4 x Suomi – bloggaajan matkavinkit kotimaan matkailuun

by Annemaria

Vuosi vuodelta, kesä kesältä, hullaannun yhä enemmän matkailemaan kotimaassamme. On meillä kuulkaapas luonnon kannalta sellaiset puitteet, ettei oikeastaan kesäkuukausina edes tee mieli lähteä minnekään muualle.

Täytyy tunnustaa, että tunnen maatamme hävettävän huonosti. Siksi olen päättänyt järjestelmällisesti tutustua joka vuosi uusiin paikkoihin ja matkustaa sellaisille seuduille, missä ei ole tullut aiemmin käytyä. Esimerkiksi viime kesänä täytin aukon sivistyksessä ja matkustin elämäni ensimmäistä kertaa Turkuun. Niin kiva ja avartava reissu siitä tulikin, että tänä kesänä halusin mennä kokemaan Turun uudelleen.

Yllättävää on ollut, miten hienoja nähtävyyksiä ja viehättäviä majoituspaikkoja meiltä löytyy, välillä ihan kirjaimellisesti korpien kätköistä. Olen ollut onnekas myös siinä suhteessa, että blogini on kuljettanut minua sellaisiin matkakohteisiin, joita en ehkä muuten olisi tullut ajatelleeksi tai löytäneeksi.

Parasta matkailussa on aina löytämisen riemu ja uusien elämysten saaminen. Välillä se voi olla Lapin erämaan eheyttävä vaikutus, joskus taas hyppäys kotimaiseen kaupunkiseikkailuun.

Poimin neljä hyvin eri tyyppistä matkakohdetta Suomesta. Jokaisessa näistä paikoista on jotain sellaista, mikä on tehnyt minuun vaikutuksen.

 

1. Citytyypille – monipuolinen Tampere

Ihailen tapaa, millä Tampere on kehittänyt matkailuaan. Oli sitten kyse kulttuurista, lapsiperheiden tarjonnasta, nähtävyyksistä, luonnosta, historiasta, kulinarismista, arkkitehtuurista, shoppailusta… oikeastaan mistä vaan, Tampere on oikea runsauden sarvi.

Ihastuin viime reissulla mm. Pyynikin korkeatasoiseen kesäteatteriin ja vanhoihin Tampellan tehdassaleihin perustettuun Vapriikin museokokonaisuuteen. Ehdottomia suosikkejani ovat myös Tampereen vanha kauppahalli sekä Pispalan hienosti säilynyt puutalomiljöö. Uusin tulokas on muumimuseo, joka pitää ehdottomasti vielä nähdä.

Tampere-kokemuksia ja matkavinkkejä löydät täältä:

https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2016/09/29/haluaisin-asua-tampereella-tyttona-punatiilisen-tehtaan-varjossa/

https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2017/07/02/tampere-on-makupala-joka-aiheuttaa-sydamentykytyksia/

https://visittampere.fi/

 

2. Luontoon rakastuneelle – kesä-Ylläs

Ylläksestä tulee ensimmäiseksi mieleen talvimatkailu ja laskettelu, mutta jos vähänkään luontomatkailu kiinnostaa, tänne kannattaa suunnata myös kesäaikaan. Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa, seitsemän tunturin alueella, on runsas retkeilyreitistö, jossa riittää vaihtoehtoja niin pituuksien kuin vaativuuden suhteen.

Vaikka rakastan Lapin luontoa, kairassa kulkemista ja tunturille nousua, siltikin on ihanaa sukeltaa iltaisin lakanoiden väliin. Jos pidät päivävaelluksista, Ylläksen alueella on helpohkoa tarjontaa riittämiin. Ainakin meillä reittivalinta kävi jopa vaikeaksi, vaikka muutaman päivän Ylläksellä vietimmekin. Ja jos sinulla on liikuntaesteitä, tunturiin pääsee näköaloja ihailemaan vaikka gondolihissillä.

Upea luonto, hyvä palvelutarjonta ja erinomaiset mahdollisuudet patikointiin ja retkeilyyn, siinä minusta kesä-Ylläksen vahvuudet. Jos olet ensikertalainen Lapin matkailussa, täältä on helppoa aloittaa. Mutta varoituksen sana, Lappi koukuttaa. Oletko kuullut parantumattomasta sairaudesta nimeltään Lapin hulluus?

Täältä kokemuksiani:

https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2016/08/07/yllas-on-huippumesta-myos-kesaaikaan/

http://www.yllas.fi

 

3. Merihenkiselle – Ahvenanmaan saaristo

Pääsin alkukesästä testaamaan Finnlinesin uuden reitin Naantalista Kapelskäriin. Puolivälissä matkaa pysähdyttiin Ahvenanmaan keskiosassa sijaitsevassa Långnäsissa, jossa on mahdollista jäädä pois kyydistä.

Ahvenanmaan saaristo hullaannutti minut ensimmäisen kerran reilut kolmekymmentä vuotta sitten ja sen se teki nyt uudelleen. Saaristomerellä ovat maailman kauneimmat auringonlaskut, karun kauniit kalliorannat ja meidän hienoin laivareittimme. Tuntui kiehtovalta lipua suurella paatilla kapeita satojen saarten reunustamaa väylää pitkin. Täällä täytyy kapteenin tasan tarkkaan tietää, mistä ajaa.

Jos haluat viettää aikaa merimaisemissa pidempään, matkusta toinen suunta käyttäen Ahvenanmaan pieniä saaristolauttoja. Långnäsista pääset linjalle, jonka viimeinen osuus päättyy manner-Suomen Kustaviin tai eteläiselle linjalle, jonka päätepiste on Korppoo.

Ahvenanmaan saaristossa on lukuisia tunnelmallisia bed & breakfast paikkoja, joissa pääsee maistelemaan merellistä elämää. Näissä maisemissa päähän jää soimaan Mårtenssonin Myrskyluodon Maija.

Tai poikkea vaikka Maarianhaminassa. Långnäsistä on sinne matkaa vain 30 km, tai no, Ahvenanmaalla ylipäätään kaikki on lähellä. Täällä eivät lomapäivät tuhraannu auton ratissa istumiseen.

Kokemuksia Finnlinesin laivamatkasta täältä:

https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/06/14/saaristomeren-lumoissa-testimatka-finnswanilla-ruotsiin/

Tietoa Ahvenanmaan saaristolautoista, aikatauluista ja reiteistä täältä:

www.alandstrafiken.ax/fi

www.visitaland.com/fi

 

4. Taiteenystävälle – Mänttä ja Serlachius-museot

Mänttä-Vilppula kaupunkina ei tunnu mitenkään houkuttavalta. Ja jos ihan totta puhun, eihän noissa kahdessa teollisuuden leimaamassa taajamassa mitään nähtävää itsessään olekaan (jos olen väärässä, korjatkaa paikkakuntalaiset).

Syy miksi Mänttään kannattaa matkustaa vähän kauempaakin, ovat Serlachius-museot. Kolmesta museorakennuksesta, gurmeeravintolasta ja kahdesta viehkosta boutiquehotellista rakentuva kombo ruokkii taiteenystävää, visualistia ja kulinaristia monella tapaa.

Jotta vältät taideähkyn, jää yöksi, sillä tarjontaa on ihan liikaa yhdelle päivälle. Illalla kannattaa painaa päänsä legendaarisella Mäntän Klubilla tai järvimaisemissa Honkahovilla.

Kokemuksia visiitistä täältä:

https://www.rantapallo.fi/samppanjaamuovimukista/2018/06/19/monipuoliset-serlachius-museot-ovat-mannaa-taiteenystavalle/

www.serlachius.fi

 

Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

18 comments

Suunnaton 15.7.2018 - 3:30 pm

Miten osasitkin valita pitkälti niitä kohteita, joista minäkin pidän! Kesäinen Lappi on minulle ihan ykkösjuttu kesässä. Toisaalta saaristo, vaikka juuri Ahvenanmaalla, on toinen hyvin suomalainen ja kaunis kohde.

Reply
Annemaria 16.7.2018 - 9:27 pm

Haa, hauskaa kuulla, että kesä-Lappi on vienyt jonkun muunkin sydämen. En voi ite oikein kuvitella kesää ilman Lapin reissua.

Reply
Paula - Viinilaakson viemää 15.7.2018 - 4:07 pm

Minulle on käynyt juuri samoin. Yhä enemmän ja enemmän haluaisin matkailla kotimaassa. Täällä on niin monta upeaa paikkaa enkä ymmärrä miksi en ole aiemmin niissä käynyt. Nyt kun asun ulkomailla niin tuntuu tosi hölmölle, että kaikki nämä hienot kohteet on olleet aiemmin ihan vieressä.
Tuo viimeinen olikin aika mielenkiintoinen kohde. En ollut tietoinen tällaisista museoista.

Reply
Annemaria 16.7.2018 - 9:30 pm

Joskus pitää lähteä kauas nähdäkseen lähelle 🙂 Mä olin ite aiemmin sitä mieltä, ettei lomaa oikein voi viettää Suomessa. Ehkä ensimmäinen Lapin matka kesällä oli se, joka avasi silmät. Nyt mä vaan ihmettelen ja kummastelen, mitä kaikkea hienoa meillä onkaan.

Reply
Kohteena maailma / Rami 16.7.2018 - 12:22 am

Näitä neljää kohdetta voi kyllä kompata hyvillä mielin! Tampereella tietysti kun asun, niin olen jäävi ylistämään sitä enempää, mutta näissä muissa kohteissa olen viihtynyt viimeisen vuoden aikana erinomaisesti niissä käydessäni. Ja jokaiseen varmasti menen uudestaan! Sanotaan nyt vielä se, että Lappi on kesäisin jopa parempi kohde kuin talvisin, mutta vain harva sen ymmärtää… 🙂

Reply
Annemaria 16.7.2018 - 9:38 pm

Manse rocks! Jos saisin vapaasti valita kaupungin, missä Suomessa asuisin, valintani olisi varmaan Tampere. Sitten meillä on tuo ihanainen Lappi. Oon ihan samaa mieltä sun kanssa: rakastan Lappia ehdottomasti enemmän kesäisin (ja myös syksyisin) kuin talvella. Pelotelkoot muut vaan niillä itikoilla, onpahan retkeilyreiteillä rauhallisempaa 🙂

Reply
Anni | Rajatapaukset 16.7.2018 - 9:15 am

Ihania kohteita! 🙂 Kotimaassa pitäisi kyllä matkustaa enemmän, mutta jotenkin kaipuu ulkomaille on aina niin kova että kotimaa jää ihan sivuun. No, sentään Tampereella asuvana pääsen nauttimaan sen kieltämättä monipuolisesta tarjonnasta. Mutta Lapissa pitäisi kyllä oikesti käydä, en ole ikinä käynyt Oulua pohjoisempana ja sehän on suorastaan noloa!

Reply
Annemaria 16.7.2018 - 9:41 pm

Lappi kannattaa ehdottomasti kokea, jos vähänkään luonto on juttusi. Sehän on vähän kuin ulkomaille menisi 🙂

Reply
Heidi / Maailman äärellä 20.7.2018 - 12:25 pm

Kesäinen Lappi pitää kyllä minunkin, luontoluksuksen perässä juoksijan, joskus vielä kokea. Viime talvena kävin rakastumassa lumoavan kauniiseen Riisitunturiin. Ehkäpä ensi kesänä siis kokemaan kesä-Lappi. Myös Ahvenanmaa on ollut ajatuksissa pitkään, sillä kävin siellä viimeksi joskus pikkulikkana. Mutta toisaalta, kotikaupunkini Savonlinna on juuri kesällä kaikkein parhaimmillaan, täynnä ihania tapahtumia ja upeaa luontoa, joten en täältä oikein kesäaikaan raaski minnekään lähteä (paitsi noh… kaukokaipuu vetää toki useammalakin ulkomaan reissulle, ehkä niistä yhden voisi ensi kesänä vaihtaa Suomi-retkeen…).
Tampereella tuli käytyä joka kesä, silloin kun asuin Jyväskylässä, ja Mäntän upean taidekesän kävin testaamassa muutama kesä sitten. Kyllä Suomessa tosiaan on paljon upeita kesäkohteita!

Reply
Annemaria 21.7.2018 - 2:40 pm

Hitsi, mä oon ihan unohtanut Savonlinnan. En edes muista, milloin olen siellä viimeksi käynyt. Jospa vielä tänä kesänä ehtisin….

Reply
Sandra 21.7.2018 - 10:38 am

Oikein hyvät ja erilaiset kohteet olet valinnut! Mänttään on kyllä mentävä piakkoin, sillä en ole kaupungissa koskaan (?) käynyt, vaikka siinä aika naapurissa olen asunut noin 20 vuotta :D. Tampere on hyvin tuttu siis, mutta kolme muuta vielä kokematta.

Reply
Annemaria 21.7.2018 - 2:38 pm

Mänttä sijaisee itse asiassa kaupungissa, minkä nimi on Mänttä-Vilppula. Niin taiteen kuin ruuankin perässä tuonne kannattaa matkustaa.

Reply
Virpi/Hätälasku matkablogi 21.7.2018 - 11:37 am

Itse olen muutamana kesänä kunnostautunut Suomi-matkailussa ja voin kyllä yhtyä sanoihisi ettei oikeastaan tee edes mieli Suomesta pois kesällä. etenkään tänä kesänä, joka on säiden puolesta ollut aivan napakymppi! Mutta on meillä hieno kotimaa, aivan mahtava ja varmasti jokaiselta paikkakunnalta löytyy jotain mikä yllättää ja mistä ei koskaan ennen ole kuullutkaan!

Reply
Annemaria 21.7.2018 - 2:36 pm

Juu, ei tarvitse lähteä aurinkoa etsimään kotimaan rajojen ulkopuolelta 🙂 On meillä vaan upea maa ja mieletön luonto!

Reply
Sonja | FIFTYFIFTY 21.7.2018 - 8:02 pm

Mulla on käynyt ihan sama juttu, koko ajan rakastun enemmän ja enemmän Suomeen! 🙂 Mulla on myös unelmana oppia tuntemaan kotimaa paremmin, haluan esimerkiksi vierailla kaikissa maakunnissa. Sulla on kyllä hyvät kohdesuositukset tässä! Tampere on tosi kiva ja rento kaupunki, ja kesä-Ylläs kuulostaa ihanalta. Mä olen myös ainakin vielä päivävaelluksien ystävä, teltassa nukkuminen ei ole mun juttu. 😀 Ahvenanmaa on vielä kokematta, mutta se on haavelistan ihan yläpäässä! Nuo sun kuvat sieltä olivat ihania! <3

Reply
Annemaria 22.7.2018 - 11:03 am

Toi olisikin hyvä tavoite käydä jokaisessa maakunnassamme. Ainakin mulla tehtävää vielä piisaa. Parasta Suomessa on kyllä luontomme monipuolisuus. Jos vaikka ajattelee tämän postauksen kahta äärilaitaa: Lappia ja saaristomerta, on aika tavalla eri sfäärit, mutta molemmat omalla erityisellä tavallaan ihastuttavia. Kotimaassa kannattaa matkustaa.

Reply
sarrrri | La Vida Loca 2.0 22.7.2018 - 1:06 pm

Kiitos vinkeistä, näistä mikään ei ollut itselleni mitenkään erityisen tuttu vanhastaan! Ja postauksen alkukin olisi muuten voinut tulla omasta kynästäni. Suomi on ihana, mutta jotenkin sitä tuntee tosi huonosti omaa kotimaataan. Tänä kesänä tuli sentään vedettyä oikein kunnolla rundia… 😀

Reply
Annemaria 22.7.2018 - 8:17 pm

Sulla olikin aika kattava pohjoisen turnee 🙂 Jo pelkästään Lapissa on niin paljon koluttavaa ja sitten on vielä tämä koko muu Suomi. Mikäpä on tämmöisenä kesänä matkaillessa kotimaassa.

Reply

Leave a Comment