Vinkkejä kesämatkalle Lappiin

by Annemaria

Jos suunnittelet Lappiin vaellusreissua rinkka selässä, tällä jutulla on sinulle tuskin mitään tarjottavaa. Jos sen sijaan mielit kokea Lappia helpommin ja ajatuksissasi on päiväpatikoinnit, kauniit tunturimaisemat ja yöpymiset lakanoiden välissä, näistä neuvoista saatat hyötyä.

Muistan, kun miehen kanssa suunnistimme ensimmäistä kertaa Lappiin kesäkuukausina. Läksimme vain ajelemaan päämäärättömästi pohjoiseen ilman sen kummempia suunnitelmia. Kun emme oikein mistään mitään tienneet, emme oikein osanneet mitään hakeakaan. Vähän se reissu meni sitten ajeluksi ja haahuiluksi, vaikka ihania paikkoja ja hyviä kokemuksia saimmekin.

Yksi tapa matkustaa tämäkin, mutta nyt monta Lappi-kokemusta rikkaampana tiedän paljon paremmin, mistä mitäkin hakea ja minne suunnistaa. Lappi on iso alue ja mahdollisuuksia valtavasti, joten ainakin jonkinlainen kiinnekohta kannattaa valita. Ja miettiä, mitä reissulta ylipäätään haluaa. Helppoja luontoretkiä lasten kanssa, vähän vaativampaa tunturiin kipuamista, kalastusta vai palvelukimaraa, kuten kivoja hotelleja, ravintoloita ja nähtävyyksiä?

Tässä omat Lappi-suosikkini iisiin kesämatkailuun. Kohteet olen valinnut nimenomaan helppouden ja monipuolisuuden takia. Vahvana kriteerinä on ollut hieno luonto ja hulppeat tunturimaisemat.

Saariselkä

Inarissa sijaitsevan Saariselän maisemat ovat vaikuttavat. Kun nousee tietä E75 Saariselän tunturiylängölle puurajan yläpuolelle, maisema muuttuu äkisti ja tajuat todellakin olevasi aidosti Lapissa.

Saariselkä on varmasti helpoin pohjoisen kohteista, jos mielit päästä tunturiin. Jos kunto ei riitä, Kaunispään huipulle pääsee jopa autolla. Muita helppoja tapoja kivuta tunturiin löydät täältä. Mikäli jaksat nousta portaita, kannattaa ehdottomasti nousta Kiilopään huipulle. Kirkkaalla ilmalla maisema avautuu aina Venäjälle asti.

Metsähallituksen ylläpitämä retkeilyreitistö Saariselällä on laaja ja monipuolinen. Urho Kekkosen kansallispuiston kupeessa olevan alueen helpoimmat luontopolut ovat vain kilometrin – parin mittaisia, pisimmät erämaareitit yli 30 kilometrin mittaisia. Reitit ovat selkeästi merkittyjä, joten eksymisvaaraa ei ole. (Paitsi minulla, jolla on taipumus eksyä vähän joka paikassa.)

Saariselän matkailualueella on panostettu paljon maastopyöräilyreitteihin, joten jos tämä liikuntamuoto kiinnostaa, tässäkin suhteessa Saariselkä on hyvä vaihtoehto.

Yksityiskohtaista tietoa Saariselän retkeilyreiteistä löydät täältä.

Kesäaikaan Saariselältä saa mökkimajoitusta melko kohtuuhintaan. Alueella on myös useita hotelleja, joilla on kesäkautena usein hyviä tarjouksia. Jos haluat majoittua hulppeissa maisemissa, Kaunispään huipulla oleva Star Arctic Hotel on kiva vaihtoehto.

Vaikka Saariselän parasta sesonkiaikaa on talvi- ja syyskausi, osa ravintoloista ja baareista pitää ovensa auki ympäri vuoden (ellei korona ole toisin päättänyt). Holiday Clubilla on Saariselällä myös kylpylä.

Inari ja Juutuanjoki

Kun jatkaa Saariselältä noin 70 kilometriä pohjoiseen, tullaan Inarin kirkonkylään.

Jos vähänkään saamelaiskulttuuri kiinnostaa, kannattaa vierailla saamelaismuseo Siidassa. Siida on hieno näyttelykokonaisuus arktista luontoa sekä saamelaiselämää ja historiaa. Vuosittain Siidassa on myös korkeatasoinen valokuvanäyttely. Siidan vierestä pääsee muuten katamaraaniristeilyille upealle Inarijärvelle.

Kirkonkylän halkaisee hieno Juutuanjoki, joka on kalastajien suosikki, mutta jonka rannoilla kulkee kaunis retkeilyreitti. Kokonaisuudessaan helppokulkuisen reitin pituus on vajaa kuusi kilometriä. Kittiläntien varresta Jäniskosken sillalle välisen osuuden voi kulkea myös pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa.

Kiva majoituspaikka Juutuanjoen varrella on Hotel Kultahovi. Jos mielit syödä vähän paremmin, suosittelen Kultahovin useaan otteeseen palkittua Aanar-ravintolaa. Herkullisia pohjoisen makuja tyylillä ja taidolla.

Ylläs

Ylläs on niitä alueita, joka varsin parhaiten tunnetaan talvikohteena, mutta minusta tänne kannattaa ehdottomasti matkata myös kesäaikaan. Alueen seitsemän tunturia ja reilun 200 kilometrin mittainen kesäretkeilyreitistö tarjoaa paljon mahdollisuuksia erilaisiin luonnossa liikkujan tarpeisiin.

Helpoin tapa huiputtaa tunturi Ylläksellä on nousta gondolihissillä 719 metriä korkealle Yllästunturille. Tietoa muista hienoista tunturireiteistä löydät täältä.

Ylläksellä alueella kannattaa liikuskella myös vähän laajemmin. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on laaja retkeilyreittitarjonta ja paljon hienoja luonto- ja tunturireittejä. Tietoa näistä saat täältä. Suosittelen Pallaksen Taivaskeron kierrosta, vaikka matkaa Ylläkseltä tänne onkin noin 70 kilometriä. Pallastunturin luontokeskukselta lähtevä 8,3 kilometrin mittainen rengasreitti kuljettaa upeissa tunturimaisemissa. Omia kokemuksiani lisää täältä.

Samalla suunnalla (noin 50 kilometrin päässä Ylläkseltä) on muuten toinen huomattavasti edellistä helpommin saavutettava tunturi, Särkitunturi. Mikäli haluat nähdä upeita tunturinäkymiä ilman rankkaa nousua, tämä on hyvä vaihtoehto, joka sopii myös lasten kanssa kuljettavaksi. Reittikokemuksistani kerron täällä.

Kivoja majoituspaikkoja Ylläksellä ovat kylpylähotelli Lapland Hotel Saaga sekä kotoinen Ylläs Lodge 67°N. Kesäaikaan kannattaa myös etsiskellä alueelta edullista mökkimajoitusta.

Kilpisjärvi – Saanatunturi

Jos olet kiinnostunut näkemään ehkä Suomen kauneimman maiseman, kannattaa jatkaa Ylläkseltä vielä tovi ylöspäin E8 tietä käsivarren Lappiin Kilpisjärvelle.

Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta (Kilpisjärventie 14850, Enontekiö) lähtee polku, joka nousee neljän kilometrin matkan Saanatunturin huipulle. Takaisin palataan samaa reittiä.

Saanatunturin maisemat olivat niin vaikuttavat, että jokaisen liikuntakykyisen suomalaisen kannattaisi kerran elämässään nähdä tämä mykistävä näkymä. Saanan huippu on Suomen helpoiten saavutettavissa oleva yli tuhatmetrinen tunturi.

Vaikka olin ennen Saanan valloitusta liikkunut Lapissa paljon ja kiivennyt useisiin tuntureihin, Saana tarjoili jotain aivan omaa luokkaansa olevan kokemuksen. Oli vaikea uskoa, että Suomessa oltiin. Kokemuksiani Saanan huiputuksesta löydät täältä.

Tulevana kesänä on Lappiin päästävä ihan ehdottomasti. Suunnitelmissa on piiloutua kahdeksi viikoksi Inarin erämaahan. Aikeissa olisi myös tutustua Lemmenjoen kansallispuistoon ja käydä katsomassa Lapin näyttävin vesiputous Ravadasköngäs.

Voi kesä, tulisit jo!

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

18 comments

Rita Mäkelä 13.3.2021 - 7:05 pm

Saariselkä❤. Inari, syntymäpitäjä!

Reply
Annemaria 14.3.2021 - 9:27 am

Aika kiva syntymäpaikkakunta sulla 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.3.2021 - 8:22 pm

Tässä oli mainittu useita omia suosikkejani ja Saariselkä on kyllä mainio. Siiida ja Juutuanjoki on vielä käymättä, mutta muuten on päässyt itsekin toteamaan nuo kaikki kohteet mainioiksi. Taivaskeron valloitus päivän päätteeksi ei ollutkaan ihan kevyt patikka eikä muutenkaan helppo, sillä paikoitellen se oli varsin haastavakin kuljettava. Siinä mielessä viereinen Palkaskero olisi helpompi valinta, mutta hienoja ne ovat kummatkin! Kilpisjärvellä käydessään ei kannata unohtaa Mallaa, se on Saanan lisäksi niin ikään upea päiväretkikohde!

Reply
Annemaria 14.3.2021 - 9:38 am

Totta, että Taivaskero ei ole ihan helpoimmasta päästä, muttei vaikeammastakaan. Nousuahan siinä oli, joka pani puuskuttamaan ja laskuosuudella vähän haastavaa rakkakivikkoa. Toisaalta autolla pääsi ihan reitin viereen, joten kun varaa tarpeeksi aikaa, normaalikuntoinen selviää. Näkymien kannalta kannattaa. Palkaskero on mulla vielä käymättä, samoin kuin Malla. Lapissa on aina vähän sama juttu: vaikeus valita niin monista hyvistä kohteista. Mutta pala kerrallaan 🙂 Mukavia Lapin-reissuja Mikko sulle.

Reply
Elina / elinanmatkalaukussa 16.3.2021 - 8:51 am

Oi, kylläpä tuli Lappiin ikävä! <3 Tuttuja paikkoja kaikki mainitsemasi, paitsi särkitunturi. Se on kyllä totta, että Lapissa on jokaiselle jotakin! Omat suosikit on ehdottomasti Kilpisjärvi ja Pallas ihastutti myös! Paljon on vielä paikkoja käymättä esim. "Etelä-Lapista" – joten koluttavaa edelleen riittää. Lemmenjokeen ihastuin viime kesänä kyllä, todella kaunis ja rauhallinen paikka! Jäniskoski on kyllä tosi helposti saavutettavissa ja vaikuttava paikka myöskin. Tässähän alkaa jo haaveilemaan seuraavasta Lapin matkasta! 😀

Reply
Annemaria 20.3.2021 - 7:43 pm

Kun Lappi saa vallan, sitä huumetta on saatava aina vaan lisää 🙂 Lemmenjoella ollaan oltu muutaman kerran, mutta esimerkiksi Ravadaksella en ole koskaan käynyt. Odotan kovasti myös Lemmenjoen kansallispuistossa patikointia. Kuten sanoit, kyllähän tuolla Lapissa riittää koluttavaa.

Reply
Taina / Seikkailupyöräilijä 16.3.2021 - 12:12 pm

Kiitos postauksesta! Vähän olen haaveillut siitä, että ensi kesän pyörämatkoilla pääsisi Lappiin saakka, ja tämä postaus kyllä lisäsi inspiraatiota entisestään. Olisipa hauskaa yhdistää omaan reissuun myös vähän maastopyöräilyä – vaikkapa juuri tuolla Saariselällä!

Reply
Annemaria 20.3.2021 - 7:40 pm

Saariselkä, samoin kuin Ylläs, on satsannut viime vuosina paljon noihin maastopyöräilyreitteihin. Listaan voisi vielä laittaa Pyhä-Luosto -kansallispuiston. Mukavia pyöräilyreissuja!

Reply
VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa 17.3.2021 - 7:13 am

Kilpisjärven Saanalta aukeaa kyllä kenties Suomen kauneimmat maiseimat. Pari kesää sitten Saanan päällä seisoessa olin aivan sanaton. Niin upeat maisemat!

Reply
Annemaria 20.3.2021 - 7:38 pm

Sama juttu mulla. Saana veti kyllä hiljaiseksi. Vaikea uskoa, että Suomessa oltiin.

Reply
Pirkko / Meriharakka 17.3.2021 - 8:11 pm

Katsotaan nyt, että mihin sitä ensi kesänä pääsee … autojunaliput Rovaniemelle on kyllä varattu, mutta ajatuksena enemmänkin ajaa sieltä sitten jo hetimmiten etelään ja kierrellä länsirannikon majakoita muun muassa.
AIkoinaan Nordkappista tullessamme pysähdyimme mm. Inarissa ja saamamme kohtelu esimerkiksi majoituksen osalta oli sen verran huonoa, ettei hetimmiten houkuttele. Tuolloin vielä kiinalaiset olivat merkittävä ryhmä ja meidän varauksemme oli muutettu ihan toiseksi johtuen jonkun kiinalaisryhmän toiveista! Tulevana kesänä asiat olisivat ehkä toisin, mutta emme tapaa antaa paikkakunnille kovin montaa mahdollisuutta, joten …

Reply
Annemaria 20.3.2021 - 7:37 pm

Harmillista kuulla, että Inarissa saitte huonoa palvelua. Onneksi sentään ei voi yleistää. Suosittelen antamaan Inarille toisenkin mahdollisuuden 🙂

Reply
Kohteena maailma / Rami 20.3.2021 - 11:38 am

Rovaniemellä aion käydä ainakin, mahdollisesti pohjoiseen Lappiin toinen reissu. Kesällä Lappi on itsestä vieläkin upeampi kuin talvella, mitä moni suomalainen ei tajua. Monet mieltävät Lapin enemmänt talvikohteeksi, mutta kesällä luonto on kauneimmillaan.

Reply
Annemaria 20.3.2021 - 7:35 pm

Mulle Lappi on aina ollut enempi kesäkohde, johtunee tietty paljon meidän kalastus- ja patikointiharrastuksesta. Tiedän, että moni vierastaa Lappia kesällä itikoiden vuoksi ja jättää Lapin kesäkuukausilta väliin, vaikka ei kannattaisi. Itikoita on joskus enempi ja joskus vähempi, riippuu vähän paikasta ja ajankohdasta, mutta kyllä niiden kanssa pärjää. Innolla odotan jälleen näkeväni tuntureita 🙂

Reply
Merja / Merjan matkassa 20.3.2021 - 4:38 pm

Lapin kohteista Pallas on sieltä tutuimmasta päästä. Mieheni isällä oli siellä mökki ja joka talvi vietimme hiihtolomat komeissa tunturimaisemissa. Tänä vuonna lomailimme Levillä ja mukavaa sielläkin oli. Kesän suunnitelmat ovat vielä auki, mutta nyt näyttää sille ettei kovin kauas vielä silloinkaan pääse matkustamaan. Lapin kesä houkuttelisi kovasti ja saattaapi olla, että siitä tulee meidänkin matkakohde.

Reply
Annemaria 20.3.2021 - 7:30 pm

Olisipa kiva nähdä Pallaksen maisemia myös talvikautena. Voisin kuvitella, että aika kiva hiihtokohde. Vähän tuo nyt siltä näyttää, että lomasuunnitelmat kannattaa tänä kesänä tehdä kotimaahan. Voisin kuvitella, että korona ei voi erälomaa viedä 🙂

Reply
Kaisu 1.7.2021 - 10:24 pm

Kannattaa samalla reissulla nauttia Ivalon antimista muutenkin kuin kauppareissut. Täältä pääsee mm. Inarijärvelle (paikallisille Järvi) vaikka Jääsaareen päivä-tai yöretkelle. Toinen kiva kohde on Korkia-Mauran saari ja sen jännittävä jääluola. 😃 https://fi.ivalotrek.com/veneretket

Reply
Annemaria 3.7.2021 - 5:09 pm

Kiitos Kaisu tästä vinkistä. Täytyy myöntää, että Ivalo on ollut meille lähinnä kaupassakäyntipaikka ja Inari se lomailumesta. Inarijärvi kaikessa upeudessaan on kyllä sellainen vesistö, jota mielellään näkisi lisää.

Reply

Leave a Comment