Mitä maksoi seitsemän viikon omatoimimatka Espanjassa?

by Annemaria

Budjettien tekeminen minulle on täyttä hebreaa. Miten sitä voi etukäteen arvioida, minkä verran rahaa tarvitaan? Etenkään matkailussa. Enhän voi etukäteen tietää missä yövyn, mitä syön tai mitä teen. Tai mitä mikäkin maksaa.

Siispä minkäänlaista budjettia tai suunnitelmaa Espanjan kiertomatkani kustannuksista ei ollut. Matkaan lähdin tonni kukkarossa ja luottokortti taskussa. Lähtökohtana oli, että kaikesta tingitään, mistä pystytään, mutta nautinnoille, mukavuudelle ja viihtyvyydelle annetaan kuitenkin oma painoarvonsa. Rahaa paloi, kuten matkailussa aina, siitä ei pääse mihinkään. Kuitenkaan mitään matkan jälkeistä krapulaa ei tarvitse tuntea, jokainen euro oli tämän huikean kokemuksen arvoinen.

Jos en olisi lähtenyt matkalleni….Costa Brava2Platja d'Aro rantaa… olisin menettänyt Costa Bravan ihanat rannat.

LENTOLIPUT

Olin ostanut etukäteen vain menolipun Barcelonaan, joka maksoi Norwegianilta matkalaukun kanssa 109 euroa. Ostin lentolipun hyvissä ajoin, joten siksi sain näin mukavahintaisen piletin.

En halunnut etukäteen lyödä paluupäivää lukkoon, sillä yksi matkan kiehtovuudesta oli juuri aikaan ja paikkaan sitoutumattomuus. Rupesin marraskuun alkupuolella varovaisesti katsastamaan paluulentoa Malagasta ja siinä kohtaa huomasin, että lentolippujen hinnat olivat pompsahtaneet yllättävän kalliiksi. Kysyntää lentopaikoista Malagasta Helsinkiin ilmeisemmin on rutkasti, mikä selittänee tuon välin huomattavasti kalliimmat lentohinnat kuin muualta Espanjasta.

Ikävä kyllä korkeat hinnat pakottivat minut palaamaan noin viikkoa suunniteltua aikaisemmin ja siltikin jouduin paluulennosta laukun kanssa maksamaan 260 euroa, mikä oli selkeästi enemmän kuin olin ajatellut. Jos olisin varannut paluulennonkin hyvissä ajoin, olisi tässä kohden pystynyt varsin säästämään.

Lentolippuihin meni siis 369 euroa.

duendeFlamenco … olisin menettänyt monta sykkivää tunnelmaa.

MAJOITUS

Tiesin, että majoitus tulee yksin matkaavalta haukkaamaan suurimman osan matkabudjetista. Silti hieman yllätyin, sillä kuvittelin saavani majoitusta näin huippusesongin ulkopuolella toteutunutta edullisemmin. No, toki halvemmallakin olisi voinut yöpyä hostelleissa tai varaamalla majoitusta Airbnb:n kautta. Hyllytin molemmat vaihtoehdot, sillä halusin keskitasoisen majapaikan aina keskeiseltä paikalta ja myös takuun, että saan kutakuinkin sitä mitä luvataan. Onnistuessaan Airbnb on varmasti hyvä juttu, mutta kyse on kuitenkin yksityisten tarjoamasta majoituksesta, josta ei ole mitään takuita. Minua ei myöskään houkutellut vuodepaikka jonkun vieraan kodissa. Halusin sekä oman rauhan että oman kylppärin. Yksin matkaavana koin viralliset hotellitahot turvallisemmaksi vaihtoehdoksi.

Majoitusvaraukset hoidin netin kautta yleensä päivää tai kahta ennen tulevaa matkakohdetta. Pääsääntöisesti käytin booking.com sivustoa kattavuuden, helppouden, luotettavvuuden ja nopean vahvistuksen vuoksi. Majoitusvarauksiin saa helposti uppoamaan aikaa tuntitolkulla, jos oikein rupeaa selvittämään kustakin hotellista edullisinta varaustahoa ja samalla saa päänsä sekaisin. Totesin jo alkuvaiheessa, että parempi pitää varaaminen mahdollisimman simppelinä käyttämättä siihen tuhottomasti aikaa. Jos olisin jaksanut pelata varausten kanssa haarukoimalla aina edullisinta majoitustarjoajaa, olisin varmaan saanut majoitusvuorokausia edullisemminkin.

Kuvittelin, että varaamalla majoituksen hotellista suoraan saan sen aina edullisimmin. Näin ei ainakaan minun kohdallani käynyt. Kerran kysyin huonehintaa hotellilta suoraan ja pari kertaa halusin jatkaa yöpymistäni samassa hotellissa pidempään. Molemmissa tapauksissa oli mielenkiintoista huomata, että edullisemman hinnan sain varaamalla netin kautta.

Keskihinnaksi majoitukselle tuli noin 50 euroa vuorokaudelta. Useilla majoituspaikoilla oli merkittäviä alennuksia viime hetken varauksille. Tosin huomasin, että joskus olisin saanut majoituksen vieläkin halvemmalla, jos olisin malttanut odottaa saman päivän aamuun.

Kuusi yötä matkasta yövyin Fuengirolassa ystävieni luona, 43 yötä hotelleissa tai apartementoksissa. Mukana oli kolme yötä neljän tähden hotellissa ja kaksi yötä viiden tähden hotellissa. Muuten majoitus oli 1-3 tähden majoituspaikoissa, pääpaino keskitasoisessa hotellimajoituksessa kaupungin ydinkeskustassa. Yövyin 14 eri paikkakunnalla, yhdessä kohteessa 2-6 vuorokautta sen mukaan miltä tuntui ja miten nähtävää riitti.

Aamiaisesta olisi suurimmassa osassa hotelleista joutunut maksamaan erikseen, joten aamiaista söin useimmin paikallisissa kahviloissa hyödyntäen niiden aamiaistarjouksia.

Majoitukset maksoivat yhteensä 2292 euroa.

CadaquesGirona… olisin menettänyt niin monet idylliset kylät ja vanhat kaupungit.

BUSSIMATKAT

Matkustamisessa minulla ei ollut mitään kiirettä, joten kaikki matkat paikasta toiseen tein busseilla. Espanjassa on erinomainen bussiverkosto ja vuoroja kaupunkien välillä kulkee tiuhaan. Bussiliput olivat melko edullisia ja matkojen varrella näki myös paikallisia pikkukyliä ja kaupunkeja.

Matkasin Barcelonasta rannikkoa pitkin aina pohjoiseen Ranskan rajalle asti ja sieltä pikku hiljaa etelän Andalusiaan. Matkani päätin Malagaan. Kaiken kaikkiaan kävin 15 eri paikkakunnalla.

Bussimatkoihin kului rahaa 239 euroa.

Cad de CreusCosta Brava3… olisin menettänyt niin monet kauniit maisemat.

TAKSIT

Jos bussiasema tai -pysäkki sijaitsi majapaikkani lähellä, pyrin kävelemään sinne, mikäli reitti vain näytti helpolta. Jonkin verran jouduin/halusin käyttää takseja. Tässä kohtaa olisin voinut säästää enemmänkin, mutta joskus sitä on valmis maksamaan mukavuudesta. Esimerkiksi Malagan keskustasta olisin päässyt lentokentälle junalla, mutta minusta tuntui helpommalta hypätä hotellin edestä lähtevään taksiin ja ajaan suoraan terminaalin eteen. Matka lentokentälle maksoi 20 euroa.

Takseihin meni rahaa 146 euroa.

Arkkitehtuurinykyarkkitehtuuri… olisin menettänyt niin paljon kaunista vanhaa ja uutta arkkitehtuuria.

PÄÄSYMAKSUT JA KIERTOAJELUT

Moniin nähtävyyksiin Espanjassa oli melko kalliit pääsymaksut, joten tässä kohden säästin ehkä väärässä päässä ja hyllytin joitain nähtävyyksiä kalliiden sisäänpääsymaksujen vuoksi. Ihan kaikkiin näköalatorneihin ei tullut kiivettyä tai kaikissa museoissa käytyä, vaikka noita melko hyvän otoksen sainkin matkaviikkoihini mahtumaan.

Isoimmissa kaupungeissa, Sevillassa ja Valenciassa, ajelin kaksikerroksisilla hop on/hop off -turistibusseilla, jotka ovat minusta erinomainen tapa tutustua kaupunkiin. Bussien ideahan on, että ne kiertävät merkittävimmät turistinähtävyydet ja voit oman aikataulusi mukaan hypätä bussista toivomillasi pysäkeillä pois ja jatkaa matkaa taas myöhemmin. Busseihin myydään yleensä yhden tai kahden päivän lippuja. Etenkin minulle, joka paikassa eksyvälle, nämä bussit ovat selkeä tapa saada yleiskuvaa kaupungista ja löytää helposti toivomiini kohteisiin. Pienemmillä paikkakunnilla kuten Granadassa, Gironassa ja Tarragonassa oli vastaava systeemi toteutettu kaupunkijunilla, joita myös käytin. Cadaquesissa tein minijunaretken Cap de Creusin niemimaalle.

Polkupyörän vuokrasin yhdeksi vuorokaudeksi ja kerran käytin hotellin pesulapalvelua. Kassillinen pestyä ja silitettyä pyykkiä 15 eurolla oli aika kohtuullinen hinta.

Kun kaikki mainitut kiertoajelut, sisäänpääsyliput ym. lisäpalvelut lasketaan yhteen, näihin kului rahaa 126 euroa.

taidettataidetta2… olisin menettänyt niin paljon kaunista taidetta.

KÄYTTÖRAHA

Päivittäisessä syömisessä ja juomisessa pyrin olemaan mahdollisimman taloudellinen. Hyvän vastineen sain hyödyntämällä mm. menu del dia -tarjoukset eli päivän menut. Halvimmillaan sain täyden aterian alku-, pää- ja jälkiruokineen, juomineen sekä leipineen noin 10-15 eurolla. Espanjassa lounasaika päättyy vasta noin klo 16, joten syömällä tällaisen tuhdin aterian vähän myöhemmin, pärjäsin sillä lähes koko päivän. Iltaisin söin majapaikassani hedelmiä ja tietysti suklaata :).

Keskimäärin yhden päivän aikana kulutin rahaa syömiseen ja juomiseen 20-30 euroa eli karkean arvion mukaan noin 1200-1300 euroa koko matkan aikana.

Kun kaikki matkakustannukset ynnätään yhteen kokonaiskustannukset seitsemän viikon matkalta olivat noin 4450 euroa. Kuulostaa summana paljolta, mutta toisaalta, pitkä oli matkakin ja paljon tuli nähtyä ja koettua. Enemmän olen onnellinen siitä, että tein tämän matkan ja sain talletettua mieleenpainuvia kokemuksia ja elämyksiä. Huomattavasti tärkeämpiä talletuksia kuin numerot pankkitilillä.

MustekalaaPunaviinipullot… olisin menettänyt niin monta herkullista ateriaa ja loistavaa viiniä.

Fuengirola2IMG_8865skumppaa rannallaJa ennen kaikkea, olisin menettänyt niin monta ihanaa ja rentoa hetkeä.

 

Samppanjaa muovimukista nyt Facebookissa. Käy tykkäämässä www.facebook.com/samppanjaamuovimukista

 

You may also like

6 comments

lena / london and beyond 28.11.2015 - 12:28 pm

Mä tykkään näistä kustannusjutuista! Itsellä luonnoksissa yksi Thaimaan reissun osalta, vois olla hyvä saada pakettiin ennen vuodenvaihdetta. 🙂 Tuo summasi kuulostaa toki äkkiseltään paljolta, mutta kun miettii että tosiaan et yöpynyt hostelleissa tms, ei se yhtäkkiä olekaan kovin kamala. Monet maksavat tuon verran rahaa esimerkiksi parin viikon risteilystä, joten seitsemän viikkoa tuolla rahalla ilman järkyttävää nuukailua on tosi hyvä saavutus 🙂 Oi Espanja, mulla on ikävä tuonne.

Reply
Annemaria 29.11.2015 - 9:49 am

Tässä iässä sitä laittaa jo paljon painoa mukavuudelle, josta joutuu ikävä kyllä usein maksamaan enemmän. Majoitus haukkasi matkakustannuksista yllättävän paljon. Ikävä mullakin jäi Espanjaan. Maa, joka tarjoaa kaikki hyvän matkan ainekset 🙂

Reply
Teea / Curious Feet 29.11.2015 - 12:30 am

Niin kauniita kuvia, että tuli kaipuu Espanjaan! Pitänee jossain vaiheessa lähteä taas Espanjaa kiertämään 🙂

Reply
Annemaria 29.11.2015 - 9:55 am

Kiitos. Espanjan kiertomatkaa suosittelen kyllä kaikille. Vaihtelevia maisemia, kiinnostavia kaupunkeja, vanhaa historiaa, mutkatonta ja rentoa elämäntyyliä, hyvää ruokaa ja viinejä, mukava hintataso ja tietysti aurinkoa. Mitä sitä ihminen muuta voisi kaivata hyvältä matkalta 🙂

Reply
milli 30.12.2015 - 12:37 pm

Tulipa ikävä Espanjaan! Ihania kuvia..Lempi alue on kyllä ehdottomasti Andalucia, mutta joskus olisi mukava tehdä santiago de compostelan vaellus, kun olisi tarpeeksi aikaa. Kiva blogi muutenkin! T. Merimiehen vaimo (http://aroundeurope.pallontallaajat.net/)

Reply
Annemaria 31.12.2015 - 9:52 am

Tuosta Santiago de Compostelan vaelluksesta olen myös itsekin haaveillut. Myös pohjoinen Baskimaa kiinnostaisi. Espanja on niin runsas tarjonnastaan…

Reply

Leave a Comment