Viisi Espanjan kaupunkia, joita rakastan

by Annemaria
Oikeastaan otsikko olisi ihan yhtä hyvin voinut olla 30 Espanjan kaupunkia, joita rakastan. Sen verran hurahtanut olen tähän elämää sykkivään Euroopan kolkkaan.

Ihan sama olenko Espanjassa etelässä vai pohjoisessa, vähän joka puolella on tullut tunne, että tässä maassa viihdyn. Espanjassa vaan on jotain sellaista, joka kolahtaa ja koskettaa. Jos nyt kuitenkin pitäisi nostaa esille vain muutama espanjalainen suosikkikaupunkini, topviisikko olisi seuraava:

Barcelona

Tein ensimmäisen matkani Barcelonaan vuonna 2009. Tuohon aikaan Katalonian pääkaupunki oli esillä vähän kaikissa matkailuaiheisissa jutuissa, jotka saivat minutkin kiinnostumaan tästä paljon kehutusta kaupungista. Matkailu Barcelonaan oli tuolloin kovassa nousussa, mutta vielä hallittua verrattuna nykyiseen.

Vuokrasin kaupungista pienen yksiön kuukaudeksi ja päätin kertaheitolla tutustua Barcelonaan vähän paremmin. Mies tuli myöhemmin perässä ja vietimme kaupungissa yhdessä joulun ja uudenvuoden minun jäädessä nauttimaan kaupungista vielä yksikseni.

Tuolla reissulla jokin napsahti. Barcelonasta tuli suosikkini kertaheitolla, jopa niin suuresti, että seuraavan viiden vuoden aikana kävin tai kävimme yhdessä siellä vähintään kerran, parhaimpina vuosina kahdesti.

Barcelona on kaupunki täynnä kauneutta. Mielikuvitukselliset rakennukset (kiitos Gaudin), tunnelmalliset vanhat kaupunginosat kuten El Borne, upeat puistot ja tietysti keskustan kupeessa oleva meri tekevät kaupungista monipuolisen ja kiinnostavan. Barcelona on niitä ihanteellisia matkakohteita, joissa voi yhdistää niin kaupunki- kuin rantaloman kaikkine herkkuineen.

Tykkäät sitten taidemuseoista tai jalkapallosta, arkkitehtuurista tai ruokamatkailusta, Barcelonalla on tarjontaa, joka on ainutlaatuista.

Girona

Kirjoitin muutama vuosi takaperin blogissani rakkauskirjeen Gironalle. Kukapa voisi olla rakastumatta tähän pieneen vanhaan kaupunkiin, joka on kuin ulkoilmamuseo.

Erityisen ihastunut olen kaupungin kiemurteleviin kapeisiin kujiin, joihin on hauskaa lähteä seikkailemaan ja eksymään. Onyar-joen rannalla olevat värikkäät rakennukset näyttävät iloisilta. Eri puolilla kaupunkia olevat merkit muinaisilta roomalaisilta, vanhat juutalaiskorttelit ja jäänteet arabilaiskaudelta tuovat kiinnostavaa historiallista kerrostumaa.

Gironalla on maine myös gastronomia-kaupunkina. Oiva kohde sinulle, jota ruokamatkailu kiinnostaa.

Girona sijaitsee Kataloniassa noin 100 km Barcelonasta pohjoiseen.

Valencia

Espanjan itärannikolla, kutakuinkin maan puolivälissä, oleva Valencia on vähemmän tunnettu espanjalainen kaupunki. Sinänsä harmi, sillä ainakin itselleni kaupunki oli kerrassaan positiivinen yllätys. Oikeastaan en edes tiennyt, mitä odottaa tai toisaalta en ymmärrä, miksi ennakkokäsityksessäni mielsin Espanjan kolmanneksi suurimman kaupungin jotenkin arveluttavaksi teollisuuskaupungiksi.

Hyvä oli, että matkustin Valenciaan, vaikka kaupunkiin meno olikin huonojen yhteyksien vuoksi vähän hankalaa. Valencia osoittautui oikein viehättäväksi. Etenkin suurehko sokkeloinen vanha kaupunki oli erityisen viehättävä, vaikka kaltaiselleni suuntavammaiselle se olikin aika haastava.

Valenciassa oli yllättävän paljon mielenkiintoista nähtävää. Monesta erillisestä osasta koostuva taide- ja tiedekeskus Ciutat se les Arts i de les Ciències oli kuin toisesta maailmasta, täydellinen vastakohta vanhan kaupungin historialliselle miljöölle. Kuulemani mukaan arkkitehdit saivat vapaat kädet luoda jotain ennen näkemätöntä ja väkisin tuli tunne, että alueella liikuttiin scifi-tunnelmissa.

Valenciasta jäivät mieleen myös kauneimmat koskaan näkemäni kauppahallit. Sekä tietysti paella, täältähän tuo Espanjan ehkä tunnetuin ruoka on kotoisin. Oman kokemukseni perusteella turisteja kaupungissa oli selvästi vähemmän kuin muissa käymissäni Espanjan suurkaupungeissa, mikä toisaalta teki Valenciasta aidon ilman turismin lieveilmiöitä.

Valenciassa onnistuu myös rantalomailu. Tosin ranta-alue sijaisee muutaman kilometrin päässä keskustasta.

Sevilla

Olen varmaan jutuissani käyttänyt Sevillasta kaikki superlatiivit. Yksinkertaisesti Sevilla on ihana. Siellä on minusta kaikki se, mitä Espanjalta voi odottaa. Tai no sisämaakaupungista puuttuu meri, mutta muuten Sevilla on minusta parasta Espanjaa.

Sevilla on tunnelmallinen, eläväinen ja intohimoinen. Vähän niin kuin flamenco, jonka katsotaan lähteneen täältä.

Varoituksen sana. Varaa Sevillalle aikaa. Tänne on turha matkustaa muutamaksi päiväksi. Kaupungissa riittää niin paljon nähtävää, ettei siitä parissa kolmessakaan päivässä selviä. Käy katsomassa ainakin Plaza de Espana, Real Alcazar de Sevilla, katedraali ja sen 104 metrin korkeuteen nouseva kellotorni sekä Metropol Parasol, joka on yksi maailman suurimpia puurakennelmia.

Saisin itse kyllä menemään Sevillassa useamman päivän vain haahuilemalla eri kaupunginosien vanhoilla kaduilla, elämää sykkivillä aukioilla, kauniissa puistoissa ja tunnelmallisissa ravintoloissa. Tai ihan vaan tutkimalla upeiden rautaporttien taakse jääviä sisäpihoja, patioita. Osa näistä kätketyistä aarteista ovat niin kauniita, että melkein saavat herkistymään.

Malaga

Topvitosessani mennään viimeiseksi Andalusian eteläosan vehreään kaupunkiin Malagaan. Mitä enemmän tässä kaupungissa käyn, sitä enemmän siitä vaan tykkään.

Malaga on myös niitä Espanjan kaupunkeja, joissa helposti yhdistää kaupunkimatkaan rantaloman. Ranta-alue on ihan ydinkeskustan kupeessa.

Malagasta puuttuvat ns. suuret nähtävyydet, mutta kaupungin ihanuus on sen rento kaduille levittynyt tunnelma. Malagaa voisin hyvin kutsua sellaiseksi kivaksi hengailukaupungiksi, missä sää on ihanteellinen läpi vuoden ja missä tapasravintolat kutsuvat nauttimaan espanjalaisen elämän mutkattomuudesta.

Kun taustalla soi flamencokitara rytmikkään haikeasti ja lasissa kuplii kylmä cava, mikäpä se on uppoutuessa Malagan vanhan kaupungin rentoon tunnelmaan. Ehkä syy siihen, että pidän Espanjasta niin paljon, on paikallisten taito nauttia elämästä ja toisistaan. Liekö tässä myös syy espanjalaisten korkeaan elinikään?

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

20 comments

Reissu-Jani 9.5.2021 - 3:51 pm

Kiva kooste. Olen käynyt näistä vain Barcelonassa – kaksi kertaa. Kiva kaupunki, mutta aikalailla oli turistinen se ydinkeskusta, mutta viihdyin. Näistä muista tuo Sevilla vaikuttaisi aika kivan näköiseltä, vaikka niinhän ne kaikki espanjalaiset hieman vanhemmat kaupungin ovat verrattuna Suomen 50-60 luvun laatikko kaupunkeihin. Eräällä Espanjan matkalla kävin myös San Sebastianissa – sinne tekisi mieli joskus vielä palata. Paljonhan tässä maassa olisi nähtävää.

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:24 pm

Oi, tuo San Sebastian olisi mulla haaveissa. Väittävät sitä Espanjan ruokakaupunkien kermaksi. Barcelonan ikävin puoli on tosiaan turismin valtaisa kasvu, joka nosti kuulema paikallisilta asuntojen hinnan huippuunsa ja lisäsi taskuvarkaiden määrää. Keskustan kävelykadulle Ramblalle minua ei saisi, mutta onneksi kaupunki on niin paljon muuta ihanaa ja viehättäviä kaupunginosia, jotka ovat yllättävän erilaisia.

Reply
Teija / Lähdetään taas 9.5.2021 - 4:28 pm

Espanja on tosiaan hieno maa! Minä opiskelin Barcelonassa osan ammattikorkeakoulututkintoani, mutta sen lisäksi olen käynyt vain Bilbaossa ja sen lähiseudulla sekä muutamilla Baleaarien ja Kanariansaarilla. Olisi kyllä tosi monta paikkaa, missä vielä haluaisin käydä. Ainakin Madrid ja sen tapasbaarit kiinnostaisivat!

Reply
Mermar 11.5.2021 - 6:04 pm

Olen miettinyt monesti, mikä tekee joistain kohteista ylivertaisia muihin verrattuna. Olen tullut siihen tulokseen, että Espanjassa pisimmän korven vetävät ihanat, rennot, avuliaat sekä ystävälliset ihmiset. Upeita nähtävyyksiä ja kaunista luontoa on vaikka missä, mutta parhaimmat kokemukset ovat kontaktit paikallisten kanssa ja ne ovat jääneet mieleen juuri Espanjassa. Haitaksi ei myöskään ole miellyttävä ilmasto ja merellisyys monessa espanjalaisessa kaupungissa.

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:44 pm

Samoilla linjoilla sun kanssa. Pidän itse kyllä Ranskastakin, mutta jotenkin en saa samanlaista rentoa fiilistä siellä koskaan kuin Espanjassa. Ranskalaiset ovat jotenkin muodollisempia ja vaikeammin lähestyttäviä.

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:28 pm

Bilbao mulla kokematta, on myös listalla must to see. Madridissa olen käynyt kerran, mutta ihan liian lyhyesti. Sille pitäisi ehdottomasti antaa uusi mahdollisuus. Espanja on ihana ja monipuolinen matkailumaa tosiaan.

Reply
Aila ja Juha 9.5.2021 - 5:36 pm

Sinulla on aina upeita kuvia. Olen käynyt näissä kaikissa ja tykkään. Näiden lisäksi omalle suosikkilistalleni isommista kaupungeista pääsevät vielä Granada, Gordoba ja Zaragoza ja sen lisäksi on hyvinkin paljon pienempiä kaupunkeja ja kyliä, joissa on paljon hienoa nähtävää, esimerkiksi Figueres Dali-museoineen. Espanjassa on.

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:32 pm

Kiitos Aila. Mainitsemistasi kaupungeista Zarazoga on ainut, jossa en ole käynyt. Nuo kaikki muut voisin kyllä laittaa myös omalle suosikkilistalleni 🙂 Figueresin Dali-museo oli aika ihmeellinen. Niin grazy, että aluksi olin ihan ymmällään, mutta sitten se olikin kaikessa omituisuudessaan hauska ja yllätyksellinen.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 9.5.2021 - 9:07 pm

Minä en vielä Manner-Espanjassa ole käytännössä käynyt, muutaman yön yöpynyt koneenvaihdon yhteydessä. Marika sen sijaan on useampaankin otteeseen maassa vieraillut. Juuri juttelimme ja mietimme mikä olisi ensimmäinen yhteinen kohteemme Espanjassa. Todennäköisesti se on Barcelona, vaikka muitakin hyviä vaihtoehtoja on,kuten tästäkin jutusta ilmeni.

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:34 pm

Manner-Espanjassa on niin paljon kiinnostavia kaupunkeja, että vaikea oikeastaan sanoa, mihin kannattaisi matkustaa. Jos Barcelonaan menette, kannattaa varata vähän enemmän aikaa, sillä koko Katalonia ja etenkin sen rannikko on myös viehättävää.

Reply
Saila/ Sail Away 10.5.2021 - 4:41 pm

Ai että, tuli niin kova ikävä Espanjaan! Meillä oli tarkoitus viime kesänä, ennen kun koronasta oli tietoa, viettää kuukausi kesällä Espanjassa ja Valencia olisi näistä osunut ainakin meidän reitille sekä Barcelona, jossa tosin olen käynyt. Niin ihania kaupunkeja ja melkein maistan suussani kuplivan cavan ja tapakset! <3

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:37 pm

Harmillista. Meilläkin meni koronan takia koko talven suunnitelmat Espanjan osalta pipariksi, mutta toivottavasti ensi talvena pääsee taas reissuun. Mutta onneksi nämä ihanat kaupungit siellä odottavat 🙂

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 11.5.2021 - 2:31 pm

Oi että, kyllä maailmassa on vielä niiiiiin paljon nähtävää! En oo yhdessäkään näissä käyny, vaikka Espanjassa useita kertoja oonkin lomaillut. Yksi näistä on kuitenkin ollut lähellä toteutuvan ja se on ollut Sevilla, siellä haluaisin kyllä joskus vielä käydä! Granada on kans kaunis ja tykättiin siitä kontrastista kun aurinkorannikolta pääsi muutamassa tunnissa Sierra Nevadaan laskettelemaan. Espanjaan pitää kyllä vielä joskus palata, hienoja paikkoja!

Reply
Annemaria 11.5.2021 - 9:41 pm

Granadasta tulee aina mieleen, kun läksin Aurinkorannikon 20 asteen lämmöstä Granadaan. Mulla oli päällä sandaalit, kesähousut ja t-paita. Bussin ikkunasta rupesin ihmettelemään, kun jengi kulki toppatakeissa ja villapipoissa 🙂 Laskettelukokemusta sieltä ei ole, mutta kaupunki on kyllä oikein kiva.

Reply
Tiina Johanna / Kookospalmun Alla 12.5.2021 - 11:01 pm

Ihana Espanja, voin niin kompata tuota rakkauden tunnettasi kyseistä maata kohtaan! 🙂 Olen myös matkaillut paljon ympäri Espanjaa sekä sen saaristoja, enkä vain saa tarpeekseni. Espanja on jo kuin toinen kotimaa, onhan siellä tullut asuttuakin. Valencia menee näistä itsellä heittämällä ykköseksi, sillä se on se oma kotikaupunki, jossa asuimme ja viihdyimme paremmin kuin muissa. Valencia on niin aito ja mielenkiintoinen! <3 Jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa olisi tarkoitus sinne muuttaa takaisin, mutta nyt ensin muutan työn perässä Lissaboniin. Heh, ehkä sen jälkeen sitten. Ja voin sanoa, että vaikka pitkään Valenciassa asuimme ja useasti sen lisäksi siellä on tullut myös reissattua muutoin, niin edelleen onnistun eksymään vanhassa kaupungissa ja löydän aina uusia kujia tutkittavaksi! 😀 Myös Madrid on todella ihana kaupunki kyllä.

Reply
Annemaria 13.5.2021 - 9:57 pm

Aito on adjektiivi, joka kuvaa Valenciaa juurikin niin hyvin. Kaikista käymistäni Espanjan suuremmista kaupungeista se on ehkä se kaikista espanjalaisin. Onpa kiva kuulla, että jollakin muulla on ollut Valencien vanhan kaupungin sokkeloissa ongelmia. Mun majapaikka sijaitsi vanhan kaupungin ytimessä ja ainut keino löytää sinne takaisin oli ensin suunnistaa katedraalille huolimatta siitä, mistä suunnasta tulin ja sieltä sitten selvisin perille. Mukavalta kuulosta sun uusikin kotikaupunki. Lissabon on myös niin ihastuttava!

Reply
Suvi / Suvin matkassa 13.5.2021 - 7:36 am

Espanja on kyllä niin ihana! Oma top 5 olisi varmaan seuraavanlainen: San Sebastian, Madrid, Barcelona, Granada ja Fuengirola 🙂 Seuraavaksi haluan ehdottomasti päästä tutkimaan Sevillaa ja Gordobaa!

Reply
Annemaria 13.5.2021 - 9:59 pm

Ei huono lista tuokaan 🙂 San Sebastian vielä käymättä, mutta ehdottomasti kuuluu must to see -listalle.

Reply
Merja / Merjan matkassa 13.5.2021 - 10:10 am

Espanjan kaupungeista olen käynyt vain Barcelonassa ja Madridissa. Tykkäsin molemmista todella paljon, mutta olisi hienoa päästä kiertelemään muitakin kaupunkeja. Varsinkin Sevilla ja Bilbao kiinnostavat. Muutama vuosi sitten kun opiskelin espanjaa, haaveissa oli muuttaa muutamaksi kuukaudeksi Espanjaan. Silloin oli kuitenkin liikaa muuttujia matkassa, eikä se haave toteutunut, mutta ehkä jonain päivänä 🙂

Reply
Annemaria 13.5.2021 - 10:02 pm

Madridiin pitäisi kyllä mun mennä uudestaan. Olen viettänyt siellä vain muutaman päivän ja koko kaupungista jäi vähän hajanainen käsitys. Toivottavasti pääset joskus opiskelemaan espanjaa paikan päälle. Kun on haaveita, on myös suunnitelmia, jotka vain pitää toteuttaa, kun aika on kypsä.

Reply

Leave a Comment