Asunnon vuokraaminen Fuengirolasta ei ole aina ihan helppoa

by Annemaria
Mitä enemmän matkustaa, sitä enemmän on saanut tottua siihen, ettei kaikki mene aina ihan suunnitelmien mukaan.

Matkailussa, jos missä, yllätykset ja muutokset ovat arkipäivää. Vaikka kuinka yrittää itse hoitaa asiat hyvissä ajoin ja varmistaa kaiken mahdollisen, aina saattaa kuvioihin tulla ns. yllätystekijä. Näin kävi meille varaamamme Fuengirolan vuokra-asunnon kanssa.

Teimme alkuvuodesta maaliskuussa päätöksen, että jos vain on mahdollista, matkustaisimme vuoden lopussa jälleen Espanjaan. Päätimme tuolloin myös viettää osan matkastamme jo tutuksi tulleessa Fuengirolassa.

Tiesimme myös, että laadukkaille vuokra-asunnoille suositussa lomakaupungissa on aina kysyntää, joten saadakseen toivotun lomakämpän kannattaa olla hyvissä ajoissa liikkeellä. Valitettavasti aiemmin luotettavaksi koetun vuokravälittäjän kautta ei tällä kertaa löytynyt meille sopivaa kohdetta. Lähdin siksi googlailemaan paikkakunnan muita välittäjiä ja täytyy sanoa, että aika hankalaa sopivan kohteen löytäminen minusta oli.

Asunnon hakua helpottaisi kummasti, jos tarvittava informaatio olisi saatavilla helposti. Tai jos sopivan asunnon löydyttyä pystyisi saman tien tarkistamaan onko asunto vapaa haluttuna ajankohtana. Tai saamaan selkeästi tiedon kokonaishinnasta. Näissä asioissa puutteita tuli vastaan yllättävän paljon.

Ideatilanteessa hyvällä sivustolla olisi mahdollisuus rajata hakua toivotun ajankohdan, sijainnin, asunnon koon, hinnan sekä muiden erityistoiveiden mukaan hakukoneen antaessa sopivat vaihtoehdot, joista tulisi vain valita. Näin asia ei kuitenkaan juuri kenelläkään läpikäymistäni vuokravälittäjien sivustoista toiminut. Tuli vain mieleen, että voisiko olla markkinoita ja tarvetta jonkinlaisella yhteisellä ajantasaisella varaussivustolla?

Yllättävän paljon tuli vastaan nettisivuja, joissa asunnon informaatio oli kovin vajavaista. Jopa ihan perustiedot varustuksesta, sijainnista ja asunnon koosta olivat puutteellisia. Jokaista vuokraajaa varmaan kiinnostaisi myös tietää onko asunto vuokrattavissa vain pitkäaikaisesti vai onko mahdollista vuokrata myös lyhyempiä aikoja. Enkä varmaan ole ainut, jota kiinnostaa kuukausi- tai viikkovuokran suuruus ja muut mahdolliset vuokran päälle tulevat kulut.

Paljon oli myös huonoja ja mitäänsanomattomia kuvia. Koska asuntoa on harvoin mahdollisuus päästä paikan päälle katsomaan, kuvilla on iso merkitys. Ainakin minä haluaisin nähdä kuvat keittiöstä, kylppäristä, olohuoneesta, makuuhuoneesta ja parvekkeesta näköaloineen. Enkä panisi pahaksi myöskään ulkokuvaa itse talosta. Se, että kuvassa on makuuhuoneen nurkka tai olohuoneen jalkalamppu ei oikein kerro mitään.

Lähettelin vuokra-asuntoja välittäviin yrityksiin useita sähköpostitiedusteluja, joihin kaikkiin ei edes vaivauduttu vastaamaan. Osalla näkyi nettisivujen varauskalenterissa tietty asunto vapaana, mutta yhteydenoton jälkeen kerrottiin, ettei huoneisto olekaan saatavilla. Monimutkaista ja aikaavievää puolin ja toisin.

Vähän myös ihmetytti, etten saanut kaikilta välittäjiltä selvää vastausta kysymykseen, miten toimitaan, jos korona estää maahantulon esim. rajojen sulkemisen takia. Menettäisinkö tässä tapauksessa varausmaksun ja välityspalkkion? Se, että noudatetaan maan yleisiä toimintatapoja, ei ainakaan minulle kerro yhtikäs mitään.

Kahlasin läpi myös Facebookin vuokravälityssivustoja. Ihmettelin sielläkin vähäistä kohdeinformaatiota. Vähentäisi varmaan turhien yhteydenottojen määrää, jos selvästi ilmoitettaisiin edes sijainti, hinta ja ajankohta, milloin kohde on vuokrattavissa sen sijaan, että kohteesta laitetaan näytille vain muutama kuva ilman mitään muuta lisätietoa kuin yhteystieto.

Meillä oli hakusessa hyvätasoinen huoneisto merinäköalalla, joka usean netissä vietetyn tunnin ja sähköpostiyhteydenottojen jälkeen lopulta löytyikin. Maksoimme varausmaksun sekä välityspalkkion ja odottelimme innokkaina vuokrauskauden alkua.

Tätä oli hakusessa.

Tähän näkymään päädyimme.

Ehdin jo vähän ihmettelemään, ettei loppulaskua varaamastamme asunnosta kuulunut. Sen sijaan sain kolme viikkoa ennen vuokra-ajan alkua vuokravälittäjältä sähköpostiviestin, että asunnon omistajalta oli tullut tieto, että taloyhtiössä alkaisi mahdollisesti parvekeremontti. Viestin lopussa myös luki, ettei remontti yleensä ole riittävä peruste vuokrasopimuksen peruuttamiseen.

Päätös oli meille helppo. Kauhuskenaariossamme talo tultaisiin huputtamaan, parveke olisi pois käytöstä ja ei-toivottuna lisämausteena rempasta johtuvaa melu- ja pölyhaittaa. Ilmoitin välittäjälle heti, ettei vuokrakohde enää vastaa varaamaamme ja haluamme peruuttaa varauksen.

Ymmärrän kyllä, ettei vuokravälittäjän osa ole helppo, mikäli heidän asiakkaansa ilmoittaa muutoksista näin viime tipassa. Siltikin hieman kummeksuin ajatusta, että näin ison ja asunnon käyttömukavuuteen vaikuttavan remontin ollessa kyseessä  peruutusmahdollisuutta ei olisi. Tai, että meille kerrotaan, ettei talon vakioasukkaitakaan siirretä mihinkään. Loma-asukkaalle tällä ei oikein ole mielestäni mitään merkitystä.

Lopputulemana saimme peruttua varauksemme ja maksamamme rahat palautettiin pikaisesti. Siitä pisteet välitysfirmalle.

Huonoimmassa tapauksessa olisimme nyt tuolla peiton alla.

Seuraava ongelma sitten olikin, että mistä korvaava asunto tilalle näin nopealla aikataululla. Hyvistä ja järkevästi hinnoitelluista asunnoista Fuengirolassa tuppaa olemaan pulaa.

Tässä kohtaa apu löytyi Facebookin ”Costa del Solin asunnot” -sivustolta. Laitoin sinne kyselyn, johon sainkin mukavasti vastauksia. Tosin iso osa tarjonnasta oli meille turhan suuria huoneistoja, joiden vuokrat ylittivät budjettimme.

Loppujen lopuksi meille kävi hyvin. Saimme vuokraukseen kolmion upouudesta talosta hyvällä sijainnilla Los Bolichesin keskustasta. Merinäköalan nyt menetimme, mutta muuten olemme oikein tyytyväisiä freesiin ja skandinaavisen kauniisti sisustettuun asuntoomme. Sinänsä meillä kävi myös tuuri, että omistajat uskalsivat antaa käyttöömme huoneiston, joka ei ole missään yleisessä vuokrauksessa.

Meitä onnisti sittenkin.

Hyvin olemme viihtyneet ja nauttineet sievästä lomakodistamme. Jos sitten myös näistä mahtavista Aurinkorannikon kesäisistä talvikeleistä.

Onko teillä muilla mennyt loma-asunnon vuokraus aina ihan putkeen? Vai onko tullut mutkia matkaan? Entä miten olette niistä selvinneet?

 

Samppanjaa muovimukista -blogi Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista

You may also like

20 comments

Riina Itkonen 12.12.2021 - 7:19 pm

Olemme vuokranneet loma-asuntoa viikoksi-kahdeksi. Omalla kohdallani ongelma on, ettei asuntoa voi haistella etukäteen 😀 . Olen sisäilmasta sairastunut ja monikemikaaliyliherkkä, joten on aina melkoista arpapeliä asunnon vuokraaminen. Olemme päätyneet vuokraamaan usein talon, jossa on useampi makuuhuone. Yleensä perille tullessa minä haistelen kaikki makkarit ja sitten päätetään missä nukutaan. Usein teen kaksi kierrosta. Eräälläkin kerralla ensihaistamalla valitsemani huone osoittautui toisella haistelulla aivan homeen hajuiseksi. Nukuimme loppujen lopuksi yläkerrassa, alakerran muiden huoneiden ovet pidimme kiinni hajun vuoksi.

Valitettavan usein myös ulkomailla käytetään voimakkaita tuoksuja siivotessa. Kerran eräs aivan ihana kohde haisi todella voimakkaasti. Loppujen lopuksi tajusimme , minun haisteltuani lähes kaiken 😀 , että sinne on suihkutettu jotain raikastetta jonka tuoksu on tarttunut ihan kaikkeen. Yhteen makkariin veimme kaikki keittiöntuolit . Ne haisivat voimakkaasti. Oli vaikea myös istua sohvalla sillä se haisi aivan hajusteelle. Naamaani alkoi pistellä.

Sama kävi Kreetalla aivan ihanassa kohteessa ! MIeheni huomasi heti, että sohva on ihan erilainen kuin oli kuvissa. Ja kun tarkastimme, näinhän se olikin. Kauniimman sohvan tilalla oli rumempi. Ekan kerran tullessamme asuntoon, tajusimme, että siellä haisee tupakka. Haju oli lähinnä siinä heti sisääntullessa jossa oli heti olohuone. Meni jonkun aikaa, että tajusin mistä haju tulee. Tajusin sen siinä vaiheessa kun ekan kerran istuin sohvalle. Naamaani alkoi taas pistellä ja puuduttaa ja päästä heittää. Haistoin sohvaa ja tajusin, että se haisee tupakalle. Kun annoimme arvostelun asunnosta, niin mainitsimme miinuspuolena tuon haisevan sohvan. Muuten kehuimme asuntoamme. Arvostelumme katosi jonkun ajan kuluttua sivustolta kokonaan. Ilmeisesti mitään negatiivista ei olisi saanut sanoa.

Onneksi on myös helmiä sattunut kohdallemme !

Reply
Annemaria 14.12.2021 - 11:03 pm

Ymmärrän, että etenkin ”tuoksuvassa” Espanjassa voi olla tuoksuyliherkälle vaikeaa. Vaikka itse enemminkin pidän hyvistä tuoksuista, joskus menee vähän yli niin niin puhdistusaineissa kuin useammassa espanjalaisessa asunnossa vastaantulleissa huoneenraikastimissa. Jouduttiin kerrankin vetämään töpseleistä irti niihin laitetut ”raikastimet”, jotka täyttivät kaikki tilat. Onneksi on omalla kohdallasi löytynyt ratkaisut ongelmiin.

Reply
Inmaculada 13.12.2021 - 11:39 am

Tuolta sivustolta löytyy laaja valikoima , https://www.vrbo.com/. Sivusto täyttää useimmat artikkelissasi mainitut toiveesi. Sivustolla hyvä mahdollisuus yksilöidä haku toiveen mukaiseen asuntoon. Sopimuksen teet suoraan vuokranantajan kanssa, etkä maksa välityspalkkiota. Pidempiaikaisessa vuokrauksessa syytä pyytää yksilöity tarjous omistajalta.

Reply
Annemaria 14.12.2021 - 11:04 pm

Suurkiitos sinulle linkistä. Täytyy käydä tutkimassa.

Reply
Tuula Perä 13.12.2021 - 12:42 pm

Olimme Fuengirolassa 4 kk talvella 2018-2019. Vuokrasimme suomalaiselta välittäjältä kaksion hyvissä ajoin kesällä. Välittäjä ilmoitti viikkoa ennen lähtöä, että asunnossa on vesivahinko eikä sitä vuokrata toistaiseksi. Tarjosi pari vaihtoehtoa, mutta ne olivat huonoja. Katsoin toisen suomalaisen välittäjän sivuja ja siellä oli tullut juuri asunto peruutuksen vuoksi samasta talosta. Se oli ylempänä ja meten puolella…ihanat näköalat. Asunto oli turhan iso meidän tarpeisiin ja kalliimpi, mutta teimme välittömästi varauksen. Asuessamme tuossa talossa 4 kk huomasimme, että ”vesivahinko asunnossa” oli asukas koko ajan. Olikohan omistaja saanut vuokrattua pidemmäksi aikaa ja vesivahinko oli valjoinen valhe.
Me olimme tyytyväisiä ylempänä olevaan asuntoon jossa oli hyvä varustelu, ihanat näköalat ja aurinko lämmitti päivällä niin hyvin ettemme tarvinneet lisälämmitystä koko aikana. Maksoimme enemmän, mutta se kannatti.

Reply
Annemaria 14.12.2021 - 11:07 pm

Ärsyttävää ja ikävää tuollainen viime hetken peruutus etenkin, jos sittenkin on epäilys siitä, ettei kaikki ollutkaan sitä mitä annettiin ymmärtää. Onneksi teidän kohdalla kävi hyvin. Olen samaa mieltä kanssasi, että usein kannattaa maksaa enemmän saadakseen laatua.

Reply
Merja 13.12.2021 - 10:05 pm

Kokemuksia on tietysti kaikenlaisia vuosien varrelta, mutta aina sopimukset ovat pitäneet, asunto on ollut olemassa, takuuvuokra saatu takaisin, luvatut ja kuvatut kriteerit täyttyneet. Tosin teen aina perusteellisen selvitystyön ennakolta ja yritän löytää jonkun, joka voi suositella kyseistä asuntoa. Esim.
Benalmadenassa olemme olleet neljä kertaa samassa asunnossa, jonka olemme hyväksi havainneet.
Tosin on hyvä muistaa, että suomalaisittain varusteltua asuntoa ei varmastikaan ihan löydy, koska etelässä vaatimustaso ei ole aivan samaa luokkaa kuin meillä täällä kotona. Mutta tilalle voi saada huikeat merinäkymät, ehkä uima-altaan sekä terassin, missä on mukava viettää aikaa.

Reply
Annemaria 14.12.2021 - 11:10 pm

Olen huomannut saman, että taustatyötä kannattaa tehdä. Googlaan usein itsekin taloyhtiön (jos sillä on joku nimi) tai asunnon nimellä, mikäli löytäisin jotain aiempaa palautetta. Ja hyvästä asunnosta kannattaa varmasti pitää kiinni. Suurimmat törmäyskurrsit varmasti tulevat juuri siitä, etteivät espanjalaisten ja suomalaisten käsitykset hyvästä varustetasosta aina kohtaa.

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 13.12.2021 - 10:18 pm

Hyvä, että lopulta hyvä asunto löytyi, vaikka vuokrausprosessi tosiaan kuulosti varsin haastvalta. Mikä muuten oli vastaus kysymykseen, että miten toimitaan, jos korona estää maahantulon esim. rajojen sulkemisen takia?

Reply
Annemaria 14.12.2021 - 11:14 pm

Näin on, hyvin kävi loppujen lopuksi. Olemme oikein tyytyväisiä tähän asuntoon. Vähän jäi ilmaan tuo vastaus kyseiseen kysymykseen. ”Noudatamme paikallisia vuokrausehtoja”. Toki ymmärtäähän sen, että tilanne on kaikille uusi, mutta toisaalta vuokraaja maksaa usein isohkon summan etukäteen ja haluaisi tietää peruutusehdoista ja rahojen mahdollisesta takaisinmaksusta.

Reply
Arja Asp 14.12.2021 - 7:17 pm

Tuttu huputettu talo, asuttiin tuossa 2 kk tänä syksynä eli marraskuun 2021 loppuun. Ihanat oli näköalat, onneksi jouduimme asumaan huputuksen alla vain reilun viikon. Ei sieltä enää näköalaa ollut ja työmiehiä ramppasi ikkunan takana, ei voinut käyttää parveketta. Lisäksi parvekkeelle tuli runsaasti pölyä. Oikein teitte, kun vaihdoitte asuntoa. Liekö sama asunto, 5. kerros ja kolmio.

Reply
Annemaria 14.12.2021 - 11:26 pm

No niinpä. Faktat täsmäisivät. Ja meille laitettiin vain kolme viikkoa ennen majoitusajankohtaa tieto, että taloyhtiöön on MAHDOLLISESTI tulossa parvekeremontti 🙂 Luulenpa myös, että tehtiin oikea päätös. Kuka haluaa lomaa viettää rempan ja pölyn keskellä ja juuri tuo merinäköala oli se juttu, miksi tähän asuntoon päädyttiin. Onneksi peruutus onnistui, mutta oikeasti ärsyttää se, jos tietoa pantataan siinä luulossa, että viime tingassa harva lähtee enää varausta peruuttamaan.

Reply
Pirjo 15.12.2021 - 6:33 pm

Kivannäköinen asunto teillä!Itse olemme olleet yhdestä neljään viikkoa kerrallaan ja usein myös useammassa asunnossa.Aika vaikeaa on löytää miellyttävä,sopivanhintainen,kivalla näkymällä varustettu majapaikka,mutta suht hyvin ollaan onnistuttu.Ainoastaan lockdownin alettua Espanjassa keväällä -20 sain taistella varatun asunnon maksupalautuksesta,vaikka maahan ei päässyt..ja oli vielä suomalainen välitysfirma.Osa etumaksusta jäi saamatta,vastaus oli että kääntykää vakuutusyhtiön puoleen,mutta eihän vakuutus korvaa.Nykyisin katsonkin peruutusehdot tarkkaan.Onko asuntonne yleisesti varattavissa?Myös Nerjan kämppä vaikutti tosi kivalta,kiitos myös niistä postauksista.Meillä seuraava varaus huhtikuussa,suuntaamme Mijaksen rinteille,vuokra-asunto booking.com kautta.Toivottavasti virusvariantit heikkenee ja lisää rokotuksia saatu..Mukavaa joulunodotusta sinne Fugeen!

Reply
Annemaria 18.12.2021 - 5:24 pm

Nämä koronasta johtuvat peruutuskäytännöt ovat kyllä melko sekavia. Kentällä kuulee niin monenlaista tarinaa. Mutta kyllä kohtuuttomalta tuntuu, että jos maahan ei pääse ollenkaan, niin rahoja ei palauteta. Ja välitysfirmat takuulla myös tietävät, etteivät matkavakuutukset korvaa tällaisia caseja. Oma kokemukseni oli, että selviin kysymyksiin oli myös vähän vaikeaa saada selviä vastauksia.

Kyllähän tämä koronan leviäminen taas vähän aiheuttaa huolta taustalla, ja joutuu entistä tarkemmin miettimään, mitä uskaltaa tehdä ja milloin. Itse on lähinnä yritetty välttää ruuhkaisimpia aikoja joukkoliikenteessä ja ravintoloissa. Toivottavasti taas luvut lähtevät laskuun. Onneksi näyttää siltä, että uuden muunnoksen oireet ovat lievempiä kuin aiemmin.

Tämä meidän tämän hetkinen vuokra-asunto ei ole yleisessä varauksessa. Mukavaa joulunaikaa sinullekin 🙂

Reply
Hannu 4.1.2022 - 11:39 am

Oletkos katsonut rantakyla.com asuntoja. Olemme olleen kahtena syksynä 2 kk sieltä varatussa asunnossa ja hyvin on viihdytty.

Reply
Annemaria 4.1.2022 - 6:20 pm

Moi Hannu. Eipä ole kokemuksia. Kiitos vinkistä. Täytyypä vilkaista.

Reply
Reissumies 6.1.2022 - 11:37 pm

Rantakylä groupilta tuli homeasunto vuokrattua. Parinviikon päästä pois muutto muualle ja luvattuja hyvityksiä vuokrasta ym en ole vieläkään saanut takaisin.
Yleinen tieto oli että heidän kanssaan hankala toimia ja takuuvuokria saa periä.
Tutustukaa käymällä asunnossa ennen vuokrausta että kaikki on varmasti kunnossa ja asumiskelpoinen.

Reply
Annemaria 7.1.2022 - 10:02 am

Harmillisia nämä tapaukset. Koska suurin osa joutuu vuokraamaan asunnon sitä näkemättä, siksi kuvilla ja tekstillä on iso merkitys. Tosin nämä homejutut ovat varmasti niitä hankalimpia, joita ei oikein muuten voi todeta kuin paikan päällä. Tässäkin peräänkuuluttaisin vuokravälittäjän vastuuta, että asunnot tarkistettaisiin etukäteen ja välitykseen otetaan vain kunnollisia kohteita. Toivottavasti saatte rahanne takaisin.

Reply
J 3.3.2024 - 3:56 am

Ensi talvella (2025) olisi sama homma edessä, harkitaan 2-3kk Los Pacosin lähistöllä että saisi lapset helposti kävellen kouluun ja ruokakauppa olisi kiva olla myös lähellä (auto ei ole mahdollisuus). Tarvittaisiin 2-3 makuuhuoneen majoitus neljälle hengelle, eli joku vähintään edes siedettävä kohde. Ei olla ikinä käyty Fuengirolassa, kaikki vinkit ja suositukset otetaan vastaan! Vähitellen aletaan suunnitella ja arvioida matkan budjettia. Myös alueella olevista suomalaisista palveluista olisi kiva kuulla vinkkejä, jos joku tietää mitä on missä.
– J

Reply
Annemaria 5.3.2024 - 5:33 pm

Kannattaa liittyä erilaisiin Fuengirolan, Costa del Solin ja Aurinkorannikon Facebook-ryhmiin. Siellä on aika paljon ilmoituksia asunnoista sekä muutenkin kaipaamaasi tietoa.

Reply

Leave a Comment