Nautiskelijan Silja Symphony – herkuttelua monella tapaa

by Annemaria
Millaista oli risteillä vuosikymmenten tauon jälkeen valkoisella laivalla Tukholmaan? Paa daa daa, pa dada dada daa… Silja Linen tunnaribiisin soidessa päässäni suuntasin Silja Symphonylle kokemaan Ruotsin risteilyn vuosimallia 2022.

Lehdistömatka: Silja Line ja Visit Stockholm

Olipa kerran aika, jolloin Ruotsin risteilylle oli lähes pakko päästä ainakin kerran vuodessa. Seisovan pöydän katkarapuvuoret, tax free -ostokset ja bailaaminen laivan yökerhossa olivat isoja juttuja, ellei koko vuoden kohokohta.

Sitten alkoi toinen naapurimme Tallinna houkuttelemaan hinnoillaan ja helpolla saavutettavuudellaan. Omalla kohdallani Tallinna lopulta syrjäytti Tukholman. Matkailu muuttui muutenkin ja lentolippujen hinnat halpenivat. Viikonloppua saattoi lähteä viettämään yhtä hyvin myös kauemmaksi Eurooppaan. Ruotsin risteilyt saivat rinnalleen monenlaisia vaihtoehtoja.

Tukholma unohtui minulta lähes kahdeksi vuosikymmeneksi aina tähän päivään asti. Voitte kuvitella, että olin vähän innoissani, kun sain kutsun osallistua Silja Linen ja Visit Tukholman lehdistömatkalle Silja Symphonylla. Olipa tosiaan jo aika päivittää risteilykokemus tälle vuosikymmenelle.

Miten täydellinen risteilysää.

Hyttiluksusta Commodor Class -hytissä

Suu loksahti auki, kun avasin kymppikerroksessa sijaitsevan hyttini oven. Kyse oli Commodore luokan lähes pienen yksiön kokoisesta luksushytistä. Vähän tuppasi hymyilyttämään, kun muistin kuinka joskus kauan aikaa sitten matkustin halvimmassa hyttiluokassa, piskuisessa ja meluisassa hytissä autokannen alapuolella. Kauas oli tultu noista ajoista.

Parivuode, kiva oleskelutila, taulu-tv, isosta ikkunasta näkymä ulos, jääkaappi, jossa skumppa kylmässä ja vaatekomerossa kylpytakit ja tohvelit. Vähän alkoi tuntua, että oikeastaan voisinkin viettää koko risteilyn hytissäni sieltä minnekään poistumatta.

Commodore hyttiluokkaan kuuluu myös loungen käyttö, jossa on tarjolla juomia sekä pientä suolaista ja makeaa. Aika luksusta on myös mahdollisuus varata oma tilaussauna, josta on näkymä merelle tai saada aamiainen hyttiin toimitettuna. Tosin Bon Vivant -ravintolan erikoisaamiainen oli niin hyvä, että en olisi halunnut jäädä siitä paitsi.

Hitunen matkaluksusta Commodore hytissä.Commodore Lounge.

Voin taata, että kyllä tuo hytti-ihanuus nosti risteilyn ihan omalle levelille. En oikein illallakaan malttanut keskittyä laivan yökerhon viihdetarjontaan, vaan oma hytti veti pidemmän korren. Kääriydyin kylpytakkiin, siemailin proseccoa ja nautiskelin valoisasta kesäyön maisemasta. Kuinka tänä yönä meri saattoikaan olla noin tyyni.

En olisi millään malttanut nukkua. Vähän väliä yön tunteina nostin päätä ja katsoin ulos kuinka taivaanranta leiskui oranssinpunaisena auringon noususta. Aamukuudesta nousin kokonaan ylös ja istuin ikkunani ääressä aitiopaikalla seuraamassa saapumista Ruotsin upeaan saaristoon.

Commodore hyttiluokkaan kuuluva erikoisaamiainen kruunasi aamun. Noutopöydän lisäksi valittavana oli listalta erilaisia lämpimiä annoksia. Pöytään saattoi tilata myös erikoiskahveja ja hei, skumppaakin sai 🙂

Täältä näet esittelyn kaikista Silja Symphonyn hyttiluokista.

Erikoisaamiainen nautittiin Bon Vivant -ravintolassa.Aamiainen voi näyttää tältä……tai tältä.

Silja Symphonyn ravintolat

Muistan vieläkin 90-luvulta kuinka ihmettelimme Silja Symphonyn uutta ja ainutlaatuista Promenade kantta. Kyse on seiskakannen leveästä valtaväylästä, jonka varrella sijaitsee suurin osa laivan ravintoloista ja kaupoista. Edelleenkin tuo avenue näytti yhtä mukavalta. Tunnelmaa lisäsi iltaisin soitettu elävä musiikki.

Silja Symphonylla on ravintoloita, mistä valita. Promenaden varrella on sushiravintola Sushi & Co, kala- ja äyriäisravintola Happy Lobster, grilliravintola Grill House sekä hienostunut pohjoismaalaiseen ruokaan ja hyviin viineihin erikoistunut Bon Vivant.

Lisäksi kannella kuusi sijaitsee italialainen Tavolàta Ristorante Italiano ja meille monille se ainut ja oikea laivan buffet-ravintola Grande Buffet.

Silja Symphonyn Promenade on laivan sydän.Ravintoloita moneen makuun.

Silja Linen uudet nimikkoviinit ja -oluet

Pääsimme tutustumaan sommelier Peter Björkforsin johdolla Siljan laivojen uusiin laivan viineihin. Joka toinen vuosi laivan henkilökunnasta koostuva raati valitsee mittavasta määrästä viinikandidaatteja laivan nimikkoviinit: valkkarin, punkun, rosen, kuoharin ja samppanjan. Tänä vuonna valinta tehtiin sokkomaisteluna lähes 150 ehdokkaan joukosta. Ei mikään ihan helppo tehtävä.

Kun ostan laivoilta viinejä, suosin yleensä näitä laivan omia nimikkoviinejä. Ne ovat kivan hintaisia, helppoja ja hinta laatusuhde niissä on hyvä.

Lisäksi Siljan laivoille oli valittu myös kaksi laivan nimikko-olutta. Molemmat oluet tulevat Virosta, joista toinen on tumma portteri ja toinen raikas sitrusmainen vaalea olut. Jälkimmäisestä tuli meidän maisteluraadin suosikki.

Laseissa laivan viinejä: proseccoa, samppanjaa ja roseeta.Laivan tämän vuoden punaviini tulee Italiasta.Laivan oluista raikas vaalea viehätti.

Laivan buffet-ravintolan uudet tuulet

Kauas on tultu siitä, kun laivojen buffaravintolat olivat, anteeksi vaan, enempi tai vähempi mättöpöytiä. Määrä tahtoi korvata laadun.

Toisin on tänä päivänä. Ruuan laatuun, raaka-aineisiin, makumaailmaan ja esillepanoon kiinnitetään huomiota aivan eri tavalla kuin ennen.

Meillä oli ilo päästä maistamaan hiljattain uudistuneen Grande Buffet -ravintolan menun antimia. Yritin syödä sivistyneesti ja ottaa vain harkiten omaan makumaailmaani sopivaa tarjottavaa, mutta eihän siitä mitään tullut. Kun esillä on yli 140 toinen toistaan herkullisemman näköistä vaihtoehtoa, niinhän siinä kävi, että lapasesta lähti.

Sivistyneesti liikkeelle.Tässä kohtaa homma vielä hallinnassa.Nyt taisi jo mopo karata.Jos vielä ihan vähän jälkkäriä.

Pidin erityisesti kasvisruuista, joita oli mukavasti sijoiteltu eri puolille pöytiä muiden ruokien lomaan. Huomasin itsekin vähän kuin puolihuomaamatta valitsevani lautaselle enemmän kasvisruokia kuin yleensä. Vegaaniruuat erotti hyvin vihreistä lapuistaan.

Mukava uutuus oli myös ruotsalainen smörgåsbord, jonka kalapainotteinen tarjonta oli erityisesti mieleeni. Hauska idea oli myös tuoda buffaan maistiaisia laivan muista ravintoloista, kuten BBQ-lihaa Grill Housesta.

Ja mainittakoon vielä uskomattomat jälkiruokapöydät. Kuka voi vastustaa juustolajitelmaa, suklaaputousta tai petit fours makeita? Älkää kertoko kenellekään, että vielä viimeiseksi piti mennä kokeilemaan lasten pöydän pehmiskonetta. No ihan vaan sen takia, että sain maistaa jäätelön kanssa laivalla itsetehtyä täydellistä mansikkahilloa.

Sama kesäbuffet on sekä Tallinnan että Tukholman reiteillä. Buffan hinta on mielestäni hyvin kohtuullinen. Etukäteen ostettuna se maksaa aikuiselta 43 euroa. Hinta sisältää ruokajuomat: hanasta olutta, viiniä ja virvoitusjuomia.

Kasvisruuille iso peukku.Skagenhodarit oli kiva idea.Makuja Italiasta.Savustettuja simpukoita.Sormisyötävää.Ruotsalaista näkkäriä ja mätivoita.

Bon Vivant ja Menu Nordic

Paluumatkalla söimme Symphonyn Bon Vivant -ravintolassa viiden ruokalajin Menu Nordic -menun. Menun lähtökohtana on nostaa esiin pohjoisen makuja ja käyttää ”paikallisia” raaka-aineita Suomesta ja Ruotsista. Menu uudistuu kolmesti vuodessa ja sen saa myös vegeversiona.

Itselleni oli melkoinen ylläri, kun tajusin, että menun pääruuan hanhi tulee ihan omilta kotikonnuiltani Hauhalan hanhifarmilta Etelä-Savosta. Hienoa, että tällainen iso toimija ostaa raaka-aineita pientuottajilta maakunnista.

Menu Nordic maksaa 79 euroa hengeltä, viinipaketilla 124 euroa (vegaanimenu 75/120 euroa).

Kampasimpukkaa ja punajuurta.Turskaa ja simpukoita.Mansikkaa, pannacottaa ja raparperia.

Yhdestä asiasta olen varma. Seuraavaan Tukholman risteilyyn ei mene enää vuosikymmentä. Kotona suunniteltiin miehen kanssa risteilyä viimeistään syyspuolella. Meille herkuttelijoille, jotka rakastamme hyvää ruokaa ja viinejä, tällainen matkustusmuoto on silkkaa ihanuutta.

Milloin olet itse käynyt viimeksi Ruotsin risteilyllä?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

14 comments

Tyylimurun Tiina 1.6.2022 - 10:08 pm

Tää on niin kiva, että Ruotsin risteilyt on upgreidattu. Tai tällainen tunne syntyy, kun katsoo vaikkapa kuvaamiasi ruoka-annoksia. Matkaan kuuluu aina hyvä ruoka, sitä oikein odottaa. Oli se sitten risteily tai muu reissu. Tämä Siljan setti vaikuttaa lupaavalta. Tukholmassa kävin risteillen alkuvuodesta, mutta uudelleen tekee mieli ja miksei kokeilisi tätä 🙂

Reply
Annemaria 2.6.2022 - 9:32 pm

Matka ja ruokanautinnot ovat ihan ehdoton kombo. Yön yli risteily on kiva matkustusmuoto. Kiire ei ole minnekään ja voi täysillä keskittyä vain maisemiin ja ruuasta ja viinistä nautiskeluun. Paljon oli tapahtunut kehitystä. Siljalla oli panostettu ruokaan ja makunautintoihin tosi paljon. Buffa oli super!

Reply
Terhi 2.6.2022 - 7:06 am

Aikaa on minullakin kulunut Tukholman risteilyistä vuosikausia vaikka aiemmin siellä käytiin ainakin pari kertaa vuodessa.Ja ehkä jäänyt vähän väsähtänyt olo laivareissuista yleensä.Usein liian ruuhkaista ja nuhjuistakin.Meni sitten millä laivalla tai minne tahansa.Kuvasi ja kertomasi houkuttevat kyllä kokeilemaan vielä uudelleen.

Reply
Annemaria 2.6.2022 - 9:39 pm

Samanlaisia ajatuksia mullakin. Ehkä aikoinaan tapahtui vähän väsähtämistä risteilymatkoihin ja ne unohtuivat. Oli kiva päivittää riteilykokemus tälle vuosikymmenelle. Hyvä fiilis jäi. Kiireetöntä nautiskelua, hyvää ruokaa ja viiniä ja toi hytti… En olisi uskonut, mikä vaikutus tällaisella pienellä luksuksella on koko matkaan. Näin alkukesästä ennen kuuminta lomasesonkia laivalla oli myös mukavan väljää.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 4.6.2022 - 8:33 pm

Upealta näyttää kyllä tuo hytti ja ruoat näyttävät tosiaan todella maukkailta! Ja oikeastaan ylipäätään varsin mukavalta kuulostaa koko kokonaisuus. Tukholman risteilyllä olen tainnut käydä viimeksi viitisen vuotta sitten, ja silloin pariin kertaan. Ahvenanmaalla kävimme tosin viime kesänä.

Reply
Annemaria 5.6.2022 - 2:47 pm

Virkistävä kokemus oli. Sitä nykyisin matkailussa parhautta on kiireettömyys, maisemat ja hyvä ruoka. Kaikkea tätä oli tarjolla 🙂

Reply
Merja 5.6.2022 - 2:29 pm

Voi herran pieksut rouvan jalassa, vai mitä pitäisi noista herkuista sanoa.
Rakastan niin merta, vaikka sisä-Suomen kasvatti olenkin, että mikään maailman mahti (lue Korona) ei ole saanut minua pysymään poissa laivoilta. Tarjonta on tänä päivänä ihan luxusta ja kun ei tarvitse enää bilettää, niin ei väsähdäkään niin kuin ennen. Joka kesä on päästävä Tallinnaan, Tukholmaan ja Riikaankin menin toissa kesänä laivalla. Kesällä on hyvä risteillä, kun ei viitsi tulikuumalle Välimerellekään lähteä. Syksyllä sitten on etelän vuoro.
Unettoman yön olen minäkin viettänyt juhannusaaton aattona yksin laivalla välillä Hki-Tukholma, koska tyyni meri ja aurinko, joka ei laske lainkaan oli pakko kokea hetki hetkeltä.

Reply
Annemaria 5.6.2022 - 2:51 pm

Sitten ymmärrät hyvin, miten ei kesäyössä olisi malttanut nukkua lainkaan. Ihan järisyttävän ihana kokemus! Paljon ovat risteilyt muuttuneet vosikymmenten aikana (jos sitten itsekin). Taso on noussut kaikessa. Niin totta tuo, mitä mainitsit bilettämisestä. Kun ei enää tarvitse aamuyölle hillua yökerhossa, seuraavana pävänä jaksaa ihan eri malliin 🙂

Reply
EVELIINA / REISSUKUUME 5.6.2022 - 11:03 pm

Tää oli kyllä niin kiva reissu! Vieläkin tulee ähky, kun miettii kaikkea, mitä tuolla tuli syötyä 😀

Reply
Annemaria 7.6.2022 - 8:29 pm

Niin oli. Toivoisin aina, että näille ruokapainotteisille matkoille voisi saada varamahan mukaan 🙂 Ihania herkkuja!

Reply
Cilla Maria Travel 12.6.2022 - 12:16 pm

Äimistelin viime viikolla jo toisesta blogista noita ruoka-annoksia, mutta tässähän tuli jälleen vesi kielelle noita kuvia katellessa! Kyllä alkoi melkeinpä tehdä mieli laivalle pitkästä aikaa 😀

Reply
Annemaria 12.6.2022 - 1:30 pm

Pitkästä aikaa hyvältä tuntui itsestänikin. Yön yli risteilyreissulla saa vähän kuin kaksi matkaa: risteilyn ja sitten maissa on kiva kokea kaupunkilomaa.

Reply
Sanna | Seven Seas 12.6.2022 - 3:26 pm

Tuollainen hyttiluokka tuo kyllä niin erilaisen risteilykokemuksen! Olen itse ollut DeLuxe-hytissä ja tykkäsin jo siitäkin. Tää on siitä vielä upgrade, ja ihana sellainen!

Reply
Annemaria 13.6.2022 - 9:45 am

Ikävä kyllä tässä tapauksessa tahtoo ruokahalu syödessä kasvaa 🙂

Reply

Leave a Comment