Minne seuraavaksi? Suunnitelmissa kolmen pääkaupungin kiertomatka Espanjassa

by Annemaria
Siinä kohtaa, kun päivä lyhenee, valo vähenee, sää kylmenee, kukat kuolevat ja taivaalta kuuluu muuttomatkaavien hanhien kaakatus, minusta kaikkein parasta on tulevan matkan suunnittelu. Muuttolintujen lailla etelän lämpö ja valo houkuttavat. Meillä alkaa tulevan talven reissusuunnitelmat olla jo aika lailla kasassa.

Espanjasta me emme näköjään pääse eroon millään. Vuosi toisensa jälkeen yhä vaan viihdymme espanjalaisen elämänmenon pyörteissä. Joku kumma juttu siinä on, että kun lentokoneen ovesta astuu ulos, napsahtaa jotain päässä. Tiukkapipo putoaa (jos kysytte mieheltä, se sanoo, että löystyy, muttei putoa) ja kaikkinainen alegría on herkässä.

Miellyttävien talvikelien lisäksi mies odottaa innolla kokkauksia uusien ja innostavien raaka-aineiden parissa. Jos entiset tottumukset pitävät paikkaansa, kalatorien ja Mercadonien runsaat kalatiskit tulevat olemaan tulevienkin matkapäiviemme pyhiinvaelluskohteita. Pääsemme jälleen uppoutumaan rapujen, mustekalojen ja simpukoiden ihmeelliseen maailmaan.

Itse odotan innolla seikkailuja uusiin paikkoihin, mutta paluuta myös joihinkin tutuksi tulleisiin lempimestoihin. Tuntuu hyvältä vaihtaa välillä maaseudun hiljaisuus sykkivään kaupunkielämään. Istuskella katukuppiloissa ja eksyä vanhojen kaupunkien kapeille kujille, siinä päivien parhautta. Ja jos vastaan tulee joku käymätön taidemuseo, saatanpa poiketa.

Sydän sykähtää myös aina, kun talvikuukautena näkee ympärillään kukkien väriloistoa ja tammikuussa voi tepastella kesämekkosessa.

Malagaa nyt pidemmällä kaavalla

Viime talvena odottelimme Fuengirolaan menevää junaa Malagan asemalla ja mietimme, että muutaman tunnin Malaga-käynnit jäävät aina turhan lyhyiksi. Mitä useammin olemme tässä Malagan provinssin pääkaupungissa käyneet, sitä enemmän olemme löytäneet kaikenmoista mielenkiintoista ja sitä enemmän olemme tykästyneet itse kaupunkiin.

Joten siitä meidän ajatus sitten lähti. Jätämme tällä reissulla muun Aurinkorannikon väliin ja suuntaamme pidemmäksi aikaa Malagaan. Kerrankin voi tutustua kaupunkiin ihan kunnolla.

Vuokrasimme Malagan vanhasta kaupungista pienen asunnon, joka ennakkotietojen mukaan näyttää hyvältä, toivottavasti myös paikan päällä. Kohtuuhintaisen asunnon löytäminen Malagasta keskeiseltä paikalta oli vaikeaa ja koko matkamme kallein kämppä tuleekin olemaan juuri täällä.

Kun meistä on kyse, niin ruokamatkoiksi nämä meidän kaupunkilomat tuppaavat usein kallistua. Epäilemättä näin käy nytkin. Malaga on täynnä hyviä ravintoloita, joita on mielenkiintoista päästä kokeilemaan.

Sattuu myös niin, että minulle tulee Malagassa pyöreitä vuosia täyteen. En ole koskaan viettänyt yksiäkään aikuisiän syntymäpäiviä, vaan olen kaikki pyöreiden vuosien merkkipäivät viettänyt matkoilla. Nyt satuin jossain välissä sanomaan, että järjestän kyllä juhlat, jos vaan joku tulee paikalle, tosin synttäreiden aikaan olen Malagassa.

Luulin, ettei ketään tule. Nyt kävikin niin iloisesti, että juhlavieraita tuleekin ihan merkittävä joukko. Bileet ovat siis tiedossa teemalla Fiesta & Salud!

Teneriffaa tutuksi toistamiseen

Tein viime kevättalvella ystäväni kanssa ensimmäisen reissuni Espanjalle kuuluvalle Teneriffalle. Vaikka kyse oli vain viikon mittaisesta pintaraapaisusta, joka keskittyi enimmäkseen saaren eteläpuolen loma-alueeseen, mielenkiinto tuota Kanarian suurinta saarta kohtaan jäi kytemään.

Yhtenä päivänä hyppäsin paikallisbussiin ja päätin lähteä katsomaan, miltä näyttää saaren pääkaupunki Santa Cruz, josta en ollut koskaan kuullutkaan. Reilun 200 000 asukkaan kaupunki nyt kuitenkin on jotain muuta kuin turismin ympärillä pyörivät lomakaupungit.

Tykkäsinhän minä. Aitoa espanjalaisen merenrantakaupungin meininkiä miellyttävällä hintatasolla. Ja vieressä toinen mielenkiintoinen kaupunki, historiallinen La Laguna, joka on itseasiassa Kanariansaarten entinen pääkaupunki ja saaren toiseksi suurin kaupunki.

Teneriffan vahvuuksia ovat hienot luontoretkeilymahdollisuudet. Teiden kansallispuiston vulkaaninen retkeilyreitistö jäi kaihertamaan ja näkemäni kuvat Anagan luonnonpuistosta vain lisäsivät kipinää. Ja sittenhän siellä on ihan vieressä luonnoltaan aivan erityinen La Gomeran saari, jossa varmasti tulemme myös käymään.

Sain jutuillani innostumaan miehenikin, joka ei ole koskaan käynyt Teneriffalla. Viimeinen niitti asialle oli kohtuuhintaisen asunnon löytyminen keskeiseltä paikalta, joten kuukauden päivät tulemme viettämään ”Tenskulla”. Ryppyperunat ja mojo-kastike tulevat nyt varmasti tutuiksi.

Oooo Las Palmas – ei oikeastaan mitään tietoa

Tutkailin eräänä päivänä karttaa lähinnä sen takia, että kiinnosti tietää kuinka lähellä Teneriffa on Afrikan rannikkoa. Siinä samalla tajusin, että hyvänen aika, toinen Kanariansaarista, Gran Canaria, ei sekään ollut kovin kaukana. Ja vielä kun noiden saarten välissä kulkee säännöllinen laivayhteys, niin matkustaminen ei sinne voinut olla kovin hankalaa.

Niinpä me päätimme lähteä ottamaan selvää, millainen on suomalaisten ”ikiaikainen” lomakohde, maakunnan pääkaupunki Las Palmas. Tosin ne turisteille tutuksi tulleet ranta-alueet eivät meitä erityisesti kiinnosta, vaan kaupunkien ystävinä mielenkiinnon kohteena on paikkakunnan eteläpuoli, jossa sijaitsee mm. Las Palmasin vanha kaupunki.

Oma kokemukseni Gran Canariasta vie aikaan +20 vee, jolloin opintojeni aikana teimme luokkaretken Playa del Inglesiin. Mitään muuta ei tuosta matkasta jäänyt mieleen kuin valtavat dyynit, jatkuvasti hiekassa olevat hiukset ja hulppeat discot. Nyt uskoisin haaviin jäävän jotain muuta 🙂

Las Palmas on meille ihan random-valinta. Emme yhtään tiedä, mitä kaupungilta odottaa. Gran Canarialla käyneiden ihmisten keskuudessa tuntuu, että Las Palmas jakaa mielipiteet kahtia. Ja riippuu paljon myös siitä, puhutaanko kaupungin etelä- vai pohjoispuolesta. Nähtäväksi jää, millainen tulee olemaan meidän kokemus. Tuleepahan nyt sitten nähtyä tämäkin kaupunki.

Las Palmasissa odottaa kämppä vanhassa kaupungissa. Mies on innoissaan jo etukäteen terassista ja omasta grillistä. Tiedossa siis täälläkin mereneläväistä grilliruokaa.

Las Palmasista sitten lennellään takaisin Suomen talvikauteen D-vitamiinilla kyllästettyinä. Siinä kohtaa täällä toivottavasti tervehtivät valkoiset hanget ja ihka oikea talvi.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

19 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 8.10.2022 - 8:13 pm

Kuulostaa kyllä hyvältä, lämpöä ja valoa pimeimpään aikaan! Kaikki kolme paikkaa kuulostavat kivoilta. En Las Palmasissa ole käynyt, mutta veikkaisin, että kokemuksenne tulee siellä olemaan positiivinen. Ja niin, voi että nuo merenelävistä olevat kuvat näyttävät kyllä herkullisilta!

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 10:02 am

Vähän me jänskätään tuota Las Palmasia. Saa nähdä millainen kokemus se on. Ainakin päästään herkuttelemaan sielläkin noilla merenelävillä 🙂

Reply
Nimetön 8.10.2022 - 8:14 pm

Mahtavaa kuulla suunnitelmistanne. Täällä ollaan kuulolla matkakertomuksien suhteen. Niin se vain on, vaikka minä lähden Espanjasta, niin Espanja vain ei lähde minusta.
Alkusyksystä kokeilimme myös kolmen kaupungin taktiikka. eli pienehkö Elche, jossa asuimme ihanan palmumetsän keskellä bungalowissa, sitten Alicante, josta tykkään ihan hirveästi ja lopuksi Valencia. Matkasimme busseilla, jotka olivat tosi tasokkaita kuten tietkin. Kaikki meni loistavasti ja tuli mukavasti nähtyä hieman maaseutuakin. Matka antoi taas voimia kestää tätä nykyistä epävarmaa maailmantilaa.

Reply
Merja 8.10.2022 - 8:19 pm

Kommentti lähti matkaan ilman tietojani.

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 9:59 am

Se on juuri näin. Kun Espanja menee ihon alle, se pitää otteessaan 🙂 Täältä myös peukku bussimatkustamiselle Espanjassa. Reissasin itse lähes pari kuukautta Espanjaa pelkästään busseilla ja tykkäsin kovin. Edullista ja toimivaa. Tuolla reissulla kävin muuten Valenciassa, jonne kaipaisin kyllä uudelleen. Niin totta, että maailman ahdistukseen matkailu auttaa.

Reply
Rita 8.10.2022 - 8:18 pm

Ihana Malaga ❤️! Las Palmas on jääny oudommaksi , vaikka on sielläkin tallusteltu. Samoin Teneriffalla vai kerran ja vain jouluviikko, uudestaan pitäisi päästä ja tällä kertaa pohjoiseen. Se ei vain sovi elleivät liikuntavaikeuteni helpotu. Ihanaa aikaa Espanjassa teille! PS. Minäkin vietin ainoat pyöreiden juhlimiset Torremolinosissa, mukavat juhlat olivat!

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 9:53 am

Kiitos Rita. Naurattaa, kun mainitsit nuo juhlat Torremolinoksessa. Se oli mullakin yhtenä vaihtoehtona 🙂 Toivotaan, että terveys antaa myötä vielä uusille seikkailuille.

Reply
Tarja 8.10.2022 - 11:01 pm

Upeita paikkoja kaikki!
– Malaga on upea kaupunki – sieltä on myös helppo piipahtaa päiväreissuille – mun suosikit Granada ja siellä erityisesti Alhambra sekä ihana rotkokaupunki Ronda ylhäällä vuoristossa😊.
– Gomeran saari luonnonsuojelualueineen ja jylhine vuoristoineen on aivan uskomattoman upea, menkää saarikierrokselle! Teneriffalla pohjoisen Puerto de la Cruz ei elä pelkästään turismista, vaan on ollut ihan aito espanjalaisten kaupunki aina.
– Las Palmas on myös aito espanjalaiskaupunki, ehdottomasti tutustumisen arvoinen!

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 9:50 am

Kiitos kaikista vinkeistä Tarja. Granada Alhambroineen ja Ronda ovat tuttuja ja niistä pidimme itsekin paljon. Gomeralle ja Puerto de la Cruziin pitää ehdottomasti mennä. Eniten ehkä jänskättää tuo Las Palmas. Tämä mielipide jo vähän rauhoittaa 🙂

Reply
Terhi 9.10.2022 - 8:40 am

Ihan heti iski matkakuume minullekin kun katsoin upeita kuviasi. Ja ihan juuri kuten kirjoitit niin Malaga on paikka jossa ei ole tullut vietettyä riiittävästi aikaa.Kiva kuulla mitä kaikkea vastaan siellä tulee.Teneriffalla olen käynyt aikoinaan pari kertaa mutta Las Palmas on jäänyt kokematta kokonaa. Kokemuksiasi odotellen……

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 9:47 am

Malaga on niin mielenkiintoinen, että siellä mielellään viettää kerrankin pidemmän siivun. Saapa nähdä, millaisia kokemuksia tulee eteen. Kovasti kyllä matkaamme odotellaan 🙂

Reply
Tanja / Tädin ja tytön matkablogi 9.10.2022 - 10:56 am

Malaga ❤️ Tykkään kovasti. Espanja ❤️ Tykkään kovasti -> nyt olen vähän kade. Mun haave olisi viettää pimeä aika Espanjassa, mutta ei ole vielä mahdollista. Mutta sitä kohti ⭐️

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 1:36 pm

Unelmia pitää olla ja niitä unelmia voi kutsua tavoitteiksi. Ei ollut mullakaan ennen mahdollisuutta viettää pidempiä aikoja talvella etelän auringon alla, kahden viikon kesäloma jo tuntui hankalalta järjestää. Vaan kun alkaa pikku hiljaa järjestämään elämää kohti tavoitteitaan, niin saattaakin joku päivä huomata, että unelmat käyvät toteen 🙂

Reply
Tuija 9.10.2022 - 11:23 am

Suunnitelmanne kuulostaa loistavalta. Tuo on juuri kuin oma unelmakin; loppuvuodesta Aurinkorannikolle, siitä joulun aikoihin Teneriffalle ja kenties vielä maaliskuuksi takaisin Malagan huudeille. Olen vuosia viettänyt vuodenvaihteen Teneriffalla, rakastan sitä monipuolista saarta ja sen ilmastoa. Eteläpuolella olen pääsääntöisesti majoittunut ja sieltä käsin kiertänyt ympäri saarta, koska Santa Cruz ja Laguna ovat olleet usein melko viileitä itselleni vuoden vaihteessa. Tosin niihin pitää aina päästä kyllä käymään, samoin kuin Puertoonkin. Las Palmasiin ihastuin myös kovasti jo 30 vuotta sitten, loistava rantakaupunki ja aivan liian aliarvostettu. Nyt marraskuuksi lähden Aurinkorannikolle. Seuraan ja olen seurannut todella innolla blogiasi eli kiitos kivoista ja kolahtavista jutuistasi.

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 1:33 pm

Mulle jäi Teneriffasta samanlainen kuva, kerrassaan monipuolinen saari niin luonnoltaan kuin ilmastoltaan. Las Palmas, poislukien loma-alue, on itse kaupunkina jäänyt jotenkin varjoon. Kyse on kuitenkin suuresta kaupungista monine mahdollisuuksineen (tai ainakin näin uskon). Kiinnostavaa nähdä kolahtaako 🙂

Reply
Sannam 9.10.2022 - 11:39 am

Las Palmas on 400 000 tavallisen grancanarialaisen asukkaan normaali kaupunki. Nyt sen verran pitäisi olla perillä.

Reply
Annemaria 9.10.2022 - 1:30 pm

Kyllähän tuo tiedetään, mutta se on eri asia tykkääkö kaupungista. Ja senhän tietää vasta, kun kokeilee. Innolla odotan itselleni aivan uutta kaupunkia.

Reply
Laura Linnea 9.10.2022 - 1:37 pm

On kyllä kivan kuuloiset matkasuunnitelmat! T-paitakelit pakkasten keskellä tuntuvat varmasti mahtavilta.

Itse kävin Las Palmasilla muutama vuosi sitten, ja kaikkia odotuksia vastoin tykkäsin paikasta! Otettiin airbnb-kämppä ja vietettiin aikaa sen pahimman turistialueen ulkopuolella – käytiin muun muassa tutustumassa paikallisen yliopiston tiloihin ja kasvitieteellisessä puutarhassa. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa surffausta! Linkkaan tähän vielä omat postaukset, jos kiinnostaa kuulla:

https://lauralinnea.fi/category/matkustaminen/eurooppa/espanja-eurooppa/gran-canaria-espanja-eurooppa/

Reply
Annemaria 10.10.2022 - 6:22 pm

Kiva kuulla tuosta Las Palmasista. Kasvitieteelliseen puutarhaan ehdottomasti, nää on mun suosikkeja. Kiitos linkistä, käynpä kurkkaamassa.

Reply

Leave a Comment