Suunnitteilla lomamatka Suomessa? Suuntaa Savonlinnaan ja Saimaalle

by Annemaria

On korona tai ei, tunnen kuinka joka keväinen levottomuuteni lisääntyy ja pääni alkaa kuumeisesti pähkäilemään kesän matkasuunnitelmia. Tekee niin vietävästi mieli toisiin maisemiin.

Oletko tehnyt lomasuunnitelmia? Jos et ole, älä välitä. En ole minäkään ja sekös tässä kohtaa jo vähän huolestuttaa. Kesä on aina kesä ja vaihtelua kotiseinille ja arkirutiineihin pitäisi saada. Minkäs matkailevainen mielelleen voi, jonnekin olisi piakkoin pakko päästä.

Ulkomaanmatkoista ei osaa kukaan sanoa, mutta luulenpa, että mökkeily ja kaikkinainen kotimaan matkailu tulee tänä kesänä olemaan kovassa kurssissa. Ja hyvä niin. Korona on kurittanut matkailuyrityksiämme sen verran kovalla kädellä, että on pelkästään positiivinen asia, jos matkailueurot jäävät tänä kesänä pääosin Suomeen.

Omat kesäsuunnitelmani ovat aivan auki. Jonnekin itselleni uuteen ja ennen käymättömään kohteeseen Suomessa olisi mukava mennä. Rakastan persoonallisia ja tavanomaisesta poikkeavia majoituspaikkoja, joten myös jonkun sellaisen haluaisin tänäkin kesänä maamme sopukoista löytää.

Minusta Suomen kesän parasta matkailua ovat reissut paikkakunnille, jotka sijaitsevat vesistöjen äärellä. Suomalainen sielunmaisema minussa kaipaa ympärilleen jonkinlaista lätäkköä, isompaa tai pienempää vettä. Kesäisin viihdyn ehdottomasti parhaiten paikkakunnilla, joissa pääsee käyskentelemään kauniisiin rantamaisemiin.

Vesistön lisäksi minusta täydelliseen lomakokemukseen sisältyy mielenkiintoista nähtävää, mahdollisesti luontoaktiviteetteja ja ehdottomasti hyviä ruokakokemuksia. Vielä kun kattaukseen lisätään jollain tasolla poikkeuksellinen majoitus, siinä ovat minun näköiseni loman elementit.

Kun viime aikojen matkailu on sattuneista syistä jäänyt vähäiseksi, päätin verestää vanhoja matkamuistoja. Tulen lähiviikkojen aikana nostamaan blogissa esiin muutamia kotimaan matkakohteita, joista olen pitänyt erityisen paljon ja joissa kaikissa vesistö on ollut voimakkaasti läsnä. Toivottavasti joku saa näistä inspiraatiota ja ideaa tulevan kesän reissuillensa.

Ihan ensimmäiseksi mennään Savonlinnaan. Viime kesänä teimme ystäväni kanssa perinteisen kesäretkemme Savonlinnan maisemiin. Piskuinen Savonlinna Saimaan rannalla on minusta ihan huippu kesäkaupunki.

Jestas, miten kuuma olikaan tuona viikonloppuna, kun kaupungissa vierailimme. Mieleen jäivät Savonlinnan lukuisat sillat, aurinkoiset terassit ja kaikkialta vilkutteleva Saimaa. Kaupunki koostuu useasta saaresta, jotka on yhdistetty silloilla toisiinsa. Savonlinnassa tulee hauska tunne, että kuljet pitkin järvenselkää paikasta toiseen. Noista lenkkeilymaastoista voi kyllä olla savonlinnalaisille aidosti kade.

Savonlinnassa on pakko käydä torilla, syödä maan parhaita Puruveden muikkuja ja käydä ihailemassa jyhkeää Olavinlinnaa. Jos meillä olisi ollut vähän enemmän aikaa, risteily Saimaan saaristossa olisi voinut olla myös kokemisen arvoinen juttu.

Savonlinnan reissukokemuksistamme voit lukea lisää täältä.

Savonlinnasta jäi mieleen myös ihastuttava majapaikkamme. Yövyimme vanhassa tunnelmallisessa puutalossa, jonka vehreä piha oli kuin suoraan lapsuuden maisemista tuoksuvine syreenipensaineen. Tavis Innin huoneistoja voin suositella lämpimästi.

Toinen kiva majoituspaikka löytyy Tavis Innin naapurista. Lossiranta Lodge on samassa omistuksessa oleva pikkuhotelli, jonka sijainti rannalla on paras mahdollinen, aivan Olavinlinnaa vastapäätä. Siinä on kuulkaapas näkymä kohdallaan, joka kelpaisi varmasti ikuistettavaksi itse Edelfeltille.

Majoituskokemuksestamme voit lukea lisää täältä.

Savonlinnan kaupunkiin kuuluva Punkaharju on toinen kohde, jossa kannattaa kesämatkaajan piipahtaa. Matkaa Savonlinnasta tulee vajaa 30 kilometriä. Vaikka ikonista Retrettiä ei enää ole, taidetta Savonlinnassa pääsee näkemään Johanna Oraksen taidekartanolla ja vanhalla Punkaharjun asemalla.

Jos kaipaat täydellistä miljöötä kesämatkasi lounaalle, suuntaa Punkaharjun vaaleanpunaiseen unelmaan, Hotelli Punkaharjuun. Paikka nyt muutenkin on viehko kuin kesämorsian ja sopii rauhaa ja seesteisyyttä kaipaavan majoituskohteeksi.

Muista ajaa pitkin harjutietä. Tämä tienpätkä voisi hyvin kilpailla Suomen kauneimman maiseman tittelistä. Tosin kaukana tuosta tittelistä ei olla, sillä Punkaharjun Harjutie on valittu 2017 Vuosisadan tieksi. Joka kerta tuosta ajaessani jaksan vain huokailla maamme kauneutta.

Matkavinkkejä Punkaharjulle ja lähiympäristöön löydät täältä.

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

19 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.5.2020 - 4:45 pm

Savonlinna on varmasti hieno kohde, ollaan menossa sinne muutaman viikon kuluttua. Sieltähän löytyy myös Koloveden ja Linnasaaren kansallispuistot. Täytyy yrittää tukea kotimaisia yrityksiä mahdollisimman paljon tässä tilanteessa.

Reply
Annemaria 14.5.2020 - 9:31 am

Hei Mikko. Kiitos miljoonasti näistä retkeilyvinkeistä. En ole koskaan tullut ajatelleeksi, että siellähän tosiaan on kaksi huippuhienoa kansallispuistoa. Tänä kesänä nämä käyntilistalle.

Reply
Sini matkakuumeessa 18.5.2020 - 9:16 pm

Täytyy myöntää, että Suomea on tullut vähän koluttia, jos jossain ei satu asumaan joku tuttu. Saimaa näyttää kauniilta.

Reply
Annemaria 18.5.2020 - 10:18 pm

Mulla vähän sama juttu. Tunnen kotimaatamme hävettävän vähän ja siksi olen päättänut tehdä asialle kesäisin jotakin. Aikamoinen liuta olisi kaupunkeja, joissa ei ole tullut koskaan käytyä. Jos Saimaa ei ole sulle ennestään tuttu, kannattaa jotain osaa käydä katsomassa.

Reply
Siiri 18.5.2020 - 9:24 pm

Kiva lukea suosituksia erilaisista majoituksista. Kauniita kuvia!

Reply
Annemaria 18.5.2020 - 10:22 pm

Kiitos Siiri. Mulla on päämääränä löytää persoonallisia ja mieleenpainuvia majoituspaikkoja, sellaisia, jotka poikkeavat valtavirrasta. Tässä jutussa on kolme vahvaa suositusta 🙂

Reply
Pirkko / Meriharakka 19.5.2020 - 11:28 am

Viime kesänä kävimme Savonlinnassa – ja pidimme, ajoittain sateisesta säästä huolimattakin! Punkaharjulla voisi seuraavalla kerralla kun sille suunnalle osutaan käydä katsastamassa sen paljon julkisuudessa olleen Hoyerin kunnostaman hotellin. Mutta toistaiseksi suunnitelmat ovat aika auki – ensimmäinen suunta saattaisi sittenkin olla Hanko, päiväseltään Espoosta.

Reply
Annemaria 19.5.2020 - 9:41 pm

Punkaharju on hieno ja sen vaaleanpunainen hotellikaunotar. Kannattaa mennä. Itse meinasin tänä kesänä tutustua minulle tuntemattomaan Hankoon 🙂

Reply
Terhi 20.5.2020 - 8:36 pm

Kummassakaan kohteessa en ole käynyt pitkään aikaan, ehkä olisi jo taas aika. Tämä kesä on varmaankin siitä hieno, että kotimaan kohteita tulee kolutuksi enemmän kuin ennen, sitä lähti niin helposti ulkomaille reissuun.
Itse aion mökkeillä ja veneillä, Suomessahan riittää hienoja saaria ja kyllä varmasti käyn jossakin uudessa luontokohteessakin

Reply
Annemaria 21.5.2020 - 6:43 am

Jos koronasta nyt voi ylipäätään jotain hyvää löytää, niin varmasti se on tämä kotimaan matkailun lisääntyminen. Lomareissut näyttävät vaihtuvan usealla kotimaahan, hyvä niin. Samanlaisia suunnitelmia minullakin, tavoitteena löytää kotimaasta ihka uusia paikkoja.

Reply
Merja / Merjan matkassa 22.5.2020 - 4:09 pm

Voi että, en edes muista milloin olen käynyt viimeksi Savonlinnassa. Siitä on todella pitkä aika! Me ollaan suunniteltu kesälomareissua Kolille ja siinä yhteydessä Savonlinna vilahti puheissa. Mietittiin, että suunnataanko Kolilta pohjoiseen vai etelään. Siinä mielessä erilainen kesä tulossa, kun näillä näkymin ei ulkomaille pääse.

Reply
Annemaria 24.5.2020 - 12:35 pm

Samankaltaiset suunnitelmat täälläkin. Tänä kesänä kotimaa kutsuu 🙂 Suunnittelin itsekin Kolin matkaa, edellisestä on vierähtänytkin varmaan 20 vuotta. Savonlinnassa kannattaa minusta käydä. Muutenkin koko Saimaan alue on kesällä upeaa miljöötä matkailuun.

Reply
Emilia/Merkintöjä maailmasta 23.5.2020 - 8:48 am

Ihana ja ajankohtainen postaus!😊 Samaistuin tuohon alun tuskaan, kesäsuunnitelmat peruuntuneet pitkälti, haaveilin, jos tänä viikonloppuna saisi vähän inspiroiduttua ja suunniteltua. Saimaa on ehdottomasti mielenkiintoinen, siellä näyttää niin kauniilta ja idylliseltä suomalaiselta maisemalta. Mua kanssa inspiroivat tuollaiset uniikit majoitukset.

Toivottavasti löydät kivoja kohteita kesälle ja kuulostaa hyvältä, jos aiot kirjoittaa muistakin Suomen tärpeistäsi ☺

Reply
Annemaria 24.5.2020 - 12:39 pm

Palasin juuri viikonlopun vietosta mökillä ihanan Saimaan rannalta. Tänä vuonna tuntui mökkikauden aloittaminen poikkeuksellisen hyvältä. Tuntuu ihan, että olen taas elossa. Niin pitkään on tullut kevättä koronan takia kotona nysvättyä. Mukavaa kesää sinulle Emilia. Kerätään mielenkiintoisia kokemuksia 🙂

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 23.5.2020 - 6:42 pm

Savonlinna on kyllä hieno paikka ja se muutenkin ihanaa aluetta kesän viettoon. Amerikkalainen mieheni on hirveän kiinnostunut linnoista, joten kävimme Savonlinnassa katsomassa Olavinlinnaa joku vuosi samalla kun palasimme ystävän mökiltä. Itsellenikin se oli ensimmäinen kerta Savonlinnassa, joten oli mielenkiintoinen reissu. Harmitti vähän, että meillä ei ollut aikaa ajaa siitä Punkaharjun kautta vaikka kaikki sitä suosittelivat. Eli sinnekin täytyy vielä mennä takaisin.

Reply
Annemaria 24.5.2020 - 12:41 pm

Kannattaa ajeluttaa miestäsi ehdottomasti Punkaharjun harjutietä 🙂 Joka kerta siitä ajaessani ajttelen, että tänne pitäisi kaikki ulkomaiset vieraat tuoda. Minusta siinä kohtaa on palanen kauneinta Suomea. Ihanaa kesää teille ja toivottavasti myös Suomi-reissuja.

Reply
Suvi / Suvin matkassa 24.5.2020 - 10:58 am

Täälläkin on lomasuunitelmat vielä auki. Edelleen elättelen pientä toivoa, että heinäkuussa pääsisimme Fuengirolaan, mutta katsotaan miten sen käy. Kotimaanmatkailu on myös ihan ok vaihtoehto ja etenkin tuo Saimaa on ihana 🙂

Reply
Annemaria 24.5.2020 - 12:50 pm

Valoa Aurinkorannikon matkailusta näkyvissä 🙂 Heinäkuusta alkaen pitäisi alueen matkailun jälleen käynnistyä, joten hyvinkin saatatte kesällä päästä Fuengirolaan. Me elätellään toiveita paluusta Fugeen vuoden lopussa. Kesä matkaillaan kotimaassa: Saimaata, ehkä Pohjois-Karjalaa ehkä Lappia. Suunnitelmat meilläkin ihan auki.

Reply
Mari/Kodinvaihtaja 24.5.2020 - 9:40 pm

Harjut ovat ihania. Kerrassaan ihanaa kävellä harjun laella ja nähdä puitten lomasta kahteen suuntaan vettä. Aah, toivottavssti säät suosivat tänä kesänä ja voimme nauttia maastamme

Reply

Leave a Comment