Yksi kaupunki, kolme maata – Singaporen mielenkiintoiset kaupunginosat

by Annemaria

Singapore on pieni maa, jonka asukastiheys on maailman toiseksi tiuhin. Kutakuinkin Helsingin kokoisella alueella asuu saman verran asukkaita kuin koko Suomessa. Ei siis ihme, että aikojen saatossa eri etniset väestöryhmät ovat sekoittuneet eri puolille tätä piskuista saarivaltiota.

Siltikin menneiltä ajoilta perintönä on säilynyt muutama alue, joilla on oma etninen ja identtinen leimansa. Turistin kannalta on kiinnostavaa, että yhdessä kaupungissa voit tehdä sukelluksen Intiaan ja Kiinaan tai kokea omaleimaista tunnelmaa muslimikaupunginosassa.

Little India

En ole koskaan käynyt Intiassa ja siksi oli erityisen kiinnostavaa päästä näkemään edes siivu intialaista elämänmenoa. Tosin Singaporessa kun oltiin, hyvin siistiä sellaista. Voin hyvin kuvitella, että meno on aika tavalla kaoottisempaa oikeilla intialaisilla kaduilla, vaikka kiinnostava alue Singaporen Little India on joka tapauksessa.

Kaupunginosan historia juontaa 1800-luvun alkuun brittiläiseen siirtomaa-aikaan. Vallassa olevat isännät toivat Singaporeen intialaista työvoimaa, josta osa halusi jäädä maahan palvelusajan päätyttyä ja asettui juuri Little Indian alueelle.

Värikäs, tuoksuva, äänekäs. Siinä ehkä ne adjektiivit, jotka kuvaavat tätä kaupunginosaa parhaiten. Ilmapiiri oli selkeästi erilainen kuin hetki sitten talsiessamme hulppeiden ostoskeskusten kehystämällä leveällä Orchard Roadilla. Suitsukkeet savuavat, mausteet tuoksuvat ravintoloiden avoimista ovista, kulta kiiltää koruliikkeissä ja naisten värikäs vaatetus kääntää katseet.

Hindulaiseen uskonnon harjoittamiseen pääsee kurkistamaan Sri Veeramakaliamman temppelissä. Kaikenuskoiset ovat tervetulleita, kengät vain täytyy jättää ulkopuolelle.

Jos haluat nähdä valtaisan tavarataivaan, piipahda Mustafa Centerissä, paikallisessa suurmarketissa, jonka hyllyt ja vitriinit ovat ahdettu niin täyteen tavaraa, että ihmetyttää miten sieltä ylipäätään mitään löytää. Kelloja, laukkuja, koruja, elektroniikkaa, elintarvikkeita, tekstiilitavaraa… minusta kaikkea ihan liian paljon.

Nälkää voi tyydyttää Tekka Food ruokatorilla. Ruoka on kursailematonta ja halpaa, mutta maistuvaa. Mausteinen ateria banaaninlehdeltä ja juoma pillillä kookospähkinästä, ei hassumpaa.

Chinatown

Chinatownin asutus syntyi aikoinaan kiinalaisista kauppiaista ja kalastajista. Kaupankäynti näyttää olevan voimissaan tänäkin päivänä, sillä alueen kapeat kujat ovat täynnä värikkäitä kiinalaisia matkamuistoja myyviä pikkukauppoja. Ja välissä kiinalaiset ravintolat tarjoavat pekingin ankkaa ja nuudeleita.

Itseäni viehättivät Chinatownin värikkäät ikkunaluukkuiset pikkutalot. Samoin kuin Little Indiassa, täälläkin on muusta kaupungista poiketen matala rakennuskanta. Hienoa, että nämä vanhat rakennukset ovat säästyneet puskutraktoreilta.

Kertoo ehkä omaa kieltään Singaporen eri uskontojen sopusoinnusta, että yksi Chinatownin merkittävimmistä nähtävyyksistä on kaupungin vanhin hindutemppeli Sri Mariamman.

Yksi tapa kokea äänekästä ja ruuhkaista kiinalaista kaupankäyntiä on käydä Bukis Streetillä (alue sijaitsee lähellä Little Indiaa ja muslimikaupunginosaa). Vielä muutama vuosikymmen sitten tämä alue oli huonomaineista punaisten lyhtyjen aluetta.

Uudelleen rakennetun katetun markkinatorin huono maine näkyy enää vain krääsätavarassa. Näiltä halpismarkkinoilta saa kuulema kaiken halvemmalla kuin muualta, mutta laadun kanssa on sitten niin ja näin.

Ihmispaljous kapeilla käytävillä oli ainakin melkoinen. Itse kyllä valitsen Singaporen kuumuudessa mieluimmin ilmastoidun tavaratalon tai ostoskeskuksen.

Muslimialue Kampong Glam

Singaporen perustaja Raffles suunnitteli aikoinaan Kampong Glamin aluetta muslimien asutukseen ja lahjoitti sen silloiselle sulttaanille. Alue alkoi vetää puoleensa malaijilaisia ja kauppiaita nykyisen Itä-Jemenin alueelta.

Olin vähän yllättynyt, sillä alue oli aivan erilainen kuin kuvittelin. Luulin törmääväni täällä minareetin kutsuihin, kadulla vesipiippua polttaviin miehiin ja arabialaiseen musiikkiin. Sen sijaan alueen kaduilta näytti islamilaisuus olevan kaukana. Muslimitausta näkyi lähinnä vain Sulttaanin moskeijassa, kadun nimissä ja kaupoissa, joissa myytiin itämaisia käsinsolmittuja mattoja, itämaisia valaisimia ja kankaita musliminaisten asuihin. Jos mielit juhlapukukangasta, suunnista tänne. Taidokkaissa silkkikankaissa ja organzoissa on mistä valita.

Yllättävintä oli, että Kampong Glamin alueesta oli kehkeytynyt Singaporen trendikäs hipsterialue kuppiloineen, seinämaalauksineen ja designputiikkeineen. Naureskelin mielessäni, että onkohan täällä maailman ainoa Arab street, jonka varrella on kymmenittäin länsimaalaisia baareja.

Ken värikästä iltaelämää kaipaa, näillä kulmilla on lukemani mukaan paljon annettavaa.

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista. 

 

 

You may also like

2 comments

Hanne 24.7.2018 - 1:44 pm

Huikeeta. Veikkaan että meidän 11 vuotiaat lapset löytävät jos jonkinlaista ”krääsää tuolta Bukis kadulta:)

Reply
Annemaria 25.7.2018 - 10:39 am

Luulenpa näin olematta selvännäkijä 🙂 Parasta tietty, ettei mikään maksa oikein mitään. Kannattaa mennä aikaisin aamusta. Ainakin iltapäivällä ihmispaljous oli uuvuttavaa.

Reply

Leave a Comment