Singaporen huikeat valoelämykset

by Annemaria

There is Magic in the air.

Olen ilmiselvästi valon lapsi. Tarvitsen ympärilleni paljon valoa ja kuulun niihin ihmisiin, jotka mieluusti sytyttävät kotona ollessaan kaikki valot päälle. Tiedän. Energiataloudellisesti pimeetä puuhaa, mutta etenkin pimeänä vuodenaikana saan valosta energiaa. Miehen kanssa meillä käydään välillä valovuoropuhelua kuin Päivänsäde ja Menninkäinen: minä sytyttelen valoja ja mies sammuttelee niitä.

Matkoilla olen ihan sykähdyksissä kaikenlaisista valoilmiöistä, niin luonnon kuin ihmisen aikaansaamista. Rakastan auringonlaskuja, revontulia, tähtitaivasta, kuutamoita, ilotulituksia, kaupunkien valoja, kirkkaita neonvaloja ja tunnelmavaloja.

Luonnossa jään usein tarkkailemaan valon leikkiä metsässä. Katsokaapa joskus kuinka hienosti valo siivilöityy puiden lehtien lomasta ja miten valon ja varjon leikki voimakkaine kontrasteineen tekee ympäristöstä jännittävän ja muuntuvan.

Toinen suosikkini ovat vanhat kaupungit ja kylät kapeine kujineen. Vanhat kiviset seinät ovat hyvä esimerkki siitä, millaista vehkeilyä ja kuurupiiloa valo harrastaa. Ja samalla se myös johdattaa kulkijaa. Tiedättekö sen tunteen, kun edessä loistaa valoa ja sitä on lähes pakko lähteä seuraamaan?

Hiljattaisella Singaporen matkalla kohtasin sokeeraavia ihmisen aikaansaamia valoinstallaatioita. Miljoonakaupunki iltavalaistuksessa on muutenkin hieno, mutta kun valomerta hämmennetään vielä lisää musiikin tahtiin liikkuvalla valolla, niin wau.

Singaporen maamerkiksi on noussut valtaisa hotellirakennus Marina Bay Sands, joka näyttää jättilaivalta, joka purjehtii arvokkaasti Singaporejoen vartta. Satuimme ensimmäisenä iltana kulkemaan tuota joen pohjukkaa kaupunkia ihmettelemässä ja yhtäkkiä hotellilaiva alkoi elämään.

Rakennuksen katon reunus, sivustat ja alatasanteet valaistuivat vuoroin rubiininpunaisiksi, sähkönsinisiksi ja kameleontinvihreiksi, aivan kuin tämä valtaisa rakennus olisi alkanut hengittämään. Ja sitten repesi. Mahtipontinen musiikki kajahti ympärillä. Marina Bay Sansin valoshow alkoi. Kymmenet valonheittimet värjäsivät miljöön voimakkailla väreillä ja laittoivat maailman sykkimään. Tehosi ainakin minuun.

Tämä valoilottelu oli kuitenkin vasta alkusoittoa. Se täydellinen valoshowelämys syntyi muutamaa päivää myöhemmin.

Kerroin aiemmin, että päätimme jättää Gardens by the Bayn jättiläismäiset superpuut puutarhojen jälkeen toiseen päivään. Kysehän on teräsrakenteisista 25-50 metriä korkeista rakennelmista, jotka ovat kaikessa överiydessään melkoisen huikeat. Superpuiden runkoja peittävät substrooppiset kasvit, kuten orkideat ja saniaiset, joten hetkeksi suorastaan unohtaa, että nämä ihmepuut eivät kasva korkeutta.

Suurimman puurykelmän ympäri kulkee yläilmoissa Skyway, jonka 128 metriä pitkää polkua pitkin pääsee kiertämään puita. Korkeimman puun huipulla on ”maja” eli ravintola, johon hissi kuljettaa halukkaat näköaloja fiilistelemään.

Sateenvarjomaiset puut ovat muutaman puun ryhmissä ja kukin ryhmä on eri värinen. Iltaisin puut valaistaan ja kahdesti illan aikana ne heräävät eloon. It’s a show time!

Tätä spektaakkelia ei kannata jättää näkemästä, jos vaan noilla huudeilla liikut. Olen aiemmin kertonut, että aina kun näen jotain oikein sykähdyttävää, minua rupeaa itkettämään. Niin kävi nytkin. Ihan pienet huomaamattomat itkut tirautin siellä puiden juurella pimeässä illassa. Olin niin liekeissä, ettei kyyneleitä voinut pidätellä.

Garden Rhapsody valo- ja äänishow täyttää superpuut kahdesti illan aikana. Teema vaihtuu ajankohdan mukaan ja meidän käyntihetkellä teemana oli A World of Fantasy. On vaikeaa kuvailla, sitä mitä näin, mutta jos pystytte vähänkään kuvittelemaan tunnetta, että olette pieni lapsi keskellä oikeaa satua, voi saada edes vähän kiinni tästä taianomaisesta hetkestä. Kuin Liisa Ihmemaassa, jonka eteen tupsahtaa kaikenlaista eriskummallista ihmeteltävää.

Tämä show oli samaan aikaa musikaalia, taidetta, välkettä ja valoa. Taustalla vaihtuivat osittain tutut elokuvasävelet ja valojen ryöpytys sai minut lähes pyörryksiin. Kaiken kruunasi taivaalla möllöttävä täysikuu. Ilmassa oli selvästi taikaa.

Tämä oli hetken sukellus fantasiamaailmaan. Kaiken lisäksi vielä täysin ilmainen sellainen. Singaporen matkaaja, älä missaa tätä kokemusta.

https://www.gardensbythebay.com.sg/en/whats-on/calendar-of-events/garden-rhapsody-light-show.html

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

6 comments

Sisko / Hieman_vino 15.4.2018 - 10:34 pm

On kyllä kaunista! 🙂 Juttujesi myötä Singapore on päässyt haave listalleni. 🙂

Reply
Annemaria 16.4.2018 - 7:35 am

Toivottavasti matka Singaporeen sulla jossain vaiheessa onnistuu. Visualistia tämä kaupunki ruokki monella tapaa, mikä olikin vähän yllättävää, koska kyse on kuitenkin tiheästi asutusta suurkaupungista. Lienee turhaa sanoa, että tykkäsin 🙂

Reply
Frida Ingrid 18.4.2018 - 9:38 am

Minulla on tuo sama, että liikutun helposti jos nään jotakin todella kaunista! 🙂 Singaporen Gardens by the bayn valoshow oli itsellänikin juuri sellainen tilanne. Singapore on kyllä niin ihana, yksi lempparisuurkaupungeistani 🙂

https://www.rantapallo.fi/fridaingrid/

Reply
Annemaria 18.4.2018 - 5:32 pm

Eikö se ollutkin sun vinkki Instassa, jonka perusteella tuo valoshow keksittiin? Kiitos tuhannesti. Mentiin viimeisenä iltana katsomaan show vielä uudelleen. Nyt maaten siellä laavakivillä. Toinen kerta meni sitten kyynelehtimättä 🙂

Reply
Hanne 18.4.2018 - 11:25 am

Huikean hieno juttu Singaporesta. Paljon ihania kuvia ja tietoa.
Me reissaamme Singaporeen ensi helmikuussa pariksi päiväksi ja jatkamme siitä Vietnamiin. Täytyy ottaa parissa päivässä kaikki irti.

Reply
Annemaria 18.4.2018 - 5:34 pm

Kiitos vaan 🙂 Kahdessa päivässäkin ehtii paljon, kun valitsee omat suosikit etukäteen. Välimatkat ovat kaupungissa lyhyet ja kulkeminen helppoa. Ainut, että kuumuus vähän rajoittaa jaksamista. Mukavaa matkaa teille.

Reply

Leave a Comment