Hyvää joulua arjen sankareille

by Annemaria
Puolison vakava sairastuminen on saanut minut havaitsemaan asioita, joita en ennen tullut juurikaan ajatelleeksi. Olen elänyt omassa huolettomassa onnellisuuskuplassani arkea, jossa kutakuinkin kaikki on järjestyksessä. Uusi tilanne on tuonut eteen asioita, jotka ovat saaneet tuntemaan itseni monessa suhteessa kovin avuttomaksi. Samalla olen myös miettinyt, miten moni eteeni tullut haastava asia on monelle muulle arkipäivää.

Vakava sairaus parisuhteessa muuttaa keskinäisen dynamiikan täysin. Emme olekaan enää toimiva tiimi, jossa kummallakin on omat tehtävänsä ja toimialueensa, mistä huolehtia. Silloin kun läheinen on rankkojen hoitojen vuoksi pois pelistä, toinen joutuu vastaamaan arjen pyörittämisestä ja ottamaan vetovastuun lähes kaikesta.

Hyvää joulua naiset, jotka asutte yksin omakotitalossa

Olen nainen, jonka omakotitalopuuhat ovat keskittyneet lähinnä puutarhatöihin ja koristeluun. Polttopuut ovat ilmestyneet pihalle siistiin pinoon, piha on ollut lumisateiden jälkeen kolattu ja aamuisin on ollut mukava herätä takkatulen loimuun ja lämpimään kotiin. Eläkkeellä oleva mies on huolehtinut myös tarvikkeet jääkaappiin ja valmiin ruuan pöytään. Helpolla olen päässyt.

Voitte kuvitella, kun yllättäen joudun ajoittain huolehtimaan kaikesta yksin, tiukoilla ollaan. Lunta on satanut harva se päivä ja pakkastakin piisannut ihan riittävästi. Polttopuita on saanut kuskata kiitettävästi ja taloa lämmittää yhtä mittaa.

Tänään repesin, kun kolasin jääkanneksi muuttunutta lunta pihamaalta. Voimille otti. Viimeinen niitti oli jääkuorrute auton päällä, jolle en meinannut mahtaa mitään. Itku siinä tuli. Jos kaiken joutuu tekemään yksin, omakotiasuminen on jo fyysisesti rankkaa.

Olen myös tajunnut kuinka vähän oikeastaan tiedän mistään meidän taloon liittyvästä. Minulla ei ole mitään käsitystä talomme lämmitysjärjestelmästä, tarvittavista huoltotoimista eikä sähkö, vesi- ja nettiliittymäsopimuksista. Olen auttamattomasti pihalla kaikesta asumiseemme liittyvästä.

Toinen yllättävä arjen asia, joka on pannut minut koville, on ruuanlaitto. Niin uskomattomalta kuin tuntuukin, en ole meidän lähes 40 vuotta kestäneen yhteisen taipaleemme aikana laittanut ruokaa juuri koskaan. Keittiöhommat eivät ole koskaan kiinnostaneet ja kun mies on taas ollut ruuanlaitto orientoitunut, työnjako on sopinut meille molemmille. Jotain kuvaa tilanteesta antanee se, etten edes osannut käyttää kotimme uudehkoa induktioliettä.

Pakko on nyt astua näihinkin saappaisiin ja yrittää saada pöytään jotain niinä päivinä kun miehen voimat eivät riitä. Olen ennättänyt saada jo oikeaan käteen palovamman uuninpellistä ja vasempaan käteen viiltohaavan terävästä veitsestä. Opin myös, että kaikki vuoat eivät ole uunin kestäviä. Onnistuin valitsemaan paistille alustan, joka meni kappaleiksi uunin lämmössä sillä seurauksella, että kaikki paistirasva valui pitkin uunin pohjaa. Huoliviidakossa painimisen keskellä pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat olevan nyt yksinkertaisesti liikaa.

Olen yrittänyt korjata tilannetta turvautumalla valmisruokiin, mutta jostain syystä eiliset pinaattiletut eivät oikein saaneet suurta sukseeta.

Kaikki te näppärät naiset, jotka selviätte yksin taloissanne, nostan teille hattua. Hyvää joulua!

Hyvää joulua sinkut ja yksinhuoltajat

Kun on pitkään elänyt parisuhteessa, sitä on tottunut siihen, ettei asioista tarvitse huolehtia yksin, eikä yksin tarvitse tehdä mitään päätöksiä. Kummasti helpottaa, kun kaikesta voi puhua ja asioita suunnitella yhdessä toisen kanssa.

Kun auto hajoaa keskelle risteystä, sitä voi soittaa miehelle, että mitä teen. Tai kun suunnitellaan kylppäriremonttia, mies ottaa hoitaakseen tarjousten kyselemisen. Kaksin on ollut helpompaa.

Hyvää joulua kaikille teille, jotka pärjäätte yksin ja erityisen hyvää joulua teille yksinhuoltajat.

Hyvää joulua omaishoitajat

Toinen ryhmä, jota olen nykytilanteessa miettinyt paljon, ovat omaishoitajat. Vaikka oma tilanteeni on kaukana siitä, että joutuisin miestä ylen määrin hoivaamaan, mielessä on käynyt millaista elämä mahtaisi olla, jos joutuisin toisesta huolehtimaan täysin. Omaishoitajan tehtävä on pahimmillaan sitovaa 24/7 työtä naurettavalla taskurahalla.

Ymmärrän, että kyse on usein rakkaudesta, kiintymyksestä ja velvollisuudesta, mutta kuinka jaksaa päivästä toiseen, jos joutuu omat tarpeensa koko ajan sivuuttamaan toisen hyvinvoinnin eteen?

Näille ihmisille toivoisin parempaa korvausta vaativasta työstä ja kaiken mahdollisen tukiverkoston yhteiskunnan taholta. Jokaisella sairaalla, vammaisella tai vanhuksella on oikeus parhaaseen mahdolliseen hoitoon, mutta myös jokaisella terveellä on oikeus omaan hyvään elämään. Näiden asioiden yhteensovittaminen on varmasti todella haastavaa.

Hyvää joulua kaikille teille omaishoitajat. Olette todellisia arjen sankareita.

Hyvää joulua hoitohenkilökunta

Läheisen sairauden kautta olen päässyt läheltä kohtaamaan ja seuraamaan erikoissairaanhoidon henkilökunnan työskentelyä. Mies joutui hiljattain viettämään sairaalassa muutaman päivän ja kaikki se kokemus, mitä meillä molemmilla oli hoidosta on pelkkää suitsutusta.

Tässä valittajien maassa pitäisi jokaisen saada tuntumaa, miten hyvin meillä asiat perustasolla sittenkin ovat. Kun terveys pettää ja kuvioihin astuu vakava sairaus, meillä jokaisella on mahdollisuus päästä hoitoon. Kun makaat sairaalassa avuttomana ja huolissasi, tuntuu turvalliselta saada hyvää huolenpitoa ja korkeatasoista hoitoa. Se tunne auttaa varmasti petin pohjalla makaavaa kuin myös sitä, joka kotona jännittää.

Haluaisin lähettää erikoiskiitokset sille sairaalan ainoalle onkologille, joka taistelee ammattitaidollaan ja osaamisellaan kymmenien ellei satojen syöpäsairaiden elämän jatkumisesta. Työpaine on hirmuinen ja vastuu valtava. Tässä on henkilö, joka ansaitsee kaiken arvostuksen. Joululahjatoiveena esitin pukille, että saisit ensi vuonna lääkäripulasta huolimatta kollegan rinnallesi. Rauhallista joulua!

Jutun kuvat ovat Tertin kartanosta Mikkelistä.

You may also like

20 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 17.12.2023 - 7:02 pm

Enpä olisi tunnistanut kuvauspaikkaa, vaikka siellä pari kuukautta sitten viimeksi käytiin.

Meilläkin on varsin selkeä työnjako, ja aikalailla vastaava, mitä kerroit teillä olleen. Aikamoista opettelua se täälläkin olisi, jos toinen ei enää sitten pystyisi suoriutumaan totutusta roolista. Tsemppiä taas kerran!

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:16 pm

Tertissä oli aivan ihana joulukoristelu ja talvikaunis maisema vain lisäsi kauneutta. Mukavaa joulun odotusta teille.

Reply
Minä vain 17.12.2023 - 7:28 pm

Hieno kirjoitus. Näitä asioita ei osaa ajatella ennenkuin osuu kohdalle.
Ja sittenkin paremman ajan taas (onneksi) koittaessa ja ajan kuluessa palaamme helposti vanhoille urillemme.
Toivon Sinulle jaksamista vaikeassa tilanteessa ja miehellesi selviytymistä sairaudesta.

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:15 pm

Kiitos tuesta. Niin helposti moni asia tulee itsestään selväksi, eikä asioita edes huomaa ennen kuin ne menettää.

Reply
InnaVaara 17.12.2023 - 7:38 pm

Ja rauhallista joulua myös Sinulle ja Miehellesi.

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:12 pm

Kiitos. Joulurauhaa sinullekin.

Reply
Merja 17.12.2023 - 7:53 pm

Hyvää Joulua ja parempaa Uutta Vuotta teille molemmille. Tämän jälkeen arvostaa terveyttä ja elämän pieniä iloja entistä enemmän, eikä pidä mitään itsestään selvyytenä.
Meillä puolison syövän ja oman parantumattoman taudin kanssa eläville on jokainen pienikin iloa tuottava asia tärkeä.
Voisi melkein sanoa, että kärsimys jalostaa, vaikkakin joskus vituttaa.

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:12 pm

Kärsimyksen jalostavasta vaikutuksesta en nyt oikein tiedä, mutta se on totta, että hyviin asioihin, pieniinkin, tarttuu ihan eri tavoin. Asioiden mittasuhteet ovat saaneet ihan uuden skaalan.

Reply
Mari Seiterä 17.12.2023 - 8:44 pm

”Luotettava siihen että elämä, sen vahvat ja värikkäät siivet untuvineen kaikkineen ja satoine höyhenineen kantavat ihmistä” – koska kaikki on mahdollista, mikään ei ole mahdotonta. – Parasta mahdollista joulua, jaksamista <3

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:08 pm

Kiitos Mari. Hyvän joulun toivotus sinullekin.

Reply
Maija 18.12.2023 - 5:07 am

Rauhaisaa Joulua ja siunausta vuodelle 2024 ❤️🙏

Reply
Leena 18.12.2023 - 3:08 pm

Kaiken keskellä jaksat kirjoittaa toisia kannustaen, arvostavasti. Hyvää Joulua Sinulle ja Miehellesi ja kaikkea hyvää❤️

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:05 pm

Kiitos Leena. Hyvää joulua sinullekin.

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:08 pm

Kiitos Maija. Hyvää joulua myös sinulle.

Reply
Pirjo Sallmén 18.12.2023 - 5:33 am

Katsoin jokin aika sitten ruotsinkielisen ohjelman, jossa toinen vieraista kertoi kirjoittaneensa vaimolleen kirjeen, jossa kertoi niistä asioista, joista on ollut päävastuussa eli millainen nettiliittymä, sähkösopimus, autoon liittyvät asiat yms. Kirjeen voi avata sitten kun tarve tulee. Mielestäni hyvin järkevää ja hyödyllistä. Saman voi tehdä itsekin, koska ikinä ei tiedä kumpi sitä tarvitsee. Kyseisessä tapauksessa ei ollut kyse vielä kummankaan sairastumisesta vaan hyvissä ajoin tehdystä varmistuksesta, että toinen ei joudu pulaan jos toiselle jotain sattuu. Mielestäni kauniisti ajateltu.
Toivotan sinulle ja miehellesi hyvää joulua ja. kaikkea hyvää muutenkin❤️

Reply
Annemaria 18.12.2023 - 6:07 pm

Kiitos jouluntoivotuksista. Hyvää joulua sinullekin. Kuulostaa tosi hyödylliseltä tuo ennakoiminen. Olisi jokaisen hyvä miettiä tällaisia asioita etukäteen.

Reply
Eveliina / Reissukuume 21.12.2023 - 9:17 pm

Olipas herättelevä postaus. Meilläkin on selkeä työnjako ja kummallakin omat vastuualueensa. Kovin orpo ja osaamaton olo tulisi monessakin kohtaa, jos mies yhtäkkiä olisikin poissa pelistä.

Hurjan paljon voimia teille molemmille <3

Reply
Annemaria 22.12.2023 - 3:00 pm

Kiitos Eveliina. Näin suuret muutokset ja vastoinkäymiset elämässä muuttavat monta asiaa ja ihan tavalliseen arkeenkin tulee haasteita. Sopeutumista vaatii, mutta eiköhän tässä ajan kanssa selvitä. Päivä kerrallaan.

Reply
Narjatta 23.12.2023 - 2:57 pm

Hyvää ja levollista joulua teille molemmille!

Olen ainakin vähän vastaavassa tilanteessa. Tämän viikon lääkärikäynnillä miehelle kirjoitettiin lähetteet laaja-alaisiin tutkimuksiin. Alzheimerin taudin viitteitä on. Surullisinta on miehelle tullut ajokielto. Kaikesta huolimatta olen helpottunut, sillä nyt saamme tietoa ja mahdollinen lääkehoito auttaa sekä hidastaa taudin etenemistä.
Meilläkin on monia suunnitelmia ensi vuodelle. Aika näyttää mitä ja miten niitä toteutetaan. Elämä antaa ja välillä ottaa.
Voimia meille, rinnalla kulkijan osa ei ole helppo!

Reply
Annemaria 26.12.2023 - 1:58 pm

Kiitos. Vakava sairaus perheessä on tosiaan koko perheen sairaus ja koskettaa monella tavoin myös sairastuneen läheisintä ihmistä. Kun elämässä menee lähes kaikki uusiksi, vaaditaan valtavaa sopeutumiskysyä, mikä ei aina välttämättä suju helposti kummankaan osapuolen taholta. Toivotaan, että teidän tapauksessa pystyisitte pitämään normaalista elämästänne vielä pitkään kiinni. Voimia myös sinne.

Reply

Leave a Comment