Seitsemän mokaa, joita en enää tee Fuengirolassa

by Annemaria

Miten se vanha sanonta menikään, että tyhmästä päästä kärsii koko ruumis? Tänä vuonna päätin, että näihin mokiin en enää syyllisty viime vuoden tapaan.

Viime vuoden talvikuukaudet Fuengirolassa olivat minulle paras talvi ikinä. Vielä parempi se olisi voinut olla, jos olisin ymmärtänyt välttää muutamia omia mokia, joiden seurauksena koko kroppa todellakin kärsi kirjaimellisesti. Mitä sitten tekisin toisin?

1. Etelässäkin pitää pukeutua lämpimästi

Kun matka suuntautuu Espanjan Aurinkorannikolle, sitä jotenkin tuudittautuu ajatukseen ainaisesta kesästä. Pohjoisen ihminen unohtaa helposti, ettei Manner-Espanjassa elellä missään tropiikissa, vaan talviaika se on täälläkin. Vaikka pakkasesta ei tarvitse välittää, keli voi talvikuukausina olla toisinaan kalsea ja kostea.

Muistan, kun viime vuoden marraskuussa naureskelimme paikallisia ihmisiä, jotka kulkevat uskollisesti toppatakeissaan, vaikka auringossa lämpömittari näytti päälle 20 astetta. Turistin erotti helposti katukuvasta shortseista, topeista ja varvassandaaleista. Niin meidätkin, mutta vain aluksi. Alkoi nimittäin piinaava flunssakierre.

Aurinkorannikon keli on talvikuukausina varsin katala. Näennäisesti auringossa on lämmintä, mutta varjossa saattaa olla yllättävän koleaa. Alkuaikoina huomasin usein, miten väärin olin pukeutunut. Kotoa oli lähdetty kesähepenissä ja jossain kohdin varjoisilla kujilla tuli vilu ja alkoi kaipaamaan pitkähihaista.

Pahin mokani oli se, että lähdin kesävaatteissa, sandaaleissa, ohuissa kesähousuissa ja t-paidassa, bussimatkalle Granadaan. Fuengirolassa nimittäin oli sinä päivänä hyvin lämmintä.

Vetoisassa bussissa palelin koko matkan, sillä takki oli jäänyt matkalaukkuun, joka oli bussin tavaratilassa. Perillä katselin ihmeissäni ihmisiä, joilla oli toppatakit, paksut kaulahuivit ja jopa villapipot.

Hih hei, täältä tulee pohjoisen tyttö, joka ei muistanut, että Granada sijaitsee Sierra Nevadan kupeessa ja lämpötilat vuoristoseudulla ovat talvikuukausina Aurinkorannikkoa alemmat. Kiitin itseäni, että olin heittänyt laukkuun edes kevyttoppiksen, jolla totisesti oli käyttöä tuon reissun aikana.

Oppirahat tästä kaikesta joutui maksamaan, sillä ensimmäisinä Fuge-viikkoina meitä piinasi ärsyttävä flunssakierre. Luulin jo jossain vaiheessa, että asunnossamme on hometta, kun röhäköhä palasi aina vaan takaisin.

Vaan asia korjaantui, kun ymmärsin pukeutua lämpimämmin. En yksinkertaisesti enää lähtenyt kaupungille ilman, että roikotin mukanani pitkähihaista. Kaiken varalta. Ja iltaisin vetäisin päälleni usein kevyttoppiksen, sillä päivä- ja yölämpötilojen erot talvikuukausina ovat suuret. Ei ole harvinaista, että yölämpötila sukeltaa kymmenen asteen alapuolelle.

2. Kengillä on väliä

Sain viime vuoden joulukuussa Fuengirolassa aivan järkyttävän selkäkivun. Siis sellaisen, ettei voinut kuin huutaa tuskissaan sängyn pohjalla. Omituisinta tässä oli se, ettei minulla juuri koskaan aiemmin ole ollut selän kanssa ongelmia.

Onneksi parilla pistoksella ja hyvällä lääkityksellä selkä saatiin muutamassa päivässä kuntoon. Kiitos vaan vieläkin sille suomalaiselle lääkärille, joka tuli kotiin.

Kun ihmettelin blogissani tätä yllättävää selkäsärkyä, eräs lukijani kysyi, että olenko mahdollisesti kulkenut epämukavilla kengillä pitkiä matkoja.

Bingo! Olin eräs päivä laittanut jalkaani ohutpohjaiset puoli numeroa liian pienet ballerinakengät. Tarkoituksemme ei ollut kulkea mitenkään pitkää matkaa, mutta kuten Aurinkorannikolla olleet tietävät, lyhyistä kävelymatkoista tulee niin helposti pitkiä kävelymatkoja. Päivän aikana tuli mittariin reilut kymmenen kilometriä asfalttikävelyä epämukavissa jalkineissa.

Tiedä sitten varmuudella oliko syy tässä, mutta yksi asia on varmaa. Hiiteen hienostelu. Hyvät pehmustetut jalkineet tulevat olemaan minun matkakumppanini.

3. Suojakertoimia muuallekin kuin rannalle

Tuossa äsken vähän viittasin auringon petollisuuteen etelän mailla. Sanomattakin on selvää, että silloin kun helteistä puhutaan ja aurinko porottaa armotta, ei tulisi mieleenkään lähteä ulkoilemaan ilman riittäviä suojakertoimia.

Mutta miten helposti ne unohtuvat silloin, kun ei tunnu niin kovin kuumalta tai ei ole aikomusta parkkeerata pidemmäksi aikaa rantaelämää viettämään. Sama etelän aurinko se siellä taivaalla kuitenkin porottaa.

Kun muutaman kerran kärtsäytin rintani, nenäni, päänahkani ja olkapääni, aloin muistaa, että talvesta huolimatta aurinkorasvaa tarvitaan.

4. Pyhäpäivän shoppailut voi unohtaa

Turha sitten Espanjassa suunnitella sunnuntaille shoppailupäivää. Ainakin, jos mielit suurempiin kauppoihin. Kiinni ovat ainakin Costa del Solilla niin Mercadona-myymälät, El Corte Ingles tavaratalot, Miramar ostoskeskus kuin Plaza Mayor. Ollaan katolisessa maassa, ei voi minkään.

Kun muutaman kerran kävimme kiertelemässä pyhinä tyhjiä kauppakeskuksia, muistanhan nyt tämänkin. Poikkeuksen tekevät muutama sunnuntai joulun alla, jolloin kaupat ovat poikkeuksellisesti auki. Kannattaa tarkistaa tilanne liikekohtaisesti.

Myös espanjalaisten arkipyhinä kaupat pitävät ovensa kiinni. Ja niitähän kalenterissa riittää.

5. Fuengirolasta saa kaikkea

Tätä on vähän noloa tunnustaa. Tykkään suomalaistyyppisestä pehmeästä suodatinkahvista, enkä ole koskaan onnistunut löytämään Espanjasta makuuni sopivaa suodatinkahvia. Niinpä kahvinautinnon takaamiseksi pakkasin matkalaukkuun kotoa muutaman kilon tuttua ja turvallista Juhla Mokkaa.

Hmmm, yllätys oli suuri, kun meidän Fuengirolan lähikaupan hyllyllä Juhla Mokka -paketit suorastaan naureskelivat meille ilkikurisesti. Ei siis kannata tuoda Suomesta mitään. Mitä todennäköisemmin kyseistä tuotetta saa Fuengirolasta.

Sama koskee myös matkagarderoobia. Veikkaan, että shortsit tai kesämekko lähtevät Fuengirolasta edullisemmin, jos et kaipaa merkkitavaraa.

Itse päätin tällä kertaa jättää vanhan virttyneen uimapuvun kotiin ja hankkia uuden paikan päältä. Valikoimat ovat nimittäin paremmat kuin kotona konsanaan.

6. Ruuhkabussiin lippu etukäteen

Teimme aika paljon Fuengirola-kuukausien aikana erilaisia bussimatkoja. Koska busseja kulkee aika tiuhaan, emme aluksi ostaneet kuin menolipun. Ajattelimme, että katsotaan sitten paikan päällä, millä bussilla tulemme takaisin.

Jos kyse ei ole ruuhka-ajoista, tässä tuskin on ongelmaa. Sen sijaan, jos olet palaamassa silloin, kun bussissa on mahdollisesti viikonlopun liikennettä, oman kokemukseni perusteella lippu kannattaa hankkia etukäteen.

Olimme palaamassa Granadasta bussilla takaisin, mutta emme mahtuneetkaan bussiin, millä kaavailimme matkustavamme. Oli perjantai ja klo noin 15. Onneksi seuraava bussi lähti 1 ½ tunnin päästä, mutta tylsää silti joutua odottamaan turhaan.

Sama kävi meille myös palatessamme Esteponasta. Menimme aika viime hetkellä asemalle vain kuullaksemme, että lähtevä bussi oli aivan täysi. Onneksi tarvittiin vain vähän odottelua seuraavaan bussiin. Tämän ongelman välttää, kun hankkii lipun etukäteen.

Varaudu myös siihen, että turistien suosimilla bussiasemilla, kuten Rondassa, lipunmyyntiin saattaa olla pitkä jono. Kannattaa mennä ajoissa.

7. Syömään sinne, missä on muitakin

Vaikka Espanjassa ei tarvitse olla hygienian kanssa juuri huolissaan ja kaikkea voi hyvillä mielin syödä, yhteen asiaan olen kokemuksen kautta alkanut kiinnittää huomiota. Vältän ravintoloita, joissa ei etenkään ruuhkaisimpina lounas- tai illallisaikoina ole asiakkaita. Ai miksikö näin?

Kun ravintoloissa on asiakkaita, raaka-aineet vaihtuvat ja tavara kiertää. Asiakkaat ovat jonkinlainen tuoreustakuu.

Menimme kerran talven hiljaisimpana kautena syömään Benalmadenan satamaan. Siis sinne, missä on se ”mukamas-maurilainen” alue. Hiljaista näytti olevan vähän joka puolella ja arvoimme, että minkä monista tyhjistä paikoista valitsisimme.

Huono valinta tuli tehtyä. Yöni vietin vessassa. Simpukkapizzasta sain ikävän vatsataudin, joka onneksi talttui päivän paastolla.

Näillä opetuksin uusiin koitoksiin.

Onko sinulla lisää omia vinkkejä, joilla säästää Aurinkorannikolla aikaa, rahaa, terveyttä tai välttää mieliharmia?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

10 comments

Merja 9.11.2019 - 3:49 pm

Hei, täällä ollaan ja hyviä vinkkejä taas jakelet, allekirjoitan nuo kaikki. Jalat huutaa hoosiannaa, vaikka lenkkareilla mennään, kun se matka aina venyy ja venyy, meinaan jos vielä tuon kulman taakse kurkistaisi ja tuon ja tuon. Täällä on ollut jo kolmatta viikkoa täydellisiä kelejä, satanut ei ole kertaakaan. Onneksi pari viikkoa vielä, ennenkö lähdetään Joulua valmistelemaan Suomeen, joka sekin tuntuu ihan kivalta. Pahin aika vuodesta on tullut selätettyä täällä ihanan auringon alla.
Asumisesta sen verran, että ensin olimme ihan keskellä cityä rantakadulla, meteli oli illansuussa melkoinen. Vaihdoimme edelleen rantakadulla pysyen, koska meri on se juttu, Sohailin linnan suuntaan, emmekä voisi olla tyytyväisempiä.

Reply
Annemaria 10.11.2019 - 1:25 pm

Moi Merja. Juu, ei tartte kulkiessa miettiä, että pitää lenkkeillä. Liikuntaa tulee ihan puoli huomaamattomasti. Illalla huomaa vaan askelmittarista, että onpa taas kilometrejä tullut talsittua. Me asustellaan myös vähän ydinkeskustan ulkopuolella ja tykätään myös alueen rauhallisemmasta meiningistä. Keskustan elämään pääsee kyllä aina halutessaan. Mukavaa eloa teille loppu loman ajaksi ja Feliz Navidad!

Reply
Piyya 10.11.2019 - 3:15 pm

Ihana kun olette taas siellä ja sinä jakamassa vinkkejä.
Viime talven postauksesi saivat minussa aikaan uskomattoman aurinkorannikko kuumeen. Vieläkään en ole sinne matkaa varannut mutta uskon sen kohta toteutuvan. Odotan siis niin innolla tulevan talven juttujasi.
Mukavaa aikaa teille taas siellä valossa ! Niin iloinen siitäkin että saatte toteuttaa tätä unelmaanne.

Reply
Annemaria 11.11.2019 - 10:37 am

Voi kiitos Piyya. Vähän on mahtia olla täällä. Paistaa aurinko ihan sisältä päin 🙂 Tervetuloa vaan Andalusiaan seikkailemaan.

Reply
Tuula / Tuula's life 10.11.2019 - 10:16 pm

Nämä ovat kyllä hyviä vinkkejä muuallekin kuin Fuengirolaan 🙂 Kengät – olen myös oppinut kantapään kautta (siis oikeasti), että turha hienostelu pois matkoilla ja jalkaan kunnon kengät tai lenkkarit. Kiva lukea näitä sinun Fuengirolan ohjeitasi, sinne voi matka jossakin vaiheessa taas johtaa.
Ihanaa lomaa Fuengirolaan! Toivottavasti taas näemme jossakin!

Reply
Annemaria 11.11.2019 - 10:43 am

Kiitos vaan Tuula. Mukavia matkoja myös sinun talveesi. Uusia seikkailuja kohden 🙂

Reply
Maarit / Sopusointuja 11.11.2019 - 5:00 pm

Heissan! Niin hyviä pointteja ja allekirjoitan ne kaikki.
Ihan säälittää kun näkee kulkijoita=turisteja pikku topeissa ja sandaaleissa. Olen viluinen ja vaikka kuinka on päällä lämmintä, niin kurkku on ollut kipeän oloinen siitä lähtien kun tultiin tänne. Päätin myös, että kirjaan ylös tulevia kausia varten mitä täällä oikeasti tarvii ja mitä ei. Olen myös huomannut vuosien mittaan, että kaikenlaiset oloasut kannattaa hankkia täältä mikäli tarvitsee täydennystä, niitä on paljon suurempi valikoima kuin Suomessa johtuen kylmistä asunnoista.
Kirjoitin pari vuotta sitten omia havaintoja Fuengirolasta, alla on linkki sinne…
Ollaan kuulolla! 🙂
https://sopusointuja.blogspot.com/2017/11/havaintoja-espanjasta-plussat-miinukset.html

Reply
Annemaria 11.11.2019 - 10:56 pm

Moi Maarit. Sää on petollista tosiaan. Mulla on täällä käytössä muumihaalariksi ristimäni teddyvuorinen kokohaalari, joka on paras kotiasu näissä oloissa ikinä. Pitääpä käydä katsomassa noi sun kokemukset.

Reply
Tepe 21.4.2021 - 6:52 am

Kiitos blogistasi, kirjoitat tosi kivasti ja viitsit kertoa mokistasikin, se jos mikä vaatii taitoa 😊
Tuohon listaan lisäisin enää vain asenteen (jota sinullakin on), eli avointa mieltä ja asiat suttaantuu aina lopulta tavalla tai toisella. Ei ehkä juuri halutulla tavalla mutta vähintään ihan ok lopputulokseen Espanjassa aina pääsee!
Tuli oikein ikävä sinne, toivottavasti pian päästään 😊

Reply
Annemaria 23.4.2021 - 10:39 pm

Kiitos Tepe, mukava saada tällaista palautetta. Juu, mä mokailen, kun olen tällainen pönttö aina välillä 🙂 Mutta onneksi osaan myös nauraa itselleni. Ja sitäpaitsi ikäväähän sellainen elämä olisi, jos pitäisi aina yrittää olla niin täydellinen. Ikävä on mullakin Espanjaan. Loppuvuodesta olisi tarkoitus matkustaa sinne seuraavan kerran.

Reply

Leave a Comment