Mitä luulette, kumpi kansa elää pidempään, suomalaiset vai espanjalaiset?
Itse olisin vastannut, että suomalaiset. Olemmehan pohjoismaalainen korkean elintason maa, jossa hyvä sosiaaliturva takaa kaikille kansalaisille jonkin asteisen työttömyysturvan, terveydenhoidon ja eläkkeen. Meillä on Espanjaa parempi tulotaso ja pienempi työttömyys. Meillä poltetaan tupakkaa vähemmän ja alkoholinkäyttömme on Espanjaa vähäisempää.
Väärin, oikea vastaus on espanjalaiset. Suomalaisten elinikä on 81,78 vuotta, kun Espanjassa vastaava luku on 82,83. Espanjalaisten tämän hetkinen eliniänennuste on maailman toiseksi korkein japanilaisten jälkeen.
Mitä ihmettä? Punaviiniä ryystävä ja kinkkua kaksin käsin vetävä kansako maailman kärkeä eliniän pituudessa? Mihin tässä nyt enää uskoa?
Liikkuva kansa
Kirjoittelin aiemmin blogissani ihmetteleväni hyväkuntoisia paikallisia eläkeläisiä, joita kohtaa Fuengirolan rantabulevardilla sankoin joukoin. Kävely näyttää olevan Espanjassa maan tapa. 76 % espanjalaisista ilmoittaa kävelevänsä vähintään 10 minuuttia neljästi viikossa.
Säännöllisellä liikunnalla on varmasti vaikutusta elinikään, mutta jäin miettimään mitenköhän suuri mahtaa olla auringon vaikutus. Ainakin on varmaa, että läpi vuoden jatkuva kesäkeli ja aurinkoinen sää houkuttelee lähtemään ulos.
Eipä ole itsellänikään ollut vaikeaa vetää aamuisin lenkkitrikoita päälle ja lähteä kuljeskelemaan pitkin Fuengirolan rantaa. Tähän aikaan marraskuuta vaivun Suomessa yleensä talvihorrokseen ja vedän lenkkikamojen sijaan peittoa syvemmälle korvia.
Onko aurinko sittenkin kaiken takana?
Välimeren ruokaa
Ruokavalion arvellaan olevan merkittävä syy espanjalaisten pitkään elinikään. Kala, kasvikset, hedelmät ja oliiviöljy kuuluvat espanjalaisten perusravintoon. Sydän- ja verisuonisairauksista johtuva kuolleisuus on espanjalaisilla koko maailman tasolla hyvin alhaista.
Välimerellinen ruokavalio on varmasti hyväksi, mutta omien havaintojeni mukaan espanjalaiset ovat myös melkoista lihansyöjäkansaa. Pihvilihaa ja ilmakuivattua kinkkua, jamónia, kuluu. Ja kaikenlainen uppopaistettu näyttää maistuvan. Selvä ristiriitahan tässä on.
Joku selittää asiaa sillä, että espanjalaiset syövät vähän prosessoitua ruokaa, mikä pitänee paikkansa. Sellaista määrää valmisruokia kaupoista ei löydy kuin vaikkapa meillä.
Oliiviöljy ja kinkku, siinäkö pitkän iän salaisuus?
Punaviiniä säännöllisesti
THL:n tilaston mukaan espanjalaiset ovat Euroopan ahkerimpia juomareita. Jopa 13 % maan kansalaisista käyttää alkoholia päivittäin ja vain 12 % juo harvemmin kuin kerran kuussa. Vastaavasti pohjoismaissa vain 2 % käyttää alkoholia päivittäin ja valtaosa juo harvemmin kuin kerran kuussa.
Alkoholin nauttimisen tiheyden lisäksi suuri ero espanjalaisten ja pohjoismaalaisten alkoholinkäytössä on kertakulutuksen määrässä. Vaikka Espanjassa käytetään alkoholia usein, sitä ei yleensä juoda kerralla suuria määriä.
Espanjassa juodaan eniten olutta, mutta hyvänä kakkosena tulee punaviini. Punaviinin antioksidanttien terveysvaikutuksista on paljon puhuttu. Varmastikin lasillisella punkkua silloin tällöin on myönteinen vaikutus terveyteen ja erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien vähyyteen. Näin ainakin haluan uskoa tai muutenhan tässäkään kohdin ei olisi mitään järkeä. Miten ”juomarikansa” voi elää Euroopan pisimpään?
Onko punaviini maailman paras terveystuote?
Päästä tervettä kansaa
Espanjalaiset ilmeisesti voivat myös henkisesti hyvin. Maa on kuudenneksi alhaisimmalla sijalla itsemurhatilastossa kaikista OECD maista. Ikävä kyllä Suomi sijoittuu itsemurhissa Euroopan kärkikastiin Liettuan, Latvian, Unkarin ja Belgian jälkeen. Yli 400 000 suomalaista syö masennuslääkkeitä.
Valon vaikutuksella voidaan varmasti selittää psyykkistä hyvinvointia johonkin asti, mutta itse veikkaisin, että kyse on myös etelä-eurooppalaisesta stressittömämmästä elämäntyylistä. Vaikka työpäivät ovat Espanjassa pidempiä kuin meillä ja työpäivä päättyy usein vasta iltakahdeksalta, työpäivää jaksotetaan erilaisilla tauoilla kuten siestalla.
Onkohan sittenkin niin, että ”mañjana”-meininki onkin hyväksi? Kaataako meidän suorittava ja tehokas yhteiskuntamme heikommat elon tiellä?
Positiivinen asenneko ratkaisee?
Hyvä ei ole ihmisen olla yksin
Luulenpa vahvasti myös, että espanjalaisten vilkas sosiaalinen elämä edesauttaa henkistä hyvinvointia ja pidentää osaltaan elinikää. Siinä missä meillä hautaudutaan omien seinien sisään ja podetaan yksinäisyyttä, espanjalainen suuntaa ulos tapaamaan ystäviään ja sukulaisiaan. Perhekeskeisyys on tärkeää ja ravintoloissa istutaan useamman sukupolven voimin.
Itse olen kiinnittänyt huomiota etenkin eläkeläisten vireään elämäntyyliin. Meillä mummot ja papat istuvat illat yksin kotinurkissa, Espanjassa kokoonnutaan yhteen toisten kanssa. Sosiaalinen vireys on ihan eri tasolla.
Minusta on ihanaa viikonloppuisin katsoa parhaisiinsa pukeutunutta vanhempaa porukkaa, joka kokoontuu kahviloihin ja ravintoloihin ystäviensä kanssa. Eräässäkin kahvilassa oli käytävillä vähän ahdasta, kun sen täyttivät pöytien viereen parkkeeratut rollaattorit.
Sitten kun minusta tulee kukkahattumummo, juuri tuollaista sosiaalista elämää haluaisin itsekin viettää. Se, että yksin kätkeytyy mökkiinsä, taannuttaa ja sairastuttaa. Tarvitsemme ihmisiä ja elämää ympärillemme.
Vilkas sosiaalinen elämä, senkö avulla elää pidempään?
Minusta on alkanut vahvasti tuntua, että espanjalaisessa yhteiskunnassa on jotakin sellaista, mistä pitäisi ottaa oppia. Vaikka taloudellisesti on ehkä tiukempaa, näyttää siltä, että espanjalaiset ovat onnellinen kansa. Ainakin, jos mittarina on ympärillä hymyilevät ihmiset. Kaikkialla on läsnä rentoutta ja hyväntuulisuutta, joka tarttuu.
Suorittavasta suomalaisesta yhteiskunnasta olemme hypänneet nautiskelevaan espanjalaiseen yhteiskuntaan. Tiukkapipotädiltä vaatii hetken totuttelua vaihtaa moodi toiseen ja ymmärtää, ettei kaikki ole niin vakavaa. Hampaat irvessä puurtamisen sijaan elämä voi olla hauskaa ja rentoa.
Minun espanjankurssini ensimmäinen oppitunti on oppia makeasti nauramaan.
Kiinnostaisiko sinua kokeilla elämistä Aurinkorannikolla? Me tehtiin vähän uusia asumisjärjestelyjä ja sitä kautta vapautui alkuvuodesta Fuengirolan Torreblancasta kahden makkarin skandinaavisesti sisustettu asunto. Jos kiinnostaa, ota yhteyttä sähköpostilla samppanjaa.muovimukista@gmail.com, niin välitän sinulle suomalaisen vuokranantajan yhteystiedot.
Seuraa blogia myös Facebookissa ja Instagramissa: @samppanjaa_muovimukista
2 comments
Lähivuosina eläköityvä golfarina elämä Aurinkorannikolla kuulostaa tavoittelemisen arvoiselta asialta, jos vielä lisävuosiakin kilahtaisi auringon ja viinin ansiosta. Vuosittain vietämmekin viikon Benalmadenassa. Ronda, Gibraltaltar, Malaga, Estepona, Granada jne. on tutkittu autoretkillä golfaamisen ohessa ja ihanat kalaravintolat ja pitkät rantakävelyt ovat aivan parasta. Mikä siis mietityttää? Ja en nyt kritisoi enkä haasta vaan tuon vain julki oman huoleni eli viinin lipittelyn haitat. Tosiasiahan on, että alkoholin halpa hinta, aurinko ja lukuisat terassiravintolat pakostakin lisäävät kulutusta yli terveydellisen kohtuurajan, joka on naisilla vain viisi annosta/vko! Yhteys rintasyöpään, kakkostyypin diapetekseen yms. on kuitenkin lääketieteellinen fakta. Nyt kysynkin, onko sinulla esim. joku määrä viikossa, jonka sallit itsellesi? Vaikkei juuri koskaan joisi humaltumiseen asti, niin niistä pienistä määristä kerrallaan kertyy huomaamatta iso määrä viikossa. Vielä korostan, ettei tämä ole missään tapauksessa paheksuntaa tai arvostelua, vain oman pienen mieleni pohdiskelua, joka voi jopa estää omalta (ja siinä samalla mieheni😱) kohdalta pidemmät jaksot auringossa myöhemmin. Olisi mukavaa jos voisit tehdä vaikka blogiaiheen tästä tai vastata tähän minun kommenttiini. Kaikkea hyvää teille sinne ja nyt löydettyäni blogisi, seuraan sitä mielenkiinnolla.
Näitä asioita on hyvä pohdiskella itse kunkin. Se on totta, että aurinko ja terassit kutsuvat täällä ihan toisella tavalla kuin koti-Suomessa, mutta siellä terasseilla voi myös juoda kahvia tai alkoholittomia juomia 🙂 Tärkein asia minusta on täällä muistaa, että emme ole lomalla, vaan elämme normaalia arkea. Alkoholi ei ole koskaan kuulunut meidän jokapäiväiseen elämään, joten se ei voi eikä saa kuulua täälläkään. Olen muuten huomannut, että alkoholin halpa hinta voi toimia toisinkin päin: ei haittaa vaikka cavapullosta ottaa vain pari lasillista. Taloudellinen tappio ei ole kovin suuri 🙂 Mainitsemasi viisi viikkoannosta joskus ylittyy, joskus ei. Pääasia, että balanssi säilyy.