Teno ja Juutua – Lapin upeat joet kutsuvat muitakin kuin kalastajia

by Annemaria

Minne kannattaa suunnistaa, jos mies haluaa kalastaa ja vaimo kaipaisi jotain muutakin kuin pelkkää eräelämää?

Kesäkuukausia on vaikea kuvitella ilman veden läheisyyttä. Meillä matkustetaan kesäisin usein vesien äärelle myös miehen kalastusharrastuksen takia. Sopii minulle, kalastanhan vähän itsekin, mutta niin kauan, kun ei tarvitse päivätolkulla harrastaa telttaelämää.

Tässä jutussa mennään kahdelle minulle mieluisalle pohjoisen joelle. Jos ihan rehellinen olen, luonnonkauneuden lisäksi pidän näissä paikoissa myös siitä, että yöksi pääsee lakanoiden väliin ja illalla halutessaan hyvin syömään.

Blogiani seuranneet tietävät, että Lapilla on iso paikka sydämessäni ja Lapin luontoäidin syliin tulee ainakin kerran kesässä päädyttyä. Kun mies on intohimoinen kalastaja, vaimo kulkee usein kiltisti messissä ja sitä kautta monet kalamiesten (vai pitääkö nykyisin sanoa kalahenkilöiden) kohteet ovat tulleet tutuiksi.

Niin myös Lapin kaksi merkittävää kalastusjokea, Teno ja Juutua. Olen kerrassaan iloinen siitä, että olen saanut tehdä tuttavuutta näiden komeiden luonnontilaisten jokien kanssa. Minulle jo pelkästään kosken rannalla istuminen ja kuohuvan veden kokeminen on jotenkin hyvin terapeuttista ja voimaannuttavaa.

Minä nautin maisemista ja mies kalastaa. Joskus innostun vavan kanssa heilumaan itsekin.

Tenojoki – kuningasjoki

Jo ajomatka pitkin Suomen kauneimmaksi tieksi nimettyä Tenontietä Karigasniemeltä Utsjoelle on ihastuttava. Noin sadan kilometrin matkalla ajetaan välillä alhaalla Tenojokilaaksossa ja välillä noustaan ylemmäs törmälle.

Tenojoki on Suomen ja Norjan rajajoki. Yhteistä osuutta on reilun 150 kilometrin verran, mutta itse Tenolla on pituutta noin 360 kilometriä. Tosin lukemat vaihtuvat vähän sen mukaan, mistä kukakin katsoo varsinaisen Tenon alkavan.

Itse joen pääuoma alkaa jo käsivarren juuresta ja kulkee osan matkaa Inarijoen nimellä. Varsinaisen Tenojoen katsotaan alkavan Karigasniemeltä ja päättyvän Suomen puolella Nuorgamiin. Norjan puolella joki jatkaa vielä noin 50 kilometrin matkan ennen päätymistään Jäämereen.

Ylemmiltä osilta Teno on kapeampi. Mitä lähemmäksi Utsjokea tullaan, sitä leveämmäksi joki muuttuu.

Teno tunnetaan Pohjois-Euroopan parhaimpana lohijokena, tosin kalastussääntöjä on jatkuvasti tiukennettu. Siksi kannattaa tarkistaa lupatilanne ja rajoitukset etukäteen, jos mielit tänne hopeakylkisten perään.

Lohenkalastusta enemmän minua kiinnostavat Tenon kauniit maisemat. Pääosin kirkasvetinen ja hitaasti virtaava joki kulkee tuntureiden ympäröimässä jokilaaksossa. Rannat ovat kivikkoisia ja siellä täällä laajat hiekkasärkät nousevat veden pinnan yläpuolelle. Vaikuttavimmat kosket ovat Ylä- ja Alaköngäs.

Lohiveneparkki.

Oiva paikka Tenon majoitukselle on lähellä Utsjoen keskustaa oleva Lomakylä Valle. Tenon jokitörmällä sijaitsee niin yksittäisiä mökkejä kuin uudehko luhtihotelli. Olemme yöpyneet sekä mökissä että hotellissa ja molemmat ovat suositeltavia. Ikkunoista on mukavaa seurailla ohi lipuvia jokiveneitä ja kalastajien puuhia. Hotellilla on myös saamelaisiin ruokiin erikoistunut tasokas ravintola.

Kokemuksia Lomakylä Vallesta löydät täältä.

Utsjoen lähiretkeilyreiteistä löytyy tietoa täältä.

Juutuanjoki, Inarin ykkönen

Toinen Lapin lempijoistani on Inarijokeen laskeva noin 10 kilometrin pituinen Juutuanjoki. Jos Teno on yksi Euroopan parhaimmista lohijoista, Juutuaa pidetään yhtenä Euroopan parhaista taimenjoista. Juutua on Inarin taimenen tärkein kutujoki.

Pidän Juutuan erämaisesta tunnelmasta, vaikka ollaankin aivan lähellä kunnan taajamaa. Osa joesta virtaa peräti keskellä Inarin kirkonkylää. Kannattaa käydä katsomassa Juutuan vaikuttavia koskia, kuten Ritakoskea ja Haapakoskea.

Kosken jatkuvassa viratuksessa on jotain kumman kiehtovaa.

Jos et jaksa kävellä pitkiä matkoja, useimmille Juutuan koskille pääsee melko helposti. Joen varrella on useita parkkipaikkoja, joista rantaan on vain muutaman sadan metrin matka.

Mukava tapa tutustua Juutuanjokeen on tehdä vajaan kuuden kilometrin mittainen rengasreitti, jossa joen ylitys tapahtuu riippusiltaa pitkin Jäniskosken yli. Reitti on helpohko ilman suuria nousuja ja laskuja.

Muutenkin Inarin alue on ihanteellista kaiken tasoiseen retkeilyyn. Lähellä on mm. Lemmenjoen kansallispuisto ja Hammastunturin erämaa-alue. Ja jos näillä kulmilla liikut, kannattaa käydä tutustumassa saamelaismuseo Siidaan, jossa toimii myös Ylä-Lapin luontokeskus. Siidassa on muuten erinomainen museokauppa, jossa on myynnissä hienoja saamelaisia käsitöitä, kuten koruja ja laukkuja.

Juutua on sopiva niin kalastajalle kuin retkeilijälle.Juutuan yli pääsee Jäniskosken riippusiltaa pitkin.

Juutualla käydessämme olemme yöpyneet Inarin Kultahovissa, joka on toiminut perheomisteisena hotellina jo yli 80 vuotta. Hieman retrohenkinen päärakennus kunnostettiin täysin vuosina 2014-2015. Lisäksi hotellilla on joen rantamaisemissa erillinen koskihotelli, joka on ollut meille mieluinen. Huoneet ovat melko pelkistetyt, mutta telttayöpymisten jälkeen on ollut ihanaa päästä huoneeseen, jossa on oma sauna.

Kultahovissa kannattaa myös syödä, sillä hotellin Aanaar ravintola on kokemustemme perusteella hyvä. Useita palkintoja kerännyt ravintola valittiin hiljattain Suomen gastronomisen seuran toimesta vuoden ravintolaksi 2020. Erityisen iloinen olen siitä, kun tällaiset huomionosoitukset menevät kasvukeskusten ulkopuolelle.

Saamelaiskunnassa ollaan. Lähiruokaa parhaimmillaan. Kannattaa ehdottomasti maistaa Inarin siikaa.

Näissä molemmissa paikoissa pystyy yhdistämään hienosti luontoretkeilyn ja kalastuksen. Mies saa kalastaa sielunsa kyllyydestä ja minulle riittää omaa tekemistä ja tutkittavaa ympäröivässä luonnossa.

Illalla päästään yhdessä hyvin syömään. Tosin sen jälkeen, kun mies on ensin siivonnut päivän kalasaaliinsa. Sori Kultahovi. Viimeksi taisi jäädä vähän harjuksen suomuja jälkeemme.

Inarin retkeilyreiteistä löytyy tietoa täältä.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

18 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 19.5.2020 - 5:57 pm

Näyttääpä hienolta ja muutenkin varteenotettavalta matkakohteelta. Itsekin nautin kalastuksesta ja mikäs noissa maisemissa olisi kalastaa ja samalla nauttia kauniista ympäristöstä. Välillä on tullut nukuttua teltassakin, mutta minunkin mielestäni on mukavaa, että yöksi pääsee lakanoiden väliin.

Reply
Annemaria 19.5.2020 - 9:45 pm

Pohjoinen Lappi on kalastajalle parasta, jos sitten meille muillekin. Teltassa on välillä kiva nukkua, mutta vain välillä ja hyvällä säällä 🙂

Reply
Merja 20.5.2020 - 12:09 pm

Hei taas, tulin katsomaan mitä sinulla on koronan keskellä kerrottavaa. Pohjoinen on minulle ihan tuntematon alue, mieheni elämään kuulunut sitäkin tiiviimmin. Kalastaja ja metsämies kun on.
Minulle riittää mökkeily täällä eteläisellä Pirkanmaalla, en ole syttynyt Lapin talvesta enkä kesästä, vaikka mahdollisuuksia on kyllä ollut. Olen sellainen citykani, että elän enemmän, mitä suurempi paikka on kyseessä. Mitä enemmän ihmisiä ja kuhinaa, sen parempi. Onneksi tarjolla on jokaiselle jotakin. Paitsi nyt koronan aikaan. Olen aivan sairas, kun en ole päässyt mihinkään ja mikään paikka ei ole edes auki ja mitään reissujakaan ei ole voinut varata. Kotimaan matkailua on nyt kyllä suosittava ja kun kesä koittaa, meikätyttö lähtee rannikkokiertueelle Etelä-Suomeen, mies saa mennä suosiolla pohjoiseen.
Syksyllä haaveissa jotain muuta, mikäli mahdollista. Hieman on valoa ikkunassa.
Hyvää kesää sinne Itä-Suomeen.

Reply
Annemaria 21.5.2020 - 6:39 am

Kylläpä puit hyvin sanoiksi myös omat fiilikseni. Onni tietty, etten ole sairastunut koronaan, mutta jotenkin olen tässä pitkällä paikoilla olossa ”sairastunut” muuten. On sellainen olo kuin olisin koko ajan lähtökuopissa. Onneksi nyt on pieniä reissuja luvassa ja valoa tunnelin päässä.

Itse olen aika kaikkiruokainen matkailun suhteen. Viihdyn niin Euroopan suurkaupungeissa kuin Lapin erämaassa. Kuvaa ehkä tätä moniulotteista päätäni, joka haluaa välillä kaiken 🙂 Hyvää kesää sinulle Merja ja mukavia matkoja.

Reply
Reissu-Jani 24.5.2020 - 4:08 pm

Tämä sattui hyvin. Olen kesällä lähdössä pitkästä aikaa Lappiin – juurikin Inariin ja Teno-joen varten. Kiitos näistä vinkeistä – Jäniskoskella pitää käydä.

Reply
Annemaria 24.5.2020 - 9:39 pm

Mukavaa, jos näistä tiedoista on sulle jotain hyötyä. Jos kalalle menet, ei muuta kuin kireitä siimoja 🙂

Reply
EVELIINA / REISSUKUUME 24.5.2020 - 6:01 pm

Olipas mielenkiintoinen ja kattava postaus 🙂 Itselläni on suunnitelmissa suunnata Lappiin viimeistään heinäkuussa, ja tallensin tämän postauksen omiin kirjanmerkkeihin. Tähän tulee varmasti palattua vielä lähempänä lähtöä 🙂

Reply
Annemaria 24.5.2020 - 9:43 pm

Kiva, jos näistä on sulle jotain hyötyä. Nauti Lapista 🙂

Reply
Teija / Lähdetään Taas 25.5.2020 - 8:00 am

Oi että, osaa olla sitten kaunista! Kuulostaa ihan täydellisiltä matkayhdistelmiltä! Minäkin tykkään kalastaa, mutta hieno lisä on muukin aktiviteetti – ja sitä kosken kohinaa on voisin minäkin kuunnella ja tuijottaa vaikka kuinka kauan!

Reply
Annemaria 26.5.2020 - 6:47 pm

Lappi on ihana! Hauska kuulla, että joku muukin on ihastunut kuuntelemaan koskea 🙂

Reply
Sonja / Shining Journey 31.5.2020 - 2:09 am

Olipa ihana juttu Lapin kauniista kohteista, paljon tuttuja paikkoja kuvissa! 😍 Lappi on alkanut taas kutsua minuakin monen vuoden tauon jälkeen ja olen harkinnut jopa muuttoa sinne hetkeksi aikaa… Saapa nähdä, mitä tämä vuosi tuo vielä tullessaan. Minuakin voimauttavat tuollaiset kuohuvat kosket! 💜

Reply
Annemaria 1.6.2020 - 7:10 pm

Eipä yhtään pöllömpi idea kokea Lappia vaikka vähän pidempi siivu 🙂 Elämästa tekee kiinnostavan, kun voi kokea asumista eri puolilla. Onnea sinulle Sonja uusiin tuuliin.

Reply
Anna | TÄMÄ MATKA 31.5.2020 - 7:57 am

Teno on kyllä kiva paikka. Muutamaan kertaa on tullut siellä käytyä. Ei tosin kalassa, vaan ihan muuten vaan ajalemassa. Meihin ei ole vielä kalahulluus iskenyt, mutta kyllä ne komeita on. Jokimaisemat ja lohet!

Reply
Annemaria 1.6.2020 - 7:12 pm

Lohet on vielä meilläkin saamatta. Toivottavasti jonakin kauniina päivänä voisi saada sen elämänsä ensimmäisen.

Reply
Suvi / Suvin matkassa 31.5.2020 - 8:05 am

Onpas hienot maisemat! On Suomessa kyllä niin kauniita paikkoja. Täytyy myöntää, etten koskaan ole käynyt Lapissa, mutta se on kyllä suurena haaveena toteuttaa.

Reply
Annemaria 1.6.2020 - 7:14 pm

Suomen luonnon moninaisuus jatkaa aina vaan yllättää. Lapissa kannattaa ainakin kerran elämässä käydä. Ja nimenomaan tuolla pohjoisimmissa osissa, joissa tunturit piirtävät horisonttia. On se sen verran eksottista aluetta jopa ihan kantasuomalaiselle.

Reply
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 2.6.2020 - 12:17 pm

Kauniita maisemia molemmissa paikoissa! Tuosta Tenojoesta tulee ihan Kilpisjärven maisemat mieleen ja se joki mikä siellä menee kanssa. Upea luonto meillä. <3

Reply
Annemaria 5.6.2020 - 8:44 am

Upea on myös Kilpisjärvi ja Saana. Piti muutaman kerran ylös kivutessa hieraista silmiä, että ollaanko tosiaan Suomessa. On tämä vaan hieno maa.

Reply

Leave a Comment