi, se selviää myöhemmin.

http://www.gardensbythebay.com.sg/en.html

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

8 comments

sarsa/Pohjoistuuli puhaltas 6.4.2018 - 5:34 pm

Sait mut kiinnostumaan Singaporesta näillä postauksilla. Mulla on Aasia kokonaan korkkaamatta ja Singapore voisi olla helppo paikka aloittaa. Ja nää puutarhat kiinnostaa….

Reply
Annemaria 7.4.2018 - 7:25 am

SIngapore on hyvä vaihtoehto, varsinkin jos kaupunkiloma kiinnostaa rantalomaa enemmän. Mitä enemmän on tullut ikää, sitä enemmän olen alkanut arvostamaan myös matkailun helppoutta. Kuumuus, Aasian kaoottisuus ja ihmispaljous on tätä nykyä huono yhdistelmä 🙂

Reply
jossus 6.4.2018 - 8:50 pm

Kaunista! Puutathat ovat niin rauhoittavia.

Reply
Annemaria 7.4.2018 - 7:26 am

Suurkaupungin vilinästä etenkin on mukava hypätä hetkeksi keskelle luontoa.

Reply
tiatones 6.4.2018 - 10:40 pm

On siellä komean näköistä! 🙂 Singapore olisi varmaan mielenkiintoinen kohde, jos Aasiaan tulisi joskus lähdettyä, mutta aika epätodennäköistä kuitenkin 🙂 Kiva kuitenkin katsella näitä 🙂

Reply
Annemaria 7.4.2018 - 7:30 am

Tässä tulikin oikea pläjäys viherantia 🙂 Tropiikin kasvusto tuottaa visualistille melkoisesti silmänruokaa. Kiva, jos tykkäsit.

Reply
sari 7.4.2018 - 7:16 am

Kyllä on upeaa! Alkoi kyllä kiinnostamaan paljon. Saan aina hyväntahtoista naurua osakseni, kun kohde kuin kohde, niin puolet kuvista on kukista otettuja. Pystyykö Singaporessa lomailemaan kohtuubudjetilla, mikä olisi itselleni maksimi noin 1500 e/kulut/viikko.

Reply
Annemaria 7.4.2018 - 7:47 am

Sama vika 🙂 Minkäs sitä kukkahullu itselleen tekis. Lennot kustantaa noin 600 euroa, mutta hotellit ikävä kyllä ovat kalliita, keskihintaiset hotellitkin reippaasti yli 100 euroa/yö (riippuu tietty siitä, minkä tasoinen majoitus riittää). Syömisen saa hoidettua halvalla käyttämällä foodcentereitä eli paikallisia ruokakojukeskittymiä. Yksi ateria kustantaa vain muutaman euron. Alkoholi on kallista, muutamaan olueeseen tai viinilasilliseen saa äkkiä uppoamaan suuren summan. Yksi hyvä tapa säästää kuluissa on etsiä sellainen hotelli, jonka huonehintaan sisältyy kaikkea ekstraa. Meidän molemmissa hotelleissa aamiaisen lisäksi hintaan sisältyi mm. iltaisin buffet-pöydän ruoka ja kaikki alkoholijuomat. Esim. 170 euron vuorokauden huonehintaan saa noilla tarjoamisilla äkkiä vastinetta. Myöskään nähtävyydet eivät olleet minusta mitenkään erityisen kalliita.

Reply

Leave a Comment