Viisi faktaa, miksi Singapore on turistille helppo matkakohde

by Annemaria

Singaporeen on ilmiselvästi koottu kaikki rusinat aasialaisesta pullasta.

Takana on viikko suurkaupunkielämää Singaporessa. Jatkuva yli 30 asteen lämpötila on tuntunut aika ajoin tukalalta ja uuvuttavalta, mutta paikallisten tapaan olemme oppineet hakemaan helpotusta valtavien ostoskeskusten ilmastoiduilta käytäviltä.

Singaporen omaleimainen kaupunkivaltio on viehättänyt monella tapaa. Kiinnostavien nähtävyyksien lisäksi osa paikan viehättävyyttä on, että täällä on yksinkertaisesti helppoa olla, ainakin turistina. Poissa on aasialaisen suurkaupungin kaoottisuus, mutta siltikin taikinassa on ainakin omaan makuuni sopivasti Kauko-Idän mausteita.

Kaduilla vaeltava ihmispaljous muistuttaa siitä, että ollaan 5,6 miljoonan asukkaan suurmetropolissa. Muuten tästä tiiviistä kaupunkivaltiosta puuttuvatkin monet suurkaupungin lieveilmiöt. Liekö tässä maailman helpoin big city?

Ei ole vaikeaa huomata, että suurkaupungissa ollaan. Nähtävyyksiä riittää siihen malliin, että aika pulahtamiseen on virahtanut välillä lähes yöaikaan.

1. Turvallinen suurkaupunki

Singaporessa ei tarvitse puristaa käsilaukkua yhtään tiukemmin. Vuonna 2017 kaupunki keikkuu kärkipäässä maailman toiseksi turvallisimpana kaupunkina. Virallisen turvallisuusindeksin mukaan yleinen turvallisuusindeksi on 89, kun esimerkiksi Suomen kaupunkien keskiarvo on 74.

Singaporen lait ovat tiukkoja ja rangaistukset ankaria. Henki- ja huumausainerikoksista odotettavissa on jopa kuolemantuomio. Tällä lienee oma osansa siihen, että katukuva on siistein, mitä omalle kohdalleni on koskaan suurkaupungeissa tullut.

En ole nähnyt viikon aikana minkäänlaisia epäilyttäviä tyyppejä: ei kännikkäitä, jengejä tai mitään, minkä vuoksi olisi tehnyt mieli vaihtaa kadun toiselle puolelle. Viikonloppuna metrolla voi huristella puolilta öin huoletta. Tämä on loistava kaupunki vaikkapa yksin matkaavalle naiselle.

Vanha kohtaa uuden.Pilvenpiirtäjien välistä löytyy myös rauhallisempia nurkkauksia.

2. Englannilla pärjää

Kiitos brittien siirtomaavallan, englanti on yksi Singaporen virallisista kielistä. Englantia puhutaan kaikkialla ihan yleisesti ja mm. opasteet ja ruokalistat ovat englanniksi.

Englannilla pärjää siis hyvin, ainakin, jos saa selvää täällä puhutusta kielestä. En tiedä mikä on, mutta meillä on ollut koko ajan vaikeuksia ymmärtää paikallisten puhumaa englantia. Intialainen korostus tai paikallisten oma murre, singlish, tuovat haastetta vain kouluenglantia osaavalle.

3. Hygieniataso on korkea

Poiketen muista Aasian maista täällä uskaltaa syödä kaikkialla ilman kummempaa turistiripulin vaaraa. Tai no, kuka sitä koskaan voi taata. Salmonellaa on saatu jopa VR:n katkarapuleivistä, mutta noin niin kuin pääsääntöisesti.

Täytyy myöntää, että joskus pieni epäilys on käynyt mielessä, kun katsoo vaikkapa paikallisten suosimien ruokatorien vaatimattomia keittiöitä. Kun ei turhia mietiskele, ruoka on maistunut, eikä ainakaan toistaiseksi mitään vatsaongelmia ole meillä kummallakaan ollut. Kaikkea on syöty salaateista ja majoneesikastikkeista alkaen.

Ehkä maan hygieniatasosta kertoo myös jotain se, että jopa kraanavesi on juomakelpoista.

4. Toimiva joukkoliikenne

Singaporen kaupunkikeskusta on tiivis ja välimatkat nähtävyyksien välillä eivät ole pitkiä. Ensimmäisinä päivinä yritimme kävellä muutaman kilometrin matkoja paikasta toiseen, kunnes huomasimme pian, että reippaissa hellekukemissa oleva lämpötila rajoittaa kummasti jaksamista. Suosiolla vaihdoimme käyttämään kaupungin näppärää metroa eli MRT-junia, joilla huristaa ilmastoiduissa vaunuissa muutamassa minuutissa paikasta toiseen.

Kätevää on ostaa ns. Ez-link card, johon on ladattu 7 paikallisen dollarin verran matkoja. Lisäksi peritään 5 dollarin arvoinen pantti, jonka saa takaisin, kun kortin palauttaa. Kortille voi ladata lisää rahaa aina tarpeen mukaan. Metroon mentäessä ja poistuttaessa kortti luetaan portin lukijassa, joka kertoo myös samalla minkä verran kortilla on käyttövaraa. Sama kortti käy myös paikallisbusseihin.

Metroverkosto on äärimmäisen selkeä, eikä opasteista ole pulaa. Meitä on jopa väliin huvittanut kuinka yksityiskohtaisesti kaikki mahdollinen on opastettu. Jopa liukuportaissa olen nähnyt merkityt jalanjäljet kohdassa, missä tulee seistä. Ja jos jokin asia on epäselvää, neuvovaa henkilökuntaa ei tarvitse kauaa etsiskellä.

Edullisen joukkoliikenteen lisäksi myös kaupungin taksit ovat edullisia.

Osaathan mennä metroon oikein?

5. Luotettava palvelukulttuuri

Jos jotain inhoan maailmalla eniten, niin jatkuvaa huolta siitä, että joku yrittää kusettaa. On yksinkertaisesti ärsyttävää, jos joutuu koko ajan olemaan skarppina sen suhteen, ettei tule missään huijatuksi. Kun vaihdat rahaa, kyttää silmä tarkkana, että saat juuri sen mitä pitää. Kun otat taksin, tarkasta, että mittari on päällä ja että se raksuttaa niin kuin kuuluu. Ravintoloissa tsekkaa lasku aina läpi ja tarkista, että vaihtorahat ovat oikein. Pieniä asioita, mutta turistille merkityksellisiä.

Tämänkin suhteen Singapore on ollut vapauttava kokemus. Laki ja järjestys edellä mennään tässäkin kohdin. Korjatkaa joku, jos olette eri mieltä, mutta meistä täällä on voinut täysin luottaa ihmisiin ilman turhaa huolta huijaamisesta.

Tätä listaa voisi jatkaa vielä monella muulla positiivisella asialla. Ottamatta kantaa siihen, onko hyvä vai huono asia, että yhteiskunta kontrolloi kansalaistensa toimia tarkoilla lailla ja säännöksillä, turistin elämää tämä ainakin helpottaa. Singapore on turistille kaikin puolin miellyttävä lomakaupunki.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

You may also like

4 comments

Traveldreamer17 26.3.2018 - 5:38 pm

Olen käynyt Singaporessa vain päiväretkellä Malesian puolelta (ja aikaakin tuosta on jo 15 vuotta), mutta itselle jäi myös oikein positiivinen kuva kaupungista. Mielestäni Kuala Lumpur on hyvin samanlainen. Olisikin hauska palata noihin kaupunkeihin näin vuosien jälkeen.

Reply
Annemaria 27.3.2018 - 1:55 am

Mulla on myös itselläni muutaman päivän kokemus Singaporesta reilun 20 vuoden takaa ja ihan eri kaupunki tämä tuntuisi olevan. Matkailuun on satsattu paljon ja mm. Marina Bayn alue on rakennettu ihmeellisine nähtävyyksineen tuon jälkeen. Tänne kannattaa matkustaa kyllä uudelleen.

Reply
Janne 28.3.2018 - 12:00 am

Naulan kantaan, pystyn allekirjoittamaan kaiken kirjoituksessasi!

Reply
Annemaria 28.3.2018 - 9:33 am

Eikö vaan, helppo kaupunki matkaajalle kaikin puolin. Olisipa muuten kiva kuulla, onko muilla ollut ongelmia paikallisten englannin ymmärtämisessä. Mä oon jo pahasti alkanut syyttää omaa liian heikkoa englannin taitoani 🙂

Reply

Leave a Comment