Asiat, jotka ärsyttävät Espanjassa

by Annemaria
Kun jossain maassa viettää pidemmän aikaa, alkaa nähdä ruusunpunaisempienkin lasien läpi arjessa asioita, jotka ärsyttävät. Eivät nämä mitään isoja juttuja ole, vaan usein ihan pieniä ja lähinnä merkityksettömiä. Mutta ärsyttäviä siltikin.

Olisin toki voinut kirjoittaa listan asioista, jotka ihastuttavat Espanjassa. Tästä listasta olisi tullut huomattavasti pidempi. Koska nuo asiat ovat kuitenkin monelle niin päivänselviä, kuten talvikuukausina herääminen aurinkoisiin aamuihin, päätin ottaa tarkasteluun ne jutut, jotka joskus ottavat enempi tai vähempi päähän. Tunnistatko itse näistä mitään?

Koirankakat

Tuttu kevään keskusteluaihe meilläkin, mutta Espanjassa tämä ongelma on ihan eri tasolla. En puhu pientareiden luonnontuotteista, jotka ovat lähinnä esteettinen haitta, vaan keskellä jalkakäytäviä vaanivista liukumiinoista.

Kun kerran astuu tuoreeseen koiranpaskaan, alkaa kummasti muistaa katsoa askeltensa perään. Kaupunkikoirilla ei Espanjassa useinkaan ole leveitä tienreunuksia joille tarpeensa tehdä, vaan ne joutuvat vääntämään torttunsa keskelle kivistä kulkuväylää.

Ikävä kyllä kaikki koiranomistajat eivät tunne vastuutaan ja korjaa lemmikkiensä jätöksiä. Siihen ne sitten jäävät muiden kanssakulkijoiden ”riemuksi” siihen saakka, kunnes kaupungin puhtaanapito niistä huolehtii, useimmiten jopa yllättävän tehokkaasti.

Aina ei kaduilla juoksevilla koirilla ole mukanaan edes ketään ulkoiluttajaa, sillä olenpa nähnyt paikallisten vain laskevan karvakuononsa yksin ovesta ulos reippailemaan lähikaduille.

Koirankakkaongelmaan on herätty myös viranomaistaholla. Korjatkaa, jos olen väärässä, mutta oliko Benalmadena yksi Andalusian kaupungeista, joka vaatii koirien pakollisen siruttamisen? Mikäli koirankakkaa löytyy kadulta, siitä otetaan DNA-näyte ja omistajalle rapsahtaa tuntuva sakko. Aika pitkälle vietyä, mutta ilmeisemmin tehokasta.

Äänekkyys

Espanjalainen elämäntapa on äänekästä. Jos meillä ravintoloissa joutuu korottamaan ääntään kovaäänisen musiikin vuoksi, Espanjassa siihen riittää ihan tavallinen ihmisten keskustelu. Olen miettinyt, että ravintoloiden, päiväkotien ja koulujen henkilökunnan on pakko kärsiä jonkin asteisista kuulo-ongelmista. Sen verran kovalla ovat volyymit siellä, missä samassa tilassa on monta espanjalaista.

Kun espanjalaiset puhuvat, he meidän mittapuun mukaan puoleksi huutavat ja usein kaikki yhteen ääneen. On täysin hyväksyttävää puhua toisten kanssa samaan aikaan. Joskus on lähinnä lystikästä seurata isompaa porukkaa, jossa kukaan ei tunnu kuuntelevan, mutta kaikki näyttävät puhuvan. Aluksi kuvittelin, että kyse on eripurasta, ellei jopa riitelystä, mutta jossain vaiheessa ymmärsin eleistä ja ilmeistä, että tavalliseenkin keskusteluun tarvitaan ääntä potenssiin kaksi.

No kyllähän elämään ääntä mahtuu, mutta silloin kun talojen huonon äänieristysten takia joutuu väkisin kuulemaan naapurien kaikki elämään liittyvät äänet kuin samassa huoneessa oltaisiin, pidemmän päälle se ärsyttää. Eikä naapuria tunnu yhtään haittaavan se, että kaikki kuuluu seinän taakse. Vai tottuukohan siihen jossain vaiheessa?

Naurattaa eräs tapahtuma viime reissulta. Luulin, että naapurissa harrastettiin äänekästä seksiä, mutta jossain vaiheessa tajusin, että ei sittenkään. Naapurin pariskunta katsoi jalkapalloa.

Hajusteet

Espanjalaiset ovat tuoksukansaa. Vai mitä pitäisi päätellä esimerkiksi siitä, että joulunaikaan pelkkiä hajuvesimainoksia saattoi telkkarista tulla yhtäsoittoa viisikin minuuttia?

En ole itse tuoksuille mitenkään yliherkkä ja enempi minusta on mukavaa, kun ympäristössä kohtaa miellyttäviä tuoksuja. Kuten, että kampaajalla hiuksesi käsitellään hyvälle tuoksuvilla aineilla tai hajuvesien käyttöä ei kukaan kiellä.

Mutta espanjalaisten tuoksumaailma menee usein överiksi. Hotellihuone saattaa siivouksen jäljiltä tuoksua omituisen hajuisille pesuaineille tai ruiskutettavalle ilmanraikastajalle. Tai lakanoissa on kummallinen vieras tuoksu. Tai vuokrakämppäsi joka huoneessa on voimakas huonetuoksu, jota et pääse muuten pakoon kuin toimittamalla tuoksujen lähteet roskiin.

Kovat on oltavat tässä maassa tuoksuallergikoilla.

Kierrätys

Vähän on sellainen tuntuma, että espanjalaiset ovat kierrätysasioissa vielä aivan lapsenkengissä. Kyllähän erilaisille jätetyypeille kierrätysastioita löytyy vähän joka kadun kulmauksesta. On erilliset astiat pahville ja paperille, lasille, muovijätteelle ja sekajätteelle, vaan välittääkö niistä kukaan?

Siinä, kun itse levittelet jätteitäsi ja yrität saada tolkkua, mitä mihinkin tulee, viereen tulee paikallinen joka nakkaa huolettomasti kaikki pussinsa lasille tarkoitettuun molokkiin. Eli ihan samako sittenkin?

Väistäminen

Oletteko muut huomanneet, miten huonosti espanjalaiset väistävät kaduilla? Veikkaan, että jos vastaan tulee kapealla katuosuudella kaksi tai useampi paikallista rinnakkain, se olet sinä, joka väistää.

Vaikka espanjalaiset muuten huomioivat hienosti kanssakulkijat, esimerkiksi tervehtivät tuntemattomia hyvinkin herkästi, kadulla väistämisessä on jotain kummallista jääräpäisyyttä tai välinpitämättömyyttä. Vaikka kuljettaisiin kuinka monen henkilön kanssa rinnatusten ja tukittaisiin koko jalkakäytävä, ei tehdä elettäkään siihen suuntaan, että annettaisiin muille tietä.

En tiedä onko tämä ihan yleinen tapa vai kohdistuuko mielenosoituksellisesti vain turisteihin, mutta sen kymmenen kertaa on pitänyt itse väistää ohitustilanteessa aina ajoväylän puolelle asti.

Laskun saaminen

Espanjalaisissa ravintoloissa ja kahviloissa palvelu yleensä pelaa siihen saakka, kun tulee laskun saamisen aika. Mistä mahtaa johtua, että kaiken tilaamasi olet onnistunut saamaan ihan ripeästi, mutta kun haluaisit maksaa ja lähteä, yhteys tarjoilijaan näyttää katkeavan?

Siinä vaiheessa kun olet tehnyt kaiken mahdollisen tarjoilijan huomion saamiseksi ja huutanut kurkun käheäksi la cuentaa, ei auta kuin marssia tiskille maksamaan.

Tulvivat kadut ja haisevat viemärit

Kun espanjalaisissa kaupungeissa sataa runsaasti, kumisaappaille on käyttöä. Viemärit vetävät huonosti tai eivät vedä ollenkaan sillä seurauksella, että vesi jää kaduille lillumaan paksuina vesipatjoina.

Varaudu sadesäällä siihen, että jalat ovat hetken päästä likomärät.

Ja kun viemäreistä puhutaan, ei voi ohittaa niiden hajuhaittoja. Mitä vanhempi kaupunginosa ja mitä kapeampi katu, tiedät hyvin, mitä tarkoitan. Siellä täällä viemärit pulpauttelevat vanhan viemäriverkoston katkuja ilmoille.

Ikävä kyllä tämä ongelma vaanii usein myös talojen kylppäreissä. Meillä on ollut kerran asunto, jonka toista kylppäriä emme halunneet käyttää voimakkaan viemärihajun takia. Jos sitten ne suuren suuret viemärielukatkin aiheuttivat kuvotusta.

Pieniä asioita kaikki tyynni, mutta kieltämättä joskus vähän ärsyttäviä. Minulla (onneksi) on vain turistin subjektiivinen näkökulma. Kuulopuheiden perusteella espanjalainen byrokratia on se, mikä suomalaista koettelee ehkä kaikkein rajuimmin, mutta näin syvälle maan toimintatapoihin en ole vielä tutkimusmatkoillani päässyt.

Siltikin olisi kiva kuulla, oletteko muut panneet merkille samoja asioita vai onko minusta vain pikku hiljaa kehkeytymässä äkäinen täti-ihminen, jonka ärsytyskynnys vain vuosien saatossa alenee. Mikä sinua espanjalaisessa elämänmenossa ärsyttää vai ärsyttääkö mikään?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

26 comments

MiiaM 30.1.2022 - 3:21 pm

Tuo espanjalaisten huutaminen on todella rasittavaa , samoin se, että ne kokoontuvat isoine perheineen ja sukuineen kadulle eikä kukaan koskaan väistä. Voivat jutella koko kadun leveydeltä niin ettei kukaan muu pääse ohi ja silti eivät välitä muista tuon taivaallista.
Hieman tuntuu olevan tässä kansassa käytöstapojen puutetta.
Joudun usein maksamaan ravintolalaskuni kassalla ja joissakin ravintoloissa se näyttää olevan tapa. Silloin jää heiltä kyllä tippi saamatta.

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:48 pm

Olen monta kertaa miettinyt, että voikohan olla niin, ettei kyse ole käytöstapojen puutteesta vaan siitä, ettei paikallisten mielestä siinä ole mitään ihmeellistä, jos levittäydytään koko kadun mitalle. Tiedä sitten, mutta kiertämään usein joutuu.

Reply
Mari 30.1.2022 - 4:50 pm

Mulle hajusteet numero ykkönen harmituksissa – hajuherkkänä joudun pesemään käteni ja joskus kasvotkin kun oikein kätellään ja poskipusutellaan. Paikalliset pesuaineet yms. puhtauteen liittyvät tuotteet ovat myös niin voimakkaasti hajustettuja että joutuu miettimään jopa niiden tuomista Suomesta 😅,

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:45 pm

Totta, että Espanjassa tuoksuu kaikki, eikä aina edes kovin hyvälle. Olen samaa mieltä, etten kaipaa pyykkiini mitään tuoksua. Siksi joskus hotellilakanat tuoksuvat kummalle. Olenpa muuten onnistunut kerran ostamaan myös hajustettua WC-paperia 🙂

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 30.1.2022 - 5:00 pm

Itseäni ei varsinaisesti ole ärsyttänyt mikään, mutta listaamistasi asioista olen kyllä suurimman osan tunnistanut. Tuohon äänekkyyteen / puhetapaan on tullut kiinnitettyä huomiota siinä mielessä, että pari hyvää kaveria on aikoinaan asunut Espanjassa ja on sinä aikana ehtinyt tuon omaksumaan…

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:41 pm

Ilmeisesti tarttuvaa tuo äänekkyys. Veljeni tytär asui kaksi vuotta Espanjassa ja kotiin palattuaan äitinsä hoki hänelle koko ajan, että älä hyvä tyttö huuda koko ajan 🙂

Reply
hennanmaailma 30.1.2022 - 9:00 pm

Tuo äänekkyys-kohta huvittaa itseäni, sillä minulla tulee aina tällaisessa yhteydessä mieleen yksi perheeni lomareissu Espanjaan. Olen aina ajatellut espanjalaisten olevan aivan hirvittävän äänekkäitä meihin suomalaisiin verrattuna, mutta yllättäen monta kertaa havahduin hotellissa syömässä ollessamme, että meidän perheemme oli kyllä epäilyksettä koko paikan äänekkäin seurue. Joko hotellissa ei ollut espanjalaisia perheitä ruokailemassa kanssamme yhtä aikaa tai sitten meidän perheemme ylittää kaikki äänekkyystasot myös espanjalaisella mittapuulla 😀

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:37 pm

Heh. Mutta sehän hyvä, että omasta takaa ääntä piisaa. Ei erotu paikallisista 🙂

Reply
Tanja for Takeoff 31.1.2022 - 3:52 am

Tunnistan kaikki, mutta tuo yletön hajusteiden käyttö on pahin. Jopa vastaankävelevän ihmisen vaatteista voi tunkea sellainen lemu, että ottaa henkeen.
Meillä Belgradissa taas on niin paha koirankakkaongelma, etten kiinnitä asiaan erityistä huomiota muualla.

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:36 pm

Ei ole Espanjassa helppoa, jos on herkkyyttä tuoksuille. Olen monta kertaa itsekin ajatellut, että ehkä hieman pienempi määräkin tuoksua riittäisi 🙂

Reply
Peter Söderlund 2.2.2022 - 12:52 pm

Vietimme 3 kk Benalmaddna–costassa ja kiinitin huomiota ensimmäistä kertaa että koiran kakka tilanne on partunut huomatavasti ja viesti & säännös kunniotetaan nyt huomattavasti paremmin kun aikaisemmin..

Mitävähän ärsytää valitettavasti hajusteettomia pesuaineet ovat kiven alla – sekin tilanne on jo parantumassa kun pyysin kaupan vastuuhenkilöltä että voisiko hän vaikuttaa asiaan – ennen lähtöämme ilmestyi – nyt meillä valmiina kevään matkaavarten.
– nyt odotamme vaan että pääsemme viettämään kevättä Benalmadena – costaan

Reply
Annemaria 3.2.2022 - 7:23 pm

Tuo Benalmadenan koirien sirutus ja ”dna-poliisit” varmasti tehoavat. Ongelma on ilmiselvästi tiedostettu myös päättäjätasolla. Hienoa, että olette löytäneet hajusteettomia pesuaineita. Mukavia päiviä Andalusian kevääseen 🙂

Reply
Kari Tsurkka 31.1.2022 - 5:59 pm

Täällä gran canarialla isompi ongelma on Saksalaisten koirat. Jos kukaan ei ole lähellä Saksalainen vähät välittäjä paskantavasta koirasta. Mutta tu huutaminen on kyllä karmeaa. Kaikki huutaa ja huiskii, mutta kukaan ei kuuntele.

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:34 pm

Tuon Benalmadenan systeemin voisi ottaa laajemminkin käyttöön. Espanjalaisista kyllä lähtee aika tavalla ääntä. Pakko ilmeisesti huutaa saadakseen äänensä kuuluviin 🙂

Reply
Valto 31.1.2022 - 8:01 pm

Minua ärsyttävät eniten ne juttelevat ihmiset jotka tukkivat jalkakäytävät eivätkä vahingossakaan väistä. Toinen on käyttäytyminen kaupan kassalla, ei ole mihinkään kiire, tavaroita laitetaan verkkaiseen tahtiin kassiin. Lopuksi aletaan kaivamaan kukkarosta tasarahaa sentilleen. Korttimaksaminen ei ole koronasta huolimatta juurikaan lisääntynyt.

Reply
Annemaria 31.1.2022 - 9:28 pm

Kärsimättömänä ihmisenä olen joutunut opettamaan itseäni Espanjassa kärsivällisemmäksi. Tunnistan niin tuon tunteen kaupan kassalla 🙂

Reply
Marie 31.1.2022 - 10:21 pm

Espanjalaisten tehottomuus ärsyttää eniten. Hotellissa piti puhua 7 eri asiakaspalvelun edustajan kanssa ennen kuin sai toimivan vedenkeittimen.

Barcelonassa ravintolassa oli 8 tarjoilijaa töissä, ravintola lähes tyhjä. Odotin 1, 5 h tuntia laskua ja pyysin sitä useaan kertaan. Lopulta oli pakko lähteä lentokentälle, matkalaukkujen kanssa en tiskille lähtenyt.

Reply
Annemaria 3.2.2022 - 7:10 pm

Näihin aina joskus törmää. Se henkilökunnan määrä ei aina kerro kaikkea. Oma kokemukseni on, ettei useinkaan ole kyse huonosta tai välinpitämättömästä asiakaspalvelusta. Asiat eivät vaan aina ole niin yksinkertaisia 🙂

Reply
Nimetön 1.2.2022 - 10:35 am

Toukokuussa tulen kesälomalle kuukaudeksi Torremolinokseen – jo viime kerralla vuorotteluvapaalla oli muutaman kerran ongelmia kun yrität syödä ravintolassa ulkona tai sisällä ja viereinen pöytäseurue huutaa koko ajan. Tällä kerralla ostan reppuuni kunnon kuulosuojaimet ja sitten kun äänentaso nousee liian korkeaksi laitan ne korville. Odotan mielenkiinnolla naapuripöytien ilmeitä.

Reply
Annemaria 3.2.2022 - 7:11 pm

Mutta toisaalta äänekkyyteen liittyy aina iloisuus. Ja sillä on taipumus tarttua 🙂

Reply
Pirjo 1.2.2022 - 7:56 pm

Minä nautin siitä elämästä että kaikki puhuu yhtaikaa eikä niin kuin Suomessa muut tuppisuita ja yhdellä yksinpuhelu

Reply
Annemaria 3.2.2022 - 7:14 pm

Espanjalaiset eloisuus on kyllä ihanaa. Ihmiset ovat elossa 🙂 Nyt kun täällä maalla taas asustan, viimeistään talven lopussa alkaa kyllä kummasti kaipaamaan ääntä ja elämää ympärilleen.

Reply
PKK 2.2.2022 - 9:23 am

Jonkin selvityksen mukaan Espanja on maailman toiseksi meluisin maa. Se kaikkein meluisin on Japani.

Reply
Annemaria 3.2.2022 - 7:20 pm

Japani onkin aika yllättävä. Mulla on mielikuva japanilaisista hillittyinä ja pidättyväisinä ihmisinä. Voiko maan metelimaine johtua siitä, että pienellä alueella populaatiota on aika tavalla?

Reply
Marianna 20.3.2022 - 7:53 pm

Olipas hauska teksti! Kiitos 🙂

Asustelen itse Mallorcalla ja täällä en ole vielä törmännyt, ainakaan kovin häiritsevästi, siihen etteivätkö ihmiset väistäisi kaduilla. Ystävällistä sakkia nämä paikalliset. Ääntä ihmisistä toki lähtee, niinkuin asiaan kuuluu, mutta eniten ihmetyttää se miksi jo valmiiksi meluisassa paikassa pitää huutaa puhelimeen kaiuttimen kautta? Luulisihan kuuluvuuden olevan parempi puolin ja toisin jos pitäisi sen luurin perinteisesti siinä korvalla.
Täälläkin yllättäen tuo koirankakka ongelma on paljon suurempi saksalaisten suosimilla alueilla… Muutoin mukavan siistinä onnistuttu kadutkin pitämään.
Ravintola laskun odottelu ei valitettavasti ole mikään poikkeus täälläkään.
Sateesta tulviviin katuihin törmäilee yhä vähemmän. Viime vuosina on paranneltu ja uusittu viemäriverkostoja ainakin Palman ja lähikuntien alueella.
Kierrätys sitten.. niin. Työpaikoilla tämä tuntuu olevan aivan ERITTÄIN tärkeä asia, mutta kotonaan kukaan ei kiinnitä huomiota minkä väriseen säiliöön sen pussin pudottaa..
Tosin pienemmissä kylissä, missä ei ole kummemmin suuria jäteastioita, on käytäntö, että jätehuolto käy keräämässä tietyt jätteet tiettyinä viikonpäivinä, eli siis vähän ”pakko” kierrättää.

Kaikkein ärsyttävimpänä asiana täällä asuvana koen talvisin kosteuden tuomat home-ongelmat ja naurettavan korkeat asuntojet vuokrat näistä huolimatta..

Mutta näistäpä ei onneksi tarvitse matkailijoiden piitata! Suosittelen suuresti Mallorcaa matkakohteeksi, ja rauhassa ajan kannsa! Lumoava tunnelma ja maisemat saavat kaikki ärsytykset tuntumaan melkoisen pieniltä <3

Reply
Annemaria 29.3.2022 - 1:19 pm

Terkut Teneriffalta. Mallorca olisi ollut nyt tässä kohtaa ykköshaave, mutta en maaliskuun loppuun löytänyt sinne matkoja. Lennot alkoivat vasta vähän myöhemmin. Saari kiinnostaa kovasti, etenkin kun olen tällainen vehreyden ja kukkien ystävä. Kiinnostavaa kuulla minkälaisia yhtäläisyyksiä tai eroavaisuuksia Espanjan eri kolkilla on. Yksi asia näyttä olevan sama kaikkialla: volyymia puheessa tarvitaan 🙂

Reply

Leave a Comment